Idézet: wpepi - Dátum: 2008. ápr. 15., kedd - 12:10
Először is nem PC-s világról meg játékkonzolokról van szó hanem TV-s videoszabványokról.
Oké, de ha teljesen általánosságban jelentjük ki, abba beleérthető. (Vannak egyébként olyan videomonitorok, amik PC-s jelet is tudnak fogadni, szóval támogatják a nagyfelbontású RGB-t.)
Idézet
Másodszor a TV készülékek nem RGB hanem színkülönbségi jellel dolgoznak (gondolkozz el egy kicsit azon, hogy miért is van 100%-os átjárás a színes és a fekete-fehér TV készülékek között ugyanazon színes műsorforrás esetén).
Nem kell elgondolkodnom, mert ismerem. Mint írtam, a munkámhoz tartozik, csak a HD-s videotechnikát nem ismerem közelebbről.
Igen, a videojel úgy van megszerkesztve, hogy egymástól függetlenül tárolja a világossági és a színkülönbségi jeleket (majd ez van modulálva RF jellé). Utóbbiak utólag lettek hozzáadva, oly módon, hogy ne zavarják a fekete-fehér tartalmat.
Nos pontosítsunk: a tévében van egy RF, egy video, és egy képcsőmeghajtó fokozat.
Ha te RGB jelet küldesz a tévébe, az kikerüli a videós áramköröket, és közvetlenül a képcsőmeghajtó fokozatra kerül.
Idézet
Attól, hogy van egy színes TV-n RGB bemenet még nem jelenti azt, hogy a TV technológia RGB-ben működik.
Ez így pontatlan megfogalmazás, mert félig abban működik, félig nem.
Idézet
Nem képernyőről van szó hanem a TV készülék működési technológiájáról. Ez pedig nem keverendő össze a CRT, LCD, Plazma képernyőkön történő színes kép kirajzolásával ami ugyebár RGB alapon működik.
A "kirajzolás" a készülék működésének része.
Idézet
Mi is történik egy színes TV SCART RGB bemeneti fokozata után? Ha jól emlékszem akkor az első lépés az RGB-ből Y, R-Y, B-Y színkülönbözeti jel előállítása.
Nem, lásd fent. Ennek nem is lenne értelme.
Idézet
Az emberi szem jobban érzékeny a világosságjelre mint a színjelekre ezért vált egyeduralklodóvá a színkülönbségi jelfeldolgozás.
Valóban. De technikailag a legjobb minőség a pure RGB használatával érhető el, ezért az analóg VGA ilyen.
ps. Wpepi, visszaolvastam, és láttam, hogy jópár dologra nagyon szépen és szakszerűen válaszolgattál - de azért ha megengeded, van, amihez más ért jobban.
Szerkesztette: dezz 2008. 04. 15. 15:16 -kor