HWSW Informatikai Kerekasztal: KRESZ II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 874
  • 875
  • 876
  • 877
  • 878
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

KRESZ II. Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#17501 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 04. 23. 10:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 04. 23. 10:58

Nem veszünk össze a körülnézésen, de nem is csak működést jelent. :)

2005-ben még a berendezés működését jelentette: users1.ml.mindenkilapja.hu/users/markustimi/uploads/Soromp_k.doc
Régen kifejezetten kötötték az ebet a karóhoz, hogy az nem engedélyező jelzés, csak "nem tiltás". Ha nem tiltott az áthaladás, akkor kellő körültekintés mellett át lehet haladni.
De több helyen is belefutni ebbe, hogy már nem szerepel évek óta (2010-es változás előtt) a "csak a működést jelzi a fehér fény", mégis ismerjük ezt a kijelentést. Lehet, hogy egy korábbi balesetből való kimosakodás része, de megragadt az emberekben.
http://keret.hu/port...ekedesi_1_1.pdf

Idézet

eszt
Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. aug. 01. 17:27
tűzokádó sárkány legszörnyűbb rémálma

Ha hibás volt a berendezés, akkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy körültekintőbben kellett volna áthaladniuk a síneken. Ha nem villogott egyáltalán sehogy a jelzőberendezés, akkor meg kellett volna állni, körültekinteni, és úgy továbbhaladni, ha fehéren villog, akkor is lassítani kell, és körül kell nézni. A fehér nem "szabad" jelzés, éppen ezért fehér, és nem zöld. A fehér csak annyit jelent, hogy működik a lámpa.
Persze ez rajtuk már nem segít. Részvétem!

Vissza a tetejére

Manfi26
Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006. okt. 22. 7:50
vízpocsékoló

Ki kell hogy javítsalak Titeket, ugyanis a KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet), mint a közlekedés rendszabályairól rendelkező jogszabály a következőket írja:

Vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések

19. §
(8) A továbbhaladást - a 39. § (1) bekezdésében foglaltak megtartása mellett - engedélyezi
a) a fénysorompó villogó fehér fényjelzése,
b) a teljes sorompó rúdjainak nyitott helyzete, feltéve hogy a sorompót kiegészítő hang- vagy fényjelző berendezés jelzést nem ad.

39. §
(1) A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A közúti jármű vezetője köteles a jármű sebességét a vasúti átjáró előtt elhelyezett veszélyt jelző táblánál lakott területen legfeljebb 30 km/órára, lakott területen kívül legfeljebb 40 km/órára csökkenteni, és a vasúti átjáróig ezzel a csökkentett sebességgel kell haladni.

Sehol nem írják hogy a fehér fény csak a lámpa működését jelezné!

Mindezekkel együtt illik minden esetben körülnézni, mert a vonat min. 30 tonnával nehezebb!!!

"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#17502 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 11:30

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2011. 04. 23. 11:41

2005-ben még a berendezés működését jelentette:

Tudom. De azóta változott… és ezt másnak sem árt tudni. :)

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#17503 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 12:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2011. 04. 23. 12:30

Tudom. De azóta változott… és ezt másnak sem árt tudni. :)

A változás azért mégsem teljes körű, hiszen nem ad feltétel nélküli szabad utat, ezért nem zöld a jelzés továbbra sem.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#17504 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 12:26

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2011. 04. 23. 13:18

A változás azért mégsem teljes körű, hiszen nem ad feltétel nélküli szabad utat, ezért nem zöld a jelzés továbbra sem.

Mi a feltétel? Ha sorompó és táblák nincsenek, akkor csak a fény a feltétel.

Szerkesztette: Sparow2 2011. 04. 23. 12:26 -kor

#17505 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 12:44

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2011. 04. 23. 13:18

Mit értesz "teljeskörű" változáson? Zenéljen is, vagy csak táncoljon?

Idézet

(_ 8_ ) A továbbhaladást - a 39. § (1) bekezdésében foglaltak megtartása mellett - engedélyezi a) a fénysorompó villogó fehér fényjelzése,

Az előző szabályozás szerint csak működésjelző volt.

Innen ragozhatod tovább, hogy melyek a megszorító - és mit megszorító - feltételek.

(A bizalmi elv szerint ha működik, fehér fényt ad, akkor átmehetsz. Pontosan úgy, mint a forgalmi jelzőlámpa zöld fénye esetén. Ott sem feltétel nélkül, mert például a megkülönböztető jelzést használó járműnek elsőbbséget kell adjál. Sőt, azt is figyelned kell, hogy esetleg rendőr tornázik középen.)

#17506 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 14:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 11:06

...
Pl. egy városi főúton se lassítunk le 25-re minden lámpás kereszteződésnél, mert hátha mégsem zöld, csak hibásan működik.
...

Pedig ha jól tudom kéne, szabályok szerint a zöld nem mindig jelenti hogy simán át is fogsz érni, az csak egy jelzés neked. Attól még nem kell elvakulni. Ez ha jól tudom, le van írva, volt már erről vita itt.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#17507 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 14:58

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 11:06

... Ha nem vizsga van, akkor indítasz és mész tovább, de vizsgán azonnali bukás. ...

Én még úgy tudtam, hogy nem minden körülménye között bukás. Van, ahol hibapont, s van, ahol bukás (kereszteződés közepén pl.).
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#17508 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 15:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 11:23

Igen, és mi volna a fokozott óvatosság?
Alapesetben, ha nincs más tábla, akkor kimerül annyiban, hogy figyelj oda, hogy van-e jelzőkészülék (ez előre ki szokott lenni táblázva, hogy van-e), működik-e. Ha nincs vagy nem működik, akkor lassíts, nézz körül, stb.
Ha a jelzőkészülék szabad utat jelez nekem, én meg nem látok vonatot, akkor mehetek, nem kell se lassítanom, se kiszállnom és meghallgatnom a síneket.

Az utolsó mondattal egyetértek. (mert ott van, hogy nem látok vonatot, tehát valamiről meggyőződtem)

Hogy állapítod meg, hogy megfelelően működik-e a készülék?

Nem-e lehet minden esetben meggyőződni, hogy jön-e vonat? :smoker:

#17509 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 15:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 04. 23. 16:00

Az utolsó mondattal egyetértek. (mert ott van, hogy nem látok vonatot, tehát valamiről meggyőződtem)

Hogy állapítod meg, hogy megfelelően működik-e a készülék?

Nem-e lehet minden esetben meggyőződni, hogy jön-e vonat? :smoker:

Nem úgy értettem, hogy megállok a sín előtt 1 méterrel és benézek előtte a sínen. Hanem az úton haladva nem látok vonatot.
A fokozott figyelem nem azt jelenti, hogy most aztán lassan és irtóra körülnézve kell vezetni, hanem hogy figyelni kell a jelzőkészüléket meg a sorompót. Persze ha látod a sínt, azt is jó megnézni (de sok esetben nem látod, mert valami takarja).

Azt hogyan állapítod meg, hogy ha zöldet kaptál, akkor jól működik-e a készülék?
És azt hogyan állapítod meg, hogy aki keresztbe jön (és neki nem zöld) az meg is fog állni?

Te hogyan szoktál átmenni a vasúti átjárókon, ha nincs más tábla, csak az átjárót jelző meg egy szabad utat jelző lámpa (és sorompó)?
Mindig 20-ra lassítva?

#17510 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 15:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 04. 23. 15:56

Pedig ha jól tudom kéne, szabályok szerint a zöld nem mindig jelenti hogy simán át is fogsz érni, az csak egy jelzés neked. Attól még nem kell elvakulni. Ez ha jól tudom, le van írva, volt már erről vita itt.

Persze a zöld fény nem azt jelenti, hogy most én mehetek, ha bármi van. Lehet másnak is zöldje van ugyanarra az útra, ahová te mennél: pl. ha balra kanyarodsz és szemből jönnek egyenesen/jobbra, vagy kanyarodsz és gyalogos megy át a zebrán, stb.

De most ne ebbe kössünk bele, a kérdés az volt, hogy honnét tudod, hogy a lámpa jól működik és a többieknek nem zöld van, amikor neked is?
Mert ez rögtön felborítja a dolgokat: például ha zöldem van, és balra megyek, de szemből jön valaki egyenesen, akkor tudom, hogy el kell engednem őt, mert a zöld nem mindenható. De azt nem tudhatom, hogy akinek elvileg pirosa van és meg kellene állnia, annak is zöldje van a lámpa hibája miatt, és jól belém fog jönni.

Szerkesztette: Sparow2 2011. 04. 23. 15:54 -kor

#17511 Felhasználó inaktív   blueboi69 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 22:09

Üzenet megtekintéseIdézet: hobizoli - Dátum: 2011. 04. 22. 22:15

En meg 1.-re atmentem jatt nelkul :smoker:

Én is :)
BMWパワー
Kicsit nemfigyelek oda má' keresztbemegyek.
You laugh at me cos I'm different, I laugh at you coz you are the same
Kép
"Blubesz a szerelőmegoldóember és a törzsvendég. Grillnek kereke és motorházteteje van, innentől ért hozzá" by Jahno
"Ő is sok kilométerre sörözik. Meg valami luvnya hasáról szíjja a kokaint" by Jahno

#17512 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 22:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 16:39

...
Azt hogyan állapítod meg, hogy ha zöldet kaptál, akkor jól működik-e a készülék?
És azt hogyan állapítod meg, hogy aki keresztbe jön (és neki nem zöld) az meg is fog állni?
...

Nincs módszer. Hanem akkor működik, ha mégis keresztbe jönnek, s meg tudsz állni. Akinek volt már ilyen pillanata, az tudja, miről van szó. S nehogy bárki azt gondolja, itt szupermenek vannak, akik mindig mindenhol képesek satuval megállni, nem csak hülyén nyomkodni a pedált. Hanem inkább legyen az, hogy többnyire. Mert az is sokkal jobb, mintha a keresztezőbe tisztán vakon belemegyek, mert mindegy, mije van, ő kihajtott elém. Ez sokkal rosszabb; ugyan ő szabálytalan, de én is figyelhetnék jobban. Nem kell ahhoz szinte még fékezni sem, csak figyelni, mint említettem.

Elém ugrottak már be körforgóba, nem is egyszer, úgy, hogy az autója már állt, aztán hirtelen meggondolta magát. Úgy vészfékeltem, hogy szinte nem is volt idő, mert egyből ott volt előttem, valódi reflex volt. De amikor párszor megtörténik, s nem megyek bele, az már több, mintha vakon belerongyolnék, még ha nekem is van elsőbbségem. Nem itt szokás mondani, hogy annak van, akinek megadják? Hát a válaszom az, hogy meg kell győződni arról, hogy megadják-e!

Vasúti átjárós 20-ra lassítás meg alapból hülyeség, rossz megközelítés. Nem! Olyan sebességgel kell áthaladni, aminek megfelelően meg tudsz győződni, hogy jön-e vonat, kész. Ezen mit nem lehet érteni?
Ha gyenge a figyelmem, jobban lassítok, ha jó kondiban vagyok, ugyanazon a helyen is gyorsabban tudok átmenni, stb. Nem lehet előírni konkrét sebességet, mert az úgy hülyeség, ahogy van szerintem. :smoker:

#17513 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 22:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 16:53

Persze a zöld fény nem azt jelenti, hogy most én mehetek, ha bármi van. Lehet másnak is zöldje van ugyanarra az útra, ahová te mennél: pl. ha balra kanyarodsz és szemből jönnek egyenesen/jobbra, vagy kanyarodsz és gyalogos megy át a zebrán, stb.
...

Természetesen a lámpák hibás működésére gondoltunk, nem a szabályos közlekedésre. Azzal tisztában vagyunk - remélem.

#17514 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 22:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 16:53

...
Mert ez rögtön felborítja a dolgokat: például ha zöldem van, és balra megyek, de szemből jön valaki egyenesen, akkor tudom, hogy el kell engednem őt, mert a zöld nem mindenható. ...

Na, épp erről beszélek. :omg: Mert ez csak akkor igaz, ha telezölded van. Mondom, nem a szabályos helyzetekről van szó. Hanem arról, amikor a lámpa rosszul működik. (ha persze van ilyen, de kizárt, hogy kizárható legyen) Meg mielőtt bárki betakarózna azzal, hogy lámpa megbízható, gondolkodjon el, a gyakorlatban hányan sz@rják le a lámpa működését. Tehát nekem olyan mindegy, miért jött ki elém a másik autó, rossz lámpa vagy saját hülyesége miatt. Kezelnem kell tudni a helyzetet valamilyen szinten. Nem szép, hogy a szabályokba burkolózva 5000-rel belerongyolok, aztán magyarázok minden hülyeséget.

Mert az is szabály, hogy kereszteződést is óvatosan kell megközelíteni. Nem azért, hogy ne legyen baleset, hanem hogy csökkentsük a veszélyt. Nézzük csak meg, milyen a koccanás, s milyen a rendes ütközés statisztikája...

#17515 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 22:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 04. 23. 16:39

...
...

Most jut eszembe: ha kinyitod a szemed, s a manőver megkezdésekor, s közben is figyeled a körülötted történő eseményeket, járműveket, gyalogosokat, akkor semmi szükség arra, hogy most megállapítsd, működik-e a lámpa! Mert kurvára lényegtelen, a lényeg, hogy baleset ne legyen, stb. Nem jól gondolom? :smoker:

Hozzáteszem, épp te mondtad, hogy a zöld nem mindenható, hát kérlek, a lámpa sem az... :)

Szerkesztette: Warrior 2011. 04. 23. 22:19 -kor

#17516 Felhasználó inaktív   blueboi69 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 22:19

Üzenet megtekintéseIdézet: *Iguana* - Dátum: 2011. 04. 23. 11:28

itt történt a dolog:

my webpage

Kb. 3-4 méterre meg kell közelíteni az átjárót, hogy jobbra is belátható legyen egy min. 20-30 méteres rész a sínekből.
Azon az oldalon elég durva dzsindzsás takar be.
Jó, hogy lelassítottam...
Legközelebb próbálok más útvonalat húzni. :]

Jól ismerem ezt az útvonalat, előtte sokkal szarabb az út. De maga a vasúti átjáró az jó minőségű, ott még én se lassítok, tudok a forgalom tempójával átmenni rajta, és asszem ezzel mindent elmondtam :Đ

Viszont tényleg beláthatalan, pont a sarkon van egy épület, ha meg a másik oldalról mész akkor autókereskedés, meg fák-bokrok. Ez tipikusan nem az a vasúti átjáró amin megállsz körülnézni, mert nagy a forgalom. Gyakran le is van csukva a sorompó, mert nem épp egy kihalt vasúti szakasz.

Ami ezzel párhuzamos, ettől északabbra az üllői, na ott vmi rémes a síneken átmenni ott az kb állóra fékezős, pedig ott belátható teljesen.

Szóval én azt mondom, ott kurvára nem indokolt a lassítás, nyilván tanulóvezetőként a 25-ös tempó nem tűnik lassúnak, viszont én ezért nem buktatnék meg senkit.
BMWパワー
Kép
"Blubesz a szerelőmegoldóember és a törzsvendég. Grillnek kereke és motorházteteje van, innentől ért hozzá" by Jahno
"Ő is sok kilométerre sörözik. Meg valami luvnya hasáról szíjja a kokaint" by Jahno

#17517 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 23. 23:01

Üzenet megtekintéseIdézet: blueboi69 - Dátum: 2011. 04. 23. 23:19

...
Szóval én azt mondom, ott kurvára nem indokolt a lassítás, nyilván tanulóvezetőként a 25-ös tempó nem tűnik lassúnak, viszont én ezért nem buktatnék meg senkit.

Ja, meg alapvetően érdekes hozzáállás, ha valaki azért buktat, mert a tanuló lassít a sínek előtt... Az ilyenkori lassítás teljesen elfogadható kell, hogy legyen. Még csak nem is feltartás, mint ha ugyanezt tenné egy forgalmas főútvonalon. A sínek előtt mindig le lehet (sőt, legtöbbször kell is) lassítani. Ha azért buktatnak, ott a baj a vizsgáztató fejében van.

Vagy lehet, hogy a vizsgáztató csak fejmozgást látott, de nem érezte, hogy a tanuló tényleg körbe nézett volna? Esetleg a beláthatatlanság miatt talán épp hogy nem volt-e sok a 25-ös tempó? Még ezek lehetnek.

#17518 Felhasználó inaktív   blueboi69 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 24. 08:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 04. 24. 00:01

Ja, meg alapvetően érdekes hozzáállás, ha valaki azért buktat, mert a tanuló lassít a sínek előtt... Az ilyenkori lassítás teljesen elfogadható kell, hogy legyen. Még csak nem is feltartás, mint ha ugyanezt tenné egy forgalmas főútvonalon. A sínek előtt mindig le lehet (sőt, legtöbbször kell is) lassítani. Ha azért buktatnak, ott a baj a vizsgáztató fejében van.

Vagy lehet, hogy a vizsgáztató csak fejmozgást látott, de nem érezte, hogy a tanuló tényleg körbe nézett volna? Esetleg a beláthatatlanság miatt talán épp hogy nem volt-e sok a 25-ös tempó? Még ezek lehetnek.

Ha arra járok lövök egy fotót, hogy lássátok miről van szó. Hiába fejmozgás az nem az a belátható átjáró. Akkor lehetne ezt csinálni, ha kb megáll a sinek előtt és előredőlve szétnéz. 25-nél nem tud szétnézni biztonságosan sztem. Ráadásul ott az haladós átjáró, oda-vissza van forgalom rendesen.

Egyébként nekem azt mondta az oktató annó, hogy a legtöbb vizsgabiztos azt nézi, hogy alapvetően jó e az összhatásod, biztonságban érzi e magát hátul ülve, nem azt látja-e, hogy görcsölsz és asse tudod hol vagy.

Egyébként ha le kell fizetni a vizsgabiztost, akkor azt az oktatód intézi, mert különben kb soha nem vagy együtt a vizsgabiztossal kettesben. Mikor elkér vmi papírt (majdnem azt írtam jogsit :omg: ) személyit, vagy vizsgakartont vagy a vizsgafeladatot/útvonalat amit húzol akkor azzal hátraadod nekik a szajrét.
De leginkább odaadod az oktatónak, ő meg átpasszolja és kész. Haverjaim olyan szar suliba jártak, hogy kénytelenek voltak fizetni, különben sose mentek volna át. Én még a kresz oktatás után átmentem egy közelebbi sulihoz.
BMWパワー
Kép

#17519 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 24. 08:55

Idézet

Kép

Négyen sérültek meg, mikor két autó karambolozott vasárnapra virradó éjjel Budapesten, a Kőbányai út és Könyves Kálmán körút kereszteződésében. Mindkét autó az oldalára borult

#17520 Felhasználó inaktív   hobizoli 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 04. 24. 09:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 04. 24. 00:01

Ez a vasuti atjaro itt van tolem egy hangra kb. Nem lehet belatni akkor se, ha megallsz, a MÁV allomasok klasszikus racsos beton keritese mogul jon a vonat jobbrol, balrol meg a Bozsi stadion kertese van es egy ivbol erkezik a vonat az allomasra A masik szopofaktos az nem a amit Blubesz mond, hanem ami a Nefelejcs ut-n van kettovel elobb a KöKi fele ugyanezen a vonalon. Ott konkretan a haz sarkanal jon a vonat kanyarbol a lampa is haz falara van felszerelve. Ott akkor latod meg a vonatot ha felallsz ele a kocsival a sinre.