HWSW Informatikai Kerekasztal: UHU Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UHU Linux Minden a magyar operációsrendszerről Értékeld a témát: -----

#441 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 10. 14. 11:09

Idézet: bepe_79 - Dátum: 2004. okt. 13., szerda - 19:40

Hát gyerekek! Ez az UHU 2.1 Live is iszonyatosan coool! Jobb szó nincs rá. Akár hard disk nélkül is bootol a gépen, és föláll a teljes op. sys egyetlen CD-ről. Ha úgy akarod KDE 3.2.3-al, ha úgy szeretnéd, akkor az új gnome-al, ha úgy, akkor console módban, stb. stb. Én a KDE módban vagyok most is alatta, és eszméletlen, hogy milyen szépen elkészített, és miket tud.  :eek: Defaultból cd/dvd írás, openoffice, képlopó, krusader, nyomtatókezelés, új radeon és nV kártyák kezelése, clamav víruskereső grafikus felülettel, többfajta böngésző, ADSL támogatás (nekem kb. 10 másodpercet jelentett a beállítása (mondjuk ezen nem csodálkozom :-) )), ezenfelül console, man lapok, vezérlőpult, csomagkezelő, és minden, ami szem és száj ingere, felsorolni is lehetetlen, hogy mi minden van benne. Egyszerűen lenyűgöző. Legalábbis engem lenyűgözött. Ja, és viszonylag új verzió, mert ha jól tudom, ez a 2.1 final végleges live verzió 2004.08.30-án jött ki. Mindenkinek ajánlom sok szeretettel, aki uhu rajongó, annak TILOS kihagyni!  ;)

Üdv: Bepe

eleve, szerintem a live cd-k zseniálisak, azt megkérdezhetem, hogy mennyire képes használni a merevlemezt? Tehát ha cd-t dvd-t ír, akkor hová menti az írandó anyagot? Ill. GPRS Easy Connect van benne? Illetve honnan lehet letölteni, mert az uhu oldalán nem láttam!

Üdv.
Matternoster

M2N-SLI- AMD Athlon X2 5000+ (Windsor) - 2x1 Gb Kingston 800 MHz - ASUS nVIDIA 8600 GT 256 Mb- Samu (2x320 Gb SATA) - Seagate (80 Gb ATA) - Samu SH-S223Q - Chieftec 400W

#442 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 14. 13:07

Közben felmerült egy kérdésem, adott egy ATI Radeon 7000-es kártya, a tv out ki-be kapcsolását és kezelését hogy lehet megoldani? Mert olvasgattam, hogy elvileg támogatja a linux, az uhu a radeon-t felismerte, de nem találok lehetőséget az X-ben erre.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv.
Matternoster

M2N-SLI- AMD Athlon X2 5000+ (Windsor) - 2x1 Gb Kingston 800 MHz - ASUS nVIDIA 8600 GT 256 Mb- Samu (2x320 Gb SATA) - Seagate (80 Gb ATA) - Samu SH-S223Q - Chieftec 400W

#443 Felhasználó inaktív   Thocy a ZAGY 

• Tag
  • PipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 10. 14. 15:54

Idézet: matternoster - Dátum: 2004. okt. 14., csütörtök - 12:09

eleve, szerintem a live cd-k zseniálisak, azt megkérdezhetem, hogy mennyire képes használni a merevlemezt? Tehát ha cd-t dvd-t ír, akkor hová menti az írandó anyagot? Ill. GPRS Easy Connect van benne? Illetve honnan lehet letölteni, mert az uhu oldalán nem láttam!

Üdv.

FAT32 partíciót gondolom teljesen jól használja (a LiveCD-knek általában ez nem szokott gondot okozni, de most nem tudom 100%-ra mondnai, mert csak NTFS partícióm van, a beállításokat meg pendrive-ra mentem), NTFS-re viszont nem tud írni (olvasni tudja). GPRS passz, kábelmodemet használok.

Egyébként nagyon tetszik, de az tényleg maga lenne a mennyország, ha végre alapból nomálisan kezelné a radeon 9200-as kártyámat is (tudom, vannak bizonyos jogi problémák, de pl a Suse vagy a Mandrake is meg tudta oldani, hogy ne kelljen 75Hz-es képet bámulnom - nem kell nekem 3D, csak használható 2D), mert LiveCD-re gondolom kicsit macerás ATI drivereket telepíteni...

#444 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 14. 16:55

Idézet: Thocy a ZAGY - Dátum: 2004. okt. 14., csütörtök - 14:54

FAT32 partíciót gondolom teljesen jól használja (a LiveCD-knek általában ez nem szokott gondot okozni, de most nem tudom 100%-ra mondnai, mert csak NTFS partícióm van, a beállításokat meg pendrive-ra mentem), NTFS-re viszont nem tud írni (olvasni tudja). GPRS passz, kábelmodemet használok.

Egyébként nagyon tetszik, de az tényleg maga lenne a mennyország, ha végre alapból nomálisan kezelné a radeon 9200-as kártyámat is (tudom, vannak bizonyos jogi problémák, de pl a Suse vagy a Mandrake is meg tudta oldani, hogy ne kelljen 75Hz-es képet bámulnom - nem kell nekem 3D, csak használható 2D), mert LiveCD-re gondolom kicsit macerás ATI drivereket telepíteni...

nekem is ntfs van, ill. XP + UHU 1.1, lame-ként még nem akarok teljesen elszakadni a gügyögőtől :rolleyes:

Pen drive lehet, hogy nekem is működne, igaz, csak 128 mb-s van!

Köszi a választ!

Üdv.
Matternoster

#445 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 15. 08:28

Egyáltalán nem értek ezekhez :)
UHU linux 1.1 office változat. Csináltam egy usert is; működik is a rendszer. Ha mp3-at szeretnék lejátszani, akkor feljön egy ablak, hogy ehhez nincsen ~társítva program; 2 progi közül választhatok. Hogyan kell ezt a kiválasztot progit alapértelmezetté tenni, hogy ezt ne kérdezze meg mindig?
Eleinte ez nem volt így; de fel lett rakva a realplayer10 (az ott lévő leírés szerint telepítettem). Azóta van így. + Ha ram filet hallgatnék, akkor a galaeon-ban (meg mozillabna is) megjelenik felül hogy realplayer meg letöltés x%, ez szépen végig megy és utána semmi nem történik. Ezzel is mit és hogyan kellene csinálnom, hogy menjen?

#446 Felhasználó inaktív   Gyoma 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 17. 22:40

Sziasztok újra!

A tapasztalbbaktól szeretném azt megkérdezni,h milyen particióra érdemes telepíteni az uhu-t? (1.1.1) 2 db particióm van, mindkettő NTFS (egy másik winyomon ugyanez csak FAT32-vel), a C-n 6GB szabadhely, a másik partició teli filmekkel,egyéb, amiket szeretnék majd nézni/használni még. Hallottam,h a linux particiók miatt nem tudják beolvasni a programok pl.: a filmeket.

Na,több láma dolgot nem kérdezek,inkább kipróbálom. :)

#447 Felhasználó inaktív   Val 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 19. 09:31

Hali! Nekem is az 1.2 (paff) szalad. Asszem azt joggal mondhatom, hogy régóta követem az UHUlinux fejlődését, mert az 1.1 különféle bétáitól, a fix 11, 111-en át minden megfordult a gépemen. Többé kevésbé használható is volt mindegyik, persze hol a hangkártyám nem ment, hol a pendriveom, hol szétesett a kde, volt, hogy az XMMS nem volt hajlandó lemenni tálcára, mármint a playlistet mindíg ottfelejtette, de azt kell mondanom, hogy ez az új KDE, nagyon pöpec! Leszámítva, hogy a kdm rossz, így a gnome bejelentkeztetőjét kell használnom... Próbáltam már Mandrake-ot (sztem első ránézésre nagyon csábító, aztán jön a hopp), Suse-t (Ez meg már kezd nagyon Windowfsra emlékeztetni...) Szal nekem teljesen viszi a pálmát az UHU, és mégiscsak magyar, csomó progival, meg mindennel. Állítólag az új kernel hibájából kicsit lassú a pendrive-ok kezelése. Nekem egy 2.0-s van, ami a beta0-val tényleg lassú, mondhatni használhatatlan volt, a Paff-al már talán kicsit jobb, de még csak most tesztelgetem. Szerintem mindenki arra vágyik, hogy egyszer pöpec legyen Debian-ból, vagy Slackware-ből, de sztem az odavezető útban a legtöbbet az UHU segít. Főleg a Debian felé...
Ennyi talán elég is lesz a tapasztalatokból nem? Persze ha valami újat látok, azt úgyis megírom, addig meg szorgalmasan megy az apt-get minden reggel... :D

Szerkesztette: Val 2004. 10. 19. 09:34 -kor

Valentin
Siestro
Siestro Kerti Bútorok

#448 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 19. 13:05

a tetszési index számomra:

1. UHU 1.1
2. WinXP
3. Suse 8.1

viszont néha úgy érzem, hogy valami belassítja az UHU-t nálam: 533@733 MHz PIII, 256 MB Ram, 32 MB videokártya. Bár szeretnék gépet frissíteni, nem az UHU miatt, ennyinek megfelelőnek kellene lennie?

Ötletek?
Matternoster

#449 Felhasználó inaktív   Gyoma 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 19. 19:13

izé... mostmár felvállalom azt,ha az ország leglámább emberének szólítotok de akkor sem tudom feltelepíteni az uhu-t a gépemre! :(

Tudtok segíteni?

(2 winyó van a gépemben+CD+floppy. Mindkét winyó particiónálva van. Na most az egyik winyómon xp van, azt nem is akarom piszkálni. A másik winyó 3 particióból áll: a régi 24GB NTFS, 5,5 GB ext2, 0,5GB swap, ez utóbbi kettőt a régi NTFSes particióbl alakítottam ki(ahol telepítve volt a win)  a pqm 8-cal az uhulinux füzetben leírtak alapján. Mind a kettő primary és nem aktív. (próbáltam az 5,5-t aktívan is)

Kihúztam a windowsos winyót ne kavarjon be. CD-re kírtam az uhu-t(+biosban a cdről bootolás beállítva),de mivel nem bootol be újrainduláskor cdről, ezért a füzetben leírtak alapján csináltam egy boot floppyt. Erről rendesen bootol, de nem egy kék-sárga grafikus felület jön be (mint ahogy az a füzetben is látható), hanem egy tök srága interfész a köv.: választási lehetőségekkel (nem sorrendben így):
-boot manager,freedos,grub hálóval,telepítés az első particióról, meg még vlmi.

Na most a "telepítés az első part."-t választottam, de az meg nem talált semmi a partición. Ekkor szétnéztem és láttam a helpben,h a /boot/initrd és bzimage fájlokat átkéne a CDről másolni a particióra,h elvileg  onnan tudjon bootolni és installálni.

Ezt megpróbáltam a freedosban, elővéve a régi ismereteimet, de a copy parancsra annyit reagál,h "unable to open this file".  Próbáltam a "dir" paranccsal a C meghajtón szétnézni, de erre meg azt írja,h nem talált semmi fájlt és hogy "C have no label".

1.1.1-es uhum van, a gépem konfigja:
MSI K7NDELTA-L Socket A, 2x256DDRAM, VGA nVidia MSI GeforceFX5200, Barton 2500+

Szóval mit ronthattam el? :think:  :(  :confused:

#450 Felhasználó inaktív   Koppany 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 19. 20:26

Idézet

Kihúztam a windowsos winyót ne kavarjon be. CD-re kírtam az uhu-t(+biosban a cdről bootolás beállítva),de mivel nem bootol be újrainduláskor cdről, ezért a füzetben leírtak alapján csináltam egy boot floppyt.

Mas boot-cd elindul?
Mert ha igen, akkor ki kell irni megegyszer (hatha elsore valami miatt nem sikerult), es akkor nem kell floppy-zni.
En ezutan lepnek tovabb csak.

#451 Felhasználó inaktív   Koppany 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 19. 20:28

Idézet

viszont néha úgy érzem, hogy valami belassítja az UHU-t nálam: 533@733 MHz PIII, 256 MB Ram, 32 MB videokártya. Bár szeretnék gépet frissíteni, nem az UHU miatt, ennyinek megfelelőnek kellene lennie?

Ötletek?

UHU-t en 650-es PIII-on, 256 rammal hasznalok.
A videokartya valami 8megas savage.

A lapozofile-hoz meg sosem nyult, gnome, kde egyarant akadas nelkul.
Konnyeden szaladgal az UHU a gepeden.

Szerkesztette: Koppany 2004. 10. 19. 20:29 -kor

#452 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 19. 20:58

Idézet: Gyoma - Dátum: 2004. okt. 19., kedd - 20:13

izé... mostmár felvállalom azt,ha az ország leglámább emberének szólítotok de akkor sem tudom feltelepíteni az uhu-t a gépemre! :(

CD-re kírtam az uhu-t

Szóval mit ronthattam el? :think:  :(  :confused:

Ilyen körítés mellett az a kérdés, mit írtál ki és mivel, hogyan?

#453 Felhasználó inaktív   Gyoma 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 19. 23:01

Idézet: Koppany - Dátum: 2004. okt. 19., kedd - 19:26

Mas boot-cd elindul?
Mert ha igen, akkor ki kell irni megegyszer (hatha elsore valami miatt nem sikerult), es akkor nem kell floppy-zni.
En ezutan lepnek tovabb csak.

Ilyen körítés mellett az a kérdés, mit írtál ki és mivel, hogyan?

Egy rw-re próbáltam meg újra megírni, mostmár indul cdről is, de miután választom a telepítés opciót, kiírja,h "linux 2-4 24-7" utána kirak egy sornyi pontot és elsötétül a képernyő. A monitor müxik, de semmire sem reagál a gép és nem is töltődik semmi. :think:

Bocs Öregszem,de nem teljesen értem,miért kérdezed? Úgy gondolom kitűnik az írásomból,nem?
Amúgy: winxp alatt írtam ki CDre az uhu telepítő cd-jét (CD1,CD2), Nero 6.3-mal...Vagy nem erre vagy kíváncsi?

#454 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 20. 13:35

Idézet: Gyoma - Dátum: 2004. okt. 20., szerda - 0:01

Egy rw-re próbáltam meg újra megírni, mostmár indul cdről is, de miután választom a telepítés opciót, kiírja,h "linux 2-4 24-7" utána kirak egy sornyi pontot és elsötétül a képernyő. A monitor müxik, de semmire sem reagál a gép és nem is töltődik semmi. :think:

Bocs Öregszem,de nem teljesen értem,miért kérdezed? Úgy gondolom kitűnik az írásomból,nem?
Amúgy: winxp alatt írtam ki CDre az uhu telepítő cd-jét (CD1,CD2), Nero 6.3-mal...Vagy nem erre vagy kíváncsi?

ezer éve nem láttam már uhu telepítőt, de biztos van ott valami matatás hogy milyen videodriverrel hajtsa meg az Xet, úgy tűnik ezzel van a gond.

ui. Éljenek a grafikus telepítők :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#455 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 20. 15:34

Idézet: Gyoma - Dátum: 2004. okt. 20., szerda - 0:01

A telepítő indulásakor egy funkcióbillentyűvel lehet választani, hogy a telepítő VESA vagy VGA módban menjen végig. Addig pedig mindenképpen el kell jutnia... szóval, szerintem nem feltétlenül a videókártyával lesz gond. Vagy ha mégis, akkor a telepítés idejére érdemes lenne egy másik kártyát a gépbe tenni.

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#456 Felhasználó inaktív   Gyoma 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 20. 21:19

Igen a megjelenítési módok közötti átváltással sikerült kiküszöbölni a problémát! Csak kideülr,h rossz a cd-m,majd újra megírom egy másikra, de ez már apróság. Mostmár nagyon várom az uhut! ;)

A segítséget és az ötleteket meg nagyon köszönöm! :respect:

#457 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 21. 14:16

Idézet: Koppany - Dátum: 2004. okt. 19., kedd - 19:28

UHU-t en 650-es PIII-on, 256 rammal hasznalok.
A videokartya valami 8megas savage.

A lapozofile-hoz meg sosem nyult, gnome, kde egyarant akadas nelkul.
Konnyeden szaladgal az UHU a gepeden.

elsősorban internetezés közben érzem, hogy belassul, lehet, hogy valami összeakad. a Kmail-re sokat kell várni, ill. az openoffice-ra is, egyébként, nem vészes, csak vmi miatt gyorsabbnak érzem az xp-t, pedig elvileg nagyobb igényei vannak. :reklamacio:

Ettől függetlenül, UHU :respect: 
Matternoster

#458 Felhasználó inaktív   Feli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 29. 18:01

Hi, én is feldobtam az XP mellé, hogy mégis elkezdjek barátkozni a dologgal,

2 dolgot nem találok most:

hogyan kell egy modemes internet kapcsolatot telepiteni?
A modem a gépben, hardveres és PCI slotban van. Nem tudom hol kell egyátalán
megnézni, hogy látja e az UHU és utána pedig, hogyan kell erre egy modemes
kapcsolatot épiteni?

A hangkártya már műkszik, de nem tutom mit kell még állitanom az mplayer-ben,
hogy lejátsza a DVD-t? Szal van egy matrox G400. Működik is, felbontást is tudom
állitani, az AVI-fileok is simán lejátszhatók, de a DVD inditásnál valami
" error.....  video-out....".

Ja, és meg van az UHU 1.1 nek az ISO 1 -es fileját, arról telepitettem,
és itt van az ISO 2 is, más tartalommal, csak egyrészt nem tudom
kell-e az a 2-es CD, és hogyan lehet telepiteni, mert hiába kattintgattam,
nem igazán indult be semmi...

#459 Felhasználó inaktív   Feli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 31. 20:04

Kicsit elkeserit, hogy senki nem tud segitően hozzászólni, de ami már sikerült
a modemet lekérdeznem.

Ám a csatlakozás-ra kattintva kiirja, hogy "modem rendben" majd "modem
inicializálása". És ez utóbbin szépen nyaral és nem történik semmi folytatás :-(

#460 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 31. 20:08

nézd meg az uhu kézikönyvét, pdfben lesz a 2es CDn. Az elég részletesen taglalja a dolgot
In Flames We Trust

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.