HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#2301 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 10. 01. 09:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2011. 09. 30. 23:21

Már nem az első eset, mikor egyetértek veled. Az 500 GB-os "nagy" SEAGATE-vinyóm bad sectorait a HDD-Regenerator köszönettel helyrerakta (avagy, allokált "új" tartalék-szektorokat: bevallom, hogy nem igazán érdekel). Most erről, a RÉGI P4-emről cikkezek! Minden OK, azóta is, és 0 baja. WD-t pedig azóta nem veszek, amióta 2001 nyarán egy zsír vadi-új WD szállt el az akkori gépemmel (és a programozói szakdolgozatommal) együtt. Magam vágtam fel a gyári fóliáját és tettem be a gépembe, de WD-t azóta se, soha! A szakdolgozat megmenekült, hála a dupla mentésemnek (a másik Quantum-szutyok szerencsére túlélte), de be kell valljam, akkor bizony leizzadtam!

Azért nézd meg, hogy áthelyezésre kerültek-e, vagy helyrejöttek.
Bad sector lehet akár fizikai sérülés nélkül is: pl. elmegy az áram vagy kikapcsolod írás közben (a szektor elején új adat van, a végén a régi, az ellenőrző összeg semmiképpen nem passzol a felemás adattartalomhoz; a következő íráskor ugyanarra a szektorra rendbehozza)

De ha elkezdenek növekedni az áthelyezett szektorok, akkor szerencsétlen esetben veszhetnek adatok a végén.
Ráadásul észre sem veszed, ha nem figyeled a SMART értékeket, mert irtó alacsonyak a küszöbök, amiknél jelezni kezd.
Ha nem akarsz meglepetést, akkor HDSentinellel nézd meg. Az nem csak a számokat mutatja (amit sok ember nem ért), hanem nagyon szépen kiírja szövegesen, hogy mi a baj, vagy hogy nincs baj.

Hogy egy új diszk elszállt, az nem jelent semmit. Bármely márkából lehet hibás.
Meg ki tudja mi történt vele, lehet éppen leejtették a boltban.
A fontos dolgokat, pl. szakdolgozat, mindig menteni kell külön is. (Nem csak diszk hiba miatt, sok más is tönkreteheti: véletlen törlés, és csak későn veszed észre, amikor már más adat van a helyén; vírus/kártevő támadás; táphiba; csőtörés/beázás; tűzeset; stb.)

#2302 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 10:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 10. 01. 01:45

Kinek mi a már gazdaságosan át nem léphető akadály.
És ki az aki csak az egyenként apró lelketlenségeket, tolvajló gazemberségeket látja és ki az akinek feltűnik, h ez egy jól megtervezett RENDSZER.
ON.

És ha rendszer, akkor miért ne volna egy (két, három, több) olyan, aki jobbat gyárt, pl. örökélet villanykörtét, és akkor ő lesz a király, mert tőle veszi a fél világ. Akármilyen rendszer van, mindig akad, aki ki akar törni belőle.
Igaz, hogy ha már mindenki vett, akkor életében nem sok villanykörtét ad el (max, ami eltörik valamiért), viszont most vesznek tőle 10 milliárd darabot.

Viszont arra is figyelnie kell, hogy mennyiből lehet előállítani. Mert ha az örökélet körte mondjuk 2000 ft-ból jön ki, és nem fogyaszt kevesebb energiát sem, akkor abból vehetek 40 darabot egy 50 ft-os hagyományos izzóból. Amit ha mondjuk 3 évente ki kell cserélnem, akkor is eltart 120 évig.

És még mindig él a kérdés, hogy ha anno 100 évig működő izzókat gyártottak, akkor miért nincs több is belőle? Vagy legalább a 60-as években hogy nem volt több? És miért cserélhető foglalatba tették? Ha olyan soká tart, akkor miért nem fixen építették be? Ha megnézed a világban az eszközöket, azt teszik könnyen cserélhetővé, amit gyakran kell cserélni. Mert ez is kamu, mint a legelején a nyomtatós téma. Kicsit nézegettem a neten, és az egy alapból 60 wattos izzó, amit csak 4 watt teljesítménnyel hajtanak. A felvételen is látszott, hogy haloványan éppen csak izzik az izzószál, egyáltalán nem fényesen világít. Így persze, hogy 100 évig is jó. Cserébe nem világít semmit.

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 10. 01. 01:45

Szomorú vagyok, ha az 1 T-s WD green nem jó. Nálam is van egy példány adattárolásra. Direkt azért vattam ilyent, mert úgy gondoltam, ami lassabban pörög, az stabilabb (és persze, jól csengő név).

Nem stabilabb. Ami lassabban pörög, az lassabb.

#2303 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 11:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 10. 01. 10:43

Persze, ezt kiszámolni nem lehet.
Szerencsés esetben nem romlik tovább.
De valami csak nem jó ott, ha ilyen rossznak van beállítva a diszk. Talán sok az áthelyezett szektor. Azokat a felületvizsgálat nem éri el. Esetleg a felpörgési idő rossz, vagy fasz tuggya, nem csak a hibás szektoroktól mehet tönkre egy diszk.

A HD Sentinel tipikusan szigorúan számol, a legrosszabb esetre felkészülve. Szerintem inkább mondja a legrosszabb esetet, mint hogy azt gondoljam, hogy nincs (akkora) baj, holnap meg elszállnak az adatok.

Ja egy kodegen szar tápon lógott a cucc,most egy rendes tápon megy és nulla baja de a smartba benne van azóta is a kiló hiva bejegyzés.Resetelni meg nem lehet,ezért egy fosadék megbizhatatlan bármilyen rá épülő program.A normális ugy lenne hogy legalább a teljes önteszt során a fent már nem álló hibákat törölné a bejegyzésböl de hát mért tenné.Úgy elb@szott az egész ahogy van.

Szerkesztette: djculture 2011. 10. 01. 11:04 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#2304 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 12:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 10. 01. 11:55

Azért nézd meg, hogy áthelyezésre kerültek-e, vagy helyrejöttek.
Bad sector lehet akár fizikai sérülés nélkül is: pl. elmegy az áram vagy kikapcsolod írás közben (a szektor elején új adat van, a végén a régi, az ellenőrző összeg semmiképpen nem passzol a felemás adattartalomhoz; a következő íráskor ugyanarra a szektorra rendbehozza)

De ha elkezdenek növekedni az áthelyezett szektorok, akkor szerencsétlen esetben veszhetnek adatok a végén.
Ráadásul észre sem veszed, ha nem figyeled a SMART értékeket, mert irtó alacsonyak a küszöbök, amiknél jelezni kezd.
Ha nem akarsz meglepetést, akkor HDSentinellel nézd meg. Az nem csak a számokat mutatja (amit sok ember nem ért), hanem nagyon szépen kiírja szövegesen, hogy mi a baj, vagy hogy nincs baj.

Hogy egy új diszk elszállt, az nem jelent semmit. Bármely márkából lehet hibás.
Meg ki tudja mi történt vele, lehet éppen leejtették a boltban.
A fontos dolgokat, pl. szakdolgozat, mindig menteni kell külön is. (Nem csak diszk hiba miatt, sok más is tönkreteheti: véletlen törlés, és csak későn veszed észre, amikor már más adat van a helyén; vírus/kártevő támadás; táphiba; csőtörés/beázás; tűzeset; stb.)

Köszi, csatolom a mai állapotot. Áthelyezte őket, szerintem. Ugyanaz, mint volt pár hónapja: nem növekedett. Ami a 2-hónaposan elhalálozott vadi új WD-met illeti: volt akkoriban valamilyen rejtett inkompatibilitása egyes WD/IBM-vinyóknak az Intel BX-chipsettel és én is ennek lettem az áldozata. Lassan, de biztosan nyírta ki a vinyómat! Akkoriban ezt még persze nem tudtam, hiszen netem se volt itthon, csak a suliban. Pár éve olvastam erről, hogy bizony, volt egy ilyen, magyarul megmondva: beleválasztottam! A garis csereként kapott Maxtort működő állapotban szereltem ki, csak valahova elkutyultam már azóta... ;o)))

Csatolt fájl:

Szerkesztette: Macikák 2011. 10. 01. 12:17 -kor

Hotline: És most mit lát a monitorán?
Ügyfél: Egy kis plüssmacit, amit a barátom vett a plázában.

KONFIG: AMD 486 DX4-100+, 16 MB RAM, 200 MB HDD, 1 MB TRIDENT 8900C VGA,
             SAMTRON monitor, YAMAHA hangkártya, PHILIPS cd-olvaso...
             DOOM3-at is ezzel tolom! De most komolyan... :-)))

#2305 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 14:13

Üzenet megtekintéseIdézet: djculture - Dátum: 2011. 10. 01. 12:01

Ja egy kodegen szar tápon lógott a cucc,most egy rendes tápon megy és nulla baja de a smartba benne van azóta is a kiló hiva bejegyzés.Resetelni meg nem lehet,ezért egy fosadék megbizhatatlan bármilyen rá épülő program.

Na de egy megtörtént esetet hogyan töröljön?
A hibaszámlálóknak éppen az a lényege, hogy azt jelzik, hogy egy adott hiba hányszor fordult elő.
Az nem tudható, hogy ez most a táp miatt történt, vagy rossz kábel miatt, vagy a diszkben rosszalkodik valami.
Nálad éppen a táp miatt volt, örülj, hogy a diszked jó.

Üzenet megtekintéseIdézet: djculture - Dátum: 2011. 10. 01. 12:01

A normális ugy lenne hogy legalább a teljes önteszt során a fent már nem álló hibákat törölné a bejegyzésböl de hát mért tenné.Úgy elb@szott az egész ahogy van.

Nem fennálló hiba, hanem X darabszor előfordult az adott hiba a múltban.
Az öntesztben legfeljebb az jön ki, hogy most nincs hiba, és nem növekszik a számláló tovább. De hogy a múlt héten volt, azt már visszacsinálni nem tudod.

Én is jártam így egy USB-s diszkkel.
Elkezdtek növekedni a reallokált szektorok.
Hát mondom, megy tönkre, ez van, még haszálom, amíg megy. Adat meg sose veszett el róla, persze ettől még nem biztos, hogy nem is fog, de filmeket hordozgatni még jó lesz. Aztán feltűnt, hogy volt egy gép, amin irtó lassan dolgozott néha. Mindig azt hittem, hogy driver hiba. Néha meg el se indult első rádugásra. arról eleinte azt hittem, hogy ilyen az USB-je a gépnek. És egy idő múlva rájöttem, hogy csak arra gépre bedugva szaprodotak rajta az áthelyezett szektorok.
De akkor már a belső diszkek se indultak el néha. Tápcsere után jó lett, a diszken se lett több áthelyeztt szektor azóta se, olyan ötszázakárhány darab van.
Mérete nem csökkent miatta, sebessége annyit nem számít, úgyis az USB rajta a szűk keresztmetszet sebességileg.

Ui: érdekesség, hogy a táphiba miatt sosem volt fagyás, újraindulás, meg semmi a syslogban sem, a Windows eseménynaplójában sem. Egyetlen másik hiba volt csak:a floppy. Floppyra másoláskor sokszor hiba jött ki, mindig azt hittem, hibás a lemez. (Windowsban meg megállt a másolás, a floppy drive is leállt, de még nem volt készen, csak állt, és kész, az intéző ablakát nem lehetett becsukni, de minden más ment) Aztán floppy-t cseréltem, mert máshol jók voltak a lemezek, utána jó volt egy darabig, akkor azt hittem, a floppy drive volt hibás.
Aztán a vége felé megint kezdte ezt művelni az új floppy drive-val is, azt hittem, kezd az is tönkremenni.
És utána jött, hogy a belső diszkek sem indultak el bekapcsoláskor.
Tápcsere után hirtelen minden jó lett, a belső diszkek mentek, a floppy másolt rendesen, az USB-s diszk gyorsan működött és nem lett több reallokált szektor.

Szerkesztette: Sparow2 2011. 10. 01. 14:20 -kor

#2306 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 14:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2011. 10. 01. 13:10

Köszi, csatolom a mai állapotot. Áthelyezte őket, szerintem. Ugyanaz, mint volt pár hónapja: nem növekedett. Ami a 2-hónaposan elhalálozott vadi új WD-met illeti: volt akkoriban valamilyen rejtett inkompatibilitása egyes WD/IBM-vinyóknak az Intel BX-chipsettel és én is ennek lettem az áldozata. Lassan, de biztosan nyírta ki a vinyómat! Akkoriban ezt még persze nem tudtam, hiszen netem se volt itthon, csak a suliban. Pár éve olvastam erről, hogy bizony, volt egy ilyen, magyarul megmondva: beleválasztottam! A garis csereként kapott Maxtort működő állapotban szereltem ki, csak valahova elkutyultam már azóta... ;o)))

Ha a reallocated sectors count nem növekedett, akkro nem voltak valóban hibásak a szektorok.
Ui: csak szoft hiba volt, ami nem fizikai hiba.

Szerkesztette: Sparow2 2011. 10. 01. 14:56 -kor

#2307 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 18:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 10. 01. 10:11

És ha rendszer, akkor miért ne volna egy (két, három, több) olyan, aki jobbat gyárt,

Azért nem, mert RENDSZER és a rendszer urai gondosan ügyelnek arra, senki ne tudjon érdemében belezavarni a rendszerműködésbe (és nem finnyásak a módszerekben).

#2308 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 20:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 10. 01. 19:24

Azért nem, mert RENDSZER és a rendszer urai gondosan ügyelnek arra, senki ne tudjon érdemében belezavarni a rendszerműködésbe (és nem finnyásak a módszerekben).

És az nem zavar, hogy a film, amit linkeltél, az rögtön egy nagy kamuval indít?

Szerinted hogyan megy ez? Hogyan működik a RENDSZER?
Ha én mondjuk EU-s pályázatból nyitnék egy világítótest gyárat vagy egy nyomtatógyárat, akkor megállna egy fekete autó a ház előtt, és megpróbálnának rávenni, hogy kiégős villanykörtét vagy tönkremenős nyomtatót gyártsak? És mondjuk ha nem egyeznék bele, akkor baleset érne vagy eltűnnék?
Nem akarlak megsérteni, de te vagy a hw rovat dextróza. Bocs a kifejezésért :D

#2309 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 20:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 10. 01. 20:27

És az nem zavar, hogy a film, amit linkeltél, az rögtön egy nagy kamuval indít?

Mi kamu van abban, h a nyomtató használati utasításában nem dokumentált a hibakód és a tintafogó cseréjével nem áll vissza üzemkész állapotba a rendszer?
És feleslegesnek látok egy offoló vitát tovább folytatni veled. Remélem, mások elgondolkoznak a szavaimon és levonják a következtetéseiket, miért is működik minden életünk célszerűség ellenében a jelenlegi rendszerkonstrukció.

#2310 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 21:12

Én azért nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Csak az a baj Gyula, hogy pl. a leglényegesebb dolgot a film se árulja el: hogy tudniillik, mi a fenét is alkot 110, uszkve 120 euróért az a jó munkásember ott, a szervízben? Már ha persze, valaki ANNYIRA ragaszkodik ahhoz a printerhez, hogy még ilyen áron is leadja? Hm, arra még csak gondolni se merek, hogy esetleg rátolja ugyanazt a ruszki-szoftot és máris kész a "javítás", vagy ez csak az én jó májam... ;p

Szerkesztette: Macikák 2011. 10. 01. 21:17 -kor

#2311 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 01. 22:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2011. 10. 01. 21:12

Én azért nem látom ilyen sötéten a helyzetet. Csak az a baj Gyula, hogy pl. a leglényegesebb dolgot a film se árulja el: hogy tudniillik, mi a fenét is alkot 110, uszkve 120 euróért az a jó munkásember ott, a szervízben? Már ha persze, valaki ANNYIRA ragaszkodik ahhoz a printerhez, hogy még ilyen áron is leadja? Hm, arra még csak gondolni se merek, hogy esetleg rátolja ugyanazt a ruszki-szoftot és máris kész a "javítás", vagy ez csak az én jó májam... ;p

Forgathatod ahogyan akarod. és rághatod a kakit ezen a konkrét eseten is.
Mindenütt azt tapasztalod, h piaci forgalom generálása folyik mindenféle eszközökkel.
Úgy, h a tömegek számára a legolcsóbb megoldás a ciklusidőre tönkremenő cuccosok lecserélése.

#2312 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 06:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 10. 01. 21:46

Mi kamu van abban, h a nyomtató használati utasításában nem dokumentált a hibakód és a tintafogó cseréjével nem áll vissza üzemkész állapotba a rendszer?
És feleslegesnek látok egy offoló vitát tovább folytatni veled. Remélem, mások elgondolkoznak a szavaimon és levonják a következtetéseiket,

Az a kamu, hogy az egyik üzletben azzal hajtották el, hogy alkatrész kell hozzá, a másikban meg hogy drága a javítás.

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 10. 01. 21:46

miért is működik minden életünk célszerűség ellenében a jelenlegi rendszerkonstrukció.

Mert nem a mennyországban élünk, hanem a Földön.
És mert mindenkinek a nagyobb profit a célja. Ennyi, nincs itt semmi összeesküvés ... ez egy ilyen rohadt, pénzéhes világ ...

#2313 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 07:04

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2011. 10. 01. 22:12

Nahát, én azt nem is láttam benne!
Valaki resetelte egy pincében a számlálót 110-120 €-ért? :D Amikor az egész nyomtató kb. ennek az összegnek 1/3-ába (se) került újonnan? Na ez a lehúzás, Gyula :D És még filmre is veszik ...

Ui: beletekertem, és nem fizetett érte, hanem saját magának megcsinálta.

Közben láttam a "fehér öltönyös fazont"
Az szintén másik hülyeség, hogy ne vennének ruhát, ha örökké tartana az öltöny.
Te mindig csak akkor veszel ruhát, ha kilyukadt?
Gondolom van feleséged/bartánőd, akkor meg hatványozottan tudod, hogy nem ez a helyzet.
Műszaki cikkek dettó. Volt ismerős, aki anno németországból hozta be a kidobált tévéket, amiket javítani se kellett, mert jók voltak.
Mert az emberek ráuntak, és vettek egy újabat.
Ezért a gyártó se strapálja magát, hogy soká tartson a készülék, ha a fogyasztó úgyis 5 éven belül lecseréli.

Szerkesztette: Sparow2 2011. 10. 02. 07:26 -kor

#2314 Felhasználó inaktív   Macikák 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 08:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 10. 02. 09:04

Nahát, én azt nem is láttam benne!
Pedig egyből a legelején van, ahogy tipródik a fazon, meg szaladgál a leállt nyomtatójával... A szervízes muki meg nagy komolyan közli vele, hogy a "javírás" bizony 110-120€ lesz -- nem semmi! ;D

Szerkesztette: Macikák 2011. 10. 02. 08:03 -kor

#2315 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 10. 02. 08:33

Üzenet megtekintéseIdézet: SikE - Dátum: 2011. 09. 23. 22:20

Nem kell hozzá kábel. A SATA1 pedig még mindig többszöröse az IDE-nek. Nem gondoltam, hogy ennyire gáz ez a hw... Ha megfelezi, 10-15-re, OK. De ötöde-hatoda?

PCIe, de olyan kártya is létezik persze. És ezzel vajon mennyire csökken a transfer rate...?

Az ATA133 133MB/s. A Sata (1) meg 150MB/s. Ez aligha többszöröse.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2316 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 08:38

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 09. 24. 14:40

Nem szándékosan hozzák létre, hanem ahogy fejlődik a technika, változtatni kell.

Ha logikusan belegondolsz, nehezebb úgy tervezni valamit, hogy egy már meglévő régebbi eszközzel kompatibilis legyen. Minden téren, nem csak számítástechnikai hardverben.
És egy idő múlva értelme sincs, hiszen a régi hardverek kihalnak, elfogynak. Ha most veszel új gépet, úgysem akarnál EDO, SD-RAM vagy DDR1-es memóriát tenni bele, mert akkor épp a sebességét fogod vissza, ami az új gép értelmét adja.

Ha nagyon akarsz IDE/ATA eszközt használni, akkor kapsz még olyan alaplapot, amin van IDE csatorna is. De ha csak egy másolás erejéig kell betenni a régi ATA diszket, akkor áttolnám az adatokat hálózaton, minden lapon van már integrált hálózat. Csak egy méter kanóc kell hozzá, olcsóbb, mint az IDE-SATA átalakító.

Totálisan szar példa. Az IDE csatlakozó nyugodtan lehetne satával kompatibilis, HW-esen választhatva. Maga az interfész bőven ráfér a maga négy vezetékével a negyven eres IDE-re, akár a csatlakozó is maradhatott volna. Meg lehetett volna oldani a kompatibilitást is. Mindez akarat kérdése lett volna. Amióta divatba jött a pont-pont és a két vezetékes soros, azóta gy balfaszság ez a sokféle csatlakozó is a gépek körül. Csak egy kicsit kellene előrelátni tervezéskor és rengeteg dolgot kibírna egy adott interfész és csatlakozó. De ez senkinek sem érdeke...
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2317 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 08:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Macikák - Dátum: 2011. 10. 02. 09:00

Pedig egyből a legelején van, ahogy tipródik a fazon, meg szaladgál a leállt nyomtatójával... A szervízes muki meg nagy komolyan közli vele, hogy a "javírás" bizony 110-120€ lesz -- nem semmi! ;D

Ja, hogy mit csinált volna, ha ott hagyja.

#2318 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 08:46

Üzenet megtekintéseIdézet: SikE - Dátum: 2011. 09. 23. 22:20

Nem kell hozzá kábel. A SATA1 pedig még mindig többszöröse az IDE-nek. Nem gondoltam, hogy ennyire gáz ez a hw... Ha megfelezi, 10-15-re, OK. De ötöde-hatoda?

PCIe, de olyan kártya is létezik persze. És ezzel vajon mennyire csökken a transfer rate...?

Ezek között vannak jók, nekem pl. egy 1000 ft-os ITE szutyok simán vitte, amit egy régi 40 GB-os diszk bírt, olyan 50 MB/s körüli folyamatos olvasásnál, mintkét portján egy-egy diszkkel egyszerre. Az összesen már 100MB/s.

De szerencse kérdése is, mert ezen felbuzdulva vettem másikat is, azon másik BIOS volt, és RAID-et is tudott, az meg nem volt gyorsabb valami néhány MB/s-nál, bármit csináltam is vele.
Nem tudom, driver hiba, vagy mi lehetett.
Ráadásul a rendes sebességgel működőnek volt régebbi a BIOS-a.

#2319 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 08:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 09. 24. 15:50

Miért válik alkalmatlanná a hardver a régi feladatok ellátására szerinted???
A 2 GB azért kell, mert csili-vili oprendszert használunk, meg csili-vili játékokkal játszunk. 10 éve hol volt ilyen grafikus felület, meg Aero? Kocka alakú Win200 volt.

Az a nyomtatós filmben egy újonnan 10e ft-os (vagy annyi se) Epson nyomtató volt. Ezelőtt sok évvel, 2003-ban talán. Mit vársz tőle 8 év után?
Ha örökélet nyomtatót akarsz, akkor vegyél olyat, ami havi 20.000 oldalra terveztek. Csak az nem 10e ft lesz.
Ráadásul ami üzenet kijött 1:01-nél ahhoz nem kell semmilyen alkatrész meg nagyjavítás, egy számlálót kell reset-elni. Azt jelzi, hogy sok a tinta az aljában, amiket a fejtisztogatásokkor szívott ki. Az első riport egy nagy kamu volt! (Ha kicsit nézelődsz a neten saját magad is találsz hozzá programot amivel reseteled; az aljában meg van két darab filc, ha akarod szétszeded és kimosod, ha nem akarod, akkor nem szeded szét)

A termékek nem azért szarok, hogy vegyél újat. Hanem azért szarok, mert olcsók. Mert az ember inkább az olcsóbbat veszi meg. Árverseny van. Aztán olcsón nem lehet örökélet dolgokat gyártani.
A sok szar kínai holmi sem azért szar, hogy hamar elhasználódjon, mert a kínai sokat akar eladni. Hanem mert fillérekből csinálják, és abból ilyen minőségre telik.

Még belenéztem a villanykörtés cikkbe is.
Na most: ha anno 100 évig világító villanykörtéket gyártottak, akkor hogy lehet, hogy csak az az egy van? (Egyébként erről olvastam cikket, és kisebb feszültségen működtetik, hogy tovább tartson. És sosem engedték senkinek megvizsgálni. Lehet van 3 láda ilyen izzó a raktárban, oszt' amikor kiég, akkor cserélik.)
Vagy legalább a 60-as, 70-es években hogy nem volt minden lámpában a világon az eredetileg belerakott izzó? Hiszen belerakták 1900-ban, aztán nem égett volna ki. Sőt, miért volt menetes (vagy bajonettzáras, cserélhető), ha 100 évig jó, akkor miért nem fixen volt beleépítve? Azért, mert eredetileg is egy cserélendő, eldobható termék volt.
Plusz a mai izzókat ne hasonlítsd össze az akkoriakkal, az egy 4 wattos kis pilács, annyi fényt ad, mint egy gyertya. Most meg egy 100W-os izzóval világítasz többezer órát. Ha azt letekered éppen csak izzásig, azt se kell cserélned soha, amíg csak élsz.

Ez olyan, mint Dex összeesküvés elméletei, nem is néztem tovább.

Te elhiszed, hogy egy aeróhoz, csilivilihez ilyen hardver kell, miközben a 3DMARK2001 tesztjei ennél bonyolultabbakat csináltak sokkal komplexebb dolgokkal ma már kőkori gépeken?
Tudtad, hogy a jelenlegi ipar 8000 órás villanykörtét képes gyártani gyakorlatilag többletköltségek nélkül, normál rövidéletűvel egyező paraméterekkel (kapható 300Ft-os áron)?
Van róla fogalmad, hogy egy kompakt fénycső a mai termelési színvonallal 15-20.000 órát le kéne nyomjon (refercia: T5-ös csövek), de a mellé rakott elektronikával szándékosan rövidítik élettartamát (a hidegen indított, így emissziós rétegét lerobbantó katódokkal és az ócska, bittosan elpúposodó pufferkondikkal) 6-8000 órára? A kihagyott PTC és extra minőségű elkó uszkve 10 cent körüli összeg..
A HP Laserjet 4L az szerinted nagy igénybevételre tervezett nyomtató, vagy csak elrontott tömegtermék, ami nem a gondos tervezés miatt működik a mai napig, kevés számú, ismert, egyszerűen javítható hibájával együtt, olyan áron olyan minőségű nyomatot produkálva, ami irodától otthonig bárkinek alkalmas nagy tömegű FF nyomtatásra és minden másnál olcsóbb?

#2320 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 10. 02. 09:14

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2011. 10. 02. 09:38

Totálisan szar példa. Az IDE csatlakozó nyugodtan lehetne satával kompatibilis, HW-esen választhatva. Maga az interfész bőven ráfér a maga négy vezetékével a negyven eres IDE-re, akár a csatlakozó is maradhatott volna. Meg lehetett volna oldani a kompatibilitást is. Mindez akarat kérdése lett volna. Amióta divatba jött a pont-pont és a két vezetékes soros, azóta gy balfaszság ez a sokféle csatlakozó is a gépek körül. Csak egy kicsit kellene előrelátni tervezéskor és rengeteg dolgot kibírna egy adott interfész és csatlakozó. De ez senkinek sem érdeke...

Meg lehetett volna oldani, de minek?
Az új gépedbe úgysem raksz IDE diszket, mikor úgyis egy árban van a SATA-val. Sőt, talán olcsóbb is picit.
De ha mégis nagyon akarod, akkor tehetsz bele IDE diszket most is, mert kapható.
Sok SATA-s alaplapon vagy egy (ritkábban két) IDE csatlakozó is, a legolcsóbb árkategóriában is. Egy átlagos gépet (1 HDD + 1 DVD) simán fejleszthetsz úgy, hogy alaplap + CPU + memória csere, a diszke meg a DVD meg a többi marad.

És úgysem nem tennél bele DDRI-es memóriát, ha lehetne se, mert csak visszafogod vele. Ugyanott volnál, mintha nem cseréltél vola semmit.

Amíg az AGP élt, 10-15 évig, addig se tettél egy új gépbe, egy 5 éves AGP-s kártyát, vagy PCI-os kártyát, mert értelme nem volt. (Esetleg irodai munkára, de oda meg volt integrált szutyok, oszt' kész)
Vagy fordítva: régi gépbe nem tettél új videokártyát, mégha lehetett is, mert úgysem használja ki.
Erre nincs értelme felkészíteni a cuccot.

Ha cseréled a gépedet X év múlva, úgyis cseréled az egészet.
Lehet egy alkalommal teszel bele gyorsabb CPU-t, egy másik alkalommal meg több memóriát.
De egy idő múlva oda jutsz, hogy az alaplapon lassú a chipset, hiába tennél bele újabb processzort, meg gyorsabb memóriát (ha lehetne), visszafogná és nem volna gyors.

Főképp manapság, amikor (inkább fejletebb részén a világnak; de már nálunk is látni ilyesmit) sokszor hibátlanul működő gépeket dobnak ki, mert újat/gyorsabbat vesznek, és nincs rá szükség.
Akkor kinek kellene, hogy kompatibilis legyen az 5 évvel ezelőtti hardver?

Annyira olcsó lett a hardver (bontóban kapni bruttó 10e ft alatt/körül egy használt PIV-est), hogy senki nem őrizgeti a régi cuccait, és darabonként fejlesztgeti.

De azért mégis húzzák a kompatibilistást. Ha 5-6 éve vettél egy AM2-es gépet, még ma is simán vehetsz bele újabb CPU-t, több memóriát, gyorsabb videokártyát, nagyobb diszket. Az meg nem reális igény, hogy nekem kell az, hogy mondjuk 2003-as videokártyát/memóriát/diszket tehessek az új gépembe. Vagy fordítva, hogy egy 2003-as gépbe DDR3-as RAM-ot tegyek. Minek, ha a chipszet csak DDR1 sebességével tudja kezelni.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 114
  • 115
  • 116
  • 117
  • 118
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.