HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#681 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 23. 19:55

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 9:55

ha gyorsan gördítem az egér görgőjét, akkor az iránytól függően a böngésző előre/hátra gombjának felel meg (egyéb ablakon belül jobbra/balra gördítésnek)

ha esetleg érdekel vkit, ezt az okozta, h az X serverre van bízva az egér fölismerése, és az mellényúl picit (sok gombos Explorert vett észre a "3 + görgő" helyett), így egy extra szekció kellett az /etc/X11/xorg.conf-ba:

Section "InputDevice"
  Identifier	"Logitech Cordless Optical Mouse"
  Driver	"mouse"
  Option	"Protocol"   "ImPS/2"
  Option	"Device"     "/dev/input/mice"
  Option  "Buttons"  "5"
  Option  "ZAxisMapping"  "4 5"
EndSection

és így már tényleg csak scroll-oz, nem lépdel előre/hátra a weboldalak közt.
(azért volt nagyon fura, mert ha egyszerűen gördítés helyett csinálta volna ezt, akkor azonnal hibás config-ra gondoltam volna - de mivel egyébként normálisan scrollozott, csak gyors mozdításra csinált ilyet, azt hittem talán szándékosan)

#682 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 20:27

Idézet: pascal - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 18:59

Szedd le valahonnan az "MS-Core fonts" vagy hasonló nevű cuccot. Régebben ugyanis az MS ingyé letölthetővé tette a saját webes fontjait, ha mellettük hagyod az EULA-t. A M$ honlapjáról ezóta leszedték de a mirrorok még élnek.
Ha meg van windowsod akkor a neked kellő fontokat lazán kimásolod.

ide kell rakni őket /usr/share/fonts/TTF

Köszi, így valóban működik. :)

Windowsról másoltam át a fontokat, aztán gdm restart, és király minden.

Mostmár csak a képernyőfrissítést kellene felhúznom 85Hz-re, és boldog lennék.

Apropó: elképzelhető, hogy ha feltolom az 1.2-es UHU-t, akkor megoldódik ez a gondom?

#683 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 20:35

Idézet: DannY - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 20:27

Mostmár csak a képernyőfrissítést kellene felhúznom 85Hz-re, és boldog lennék.
Apropó: elképzelhető, hogy ha feltolom az 1.2-es UHU-t, akkor megoldódik ez a gondom?

másik verzión is be lehet állítani - de tényleg, most, h mondod: ez volt az egyik szimpatikus dolog, h már a telepítés során is 1024x768@85Hz-et használt az Uhu 1.2

az tűnt föl, h "nahát, mintha nem villogna" (hiszen a telepítőprogramok általában nem foglalkoznak ilyesmivel, beállítanak egy biztonságos 60 Hz-et), megnéztem a monitor menüjében - és tényleg!

#684 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 20:40

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 21:35

másik verzión is be lehet állítani - de tényleg, most, h mondod: ez volt az egyik szimpatikus dolog, h már a telepítés során is 1024x768@85Hz-et használt az Uhu 1.2

az tűnt föl, h "nahát, mintha nem villogna" (hiszen a telepítőprogramok általában nem foglalkoznak ilyesmivel, beállítanak egy biztonságos 60 Hz-et), megnéztem a monitor menüjében - és tényleg!

No, mindjárt megnézem. Elvileg sokkal gyorsabban megvagyok minden beállítással, telepítéssel, ha az 1.2 alapban belővi a jó frekit... legalábbis ez a mostani tapasztalatom, de valszeg csak azért, mert ez a kari egy alaplapi intel 810-es, és a drivere kiütötte az X-et valamiért elég csúnyán. :(

Egyenlőre nekem elég sok szívás van az X-szel, mert soha nem használtam még, de most kellett. (console rulez :Đ)

#685 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 21:12

Feltettem az 1.2-est.

Zsííííííííírr!! :D

Simán nyomja azt a felbontást, amit szeretnék.

#686 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 21:13

Idézet

Ha van szabad helyed akkor érdemes lenne felrakni és kipróbálni az új uhut.

Mindenestre az Ati kártyákat pl kapásból nyomja akármekkora frissítésen, talán a te karidat is jobban kezeli alapból az Xorg.

Szerk: látom megoldódott. Ezekszerint mégiscsak jó irányba haladnak az UHUs arcok :)

Szerkesztette: pascal 2005. 03. 23. 21:14 -kor

In Flames We Trust

#687 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 22:41

Feltettem, nyomom is rendesen a konfigolást...

Van egy gond: bármilyen szolgáltatást akarok indítani, leállítani, ezt makogja:

root:/etc# /etc/init.d/named reload
Névszerver (named) konfigurációs fáljainak újraaktiválása.../etc/init.d/common: line 19: start-stop-daemon: command not found [HIBA]

start és stop esetén is. De pl. SSHd-nél is.

:confused:

#688 Felhasználó inaktív   DannY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 01:26

Most egész jól megy, az előző gond sem nagyon jelentkezik (ha igen, nyomok rebootot).

#689 Felhasználó inaktív   István 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 26. 07:00

Helo !

Az UHU 1.2-vel kínlódom. Feltettem, tetszik is, meg is tartanám ha futna rajt a 3d, de nem tudom össze hozni. Nincs ehez valami részletes leírás a videkártya beállításra. Az UHU cd-én levő kézi könyv alapján nem tudom beállítani,mert az az 1.1-hez van és ügyebár az x vezérlőt lecserélték azóta org-ra. Ati 9600 XT van a gépembe.

Ezt azért megoldhatták volna. Próbáltam SuSe 8.2-t is. Ott különben külön menü van a 3d beállításra és le is tudod tesztelni. Sajnos a nyelvi korlátjaim miatt fontos hogy az OS tudjon magyarul.

Előre is köszönöm ha valaki tudna segíteni.

István

#690 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 26. 10:59

hát nem túl biztató: egyszercsak komoly terhelés alatt (gyerek tologatta Krumpli bácsira az alkatrészeket) az X huss - újraindult!
persze minden háttérben lévő dolgot is kilőve így...
a messages-ben ott is az üzenet:  gdm_slave_xioerror_handler: Végzetes X hiba - :0 újraindítása

elhiszem, h ez esetleg nem az X, hanem az ATI driver hibája lehet - de a végeredmény ugyanaz: próbának jó volt, ennyi, majd pár hónap múlva egy újabb, remélhetőleg stabilan használható eresztést újra kipróbálok

#691 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 26. 11:36

Idézet: István - Dátum: 2005. márc. 26., szombat - 7:00

Helo !

Az UHU 1.2-vel kínlódom. Feltettem, tetszik is, meg is tartanám ha futna rajt a 3d, de nem tudom össze hozni. Nincs ehez valami részletes leírás a videkártya beállításra. Az UHU cd-én levő kézi könyv alapján nem tudom beállítani,mert az az 1.1-hez van és ügyebár az x vezérlőt lecserélték azóta org-ra. Ati 9600 XT van a gépembe.

Ezt azért megoldhatták volna. Próbáltam SuSe 8.2-t is. Ott különben külön menü van a 3d beállításra és le is tudod tesztelni. Sajnos a nyelvi korlátjaim miatt fontos hogy az OS tudjon magyarul.

Előre is köszönöm ha valaki tudna segíteni.

István

ati.comról linux driver lekap,
su
rpm -i --no-deps --force atidriverneve.rpm
ha nem fordult le a modul akkor a /lib/modules/ati vagy hasonló helyen van egy install.sh azt is root jogokkal futtatni.
fglrxconfig parancs kiad, (rootként!) kérdésekre válaszolgat és voilá.

A kérdés az, mire kell neked a 3D? Ugyanis egyhuzamban ~30 perc 3D után a kernel bepánikol ;) szóval hosszútávra nem az igazi, de legalább a TVout megy. Ja igen és hála az ATi csodálatos szakembereinek az én 9600Pro karim alulról súrolja egy Gef4MX440 teljesítményét...

Sebaj, várjuk a következő hónapot és az új drivert (eddig nem is volt X.Orgra)
In Flames We Trust

#692 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 26. 13:44

Idézet: pascal - Dátum: 2005. márc. 26., szombat - 11:36

Sebaj, várjuk a következő hónapot és az új drivert (eddig nem is volt X.Orgra

ezzel az a gáz, h az ATI kártyák manapság a legelterjedtebbek: hiba volt tehát egy ennyire megbízhatatlan driverre alapozni az UHU-t, inkáb maradni kellett volna a régi X-nél, és csak egy későbbi kiadásban váltani, ha már kiforott X.org alatt is

#693 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 03. 26. 14:40

Khm.

A Kezdő láma témában, illetve a Mandrake 10.0 témában kifejtettem (az utóbbiban talán túl hevesen is) már a véleményemet a linux-szal kapcsolatos próbálkozásaimról, szívásaimról, arról, hogy, mint "egységsugarú és látens windows  júzernek" nem cél, hanem eszköz a számítógép és az op.rendszer: azaz nekem teljesen mindegy, hogy Windows, MacOS, Linux, BSD, stb., egy a lényeg: buherálás nélküli, grafikus felületen - és egyáltalán NEM utolsó sorban: legálisan - használni tudjam.
Az elmúlt néhány évben próbáltam Gentoo-t, Suse-t, Mandrake-t és Uhu-t is, de mindegyikkel volt valami olyan (komolyabb) problémám, ami végül annyira feldühített, hogy eltávolítás lett a vége...

Azonban, ahogy megjelent az Uhu 1.2, úgy gondoltam, adok még egy esélyt...
A korábbi verziókkal nem volt szerencsém:
- az 1.0-át még megrendeltem, a posta a CD-t darabokban kézbesítette, ebben a sors ujját láttam (nem is vagyok babonás...), úgyhogy nem eröltettem az újbóli beszerzést,
- az 1.1 isokat letöltöttem, (leellenőriztem), kiírtam CD-ékre, telepítettem-->telepítés közben - többszöri neki futásra - elhalt...

Lényeg: a múlt héten letöltöttem és feltelepítettem az 1.2-őt - és kellemesen meglepődtem:

- a telepítés gond nélkül megtörtént,
- az X beállítása szintén elsőre sikerült,
- mind a soros egeremet, mind az usb-re csatlakoztatott kábelmodememet hibátlanul felismerte és kezeli (ez utóbbit a Mandrake 10.0-nak nem sikerült, pedig parancssorból is próbálkoztam konfigurálni, netről beszerezett infók alapján)
- 800*600-as felbontás mellett sem találtam (eddig még) olyan ablakot, ami kiúszik a fizikai képernyőből,
- működik a böngészés, a levelezés, az azonnali üzenetküldés,
- az ugyan furcsa volt, hogy alapértelmezetten a Firefox böngésző és a Thunderbird levelező nem települ, de a linuxforum.hu ftp szerveréről letöltött Firefox és a Thunderbird 1.0.2 verzióinak az Uhu 1.2-höz készített csomagjai hibátlanul feltelepültek,
- az is furcsa egy kicsit, hogy Openoffice.org-ból az 1.1.3-as települ, holott egy jó ideje az 1.1.4-es is kint van, de végülis ez nem okoz problémát, mert Windows alól az 1.1.3 kielégítette minden igényemet.

Összefoglalva: lehet, hogy egyes guruk "gagyinak", "kiherélt debiannak" tartják (átnéztem ezt a témát (topicot) az elejétől), de ez az első az általam ismert terjesztések (disztribúciók) közül, ami VALÓBAN alternatíva egy olyan egyszeri júzernek, mint én vagyok.

Üdv: scaurus

u.i.: már ezt a hozzászólást  is az Uhu alól írtam!

u.i.2.: persze vannak apró szépséghibák:
- úgy tűnik, hogy jóval több erőforrást igényel (legalábbis Gnome és KDE alól), mint a Windows 98, ezen persze más ablakkezelők használatával, esetleg gép bővítéssel lehet(ne) segíteni - jelenleg egy 633Celeron és 128MB SD ram alkotja a gépem lelkét.
- KDE-ben néhány ablak címe olyan mintha törökül lenne

u.i.3.: ha még a linux-ra portolt Sid Meier's Alpha Centauri-t sikerülne LEGÁLISAN megszerezni, avagy a windows-os verziót működésre birni, akkor már túl tökéletes lenne...
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#694 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 26. 15:03

Idézet

ezzel az a gáz, h az ATI kártyák manapság a legelterjedtebbek: hiba volt tehát egy ennyire megbízhatatlan driverre alapozni az UHU-t, inkáb maradni kellett volna a régi X-nél, és csak egy későbbi kiadásban váltani, ha már kiforott X.org alatt is

Az atik teljesítménye XFree86 alatt sem jobb... hidd el. Ráadásul nem is az Xorg akasztja ki.
In Flames We Trust

#695 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 26. 15:27

Idézet

- az ugyan furcsa volt, hogy alapértelmezetten a Firefox böngésző és a Thunderbird levelező nem települ, de a linuxforum.hu ftp szerveréről letöltött Firefox és a Thunderbird 1.0.2 verzióinak az Uhu 1.2-höz készített csomagjai hibátlanul feltelepültek

a FF és Thunderbird lincence tele van kis kiegészítésekkel ami átláthatatlanná teszi az egészet ezért a CDről inkábbl ehagyták, de a hivatalos FTPfenn vannak a csomik.
apt-get insall firefox/thunderbird vagy hogy GUInál maradjunk: Synaptic vagy Kpackage ezekkel listázhatod, mely csomik vannak fenn a hivatalos FTPn és akár telepítheted is őket.

Idézet

- úgy tűnik, hogy jóval több erőforrást igényel (legalábbis Gnome és KDE alól), mint a Windows 98, ezen persze más ablakkezelők használatával, esetleg gép bővítéssel lehet(ne) segíteni - jelenleg egy 633Celeron és 128MB SD ram alkotja a gépem lelkét.

jogos, a gnome és KDE erőforrásigénye eléggé elszállt egy ideje. Ha nincs az embernek erőgépe akkor maradnak a kisebb (de egyáltalán nem roszabb) ablakkezelők. Én pl az XFce-re esküszöm, kicsi gyors, testreszabható ;)

Idézet

- KDE-ben néhány ablak címe olyan mintha törökül lenne

Menü->Dokumentáció->UHU Doksi -> Az ékezetes fájlnevekről részt fusd át, ott a lényeg. Mellesleg a KDEben állítólag van néhány orbitális bug az ékezetkezelésben...

Idézet

u.i.3.: ha még a linux-ra portolt Sid Meier's Alpha Centauri-t sikerülne LEGÁLISAN megszerezni, avagy a windows-os verziót működésre birni, akkor már túl tökéletes lenne...

állítólag megy wine-al.
Próba cseresznye :)
In Flames We Trust

#696 Felhasználó inaktív   Mikul@s 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 26. 17:44

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. márc. 26., szombat - 15:40

Összefoglalva: lehet, hogy egyes guruk "gagyinak", "kiherélt debiannak" tartják ...

Szerintem már egy páran leírták elöttem, semmi köze az 1.2-s UHUnak a Debianhoz!
Mindössze annyi hasonlóság fedezhető fel, hogy ők is a dpkg csomagkezelőt használják, de jelentősen átalakítva!
Az egész disztrib saját fejlesztésük eredménye.

#697 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 26. 23:15

Idézet: pascal - Dátum: 2005. márc. 26., szombat - 15:03

Az atik teljesítménye XFree86 alatt sem jobb... hidd el. Ráadásul nem is az Xorg akasztja ki.

elhiszem - de ettől még nagyon szomorú a dolog

mivel már nemigen játszom, az otthoni, asztali gépen azért próbáltam ki az Uhu-t, h ha beválik, XP helyett csak azt használjam
így azonban ez elképzelhetetlen, majd csak ha lesz megbízható ATI driver

#698 Felhasználó inaktív   István 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 27. 01:44

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. márc. 26., szombat - 12:44

Pascal !

Kösz a segitséget. Nem megy sajna. Ez nem egyszerű, én meg nem vagyok programozó. A dos-t is mindig utáltam e miatt. Úgyhogy maradok a Windowsnál.

Üdv

#699 Felhasználó inaktív   bigsee 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 27. 11:03

Sziasztok! Feltettem az UHU 1.2 - Office változatot. Szépen felmegy, a szokásos ablakméret gondokkal (ott ahol a win 1024*768@100 Hz-re van beállítva az ablakméret, ennél ez eltolódik - de ugyanez volt Suse-nél is, úgyhogy ez felejthető), csakhogy egy gép újraindulás után a következő történik: - elindul a grub (UHU Linux - Windows - Memóriateszt) és itt az UHU-t elindítva elindul a betöltés. Csakhogy a képernyőszéles pöttyfolyam ( :D ) után nem történik semmi. A gép merev (nincs NumLock aktivitás, se CTRL+ALT+DEL) és csak RESET segít. Tehát nem indul az UHU. Felraktam rá mégegyszer, hátha én baxtam el, de ugyanaz.
Telepítés után - amíg újra nem indítom a gépet - szépen megy, net meg minden, klafa.
A rendszer egy S-ATA vinyón, míg az UHU egy P-ATA (Sec. Slave) vinyón van, a grub-ot ugyanide tettem - nem akarom egyenlőre a MBR-t gyakratenni.

Mit szúrhattam el, segítsetek!!! Kösz!
GA-990FXA-UD3*FX4100*HD6950 2 GiB*Vengeance DDD3-1866 8GiB kit*X-FI ExtremeMusic*L22W-6SA*HyperX 120*5000AAKS*10EACS*GSA-H62N*DeathAdder3,5*ip4200*A800 X-Touch*X-530*VA8000BWS*BQ DP Pro10 550 W

#700 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 27. 13:08

Idézet

Kösz a segitséget. Nem megy sajna. Ez nem egyszerű, én meg nem vagyok programozó. A dos-t is mindig utáltam e miatt. Úgyhogy maradok a Windowsnál.

A dos csököttségét ne hasonlítsd egy bash shellhez ;)
Viszont az tény, hogy aki winről jött annak erős szemléletváltásra van szüksége.

Idézet

Sziasztok! Feltettem az UHU 1.2 - Office változatot. Szépen felmegy, a szokásos ablakméret gondokkal (ott ahol a win 1024*768@100 Hz-re van beállítva az ablakméret, ennél ez eltolódik - de ugyanez volt Suse-nél is, úgyhogy ez felejthető), csakhogy egy gép újraindulás után a következő történik: - elindul a grub (UHU Linux - Windows - Memóriateszt) és itt az UHU-t elindítva elindul a betöltés. Csakhogy a képernyőszéles pöttyfolyam (  ) után nem történik semmi. A gép merev (nincs NumLock aktivitás, se CTRL+ALT+DEL) és csak RESET segít. Tehát nem indul az UHU. Felraktam rá mégegyszer, hátha én baxtam el, de ugyanaz.
Telepítés után - amíg újra nem indítom a gépet - szépen megy, net meg minden, klafa.
A rendszer egy S-ATA vinyón, míg az UHU egy P-ATA (Sec. Slave) vinyón van, a grub-ot ugyanide tettem - nem akarom egyenlőre a MBR-t gyakratenni.
Mit szúrhattam el, segítsetek!!! Kösz!

nézegesd a logokat (/var/log) főleg a kernel logokat (/var/log/kernel) ott az errorsba nézz bele, másodperce pontosan ottvannak a hibák, valszeg a kernelnek nem tetszik valami (pöttyfolyam :D )

Persze ehhez kellene, mondjuk egy live diszto amivel belenézhetsz ezekbe a fileokba. ha van win a gépen akkor totalcommanderhez van ext2-3 reader plugin, azzal is megy. Meg azt próbáld még, ki, hogy telepítéskor csinálsz boot floppyt és nézd meg azzal megy-e a boot.

Szerkesztette: pascal 2005. 03. 27. 13:09 -kor

In Flames We Trust

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • Utolsó »