HWSW Informatikai Kerekasztal: KRESZ II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 944
  • 945
  • 946
  • 947
  • 948
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

KRESZ II. Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#18901 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 11. 18. 19:18

Üzenet megtekintéseIdézet: chris77 - Dátum: 2011. 11. 18. 08:30

A színvakság nem egyenlő a színtévesztéssel!!

Nem arról van szó, hogy téveszti (bár a manifesztálódása tényleg ezt sugallja), hanem bizonyos hullámhosszakat nem lát a spektrumból. Inkább részleges színvakságnak nevezném.

#18902 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 18. 19:20

Üzenet megtekintéseIdézet: csozsi - Dátum: 2011. 11. 18. 18:13

Tudod, sem a kecsap, sem a kóla nem okoz akkora galibát, mint a lehulló parázs.

meg a szembe menő füst.

#18903 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 18. 20:26

Üzenet megtekintéseIdézet: LightBringer - Dátum: 2011. 11. 18. 15:48

Kajalast, ivast, telefonalast tiltanam en is, de a dohanyzas tiltasa meg nemdohanyzokent is okorsegnek hangzik. ;)

simán tiltanám, egyrészt rágyújt, füst, akármi, másrészt kibassza a csikket az ablakon a forgalomban
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#18904 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 17:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Coppermine - Dátum: 2011. 11. 16. 19:31

Kép

-C0pp3rM!n3-

0:30nál 2D-s jelzőlámpa:

http://auto.indavide...eghulyebb_BMW-s
Ciciman is on borda

#18905 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 20:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2011. 11. 18. 20:26

simán tiltanám, egyrészt rágyújt, füst, akármi, másrészt kibassza a csikket az ablakon a forgalomban

Egyetértek.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#18906 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 20:07

Üzenet megtekintéseIdézet: hkpk - Dátum: 2011. 11. 18. 19:18

Nem arról van szó, hogy téveszti (bár a manifesztálódása tényleg ezt sugallja), hanem bizonyos hullámhosszakat nem lát a spektrumból. Inkább részleges színvakságnak nevezném.

nemár. és mégis mi van mondjuk a narancssárgás piros helyén?
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#18907 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 20:32

Jöhet egy kis gondolatébresztő? Csütörtökön valamelyikőtök ült autóban?

Nem tudom felétek mekkora köd volt, de itt Szfváron olyan sűrű és tejfehér volt, amilyen nagyon ritkán van... Nem is emlékszem, hogy ezt megelőzően hány éve láttam ilyet utoljára. (Hozzátéve, hogy országosan éppen itt mérték a maximális légszennyezettségi értékeket. Persze ez nyilván össze függ a sűrű köddel.)

Délután 5 körül indultam itthonról, s nagyon durva, hogy a Palotai úton, a Piac tér környéki "díszkivilágításban" is alig lehetett látni a jelzőtáblákat. A Sóstó irányába haladva még rosszabb lett a helyzet. Gyakorlatilag emlékezetből kellett vezetnem. A közúti jelzőtáblákat már csak akkor vettem észre, amikor kb. 5-10 méterre voltak az autótól.

Az útfestésekből szinte semmi nem látszott, ezért olyan helyeken, ahol több sáv volt, vagy ívben kanyarodott, kanyargott az út, azért jó volt, hogy ismerem az utat. :-)

Furcsa módon akkor meglepő módon nagy forgalom volt (pedig a "délutáni csúcs" lecseng már 17:00 órára), rengeteg autó volt az úton, de szerencsére az autósok nagyon nagy többsége hozzám hasonlóan beállt a kb. 25-30 km/h-s tempóra. Ennél gyorsabban (kb. 35-el) csak néhány helyen mertem/mertünk haladni. Elég szép "karavánok" haladtak.

A "csúcs" az volt, hogy a "derék illetékesek" 18:00 óra előtt kb. 10 perccel - éppen akkor értem vissza oda - kikapcsolták a Piactér és a buszpályaudvar környékén a forgalomirányító lámpákat! Átállították sárgán villogóra. :omg:

Hogy egy ilyen nagy baromság kinek jut eszébe, azt nem tudom, de szívesen elbeszélgetnék az illetővel. :reklamacio:

Az egy dolog, hogy 22:00 órakor mindenhol sárgán villogóra állítják a lámpákat, de ilyen köd, rossz látási viszonyok között ezt a tettet én szigorúan büntetném.

Éjjel, 23:00 körül bejártam ugyanazt az útvonalat; a köd kisebb nem lett, a forgalom azért természetesen rengeteget ritkult. Mégis a Sóstó felé tartva beállt mögém egy kis piros Peugeot és olyan közel jött hozzám, hogy nem tudtam eldönteni, hogy folyamatosan arra figyeltem, nehogy hirtelen fékezzek, mert felkenődött volna az autóm hátuljára. (Gyorsítani viszont az erős köd miatt nem mertem, s nem is akartam.)

Aztán, amikor elérkeztünk az első olyan szakaszhoz, ahol megszűnt az "előzni tilos", már vágott is ki mögülem, s elég nagy sebességgel tovarobogott. Elképesztő!

Mindezt úgy, hogy azon az úton pl. az út jobb szélén, velem szembe haladva jött egy kivilágítatlan kerékpáros (természetesen sötét ruházatban, bármiféle fényvisszaverő nélkül), majd az egyik körforgalomból jobbra, egy kis utcába lekanyarodva az út közepén két gyalogos sétált fekete öltözetben. (Mindezt úgy, hogy az út bal oldalán járda van.)

Probléma nem lett, mert hát óvatosan vezettem, de azért megint eszembe jutott, hogy baromi sok a felelőtlen ember...
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#18908 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 20:40

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2011. 11. 19. 20:07

nemár. és mégis mi van mondjuk a narancssárgás piros helyén?

én pl tévesztem
bizonytalan vagyok, melyik színt látom

#18909 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 20:41

de akkor már nem bizonyos hullámhosszú színeket nem látsz :)

#18910 Felhasználó inaktív   komi28 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 20:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 11. 19. 20:32

Jöhet egy kis gondolatébresztő? Csütörtökön valamelyikőtök ült autóban?

Furcsa módon akkor meglepő módon nagy forgalom volt (pedig a "délutáni csúcs" lecseng már 17:00 órára), rengeteg autó volt az úton, de szerencsére az autósok nagyon nagy többsége hozzám hasonlóan beállt a kb. 25-30 km/h-s tempóra. Ennél gyorsabban (kb. 35-el) csak néhány helyen mertem/mertünk haladni. Elég szép "karavánok" haladtak.

A "csúcs" az volt, hogy a "derék illetékesek" 18:00 óra előtt kb. 10 perccel - éppen akkor értem vissza oda - kikapcsolták a Piactér és a buszpályaudvar környékén a forgalomirányító lámpákat! Átállították sárgán villogóra. :omg:

Este 21.30 körül szokták kikapcsolni és 6.30-kor kapcsolják vissza a lámpákat.
Sóstó környéke már du. 3 körül is olyan ködös volt :(
Estére még rosszabb lett a helyzet. Ilyen bicóssal én is találkoztam reggel és este is. Szomorú, hogy még egy szaros mellényt sem vesz fel a saját életét megvédeni, lehet nem ér ennyit a saját élete?
Mi lekvár helyett inkább pálinkát főzünk. Kicsit fura vele először a palacsinta, de meg lehet szokni!

#18911 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 20:54

Üzenet megtekintéseIdézet: qnadam - Dátum: 2011. 11. 19. 20:41

de akkor már nem bizonyos hullámhosszú színeket nem látsz :)

de látom, hogyne látnám
csak pl nem tudom eldönteni hogy lila vagy kék

#18912 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 19. 23:47

én értem, csak hkpk elképzelése nem világos nekem

#18913 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 20. 00:46

Üzenet megtekintéseIdézet: hkpk - Dátum: 2011. 11. 18. 19:18

Hulyeseg. SZVSZ nem letezik reszleges szinvaksag vagy nem osszetevesztendo a szintevesztessel. En szinteveszto vagyok, azt hiszem, hogy a zold es a piros arnyalatra. Az en esetemben ez azt jelenti, hogy ha nem figyelek a fuzoldet sarganak mondom.
Régebben csak úgy futottak utánam a nők, de ma már nem lopok retikült.....

#18914 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 20. 09:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Schwarzmueller - Dátum: 2011. 11. 20. 00:46

Hulyeseg. SZVSZ nem letezik reszleges szinvaksag vagy nem osszetevesztendo a szintevesztessel. En szinteveszto vagyok, azt hiszem, hogy a zold es a piros arnyalatra. Az en esetemben ez azt jelenti, hogy ha nem figyelek a fuzoldet sarganak mondom.

na, kb én is így vagyok, csak pl a világoszöld az nekem sárga néha, a lila néha kék, a barna néha sötétzöld :D
ja és a legjobban a ledeknél jön elő, olyan eszközökön ahol sárga/zöld led mutatja a ki-bekapcsolást, ott csak a fény erősségén látom hogy változott, amúgy fogalmam sincs épp milyen színű

#18915 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 20. 11:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2011. 11. 20. 09:46

ja és a legjobban a ledeknél jön elő, olyan eszközökön ahol sárga/zöld led mutatja a ki-bekapcsolást, ott csak a fény erősségén látom hogy változott, amúgy fogalmam sincs épp milyen színű

iszol Te rendesen ? :D

-C0pp3rM!n3-

#18916 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 20. 13:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Coppermine - Dátum: 2011. 11. 20. 11:45

iszol Te rendesen ? :D

-C0pp3rM!n3-

iszom, hogyne, de attól csak a billiárd szokott jobban menni, a látás nem :D

#18917 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 20. 13:29

Idézet

Frontálisan ütközött egy személyautó és egy kisteherautó vasárnap reggel a 35-ös úton Debrecen-Józsa határában, a balesetben az autót vezető nő a helyszínen meghalt - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese az MTI-vel.

A Debrecen felől érkező nő Debrecen-Józsa bevezető szakaszán ismeretlen okból balról kerülte meg az egyik forgalomterelő szigetet. A szemközti sávba ekkor kanyarodott ki egy bekötő utcából az a kisteherautó, amelybe szemből belement. A 35-ös főút érintett szakaszát a baleset után órákra le kellett zárni, a forgalom azóta megindult - ismertette az ügyeletes, valamivel déli 12 óra előtt.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#18918 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 20. 14:26

Idézet

Debrecen-Józsa bevezető szakaszán ismeretlen okból balról kerülte meg az egyik forgalomterelő szigetet.

nem ismerem a környéket, de ha forgalomterelő sziget, akkor utána valszeg valamilyen helységjelző tábla vagy korlátozótábla kell, hogy jöjjön, amit ugyebár nem 100-al kell(ene) megközelíteni - lehet benézte, ezért próbálta balról megkerülni a terelőt.

-C0pp3rM!n3-

#18919 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 20. 14:48

Üzenet megtekintéseIdézet: potyo - Dátum: 2011. 11. 17. 21:33

Nemtudom, elvileg miért ne? Ha a piros, sárga és zöld szinek fizikailag külön vannak, akkor tudja, hogy ha a felső világít, akkor piros van, ...

Van ismerősöm, aki pont a piros színt "nem látja", azaz ilyen szürkeszerűségnek érzékeli (azt mondta: seszínű). Aztán neki pl. valamit ujjazni kellett, hogy jogsija lehessen.

Általában a színtévesztő észleli, ha a felső, középső, vagy alsó lámpa világít, nyilván nem azzal van a baj. Hanem azzal, ha pl. épp a pirosat nem észleli. Mert számára olyan, mintha nem világítana. Ismerős azt mondta, hogy olyankor szétnéz, ha elvileg piros kellene hogy legyen, akkor áll. Csakhogy mi van, ha a lámpa nem működik, s nincs sárga sem?

Nyilván a KRESZ-ben a piros kiemelt jelentőséggel bír, s meglehetősen ritka lehet ez a fajta színvakság. Azért kérdeztem, mert anno (vagy 15 éve) pl. szigorúbbak voltak az orvosi alkalmassági kritériumok. Hogy ma milyen a helyzet? (bár gondolom, mivel folyamatosan lazulunk, ez is lazul, meg ha az alig látó, 0 reflexekkel rendelkező is jogosan vezethet=átmegy az orvosin, akkor a kérdésem is hülye felvetés volt.)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#18920 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 11. 20. 14:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2011. 11. 20. 14:48

Van ismerősöm, aki pont a piros színt "nem látja", azaz ilyen szürkeszerűségnek érzékeli (azt mondta: seszínű). Aztán neki pl. valamit ujjazni kellett, hogy jogsija lehessen.

Általában a színtévesztő észleli, ha a felső, középső, vagy alsó lámpa világít, nyilván nem azzal van a baj. Hanem azzal, ha pl. épp a pirosat nem észleli. Mert számára olyan, mintha nem világítana. Ismerős azt mondta, hogy olyankor szétnéz, ha elvileg piros kellene hogy legyen, akkor áll. Csakhogy mi van, ha a lámpa nem működik, s nincs sárga sem?

Nyilván a KRESZ-ben a piros kiemelt jelentőséggel bír, s meglehetősen ritka lehet ez a fajta színvakság. Azért kérdeztem, mert anno (vagy 15 éve) pl. szigorúbbak voltak az orvosi alkalmassági kritériumok. Hogy ma milyen a helyzet? (bár gondolom, mivel folyamatosan lazulunk, ez is lazul, meg ha az alig látó, 0 reflexekkel rendelkező is jogosan vezethet=átmegy az orvosin, akkor a kérdésem is hülye felvetés volt.)

akkor az ismerősöd nem színtévesztő
ha a pirosat nem látja, akkor pláne

színtévesztő amúgy az eu-ba lépésünk óta kaphat hivatalosan jogsit, úgy tudom

Téma megosztása:

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 944
  • 945
  • 946
  • 947