HWSW Informatikai Kerekasztal: D-Link DNS-323 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

D-Link DNS-323 Hálózati adattároló és printer szerver

#1 Felhasználó inaktív   Rival 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 03. 21. 14:16

Először elnézést kérnék, ha hosszas kutakodásom után sem találtam az eszköznek megfelelő topikot, így kérném, ha mégis lenne neki jobb hely, kerüljön át oda. Én nem találtam... :(

Első nekifutásra egy nagy probléma megoldásában segítenék, ez a GDI/Host-based printerek használata DNS-323-mal című problémakör, de mindenféle DNS-323-as téma gyűjtőhelyének szánom. Persze van már egy pár ilyan hely, de ha valaki sűrűbben használja a HWSW fórumait, itt is legyen egy... :)

Tehát... talán 5 év is eltelt, mióta megvettem a HP Laserjet 1000w lézernyomtatómat, és eddig még nem sikerült működésre bírni printer szerverrel... ... ...egészen idáig. Azt hiszem, vagyunk még egy páran, akik segítségre szorulunk...

Forrás: mitch által a "DSM-G600, DNS-323 and TS-I300 Hack Forum"-ból: [link]

-- (Nem pontos, kiegészített) idézet:

A GDI/host based printerek a működésükhöz szükséges alapszoftvert (firmware) a host-tól (pl. a számítógépre telepített printer driver) kapják meg a printer csatlakoztatása vagy számítógép indulása után, vagy közvetlenül az első nyomtatás előtt. Printer szerver használatával a nyomtató nem kapja meg a szükséges firmware-t, így nem működik a nyomtatás. DNS-323 használatával a következőre van szükségünk, hogy szóra bírjuk ezeket az egyszerű nyomtatókat:

1. A nyomtatóhoz megfelelő firmware letöltése

Google a barátod... Wink HP 1000, 1005, 1018, 1020-as lézerekhez innen lehet letölteni a megfelelő szoftvert: [link]
A file-t másold ide: /mnt/HD_a2/

2. A "hotplug" szkript megváltoztatása, így az feltölti a firmware-t a nyomtatóba csatlakoztatás után

Készíts biztonsági másolatot erről a file-ról: /etc/hotplug/usb.agent

cd /etc/hotplug/usb.agent
cp usb.agent usb.agent.backup

"Hotplug" egy kernel funkció, mely engedélyezi a Linuxnak különböző műveletek elvégzését a csatlakoztatott vagy leválasztott USB eszközön. A DNS-323 (az 1.04-es firmware használatával) a kernel a /sbin/hotplug szkriptet hívja meg amikor egy eszköz csatlakozik. USB eszközöknek a /sbin/hotplug meghívja a /etc/hotplug/usb.agent szkriptet. Ezt a file-t kell módosítanunk. Valahol a file elején (a kommentek után) add hozzá a következőket:

# start of printer-specific code
if [ "$PRODUCT" = "{IDE JÖN A PRODUCT ID}" ]; then
        if [ "$ACTION" = "add" ]; then
                echo HP Laserjet on USB detected >> /mnt/HD_a2/hotplug.log
                sleep 10
                echo Uploading firmware assuming /dev/usblp0 >> /mnt/HD_a2/hotplug.log
                cat /mnt/HD_a2/{FIRMWARE FILE NEVE} > /dev/usblp0
                echo Firmware uploaded successfully >> /mnt/HD_a2/hotplug.log
        fi
fi
# end of printer specific-code

{IDE JÖN A PRODUCT ID}:
HP LaserJet 1018 = 3f0/4117/100
HP LaserJet 1000w = 3f0/517/120

{FIRMWARE FILE NEVE}:
HP LaserJet 1018 = sihp1018.dl
HP LaserJet 1000 = sihp1000.dl
stb.

Mit csinál a szkript? Ellenőrzi, hogy a csatlakoztatott eszköz PRODUCT változó által átadott értéke egyezik-e az általunk beírt ID-vel. Azután ellenőrzi, hogy csatlakoztatva van-e naomtató, és nem éppen eltávolítva (csak csatlakoztatáskor van értelme a firmware-rel foglalkozni). Vár 10 másodpercet a nyomtató teljes elindulásáig, majd feltölti a firmware-t a /dev/usblp0 eszközre írva.

4. Log file elkészítése

touch /mnt/HD_a2/hotplug.log

3. Teszt

tail -f /mnt/HD_a2/hotplug.log

Indítsd újra a nyomtatót és várj, amíg megjelenik a következő üzenet: "Firmware uploaded successfully". Nyomtass valamit!

Kész...

-- Idézet vége

Én még megpróbálok egy kicsit finomítani rajta, hogy ne a gyökérben kelljen rendetlenkedni, és csak most fogok utána járni, mi történik a DNS-323 újraindítása után. Lehet, hogy a fun_plug szkriptet is módosítani kell, hogy cserélje ki a hotplug szkriptet.

Nekem működik, remélem, más is örülni fog neki...  :D Ne tartsátok vissza az általatok talált Product ID-ket, firmware-eket, stb.!

Időközben előjött egy olyan gond, hogy a printer bekapcsolása után a DNS-323 nem akart standby módba menni, csak az egyik vinyót állította le. Csekkoltam a vinyó használatot, és rájöttem, hogy az lpd démon folyamatosan olvassa a /mnt/mnt/HD_a4/.lpd könyvtárat.

Változtattam egy keveset az usb.agent fájlon, így az lpd démon együtt indul a nyomtatóval, kikapcsoláskor pedig automatikusan kilövődik. Most így néz ki:

if [ "$PRODUCT" = "3f0/517/120" ]; then

if [ "$ACTION" = "add" ]; then
      echo "Printer detected" >>/mnt/HD_a2/fun_plug.d/log/hotplug.log
      sleep 5
      echo "Uploading firmware assuming /dev/usblp0..." >>/mnt/HD_a2/fun_plug.d/log/hotplug.log
      cat /mnt/HD_a2/fun_plug.d/etc/sihp1000.dl > /dev/usblp0
      echo "Starting lpd..." >>/mnt/HD_a2/fun_plug.d/log/hotplug.log
      lpd
   fi

if [ "$ACTION" = "remove" ]; then
      echo "Printer removed" >>/mnt/HD_a2/fun_plug.d/log/hotplug.log
      echo "Killing lpd..." >>/mnt/HD_a2/fun_plug.d/log/hotplug.log
      kill `pidof lpd`
   fi

fi

A "3f0/517/120" a HP 1000w nyomtatóm product ID-je. A fun_plug fájlhoz is hozzáadtam a következőt:

echo "* Killing lpd..." >>${LOGFILE}
kill `pidof lpd` >>${LOGFILE}

Így már a DNS-323 indulásakor kilövődik az lpd. A nyomtatás befejeztével és a nyomtató kikapcsolása után után elalszik a DNS-323, csend és béke honol...  :)

#2 Felhasználó inaktív   vil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 08. 22:45

Rival,

nekem is jó ideje működik egy dns-323 az asztal alatt. Meg vagyok elégedve vele. A ventillátort működtetését kicsit átírtam, mert hangos volt. Most csak akkor zümmög, ha tényleg melege van.

Van egy hp psc2210-es multi (nyomtató/szkenner/fax) eszközöm, amihez nincs rendes driver csak egy böszme nagy 161M install. Sehogysem tudok rájönni, hogy hozzam össze a dns-el.

Nem találtam megoldást google barátommal együtt sem. Igazán leköteleznél, ha lenne valami ötleted!

#3 Felhasználó inaktív   Rival 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 09. 14:17

Idézet: vil - Dátum: 2008. ápr. 8., kedd - 22:45

Rival,

nekem is jó ideje működik egy dns-323 az asztal alatt. Meg vagyok elégedve vele. A ventillátort működtetését kicsit átírtam, mert hangos volt. Most csak akkor zümmög, ha tényleg melege van.

Van egy hp psc2210-es multi (nyomtató/szkenner/fax) eszközöm, amihez nincs rendes driver csak egy böszme nagy 161M install. Sehogysem tudok rájönni, hogy hozzam össze a dns-el.

Nem találtam megoldást google barátommal együtt sem. Igazán leköteleznél, ha lenne valami ötleted!

Az admin felületen megjelenik, hogy csatlakoztatva van a nyomtató? Akkor elvileg ha a PC-re feltelepíted a nyomtató szoftverét, és azt mondod neki a nyomtató beállításainál, hogy ez a \\dns323ipcím\lp címen található, mennie kellene. Természetesen ilyenkor a multi funkcióktól el kell búcsúzni. Szkenner, fax stb. nem fog működni.

#4 Felhasználó inaktív   vil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 14. 08:04

Idézet: Rival - Dátum: 2008. ápr. 9., szerda - 14:17

Az admin felületen megjelenik, hogy csatlakoztatva van a nyomtató? Akkor elvileg ha a PC-re feltelepíted a nyomtató szoftverét, és azt mondod neki a nyomtató beállításainál, hogy ez a \\dns323ipcím\lp címen található, mennie kellene. Természetesen ilyenkor a multi funkcióktól el kell búcsúzni. Szkenner, fax stb. nem fog működni.

Bocs egy kicsit mással foglalkoztam, köszi a válaszodat! Igen látja a nyomtatót, de mindig a driver-rel gyűlik meg a bajom. Most nekifutottam mégegyszer és kiderítettem, hogy a PSC-2210 nyomtatóját a DeskJet-990C beépített driver-rel is meg lehet hajtani. A multifunkció úgy, ahogy írtad elveszik persze, de nem érdekes.

#5 Felhasználó inaktív   cynosure 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 13:41

Idézet

A multifunkció úgy, ahogy írtad elveszik persze, de nem érdekes.

Nem tudom, hogy a DNS-323 szoftveres felepitese pontosan milyen, de elvileg linux alapu. Megprobalhatod megnezni, hogy a linuxos scanner (SANE, http://www.sane-project.org/) hajlando-e elindulni rajta. Fax passz, olyat meg nativban sem hasznaltam soha. :)

#6 Felhasználó inaktív   Rival 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 31. 14:49

Első tapasztalatok a még nem hivatalos 1.05b28-as firmware-rel:

- Az 1.04b84-hez képest gyorsabb, 15-17 MB/s helyett volt 25 MB/s-es olvasási sebesség is (természetesen gigabites switch-csel, és az újonnan megjelent beállítási lehetőség, a Jumbo Frame az eszközben és a hálókártyán is 9000-es értékre állítva).
- Nyomtatószerverként használva nyomtatás után, a nyomtató kikapcsolása nélkül is elalszanak a vinyók (igaz ugyan, hogy néha elindul ismét, folyamatban a tapasztalatgyűjtés eme problémakörben). Használt nyomtató: HP LaserJet 1000w USB hubon keresztül (mert még egy USB-s lávalámpa is működik róla :Đ ).
- Az előző verzióban tapasztalt FTP szerver probléma (mely szerint az ékezetes karaktereket tartalmazó fájlneveket nem volt hajlandó olvasni) megszűnt.
- Nálam nem akarta újraformázni a vinyókat.
- Mintha nem lenne olyan meleg a kütyü standby módban.

Egyelőre ennyi...

#7 Felhasználó inaktív   pogacsa 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 19. 08:35

Idézet: vil - Dátum: 2008. ápr. 14., hétfő - 7:04

... A multifunkció úgy, ahogy írtad elveszik persze, de nem érdekes.

tudtok olyan NAS-t ami engedit a szkennert is? (nálam is PSC 2210 várná a hálozatot)
Pogi

#8 Felhasználó inaktív   Kwark 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 04. 18:57

Sziasztok!

A dns-323-mal foglalkozó hwsw-s cikk ir egy furcsaságot a RAID opciókról. Erről sehol máshol nem hallottam, de az itteni forumon sem kommentelte senki. A tesztben vmi kevert raid 1, jbod megoldás van, és a cikkiró magabiztosan állitja, hogy ilyen létezik. Tudtok erről valamit?
Az ötlet jó lenne, csak nem tudom tényleg lehetséges-e.
Egyébként hosszas kutakodás után én is egy ilyenbe fektetnék bele.
Köszi.

Szerkesztette: Kwark 2009. 01. 04. 19:05 -kor

üdv, kwarki

#9 Felhasználó inaktív   PeterX 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 04. 20:05

Idézet: Kwark - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 18:57

Sziasztok!

A dns-323-mal foglalkozó hwsw-s cikk ir egy furcsaságot a RAID opciókról. Erről sehol máshol nem hallottam, de az itteni forumon sem kommentelte senki. A tesztben vmi kevert raid 1, jbod megoldás van, és a cikkiró magabiztosan állitja, hogy ilyen létezik. Tudtok erről valamit?
Az ötlet jó lenne, csak nem tudom tényleg lehetséges-e.
Egyébként hosszas kutakodás után én is egy ilyenbe fektetnék bele.
Köszi.

Elvileg megoldható, hogy két különböző méretű diszk esetén létrehozz egy, a kisebb diszk méretével megegyező méretű RAID 1 tömböt, és a maradékot a másik diszkről felhasználd. Sőt tulajdonképpen úgy is fogalmazhatok, hogy ha a kisebb diszk méreténél kisebb RAID 1 tömböt hozol létre, akkor a maradékot a két diszkről összefűzheted JBOD-ba. Én nem próbáltam de elvileg működik.
VODKA
-Connecting People-

#10 Felhasználó inaktív   Kwark 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 06. 22:58

Idézet: PeterX - Dátum: 2009. jan. 4., vasárnap - 21:05

Elvileg megoldható, hogy két különböző méretű diszk esetén létrehozz egy, a kisebb diszk méretével megegyező méretű RAID 1 tömböt, és a maradékot a másik diszkről felhasználd. Sőt tulajdonképpen úgy is fogalmazhatok, hogy ha a kisebb diszk méreténél kisebb RAID 1 tömböt hozol létre, akkor a maradékot a két diszkről összefűzheted JBOD-ba. Én nem próbáltam de elvileg működik.

Köszi, ha meglesz megpróbálom. De az mindenesetre érdekes, hogy a fórumot átfutva nem láttam erre utalást sehol. Pedig szerintem ez egy jó kompromisszum lehet a biztonság és a kapacitás között. Tényleg senki nem használja így?
üdv, kwarki

#11 Felhasználó inaktív   Kwark 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 06. 23:03

Ja igen, még valami. Az USB portja használható wifi usb adapterrel? Sejtésem szerint nem, de nem tudom lehetséges-e vmi linuxos drivert ráhegeszteni.
üdv, kwarki

#12 Felhasználó inaktív   bodhidarma 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 01. 22. 09:30

Sziasztok!

Nem találtam jobb helyet a kérdésemnek ezért bepróbálkozom ide.

Én is dns-323 tulajdonos vagyok és programozó lévén szimpatikus az, hogy ehhez a nashoz, hozzá lehet férni és programokat lehet rá telepíteni. Többek közt, ezért is esett rá a választásom a vásárlásnál.

A gondom az, hogy sokat töltök le ftp-vel, de nem sikerült normális ftp klienst találnom hozzá, vagy csak béna vagyok. :)

A következő tudással elégedett lennék teljesen

-konfigurálható, letárolható kapcsolat beállítások, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal begépelni a usernév jelszót, ha rendszeresen töltök valahonnan
-a távoli kapcsolaton lévő fájlok browse-olhatók legyenek és onnan lehessen fájt illetve könyvtárt a letöltő queue-ba tenni
-letöltő queue, ahol tudom meg tudom adni a letöltő szálak számát és a letöltés sebességét
-tudja folytatni a megszakadt letöltést
-jelezze ki, hogy hol tart és mikor fejezi be az adott jobot feltételezvén az aktuális letöltési sebességet
-lehessen jobot felfüggeszteni, újraindítani, esetleg a még nem letöltés alatt állók sorrendjét változtatni

A következő minimális tudás ami mindenképp kéne

-a letöltési szálak számát és a sebességet tudjam szabályozni, globálisan és nem minden letöltésre külön-külön
-letöltési sort tudjak definiálni, azaz a letöltésbe tett dolgokat ne akarja egyből tölteni, mint az őrült, hanem állítsa őket sorba

Az alap scheduler tudása is elégséges volna, ott nem tudom a fentieket konfigurálni.

Feltettem az mldonkey-t http://www.shadowand...ldonkey-296.htm , de nem ekar működni, pedig kigugliztam, hogy a dllink helyett http kell írni, ami persze nem logikus. Elfogadja a linket, beteszi a letöltendők közé és nem tölt semmit. Nem tudom tud-e pl. könyvtárat letölteni. őszintén szólva nem tud sokkal többet a szállított scheduler tudásánál.

Van valami jó tipp?

#13 Felhasználó inaktív   Kwark 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 20. 22:26

No meglett a drága, igy megvan a válasz is. Lehet kevert raid módban, de csak úgy sikerült, hogy először beraktam az egyik vinyót, formáztam, majd mikor beraktam a másodikat felajánlotta (fw 1.5) a raid 1-re konvertálást és a következő ablaknál lehet kiválasztani, hogy mennyi helyet használjon hozzá. Ha nem egyforma méretű a két hdd (mint nálam), akkor előbb a kisebbet kell berakni. Persze, ha az egyik vinyó meghal a jbod particiomnak annyi.
ffp könnyen felment, ssh is, telnet letiltva. Transmissionnel kicsit szivtam (1.5-höz 1.42+ guide-okat kell sasolni, mert más a konfig, mint előtte), de meglett. Már csak vmi szekrénye kéne rejteni...
üdv, kwarki

#14 Felhasználó inaktív   Fireblade 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 18. 12:09

Sziasztok,

A közeljövőben tervezem a 323-as beszerzését. Engem főleg a torrent miatt érdekelne, mert nagyon sokat fogyaszt a gép, és hát a villanyszámlában erősen jelentkezik a folyamatos seed-elés.
Torrentre használja valaki? mik a tapasztalatok? mennyire megbízható ezen a téren?

előre is köszönöm a válaszotok!

#15 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 18. 17:58

Idézet: Fireblade - Dátum: 2009. máj. 18., hétfő - 12:09

főleg a torrent miatt érdekelne, mert nagyon sokat fogyaszt a gép, és hát a villanyszámlában erősen jelentkezik a folyamatos seed-elés.

De gondolom, még mindig olcsóbb, mint megvenni a filmeket.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#16 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 18. 18:09

Idézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2009. máj. 18., hétfő - 18:58

Te meg nem birod ki, hogy ne szólj be?
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#17 Felhasználó inaktív   Fireblade 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 19. 08:17

Idézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2009. máj. 18., hétfő - 16:58

Ne haragudj, de erre nem nagyon szeretnék reagálni, mert nem akarok elkanyarodni a topic témájától.

Ebben az eszközben gyárilag van beépített bittorrent kliens, és én ennek a működésére illetve a felhasználói tapasztalatokra vagyok kíváncsi. Az hogy én milyen tartalmat seedelek, az legyen az én dolgom...

Szerkesztette: Fireblade 2009. 05. 19. 08:17 -kor

#18 Felhasználó inaktív   Fireblade 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 17:19

kis segítségre lenne szükségem.
Nem tudok telnet-el csatlakozni a DNS-323-hoz.
tegnap még működött, próbáltam felinstallálni a transmission-t, de ma egész egyszerűen nem hajlandó működni a telnet.

Connecting To 192.168.1.117...Could not open connection to the host, on port 23: Connect Failed.

Valakinek van valami ötlete miért nem akar működni?

Előre is köszönöm.

Szerkesztette: Fireblade 2009. 07. 04. 17:19 -kor

#19 Felhasználó inaktív   PeterX 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 04. 22:33

Menet közben nem installáltál SSH-t is?
Mert akkor azzal kéne próbálkozni.
VODKA
-Connecting People-

#20 Felhasználó inaktív   Fireblade 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 05. 15:04

köszi,. meg oldódott a probléma. még newbie vagy a használathoz nagyon :)

Szerkesztette: Fireblade 2009. 07. 05. 15:55 -kor

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó