Elküldve: 2005. 03. 26. 14:40
Khm.
A Kezdő láma témában, illetve a Mandrake 10.0 témában kifejtettem (az utóbbiban talán túl hevesen is) már a véleményemet a linux-szal kapcsolatos próbálkozásaimról, szívásaimról, arról, hogy, mint "egységsugarú és látens windows júzernek" nem cél, hanem eszköz a számítógép és az op.rendszer: azaz nekem teljesen mindegy, hogy Windows, MacOS, Linux, BSD, stb., egy a lényeg: buherálás nélküli, grafikus felületen - és egyáltalán NEM utolsó sorban: legálisan - használni tudjam.
Az elmúlt néhány évben próbáltam Gentoo-t, Suse-t, Mandrake-t és Uhu-t is, de mindegyikkel volt valami olyan (komolyabb) problémám, ami végül annyira feldühített, hogy eltávolítás lett a vége...
Azonban, ahogy megjelent az Uhu 1.2, úgy gondoltam, adok még egy esélyt...
A korábbi verziókkal nem volt szerencsém:
- az 1.0-át még megrendeltem, a posta a CD-t darabokban kézbesítette, ebben a sors ujját láttam (nem is vagyok babonás...), úgyhogy nem eröltettem az újbóli beszerzést,
- az 1.1 isokat letöltöttem, (leellenőriztem), kiírtam CD-ékre, telepítettem-->telepítés közben - többszöri neki futásra - elhalt...
Lényeg: a múlt héten letöltöttem és feltelepítettem az 1.2-őt - és kellemesen meglepődtem:
- a telepítés gond nélkül megtörtént,
- az X beállítása szintén elsőre sikerült,
- mind a soros egeremet, mind az usb-re csatlakoztatott kábelmodememet hibátlanul felismerte és kezeli (ez utóbbit a Mandrake 10.0-nak nem sikerült, pedig parancssorból is próbálkoztam konfigurálni, netről beszerezett infók alapján)
- 800*600-as felbontás mellett sem találtam (eddig még) olyan ablakot, ami kiúszik a fizikai képernyőből,
- működik a böngészés, a levelezés, az azonnali üzenetküldés,
- az ugyan furcsa volt, hogy alapértelmezetten a Firefox böngésző és a Thunderbird levelező nem települ, de a linuxforum.hu ftp szerveréről letöltött Firefox és a Thunderbird 1.0.2 verzióinak az Uhu 1.2-höz készített csomagjai hibátlanul feltelepültek,
- az is furcsa egy kicsit, hogy Openoffice.org-ból az 1.1.3-as települ, holott egy jó ideje az 1.1.4-es is kint van, de végülis ez nem okoz problémát, mert Windows alól az 1.1.3 kielégítette minden igényemet.
Összefoglalva: lehet, hogy egyes guruk "gagyinak", "kiherélt debiannak" tartják (átnéztem ezt a témát (topicot) az elejétől), de ez az első az általam ismert terjesztések (disztribúciók) közül, ami VALÓBAN alternatíva egy olyan egyszeri júzernek, mint én vagyok.
Üdv: scaurus
u.i.: már ezt a hozzászólást is az Uhu alól írtam!
u.i.2.: persze vannak apró szépséghibák:
- úgy tűnik, hogy jóval több erőforrást igényel (legalábbis Gnome és KDE alól), mint a Windows 98, ezen persze más ablakkezelők használatával, esetleg gép bővítéssel lehet(ne) segíteni - jelenleg egy 633Celeron és 128MB SD ram alkotja a gépem lelkét.
- KDE-ben néhány ablak címe olyan mintha törökül lenne
u.i.3.: ha még a linux-ra portolt Sid Meier's Alpha Centauri-t sikerülne LEGÁLISAN megszerezni, avagy a windows-os verziót működésre birni, akkor már túl tökéletes lenne...
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...