HWSW Informatikai Kerekasztal: HD adások a UPC kínálatában II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (170 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HD adások a UPC kínálatában II. Mit, hol, mennyiért? Értékeld a témát: -----

#481 Felhasználó inaktív   Pimpa28 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 16. 23:32

Idézet: -=ZiCHiE=- - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 23:25

Europába HD-ben NFL-t (úgy tudom még) nem nyomnak át az amcsik, csak NBA-t, NHL-t, PGA-t, és újabban baseball-t, de ezek 1080i -ben jönnek 25fps-sel. Ami 720p -s sportesemény az a Forma 1, de az még csak a 16:9-es SD-s változat upscale-je, minden más 1080i-s.

Sejtem, hogy az NFL 720p60-ban jó ideig még csak úgy lesz elérhető felénk, ahogy eddig is volt. Ezekben az adásokban engem a mozgás folyamatossága szinte jobban megragadott, mint a kép részletgazdagsága.

#482 Felhasználó inaktív   -=ZiCHiE=- 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 23:45

Idézet: Pimpa28 - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 23:32

...ahogy eddig is volt.

Eddig hogy volt?

#483 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 16. 23:48

Idézet: -=ZiCHiE=- - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 22:09

Itt egy egy perces felvétel az Eurosport HD demóból: EurosportHD.ts

Ez most tulajdonképpen mi?
1. A BSPlayer "1920x1080 @ 50"-nek írja, amin vélhetően 50p-t ért.
2. És a CoreAVC h.264 dekódert használja hozzá.
Szal, gondolom, ez nem egy direkt stream mentés, hanem duplázott frame rátás deinterlacelve lett, és h.264-re konvertálva.

Idézet

Szerintem nem rossz, de azért van egy-két rész, amin látszik, hogy SD-ből felkonvertált.

Hát... HD-nek HD, de többnyire darabos a mozgás, sőt néhol olyan, mintha eltérő interlaced fieldek simán össze lennének folyatva (BOB deinterlace), szóval kettőzött a kép. Máshol meg olyan, mintha eleve 25fps-es progresszív lett volna a forrás. Néhol viszont rendes 50 fázisos (pl. füves "szántós" rész, aztán az autóverseny), és a darabos mozgású részek már tévén is ilyenek, szóval úgy tűnik, ez nem utólagos konverziós probléma.

UPD: bocs, most látom, hogy nem bírja a gépem, sok neki ez az 50fps full HD-ben, de kockánként léptetve látszik, hogy az anyag jó részében megvan az 50 fázis! Viszont helyenként tényleg bejönnek az említett hibák.

Idézet

Nekem valamiért csak a Power DVD hajlandó lejátszani. KMPlayer, MediaPlayer Classic nem...

Talán hiányolják a megfelelő splittert. Nálam a Nero Splitterrel megy.

Idézet: Pimpa28 - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 0:09

Én meg már láttam 720p/60-as NFL meccset jó párat, és azt akarnám. Na nem mintha az Eurosport adna NFL-t. :) Az amerikai sportcsatornák ezt a formátumot használják, nem véletlenül.

Ha nincs a tévében jó deinterlacer, akkor tényleg jobb a 720p @ 50/60p, de ha van (és egyre többször van), akkor az 1080i is teljesen jó: az álló részek full HD-sak lesznek, a mozgó részek meg látványra nagyjából a 720p-nek megfelelők...

Szerkesztette: dezz 2008. 05. 16. 23:58 -kor

#484 Felhasználó inaktív   Pimpa28 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 00:04

Idézet: -=ZiCHiE=- - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 23:45

Eddig hogy volt?

Akkor az Eurosportról még nem lehet tudni, hogy milyen formátumban nyomja majd?

Szerkesztette: Pimpa28 2008. 05. 17. 00:18 -kor

#485 Felhasználó inaktív   -=ZiCHiE=- 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 01:01

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 23:48

Ez most tulajdonképpen mi?
1. A BSPlayer "1920x1080 @ 50"-nek írja, amin vélhetően 50p-t ért.
2. És a CoreAVC h.264 dekódert használja hozzá.
Szal, gondolom, ez nem egy direkt stream mentés, hanem duplázott frame rátás deinterlacelve lett, és h.264-re konvertálva.

DVBViewerrel mentettem a streamet közvetlen a Hotbird-ről, ahonnan gondolom a UPC is "táplálkozik". Még FTA. Nekem 25fps-t jelzett:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Nem konvertáltam, tömörítettem rajta semmit, csak átneveztem a file-t. Nyomtam fel a netre, ahogy volt. Én a Cyberlink H264 Codecet használtam hozzá, mert az nekem nem a procit terheli, hanem a GPU-t, mivel UVD-s a videókarim. Vannak olyan HD-s csatornák, amit a CoreAVC nem visz, pl. ilyen az Anixe HD is, ezek szerint az Eurosport HD is ilyen lesz, nincs jó barátságban a CoreAVC-vel.

A Mediainfo ezt írja róla:
General
Sáv száma                        : 1
Teljes név                       : D:\DVBRecords\EurosportHD.ts
Formátum                         : MPEG-TS
Fájlméret                        : 85.4MiB
Duration                         : 1perc
Teljes adatsebesség              : 11.4Mbps

Video
Sáv száma                        : 4113 (0x1011)
Menu ID                          : 1 (0x1)
Formátum                         : AVC
Formátum/Info                    : Advanced Video Codec
Format profile                   : High@L4.0
Format settings, CABAC           : Yes
Format settings, ReFrames        : 4
Adatsebesség                     : 10.7Mbps
Szélesség                        : 1920képpont
Magasság                         : 1080képpont
Képarány                         : 16/9
Képsebesség                      : 25.000fps
Colorimetry                      : 4:2:0

Audio
Sáv száma                        : 4352 (0x1100)
Menu ID                          : 1 (0x1)
Formátum                         : MPEG Audio
Format version                   : Version 1 / Layer 2
Adatsebesség mód                 : CBR
Adatsebesség                     : 192Kbps
Csatorna                         : 2csatorna
Mintavételezési gyakoriság       : 48.0KHz
Felbontás                        : 16bit
Video késleltetés                : -913emp

Ennek jobban hiszek, mint a BSPlayernek.  ;)

Szerkesztette: -=ZiCHiE=- 2008. 05. 17. 01:19 -kor

#486 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 01:35

Idézet: -=ZiCHiE=- - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 21:09

Itt egy egy perces felvétel az Eurosport HD demóból: EurosportHD.ts
Szerintem nem rossz, de azért van egy-két rész, amin látszik, hogy SD-ből felkonvertált.

nem éppen szívdobogtató :( iszonyat alacsony a bitráta, blokkosodik, pacásan kenődik, rengeteg mpeg artifact, egydeul a stationID inzertek néznek ki jól... mondjuk átlag 11Mbps-től, online encoding, High@L4.0 profil, 1080-as bontás esetére többet/jobbat nehéz elvárni. valszeg offilne kódolás mellett és High@L5.1 esetén sokkal szebb lenne, csak azt nincs stb ami dekódolni tudná :)

Szerkesztette: SFIJ 2008. 05. 17. 01:44 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#487 Felhasználó inaktív   Laci082 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 08:01

Szerintem nincs ezzel semmi gond, nálam k*rva jó a minősége. Csak át kellett állítanom, hogy a CoreAVC-t használja dekódoláshoz, ne azt a szutyok ffdshow-t. Utóbbival akadozott, és nem is nézett ki túl bizalomgerjesztőnek :D CoreAVC-vel viszont gyönyörűen lejátsza a MPC. Van benne néhány SD-ről konvertált részlet, ezeket ki lehet szúrni, de még azok is sokkal szebbek, mint az HBO hasonló megoldásai.

#488 Felhasználó inaktív   ale 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 17. 09:07

Idézet: Laci082 - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 8:01

Szerintem nincs ezzel semmi gond, nálam k*rva jó a minősége. Csak át kellett állítanom, hogy a CoreAVC-t használja dekódoláshoz, ne azt a szutyok ffdshow-t. Utóbbival akadozott, és nem is nézett ki túl bizalomgerjesztőnek :D CoreAVC-vel viszont gyönyörűen lejátsza a MPC. Van benne néhány SD-ről konvertált részlet, ezeket ki lehet szúrni, de még azok is sokkal szebbek, mint az HBO hasonló megoldásai.

Bocsi, lehet hogy hülye kérdés, de hogy kell átállítani? K-lite pack van a gépemen és fogalmam nincs hogyan kell...
Köszi előre is!

#489 Felhasználó inaktív   Laci082 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 10:30

Először is fel kell telepíteni a CoreAVC-t, ha ez megvan akkor elvileg az automatikusan beállítja magát. Ha nem akkor az "ffdshow video decorer" (start menü - k-klite -  configuration) panelen kell a h264-nél "disabled"-re állítani.

#490 Felhasználó inaktív   Papesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 10:39

Idézet: Pimpa28 - Dátum: 2008. máj. 16., péntek - 21:05

Üdv. Az kiderült, hogy 720p-ben vagy 1080i-ben adják az Eurosport HD-t? Sportadásnál azért nem ártana, ha bölcsen a 720p mellett döntenének...

Írták már előttem, de ezt szerintem is gondold át még egyszer. Az 1080i-t (sok minden más mellett) gyakorlatilag a sportközvetítésekben látható dinamikus mozgások miatt alkalmazzák világszerte.
Papesz

#491 Felhasználó inaktív   Pimpa28 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 11:26

Idézet: Papesz - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 10:39

Írták már előttem, de ezt szerintem is gondold át még egyszer. Az 1080i-t (sok minden más mellett) gyakorlatilag a sportközvetítésekben látható dinamikus mozgások miatt alkalmazzák világszerte.

Átgondolom én szívesen, bár azt nehéz lesz megértetned, hogy miért jobb az 1080i30 sportközvetítésre, mint a 720p60. Bár akkor szerintem egyből írj például az ESPN HD-nek, a Fox Sports HD-nek is, mert - hozzám hasonlóan - ők is benéztek valamit. :)

No offence.

Szerkesztette: Pimpa28 2008. 05. 17. 11:29 -kor

#492 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 12:10

Idézet: -=ZiCHiE=- - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 2:01

DVBViewerrel mentettem a streamet közvetlen a Hotbird-ről, ahonnan gondolom a UPC is "táplálkozik". Még FTA.

Ja, oké.

Idézet

Én a Cyberlink H264 Codecet használtam hozzá, mert az nekem nem a procit terheli, hanem a GPU-t, mivel UVD-s a videókarim.

Nálam is működik (de most nincs fent), csak lassú a videokártyám (GF6600[passive]), hogy full HD-ban dekódolja.

Idézet

Vannak olyan HD-s csatornák, amit a CoreAVC nem visz, pl. ilyen az Anixe HD is, ezek szerint az Eurosport HD is ilyen lesz, nincs jó barátságban a CoreAVC-vel.

Viszi. Csak ahogy utánanéztem, az újabban van deinterlacer, ami úgy tűnik, dupla rátás adatot gyárt, nem kevés plusz terheléssel, és úgy tűnik, kikapcsolhatatlan. (Van egy ilyen a beállításaiban, hogy Aggressive Deinterlacing, de nem sokat változott a dolog.) Akkor innen az "@50", mármint ezt jelzi vissza a filter a BSPlayernek, mert hogy tényleg ezt küldi. (Legalábbis remélem, ezért jelzi ezt vissza. Sajnos kipróbálni nem tudom, mert nálam 20fps-sel megy a lejátszás, lassú a proci, csak 2.5 GHz A64.)

Idézet

Ennek jobban hiszek, mint a BSPlayernek.  ;)

Tegyük hozzá, attól, hogy "25fps", még a frémenkénti két interlace field nem kell, hogy ugyanahhoz a pillanathoz tartozzon, mármint 50 fázisos lehet a mozgás (sportnál mindenképp így küldik, meg sok más esetben), és ezt 50fps-es anyagra érdemes deinterlace-elni.

SFIJ: Azért h.264-ben nem olyan rossz a 11Mbps, legalábbis tévéadáshoz képest. Lesz ebből még ugyanennyi, csak mpeg2-ben, mire hozzánk kerül (kiv. közvetlenül a műholdról)... :D Vagy szerintetek milyen bitrátán nyomja a UPC kábelen a HD-s csatikat?

Szerkesztette: dezz 2008. 05. 17. 12:26 -kor

#493 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 12:15

Idézet: Pimpa28 - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 12:26

Átgondolom én szívesen, bár azt nehéz lesz megértetned, hogy miért jobb az 1080i30 sportközvetítésre, mint a 720p60. Bár akkor szerintem egyből írj például az ESPN HD-nek, a Fox Sports HD-nek is, mert - hozzám hasonlóan - ők is benéztek valamit. :)

No offence.

Ha nagyon szépen megkérlek, elolvasod a 2008. máj. 17., szombat - 0:48-as hozzászólásom neked szánt részét? Persze ha arra mennek, hogy mindenhol tuti legyen, akkor 720p50/60.

#494 Felhasználó inaktív   Pimpa28 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 12:28

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 12:15

Ha nagyon szépen megkérlek, elolvasod a 2008. máj. 17., szombat - 0:48-as hozzászólásom neked szánt részét? Persze ha arra mennek, hogy mindenhol tuti legyen, akkor 720p50/60.

Persze elolvastam amit írtál. Az előbb csak arra reagáltam, amit Papesz írt, hogy az 1080i-t többek között pont a gyors mozgások megfelelő megjelenítése miatt alkalmazzák. Szerintem ez nem így van, de nem képzelem magamról, hogy értenék a dologhoz.

Csak abból a pár infóból próbáltam okoskodni, amit a már működő sportcsatornákról tudok. Gondolom nem habókos népek hozzák ott sem a döntéseket, hogy a 720p60 mellé tették le a voksot. Persze van ellenpélda is (NBC Sports HD).

#495 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 12:45

Idézet: Pimpa28 - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 13:28

Persze elolvastam amit írtál. Az előbb csak arra reagáltam, amit Papesz írt, hogy az 1080i-t többek között pont a gyors mozgások megfelelő megjelenítése miatt alkalmazzák. Szerintem ez nem így van, de nem képzelem magamról, hogy értenék a dologhoz.

Megfelelő deinterlacer kérdése, hogy akár a gyors, akár a lassú mozgások is teljesen jók, 50/60 fázisosak legyenek 1080i-nél is. (Szóval nem a "netes", rosszul, vagy legalábbis spórolósan deinterlace-elt cuccokból kell kiindulni. Inkább békén kellene hagyni az adatot.) 720p25/30-nál mindenképpen jobb. 720p50/60-nal nagyjából egálban vannak minőség szempontból, megfelelő deinterlacing esetén (álló részek nagyobb, mozgó részek valamivel kisebb felbontásúak). Mint írtam, a 720p50/60 előnye, hogy mindenhol jó, nem függ a tévé deinterlacerjétől az eredmény. De az évek múlásával ez egyre kevésbé probléma.

Idézet

Csak abból a pár infóból próbáltam okoskodni, amit a már működő sportcsatornákról tudok. Gondolom nem habókos népek hozzák ott sem a döntéseket, hogy a 720p60 mellé tették le a voksot. Persze van ellenpélda is (NBC Sports HD).

Most már az Eurosport HD-t is beleveheted az ellenpéldák közé. ;)

#496 Felhasználó inaktív   Papesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 13:03

Idézet: dezz - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 13:45

Megfelelő deinterlacer kérdése, hogy akár a gyors, akár a lassú mozgások is teljesen jók, 50/60 fázisosak legyenek 1080i-nél is. (Szóval nem a "netes", rosszul, vagy legalábbis spórolósan deinterlace-elt cuccokból kell kiindulni. Inkább békén kellene hagyni az adatot.) 720p25/30-nál mindenképpen jobb. 720p50/60-nal nagyjából egálban vannak minőség szempontból, megfelelő deinterlacing esetén (álló részek nagyobb, mozgó részek valamivel kisebb felbontásúak). Mint írtam, a 720p50/60 előnye, hogy mindenhol jó, nem függ a tévé deinterlacerjétől az eredmény. De az évek múlásával ez egyre kevésbé probléma.

Most már az Eurosport HD-t is beleveheted az ellenpéldák közé. ;)

Én is erre akartam kilyukadni, csak nem tudtam ilyen szakszerűen kifejteni.  :respect:  :up:
Papesz

#497 Felhasználó inaktív   ale 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 17. 13:22

Idézet: Laci082 - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 10:30

Először is fel kell telepíteni a CoreAVC-t, ha ez megvan akkor elvileg az automatikusan beállítja magát. Ha nem akkor az "ffdshow video decorer" (start menü - k-klite -  configuration) panelen kell a h264-nél "disabled"-re állítani.

köszi!

#498 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 13:58

Idézet: Laci082 - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 8:01

Laci082 bocs ezzel aminőséggel én nem vagyok elégedett. High@L5.1 profillal 6-7Mbps-es (DVD video bitrátával) ugyanezt a minőséget megkapod a netes matroskáktól is. nem mondom hogy katasztrófa, de 5 ezer forintért jobbat akarok, bocs :)

Szerkesztette: SFIJ 2008. 05. 17. 13:59 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#499 Felhasználó inaktív   Laci082 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 16:03

Azért ne várjunk már Blu-ray minőséget TV csatornákon... Műholdon volt szerencsém jónéhány HD adást megnézni, és ez az Eurosport HD promo semmivel se rosszabb a többinél.

#500 Felhasználó inaktív   elmerfudd 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 17. 16:13

Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. máj. 17., szombat - 13:58

Laci082 bocs ezzel aminőséggel én nem vagyok elégedett. High@L5.1 profillal 6-7Mbps-es (DVD video bitrátával) ugyanezt a minőséget megkapod a netes matroskáktól is. nem mondom hogy katasztrófa, de 5 ezer forintért jobbat akarok, bocs :)

Akkor válts szolgáltatót!!! :D

Téma megosztása:

• (170 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.