KRESZ II.
Elküldve: 2008. 08. 04. 12:47
A hozzászólás Attees saját nézőpontját tükrözi. A honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal annak tartalmáért.
Elküldve: 2008. 08. 04. 12:49
Idézet: keton - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 13:04
mert sajnos ez is sarokpontja a kresznek
Volvo V70nel haladsz az úton,
akkor is haladsz, ha előzöl,
akkor is haladsz, ha irányt változtatsz ill. irányváltoztatásra készülsz fel
akkor is haladsz, ha folyamatosan haladsz (ugyanabban a (forgalmi) sávban)
akkor is haladsz, ha tolatsz
ezeket a szituációkat a kresz mind-mind megkülönbözteti és szabályozza
nem lehet összevissza dobálózni ezen meghatározásokkal, mert zagyvaság lesz belőle
próbálom példával szemlélteni a haladással kapcsolatosan:
jobbra tarts van (az úttesten való) haladás közben érvényben
előzésnél mégsem "él" ez a szabály, hiszen a menetirány
ha ragaszkodunk ahhoz, h mi előzés közben haladunk, akkor az jönne ki, h csak jobbra tartva - azaz csak jobbról - előzhetnénk, ami pont ellentétes a kresz szabályaival (tisztelek a kivételeknek, persze
---
nem tudom "gyógy"abbul mondani, bálteremben márványpadló, mendegélsz pezsgőspohárral a kezedben egy páréjn, eccercsak rálépsz egy dáma szoknyájának uszályára
te tulajdonképpen a márványpadlóra léptél csupán, vagy a szoknyájára, netán mindkettő?
"zebra" felfestés egyértelműen kijelöl és meghatározott egy területet az úttesten, ahol más szabályok vannak érvényben a "mezei" úttesthez képest
Elküldve: 2008. 08. 04. 12:56
Idézet: Attees - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 13:47
zebra kijelöl egy területet, ahol a gyalogosnak van áthaladási elsőbbsége
tudod ezt értelmezni?
azért segítek: az elsőbbségadásra kötelezett előtt haladhat át (gyalogos esetében a túloldali járdára) a kijelölt területen keresztül
ha meg kellett állnia (a járdán), te meg átszáguldottál 50nel, akkor át tudott kelni a túloldalra előtted?
Szerkesztette: fram 2008. 08. 04. 12:57 -kor
Elküldve: 2008. 08. 04. 13:20
ha épp forgalmi vizsgád van, és a zebrán úgy mész át autóval (akár lassítottál, akár nem), hogy a járdán áll egy gyalogos, akinek látható szándéka, hogy átkeljen az út egyik járdájáról a másikra, akkor általában következő utcánál álljon meg, jöjjön újra vizsgázni, kolega.
-C0pp3rM!n3-
Szerkesztette: Coppermine 2008. 08. 04. 13:21 -kor
Elküldve: 2008. 08. 04. 13:42
Idézet: fram - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 12:49
Abszolúte egyetértünk.
(amúgy V90-nel haladok
Elküldve: 2008. 08. 04. 14:53
Idézet: fram - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 13:56
tudod ezt értelmezni?
azért segítek: az elsőbbségadásra kötelezett előtt haladhat át (gyalogos esetében a túloldali járdára) a kijelölt területen keresztül
ha meg kellett állnia (a járdán), te meg átszáguldottál 50nel, akkor át tudott kelni a túloldalra előtted?
Tudom értelmezni
Ha meg kellett állnia, akkor nyilván az épp közlekedő autót hirtelen irányváltásra, vagy fékezésre kényszeritette volna (amit nem tehet meg).
Ha a fenti eset egyike sem áll fenn, akkor LÉPJEN LE a zebrára, hogy élhessen az elsőbbség jogával, ami a ZEBRÁN van neki.
Tudod értelmezni?
Minden nap ugyanazon a zebrán megyek át, napi kétszer (gyalog). Ha kocsisor jön, VÁROK. Ha látom, hogy nem tud könnyen elengedni, VÁROK, a járdán. Ha látom, hogy ha lassit egy kicsit, akkor át tudok menni, akkor lelépek, szinte minden egyes alkalommal ÁT TUDOK MENNI, mert megkapom az elsőbbséget. (Igen, vannak barmok, akik igy sem adják meg az elsőbbségemet, na azokat anyázom is) Egy kis tudatossággal simán át lehet biztonságosan kelni általában. Továbbá még ki is szoktam lépni, hogy ne kelljen megállnia, ha nem muszáj, és megköszönöm, hogy megadta az elsőbbséget számomra. Jó hülye szokás mi?
Járdán álldigáló gyalognak meg nincsen elsőbbsége.
Ha kocsival megyek, a ZEBRÁN álldigáló, vagy haladó gyalognak szinte mindig megadom az elsőbbséget.(Értsd:ha tükörbe látom, hogy felkenődhetnek rám hátulról, akkor nem fogok satuzni, szar helyzet, de előfordul) Még a tajparasztnak is, aki piknikezik a zebrán, meg úgy sétál, mintha minimum a Váci utcában lenne, holott látja, hogy feltartja az autókat. (pl lámpánál jobbra fordulsz, és fogod az egész sort, mig gyalog reggelizika zebrán, igy egy zöldön kettő kocsi fér át csak) Sőt, ha a járdán álldigál, de egy könnyed lassitással el tudom engedni, akkor is. Más helyzetben meg nem.
Tudod értelmezni?
Vagy van egyértelmű szabály, ami kimondja, amit itt páran előszeretettel, igen magas lóról kivastagitva beirkáltok? Mert én még mindig nem láttam ilyet.
Szerkesztette: Attees 2008. 08. 04. 15:02 -kor
A hozzászólás Attees saját nézőpontját tükrözi. A honlap üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal annak tartalmáért.
Elküldve: 2008. 08. 04. 15:08
Szerkesztette: fram 2008. 08. 04. 15:13 -kor
Elküldve: 2008. 08. 04. 15:13
Idézet: Attees - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 15:53
Pont annyira kényszerítheti (akár megállásra is) a gyalogos az autóst, mint amennyire egy főútvonalon haladó kényszeríthet a kereszteződésben egy mellékútról érkezőt.
Mackósajtnál mit csinálsz, ha épp úgy jön valaki, h hirtelen meg kellene álnod?
depofátlan, h a főútvonalon haladó hirtelen fékezésre kényszerít ... köcsögannyátazilyennek komolyanmondom, mert ezt a kresz szerint nem teheti meg (mondod ezt te, a gyalogosokra én lefordítottam autósosra)
Szerkesztette: fram 2008. 08. 04. 15:38 -kor
Elküldve: 2008. 08. 04. 15:23
Idézet: Attees - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 15:53
persze hogy van:
43. § (1) első mondat
ez vonatkozik az autósokra, és csak ez az 1 mondat,
a többi csak hajánál fogva belerángatott magyarázkodás
Szerkesztette: fram 2008. 08. 04. 15:31 -kor
Elküldve: 2008. 08. 04. 15:46
Ma is: keresztezodes, gyalog erkezem a macisajtos ut iranyabol, mellettem fordulna ki egy auto, neki nincs elsobbsege a balrol jovo nyomja neki nehogy megis kiforduljon ele... en meg latom, hogy meg messze van ranezek es lelepek a zebrara... meglepodott rendesen, de nem tehetett mast lassitott es megallt, ha elozekeny lett volna, akkor csak lassitania kellett volna, mert mar reg atertem volna mire odaer.
Samott
Elküldve: 2008. 08. 04. 15:54
Idézet: fram - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 16:23
43. § (1) első mondat
ez vonatkozik az autósokra, és csak ez az 1 mondat,
a többi csak hajánál fogva belerángatott magyarázkodás
Igen, de az általad felhozott szabályban ez
Idézet
szerepel. Nem a környékén, nem alatta, vagy felette, elötte vagy mögötte. rajta
Várom már, hogy valaki azt definiálja tudatlan személyemnek, hogy a gyalogátkelőhely környékén levő gyalogosnak miért is kéne feltétlen elsőbbséget adnom.
Szerkesztette: Attees 2008. 08. 04. 15:56 -kor
Elküldve: 2008. 08. 04. 16:16
Idézet
*Ha a járművezető minden körülmény figyelmes és gondos mérlegeléséből azt látja – vagy legalábbis látnia kellene – hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen vagy azon az úttesten, ahová bekanyarodni szándékozik, gyalogosok közlekednek, járműve sebességét annyira kell csökkentenie – szükség esetén meg kell állnia –, hogy a gyalogosok elsőbbségét, különös tekintettel a tényleges út-, látási-, időjárási stb. viszonyokra, képes legyen megadni.
Ha viszont a vezető meggyőződött arról, hogy az elsőbbséggel rendelkező helyeken gyalogos nem közlekedik, és a körülmények reális értékeléséből okkal juthat arra a következtetésre, hogy mire odaért, akkor sem várható gyalogos megjelenése (pl. jól belátható körzetben sincs gyalogos, és a napszak is azt valószínűsíti, hogy gyalogosforgalom nem várható), akkor áthaladhat...
Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)
Elküldve: 2008. 08. 04. 16:31
Idézet
Idézet
Is this Budapest? Wow, I thought that only in Bucharest (Romania) did unruly drivers stop straight on zebra crossing, thus forcing pedestrians to criss-cross between cars, but Budapest too?
This comes as a surprise as I know Hungarians drivers to be civilized.
Elküldve: 2008. 08. 04. 16:35
Idézet: Eleanor - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 17:16
Ok, Eleanor érti, hogy mik a kételyeim
De evvel meg az az apró probléma, hogy szubjektiv megitélésre alapoz. Engem pedig egy objektiv szabály érdekelne
Mert ami szubjektiv... mindenkinek mást és mást fog jelenti, hogy a gyalogos a járdán (a zebránál) tanusitott viselkedéséből -a körülmények reális értékelése- milyen következtetésre -átegendem, át akar menni egyáltalán?- jut.
Mindenesetre ez inkább "ökölszabály", mint szabály...
Szerkesztette: Attees 2008. 08. 04. 16:40 -kor
Elküldve: 2008. 08. 04. 16:44
Előbb-utóbb minden átrohangáló, zebrán szendvicset zabáló, kézenfogva andalgó, trezorméretű cekkert cibáló ráfarag valahogy, ahogy minden elsőbbséget nem megadó, télen-nyáron, városban, falun, zebrán, járdán 100al száguldozó is. Nem lehet büntetlenül se a gyalogokat szopatni, se az autósokat.
Elküldve: 2008. 08. 04. 17:19
Idézet
28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére.
Idézet
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
Elsőbbséget kell adni akár a jobbról, akár a balról érkező gyalogosnak....
Elküldve: 2008. 08. 04. 17:28
Idézet: Attees - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 16:54
szerepel. Nem a környékén, nem alatta, vagy felette, elötte vagy mögötte. rajta
Várom már, hogy valaki azt definiálja tudatlan személyemnek, hogy a gyalogátkelőhely környékén levő gyalogosnak miért is kéne feltétlen elsőbbséget adnom.
főútvonalon haladva is csupán a kereszteződésben van áthaladási elsőbbséged,
azaz a kereszteződés területén,
azaz a keresztező utak metszetén
és azért csak ott, mert ott kerülsz kapcsolatba a többi (becsatlakozó úton) közlekedővel
és igazából kereszteződésben is csak azzal a járművel jöhet létre bármiféle kapcsolat (aminek létrejötte után lesz értelme a "kinek van elsőbbsége?" kérdésnek), amelyikkel keresztezik egymás útvonalát
mint írtam oly sokszor, áthaladási elsőbbségről van szó
amit te elvársz (tőlünk és a kresztől), h mutassuk meg, h a járdán is elsőbbsége van
csakhogy autóval nem haladhatsz járdán, így
semmilyen alá-fölé-mellérendeltségi viszonyt nem lehet megállapítani járdán jármű versus gyalogos között, mert azon a területen SOHA nem kerülnek egymással kapcsolatba
amit te elvárnál:
legyen kiírva a lányvécében, h a fiúk pisilés után hányszor húzzák meg a qkijukat
azért nincs kiírva, mert fiúk (épeszű körülmények között) soha nem pisilnek a lányvécében
---
az a baj, h az elsőbbség fogalmával sem vagy tisztában
ameddig ezt nem teszed helyre, írhatunk bármit, hiábavaló lesz
Szerkesztette: fram 2008. 08. 04. 17:31 -kor
Elküldve: 2008. 08. 04. 17:40
Idézet: Attees - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 17:35
már mondtam: 43/1
ennél objektívebbet sehol nem találsz
a szubjektív az, ha valaki úgy értelmezi, h csak akkor van elsőbbsége, ha már lelépett
ír ilyet a 43mas pont valahol?
nem
nalátod
Elküldve: 2008. 08. 04. 17:52
Idézet: fram - Dátum: 2008. aug. 4., hétfő - 18:40
ennél objektívebbet sehol nem találsz
a szubjektív az, ha valaki úgy értelmezi, h csak akkor van elsőbbsége, ha már lelépett
ír ilyet a 43mas pont valahol?
nem
nalátod
Nem ir. Azt irja, rajta
Lehet, hogy Én nem vagyok tisztában az elsőbbség fogalmával, mindenestre bejártam Európát tgk-val balesetmentesen, tanultam Kresz, hazait, meg nemzetközit is. Vannak érdekes táblák, meg szabályok küföldön
Rövdrezárom részemről, mert ez itt már hitvita, a hitében megváltoztatni meg úgy sem lehet senkit, Nekem meg elég az általam tanultak+tapasztalat+gyakorlat
Csupáncsak az "zavar", hogy egy páran itt a hitetekről győzköditek a jónépet, a Jehovistákat meg a kapuban sem szerettem sose :Đ
Mindegy, Én többet biztosan nem szólok érte.

Súgó
A téma zárva.