HWSW Informatikai Kerekasztal: KRESZ - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

KRESZ Jelenlegi/jövőbeli szabályok, változások Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 27. 11:27

Idézet: Pitbull - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 11:32

Osztrákok, nap végén elcsomagolják a korlátozó táblát és bepakolják a fugonba és viszik vissza a telephelyre

Én szívesen megnézném az ezzel kapcsolatos magyar rendeleteket, de - sajna - pöttyet derágán mérik ... aki hozzá tud(ott) jutni, ne tartsa vissza magát!  :respect:

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet A közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági
követelményeiről és módosítása 7/2004. /I.30./ GKM-IHM-KvVM r.

illetve:

ÚT 2-1.119:2007  Közutakon folyó munkák elkorlátozása és ideiglenes forgalomszabályozása
(Hatálytalanítja az ÚT 2-1.119:1998 Közutakon folyó munkák elkorlátozásának és ideiglenes forgalomszabályozásának kézikönyve című útügyi műszaki előírást.)
Ciciman is on borda

#262 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 11:41

Macika előszeretettel vallja azt hogy rendőr nem mérlegelhet hogy indokolt e a sebességkorlátozás vagy nem. Rendőrnek joga van felmentés adni a kresztáblák és egyébb jelzések hatálya alól, mert különben hogy irányítana forgalmat. Azt pedig rendőr is el tudja dönteni valóban veszélyes az a hely, vagy csak megint táblával "javították" az kátyut. Rendőrnek szabad választási joga van hogy az óvoda/iskola előtt trafizzon ahol indolkolja is a gyerekek biztonsága vagy lakotterületen kívül a nyílegyenes de lassúmenettel tarkított úton ahol csak szent bevéltel indokolja. Mindez csak GERINC kérdése.

Szerkesztette: Pitbull 2008. 04. 27. 11:42 -kor

Hazafi vagyok nem "Demokrata".

#263 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 11:44

Idézet: Pitbull - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 12:41

Macika előszeretettel vallja azt hogy rendőr nem mérlegelhet hogy indokolt e a sebességkorlátozás vagy nem. Rendőrnek joga van felmentés adni a kresztáblák és egyébb jelzések hatálya alól, mert különben hogy irányítana forgalmat. Azt pedig rendőr is el tudja dönteni valóban veszélyes az a hely, vagy csak megint táblával "javították" az kátyut. Rendőrnek szabad választási joga van hogy az óvoda/iskola előtt trafizzon ahol indolkolja is a gyerekek biztonsága vagy lakotterületen kívül a nyílegyenes de lassúmenettel tarkított úton ahol csak szent bevéltel indokolja. Mindez csak GERINC kérdése.

ha reggeli eligazításon azt kapja, h a 30as korlátozásos építkezésnél mérjen, akkor nem mérlegelhet
Ciciman is on borda

#264 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 11:50

Idézet: fram - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 12:27

Én szívesen megnézném az ezzel kapcsolatos magyar rendeleteket, de - sajna - pöttyet derágán mérik ... aki hozzá tud(ott) jutni, ne tartsa vissza magát!  :respect:

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet A közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági
követelményeiről és módosítása 7/2004. /I.30./ GKM-IHM-KvVM r.

illetve:

ÚT 2-1.119:2007  Közutakon folyó munkák elkorlátozása és ideiglenes forgalomszabályozása
(Hatálytalanítja az ÚT 2-1.119:1998 Közutakon folyó munkák elkorlátozásának és ideiglenes forgalomszabályozásának kézikönyve című útügyi műszaki előírást.)

:offtopic:
Ezen mindig iszonyatosan kiadok, hogy az ilyesmiert fizetni kell. Pofam leszakad, de tenyleg.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#265 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 11:51

Idézet: fram - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 10:44

ha reggeli eligazításon azt kapja, h a 30as korlátozásos építkezésnél mérjen, akkor nem mérlegelhet

Ha nem írásban kapja szvsz a lelkiemeretére van bízva, mert hogy ilyet írásban nem mernek adni az is biztos.

#266 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 12:27

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 12:50

Ezen mindig iszonyatosan kiadok, hogy az ilyesmiert fizetni kell. Pofam leszakad, de tenyleg.

Idézet

ÚT 2-1.119:2007 Közutakon folyó munkák elkorlátozása és ideiglenes forgalomszabályozása (színes)  151 oldal 29000 Ft+áfa

NC ...
Ciciman is on borda

#267 Felhasználó inaktív   DzsiAr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 15:20

Idézet: kroozo - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 12:50

http://www.mhk.hu/mhknew/index.php?m=0000&..._i_online/index
A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne.

#268 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 19:45

Idézet: *Macika* - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 3:22

Tehát egy építkezési területen a felvonulás első percétől a levonulás utolsó percéig indokolt a sebességkorlátozás. Egyszerűen nincs meg a jogi szabályzás ahhoz, hogy naponta csak munkaidőben legyen érvényes egy sebességkorlátozás.

Idézet

A járművek forgalmára vonatkozó tilalmi jelzőtáblák

14. § (1) A járművek forgalmát tiltó vagy korlátozó jelzőtáblák:
...
d) „Sebességkorlátozás” (30. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a táblán megjelöltnél nagyobb sebességgel haladni tilos;
...
(9) Ha az (1) bekezdés a)-d) és z/1. pontjában említett jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla időszakot jelöl meg, a tilalom csak ebben az időszakban áll fenn.

#269 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 21:36

Idézet: keton - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 9:34

1. Én ezzel tisztában vagyok. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ha egy szabály rossz, rugalmatlan, akkor meg kéne változtatni, vagy legalább próbálni rugalmasan alkalmazni. Továbbra is tartom, hogy azon a konkrét szakaszon, teljesen üresen, emberek nélkül, rendesen kitáblázva (mert legalább az rendben volt) teljesen nyugodtan engedélyezhető lenne az 50, munkaidőn kívül. Tudom, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé, de a való világ viszont igen.

2. Tudom, hogy sokszor olyan oka van a sebességkorlátozásnak, ami elsőre nem triviális, és mindig meg kell gondolni még párszor, mielőtt elkezdünk óbégatni. Én most is meggondoltam párszor, és egyszerűen nem találok rá józan okot (azon kívül, hogy "ez a szabály"), hogy miért lenne ott indokolt a 30, ha nincs a környéken egy teremtett lélek sem, megfelelően széles az út, rendesen ki van táblázva a terelés, és megfelelő minőségű az útburkolat.

3. Erre céloztam fentebb, amikor a rugalmas kezelést emlegettem. A városban van egy tucat pont, ahol sokkal veszélyesebb forgalmi szituációk alakulhatnak ki, miért is éppen egy olyan sebességkorlátozásnál trafiznak 10-en, ahol a legkönnyebb lukra futni? És miért is van az, hogy pont az említett útlezárás miatt őrületes forgalmi káosz uralkodik a város 1km-rel odébb lévő részében, amire egyetlen egy rendőr se jut? Miért? Ez is benne van a jogszabályban?

1. Ha a szabály rossz, akkor meg kell változtatni. Ha viszont ne makarják az Istennek sem megváltoztatni, akkor az két ok miatt lehet.
a) bennünk van a hiba, mi gondoljuk rosszul és mégsem rossz.
b) annyira trehányak a jogalkotók, hogy nem látják át ezt a - pedig nyilvánvaló, égbekiáltó - igazságtalanságot.
Lehet választani.

2. Örülök, hogy ilyen szimpatikusan fogod fel a dolgot, egyetértünk.
De megjegyzem, hogy a DÖNTÉS, mely ignorálja a 30-as sebességhatár betartását, az 90%-ban még AZELŐTT születik meg, mielőtt be lehetne látni a területet, mielőtt meg lehetne tudni az útburkolat minőségét, stb. :)

3. Nincs ilyen, hogy rugalmas jogszabály. Gumi jogszabály van, de - mint az közismert - az nem a rugalmasság igénye miatt van gumiból. ;)
Gondolkoztál már ma?

#270 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 21:44

Idézet: Carmaged - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 20:45

...

Nos igen, de ugye egy alvállalkozó nem feltétlenül 08-16 között dolgoztat.
Aligha hiszem, hogy oda-vissza menne a párbeszéd a közútkezelő és a szerződési sor legvégén álló, ténylegesen munkát végző alvállalkozó között.

Mellesleg ezért 'jó' Magyarországon élni, mert egyszerűen nem vehető át SEMMILYEN kiválóan működő modell az EU fejlettebb részéből, nálunk minden csődöt mond...
Gondolkoztál már ma?

#271 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 21:53

Idézet: *Macika* - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 22:44

Nos igen, de ugye egy alvállalkozó nem feltétlenül 08-16 között dolgoztat.
Aligha hiszem, hogy oda-vissza menne a párbeszéd a közútkezelő és a szerződési sor legvégén álló, ténylegesen munkát végző alvállalkozó között.

Mellesleg ezért 'jó' Magyarországon élni, mert egyszerűen nem vehető át SEMMILYEN kiválóan működő modell az EU fejlettebb részéből, nálunk minden csődöt mond...

Csak azt akartam mondani, hogy van legális út arra, hogy ne kelljen munkaidő után betartani egy felesleges korlátozást. :)

Egyébként kitenni egy 07-19 táblát azért meglehetősen jolly joker megoldásnak tűnik, csak akarni kellene. Ez meg ugye nem van meg, tudjuk, ja.

#272 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 27. 23:37

Idézet: DzsiAr - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 16:20

megathx  :respect:  , meg is túrtam rendesen :D

vannak finomságok:

Idézet

1. Általános előírások

1.1. A közúton végzett munkákkal érintett munkaterületet a forgalomtól külön kell választani, és jelezni kell.
Ennek megfelelően a közúti munkahelyet el kell határolni (általában elkorlátozással), közúti jelzéssel kell jelölni és a munkahelyre előjelzéssel kell felhívni a figyelmet.

1.2. A közúton végzett munkák miatt elhelyezett közúti jelzések a forgalmat csak a szükséges legkisebb mértékben korlátozhatják. Ezeket a jelzéseket a munkák megszűnésével, ideiglenes szüneteltetésével haladéktalanul el kell távolítani, vagy érvényteleníteni kell, a munkák térbeni, illetve időbeni előrehaladásával át kell helyezni, illetve a szükséges mértékben módosítani kell.
...
1.13. Ha az út burkolatát ideiglenes jelleggel állították helyre, a végleges helyreállításig – egyedi elbírálás alapján – ,,Egyenetlen úttest'' és ,,Sebességkorlátozás'' jelzőtáblákat kell elhelyezni.

1.14. A közúton végzett munkák befejezését követően az eredeti (vagy jóváhagyott) forgalmi rendet haladéktalanul vissza kell állítani, illetve életbe kell léptetni.
...
1.20. A közúti munkahelyek elkorlátozási tábláinak és eszközeinek kihelyezési, módosítási, eltávolítási időpontjáról a kivitelezőnek nyilvántartást kell vezetnie.
...
5. A munkahelyek előjelzése
...
5.4. Lakott terület végénél – amennyiben az elkorlátozással érintett szakasz a lakott terület után is folytatódik – a tilalmi táblákat a ,,Lakott terület vége'' táblán vagy az után meg kell ismételni.
...
5.9. A ,,Sebességkorlátozás'', az ,,Előzési tilalom'', a ,,Szembejövő forgalom elsőbbsége'' és az ,,Elsőbbség a szembejövő forgalommal szemben'' jelzések alkalmazását az adott útszakaszra egyedileg kell megtervezni.
...
5.10. A sebességkorlátozás mértékének megválasztásánál a közúti munkahely környezetét, az útburkolat állapotát, a rendelkezésre álló látótávolságot (az elkorlátozás kezdetének észlelhetőségét) és az ívviszonyokat kell figyelembe venni. A sebességkorlátozás legalacsonyabb értékét külön rendelet határozza meg, amelynek betartása céljából felvezető gépkocsi alkalmazható.

Idézet

30.1. Sebességkorlátozást abban az esetben kell elrendelni, ha
a) a forgalmi viszonyok, az út vonalvezetése, az úton levő akadály, illetőleg veszélyhelyzet miatt a KRESZ 26. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott, vagy az út terepadottságainak megfelelő kiépítési jellemzőivel összeegyeztethető sebességgel való haladás kedvező időjárási viszonyok között sem volna biztonságos,
b) a szükséges sebességcsökkentés mértéke jelentős (meghaladja az előbb említett sebességek értékének egyharmadát),
c) a sebességcsökkentést indokoló körülményeket a járművezetők kellő távolságból nem ismerhetik fel könnyen,
d) továbbá, ha az ezekre a körülményekre utaló veszélyt jelző táblák alkalmazásával sem érhető el a szükséges sebességcsökkentés.
A sebességkorlátozás legalacsonyabb értéke - határátkelőhelyek, komplejárók kivételével - 20 km/óra lehet.
Ha a szükséges sebességkorlátozás és az úton egyébként engedélyezett sebesség közötti különbség a 40 km/óra értéket meghaladja, a sebességkorlátozást legalább két lépcsőben, legalább 20 km/óra, legfeljebb 40 km/óra lépcsőben kell elrendelni.

Ciciman is on borda

#273 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 00:17

Idézet: Carmaged - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 22:53

Csak azt akartam mondani, hogy van legális út arra, hogy ne kelljen munkaidő után betartani egy felesleges korlátozást. :)

Egyébként kitenni egy 07-19 táblát azért meglehetősen jolly joker megoldásnak tűnik, csak akarni kellene. Ez meg ugye nem van meg, tudjuk, ja.

Igen, erre gondoltam én is, sötétedés után nem nagyon dolgoznak, tehát ez járható út lenne olyan helyzetben, amikor az útpálya egyáltalán nem érintett a korlátozás okaként, kizárólag személyvédelem miatt van érvényben a korlátozás.
Csak tudod, akkor pedig jönne, hogy mi a francért van 19-ig a korlátozás, amikor 16 óra óta egy szál ember nincs ott. Tehát indokolatlan a korlátozás.

Nem akarásnak úgyis nyögés a vége...
Gondolkoztál már ma?

#274 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 00:22

Idézet: fram - Dátum: 2008. ápr. 28., hétfő - 0:37

Ha a szükséges sebességkorlátozás és az úton egyébként engedélyezett sebesség közötti különbség a 40 km/óra értéket meghaladja, a sebességkorlátozást legalább két lépcsőben, legalább 20 km/óra, legfeljebb 40 km/óra lépcsőben kell elrendelni.

Ez a mondat érdekes, mintha nem így csinálnák, amikor kiraknak egy 30-as táblát lakott területen kívül...
Gondolkoztál már ma?

#275 Felhasználó inaktív   Pitbull 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 10:32

Idézet: *Macika* - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 23:17

Igen, erre gondoltam én is, sötétedés után nem nagyon dolgoznak, tehát ez járható út lenne olyan helyzetben, amikor az útpálya egyáltalán nem érintett a korlátozás okaként, kizárólag személyvédelem miatt van érvényben a korlátozás.
Csak tudod, akkor pedig jönne, hogy mi a francért van 19-ig a korlátozás, amikor 16 óra óta egy szál ember nincs ott. Tehát indokolatlan a korlátozás.

Nem akarásnak úgyis nyögés a vége...

A tábla kihelyezősdi. 37-esen a munkások simán kirakták a "mobil" korlátozó táblást és terelőtáblát, bólyákat a szalagkorlát csere idejére. Végeztek vele, összedték, hazavitték a telephelyre. SZVSZ ez tábla kihelyezősdi beszedősdi vkinek jó pénz és nem csak trafipax miatt. 

Valószínüleg nem önszántukból tették, hanem mert az etnikum már a kresztáblát is lopja.

Szerkesztette: Pitbull 2008. 04. 28. 10:35 -kor

#276 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 12:32

Idézet: Pitbull - Dátum: 2008. ápr. 28., hétfő - 11:32

A tábla kihelyezősdi. 37-esen a munkások simán kirakták a "mobil" korlátozó táblást és terelőtáblát, bólyákat a szalagkorlát csere idejére. Végeztek vele, összedték, hazavitték a telephelyre. SZVSZ ez tábla kihelyezősdi beszedősdi vkinek jó pénz és nem csak trafipax miatt. 

Valószínüleg nem önszántukból tették, hanem mert az etnikum már a kresztáblát is lopja.

Szombathelyen ezért kezdtek el már vastáblákat kirakni.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#277 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 04. 28. 12:38

Idézet: charlie - Dátum: 2008. ápr. 28., hétfő - 13:32

Szombathelyen ezért kezdtek el már vastáblákat kirakni.

Én meg már 15 évvel ezelőtt műanyag táblákat láttam, hátán rajt is volt kis 2x3 centi s címkén, hogy nem érdeme selvinni, mert műanyag. Mondom ákker, lehet olvasni sem tud, meg amúgy sem érdekli, legfeljebb odahaza kiderül, de a tábla el van lopva. Vagy ha odahaza észreveszi, akkor nem lop többet?
Make love not Wor.

#278 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 12:44

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. ápr. 28., hétfő - 13:38

Én meg már 15 évvel ezelőtt műanyag táblákat láttam, hátán rajt is volt kis 2x3 centi s címkén, hogy nem érdeme selvinni, mert műanyag. Mondom ákker, lehet olvasni sem tud, meg amúgy sem érdekli, legfeljebb odahaza kiderül, de a tábla el van lopva. Vagy ha odahaza észreveszi, akkor nem lop többet?

zegen is láttam ilyeneket, hogy rá volt írva a tábla hátuljára, hogy ez bizony nem alumínium.

amúgy szörnyű, hogy a többségnek kell alkalmazkodnia egy kisebbséghez...

#279 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 04. 28. 12:46

Idézet: charlie - Dátum: 2008. ápr. 28., hétfő - 13:44

amúgy szörnyű, hogy a többségnek kell alkalmazkodnia egy kisebbséghez...

...ami nem témája ennek a fórumnak.

#280 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 28. 13:05

Idézet: Carmaged - Dátum: 2008. ápr. 28., hétfő - 13:46

...ami nem témája ennek a fórumnak.

én a tolvaj kisebbségre gondoltam, ami nem fugg össze a borszinnel.

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.