Idézet: keton - Dátum: 2008. ápr. 27., vasárnap - 9:34
1. Én ezzel tisztában vagyok. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ha egy szabály rossz, rugalmatlan, akkor meg kéne változtatni, vagy legalább próbálni rugalmasan alkalmazni. Továbbra is tartom, hogy azon a konkrét szakaszon, teljesen üresen, emberek nélkül, rendesen kitáblázva (mert legalább az rendben volt) teljesen nyugodtan engedélyezhető lenne az 50, munkaidőn kívül. Tudom, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé, de a való világ viszont igen.
2. Tudom, hogy sokszor olyan oka van a sebességkorlátozásnak, ami elsőre nem triviális, és mindig meg kell gondolni még párszor, mielőtt elkezdünk óbégatni. Én most is meggondoltam párszor, és egyszerűen nem találok rá józan okot (azon kívül, hogy "ez a szabály"), hogy miért lenne ott indokolt a 30, ha nincs a környéken egy teremtett lélek sem, megfelelően széles az út, rendesen ki van táblázva a terelés, és megfelelő minőségű az útburkolat.
3. Erre céloztam fentebb, amikor a rugalmas kezelést emlegettem. A városban van egy tucat pont, ahol sokkal veszélyesebb forgalmi szituációk alakulhatnak ki, miért is éppen egy olyan sebességkorlátozásnál trafiznak 10-en, ahol a legkönnyebb lukra futni? És miért is van az, hogy pont az említett útlezárás miatt őrületes forgalmi káosz uralkodik a város 1km-rel odébb lévő részében, amire egyetlen egy rendőr se jut? Miért? Ez is benne van a jogszabályban?
1. Ha a szabály rossz, akkor meg kell változtatni. Ha viszont ne makarják az Istennek sem megváltoztatni, akkor az két ok miatt lehet.
a) bennünk van a hiba, mi gondoljuk rosszul és mégsem rossz.
b) annyira trehányak a jogalkotók, hogy nem látják át ezt a - pedig nyilvánvaló, égbekiáltó - igazságtalanságot.
Lehet választani.
2. Örülök, hogy ilyen szimpatikusan fogod fel a dolgot, egyetértünk.
De megjegyzem, hogy a DÖNTÉS, mely ignorálja a 30-as sebességhatár betartását, az 90%-ban még AZELŐTT születik meg, mielőtt be lehetne látni a területet, mielőtt meg lehetne tudni az útburkolat minőségét, stb.
3. Nincs ilyen, hogy rugalmas jogszabály. Gumi jogszabály van, de - mint az közismert - az nem a rugalmasság igénye miatt van gumiból.