Nálam is ma szerelték be (HD-s). Egyelőre CRT tévéről megy, a HD-t a monitoromon fogom kipróbálni (pontosabban megpróbálni kipróbálni), csak nem volt időm HDMI->DVI fordítót beszerezni.
Elöljáróban: féltem, hogy az analógban sem túl zajos adók nem lesznek sokkal jobbak, mert egyrészt elég jó zajszűrés van a tévémben (pixeleket nem mos el, csak időben szűr, de ott is csak akkor, ha nincs mozgás, szóval nincs csóva sem), másrészt nem feltétlenül annyira éles egy adás, mint technikailag lehetne.
1. Azt hittem, Scart kábelt is kapok, így nem szedtem elő sajátot, csak egy Scart->kompozit volt kéznél, amikor jött a szerelő. Nos, már így, kompoziton is jól láthatóan jobb lett a kép. De a java még csak ezután jött: amikor elment, előszedtem egy RGB-s Scart kábelt. Most olyan a kép, mintha egy monitort néznék.

(Asztali DVD lejátszóm nincs, de PC-ről is RGB-ben vezetem a képet a tévére, az is meglepett, amikor először próbáltam - és nem gondoltam, hogy hamarosan tévézni is RGB-ben fogok.

)
2. Nos, izé, mintha monitoron néznék DVD-t - vagy épp apró XviD-et, csatornától függően.

Szóval így viszont olyan adóknál is szépen látszanak a tömörítési zajok (nem csak a szokásos kockásodás, hanem pl. az élek mentén jelentkező szöszösödés), amelyeken analógban nem. Szerencsére a normálisabb adóknál ezek nem láthatók (így ezek kitűnőek); párnál látható, de még nem annyira zavaró, néhánynál azonban már egyenesen muris.
3. Azért maradt dolga a tévé képzajszűrésének - ha kikapcsolom, még a jobbképű adóknál is látható valamilyen halvány, de egész képre kiterjedő kis bizsergés. Nem tudom, ez is tömörítési zaj-e (ha igen, akkor a tömörítés vélhetően mpeg2, arra jellemző ez), vagy csak a Scart kábelem nem a legjobb.
4. A HD-s adások anamorf SD-re vannak átméretezve Scarton, de sajnos nem vált át a tévém magától (így kézzel kell saját távirányítóján) 16:9-re, ha odakapcsolok, pedig elvileg Scarton direkt van erre egy jel. Nem tudom, a tévém-e a bűnös, vagy box.
5. A hang... (Egyelőre Scarton.) Nos az "analógon" sem volt olyan rossz [mondjuk a hifi talán túlzás lenne], mivel ugye az már eddig is sok csatornánál digitális volt (D2MAC, ha jól tudom, de mindegy). Most viszont pár adónál a magasabb frekvenciák már olyan iszonyúan ki vannak emelődve, hogy rendszeresen le kell halkítanom a tévét, mert belefájdul a fejem...

Remélem, a boxnak is van ebben szerepe (szóval hogy az analóg hangkimeneten van plusz - nem kevés - kiemelés), és SPDIF-en/HDMI-n jobb lesz a helyzet... (Mondjuk az is biztos, hogy pl. TV2-n, és néhány másikon eleve extrém beállítások vannak. Üzenem nekik, hogy aki Junoszt tévén nézi az adást, annak úgyis mindegy, szóval talán nem kellene ennyire normálatlanul feltekerni a magast.

)
(6. Egy icipicit zavaró, hogy amikor csatornaváltás után kb. 1mp-cel megjön és kép és a hang, rögtön utána még akad egyet. Bár ez nyilván a box hibája, de mindegy.)
All-in-all, egyelőre elégedett vagyok.
(Most az ilyeneket hagyjuk, hogy nem lehet átrendezni a csatornákat, azt már amúgy is leírták. Egyelőre szokom.)
Btw, az miért van, hogy a digitális adás késik az analóghoz képest? Esetleg a box miatt? Az ember azt gondolná, hogy az analógnak kellene késnie a központi feldolgozás miatt. Remélem, nem arról van szó, hogy a UPC újratömöríti a bemenő streameket.
Szerkesztette: dezz 2008. 04. 19. 22:18 -kor