Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 09. 28. 23:12
Én egy öreg, javításokat is végző motoros vagyok. Jó elektronikai tudással rendelkező gépész.
Elmondom, a tízszeres élettartam, jó javíthatóság és upgradelhetőség gyakran a gyártási költségben kevesebb, mint 1%.
Ettől függetlenül amit ott mutattak, az kamu volt.
Nekem is volt ilyen nyomtatóm, nekem is kijött X év után ez az üzenet, és egyáltalán nem javíthatatlan hiba volt, és főképp nem lett volna olcsóbb másik nyomtatót venni.
Ráadásul elég tartós darab volt, igaz nem nyomtattam 1000 oldalakat havonta, de sok évig húzta. Néha előfordult hogy egy hétvége alatt párszáz oldalt kellett nyomni vele, de csak pár alkalommal, a többi időben havi 50 oldal, vagy annyi se. A végén is azért döglött meg, mert szartam rá, és beleszáradt a tinta.
De úgy vettem, hogy 2-3 évig bírja, aztán kész. Ehhez képest pár éve még megvolt és működött.
Ha örökélet nyomtatót akartam volna, akkor vettem volna egy kisirodai cuccost, aztán az meglenne 100 éves koromban is. De erre ne mondd, hogy legyártanád nekem 10e ft kisker árért, mert nem.
És persze, hogy egy ócska nyomtató olcsóbb, mint egy jobb. Nem (csak) az szabja meg az árat, hogy mekkora a gyártási költség.
Egy Rolls Rocye miért drága, egy jó Merci miért 30 millió, egy Suzuki meg miért 2 millió, amikor nincs nagyságrendbeli különbség a költségekben?
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 09. 28. 23:12
Majdnem azt mondhatom, h szinte konstrukciós kérdés. És konstrukciós irányelvnek látom a futásteljestményre beállított tönkremenetelt. Az elektronikai cuccosoknál általában túlhajtott (túlhevülő) kondenzátorokkal beállítottan. Gyakran kiegészítve azzal, h a kondenzátorfáradás belső feszültségemelkedést okozzon, ami még agyonver pár dolgot.
Sok cucc ment kukába simán azért, mert a vezérlő szoftver frissítésének a lehetőségét nem adták meg (pl, asztali DVD lejátszó).
Ugyanezt látom végig mindenütt.
Igen, konstrukciós kérdés: szarnak bele jól megtervezni, meg a gagyibb kondenzátor olcsóbb.
Régen a tévék tovább tartottak, igen, de volt napi 5 óra tv adás, heti 5 nap, amiből tévéztél mondjuk átlagban napi 1 órát?
A gépkocsik tovább tartottak, de csak azért mert kímélték, és kevesebbet használták. Egy Skoda Octaviaba beletettél 100e km-t, vagy 150-et, aztán vége volt.
Azért nagyon sok minden tovább tart ma, mint régen.
Az igaz, hogy van egy rétege a termékeknek, ami arra van beállítva, hogy olcsó, elhasználod, veszel újat. De ha egy kicsit több pénzt rászánsz, akkor ezekből is vehetnél tartósabbat. Csak az emberek többsége az árat nézi, és erre van sok igény.