HWSW Informatikai Kerekasztal: KRESZ II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 1021
  • 1022
  • 1023
  • 1024
  • 1025
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

KRESZ II. Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#20441 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 07. 18. 16:42

Hasonló: mi van akkor, ha a járdán megy a kerékpáros, és a szintén járdán menő (!) taxi balra akar kanyarodni, és elcsapja?

#20442 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2012. 07. 18. 16:52

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2012. 07. 18. 17:42

Hasonló: mi van akkor, ha a járdán megy a kerékpáros, és a szintén járdán menő (!) taxi balra akar kanyarodni, és elcsapja?

Akkor a kerékpáros csúnya sérülést bír szerezni.
Make love not Wor.

#20443 Felhasználó inaktív   rupic 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 16:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Carmaged - Dátum: 2012. 07. 18. 17:39

Nem tudom a megoldást, mert nem lett baleset. :-) Az orrom előtt játszódott le ma (na nem először, csak most elgondolkodtatott).

Igazad van elgondolkodtató. Közben szerkesztettem is 2x az első hozzáböffenésemet.
mert tegyük fel azt a sávot nem használhatja egy szgk. Mondjuk van egy defekt, csakis oda fog félreállni. Aztán ha megoldotta akkor elindul, én is visszamennék a a lehető leggyorsabban. Ilyenkor esetleg érvényes lehet a gyorsítósávból átsorolás szabálya? De tényleg érdekes, mert ebben az esetban sem haladhat tovább folyamatosan a buszsávban. Át akar sorolni, de csak a jobbra mellette lévő sávot látja, figyeli. Kint az index, lát egy lyukat ahová befér, de ezt a lyukat látja a balról jobbra besoroló is, egyszerre érnek oda. ha a deffenzív szempontból nézem akkor a jobbra soroló a hibás, vagy legalábbis...
Erről szól a superstringek (tenzormátrixok) modell.

#20444 Felhasználó inaktív   rupic 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 16:55

taxi járdán?

#20445 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 16:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Carmaged - Dátum: 2012. 07. 18. 17:13

Trollolol... Kibicnek semmi nem drága? Miért jó, ha egyik irány így, a másik úgy van? Gyorsabb? Hova sietsz ennyire?

Konnyebb es biztonsagosabb szerintem a ki- es besorolas. Nem egy huzos helyzetet lattam eloben es jo par cikket olvastam neten, ujsagban. Hiaba van ott is 50-es korlatozas, a rakparton ha kicsit is fellazul a forgalom, mindenki azonnal 60-70-el probal menni es van boven olyan hely, ahol ekkora sebessegnel mar nem lathatod idoben az erkezo autost elso sorban besorolasnal. (Pl. a csatolt kepen lathato helyen.) Ha egyiranyusitva lennenek, akkor a fel- es lehajtokat is lehetne egyiranyusitani, ezzel biztonsagosabba es konnyebbe teve a besorolast.
(Egyebkent szerintem semmi baj a hidmennyiseggel, inkabb a forgalom iranyitottsaga nem optimalis.)

Csatolt fájl:

"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#20446 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:01

Üzenet megtekintéseIdézet: LightBringer - Dátum: 2012. 07. 18. 17:56

Konnyebb es biztonsagosabb szerintem a ki- es besorolas. Nem egy huzos helyzetet lattam eloben es jo par cikket olvastam neten, ujsagban. Hiaba van ott is 50-es korlatozas, a rakparton ha kicsit is fellazul a forgalom, mindenki azonnal 60-70-el probal menni es van boven olyan hely, ahol ekkora sebessegnel mar nem lathatod idoben az erkezo autost elso sorban besorolasnal. (Pl. a csatolt kepen lathato helyen.) Ha egyiranyusitva lennenek, akkor a fel- es lehajtokat is lehetne egyiranyusitani, ezzel biztonsagosabba es konnyebbe teve a besorolast.
(Egyebkent szerintem semmi baj a hidmennyiseggel, inkabb a forgalom iranyitottsaga nem optimalis.)

Ez oké. Csak a rakpartok egyirányú tételével mindazt a forgalmat, ami épp az ellenkező irányba menne, vagy bekényszeríted párhuzamos utcákba és ott csinálsz dugót vagy átparancsolod a Duna túloldalára alsó hangon 1,5km kerülővel. Ez az egyébként is konstans lépésben haladó Lánchíd esetén különlegesen izgalmas lenne, főleg, hogy az 5kerben a rakpart és a Kálvin-Deák között összesen egy utcában lehet dél felé végigmenni legálisan, észak felé meg egyben félig legálisan (az Erzsébet téren a BKV-engedő sorompó előtt lekanyarodva, forgalmat feltartva megfordulva és tovább a Petőfi utcán). A budai oldalt annyira nem ismerem, viszont az alsó rakpart ott féregjáratként működik, több hídnál nincs is rá lehajtó.

#20447 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:03

Üzenet megtekintéseIdézet: rupic - Dátum: 2012. 07. 18. 17:55

taxi járdán?

Igen.

#20448 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:09

A biciklis szabályosan megy a járdán?

#20449 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Carmaged - Dátum: 2012. 07. 18. 18:09

Feltehetőleg, a Hungária körúton az Árpád híd közelében volt, kerékpárút nélkül. (itt) Mondjuk itt se volt anyázásnál komolyabb dolog, de azért elég rossz volt nézni.

#20450 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Carmaged - Dátum: 2012. 07. 18. 17:39

Nem tudom a megoldást, mert nem lett baleset. :-) Az orrom előtt játszódott le ma (na nem először, csak most elgondolkodtatott).

Elmondom: ha lett volna baleset, akkor sem biztos, hogy tudnád, max. azt tudnád, hogy kit ítéltek el, stb. Hogy tényleg ki a hibás, az azért megválaszolhatatlan, mert kérdés, miben: ugye egy dolog a szabályszegés, s egy másik a baleset, s a harmadik, hogyha elsőből következik a második.
A jobb oldalról besoroló szegett szabályt, a bal oldali figyelmetlen volt, ő szabályt nem sértett. De a baleset bekövetkezésében ő is hibás, mivel belement egy másik kocsiba, amit - ha sávváltás előtt meggyőződik - elkerülhetett volna. Itt fontos kihangsúlyozni, hogy felfestéstől függetlenül. Az egy dolog, hogy nem kell számítania, az egy másik, hogy ha mégis jön, s ő belemegy a baleset bekövetkezéséért ő is hibás, annak ellenére, hogy KRESZ-szabályt nem sértett.
A jobb oldalról besoroló ezzel szemben több szabályt sértett: buszsávból akart balra sorolni, s záróvonalat átlépni (ez akár vehető 1-nek is), ráadásul ő szintúgy figyelmetlen volt, ezért a baleset bekövetkezésében megintcsak közvetlenül hibás.
Szerintem a jobb oldali a hibásabb, mert nem véletlenül közlekedett ott, ahol. Ha szabályosan halad (azaz buszsávból, záróvonalon nem próbál átlépni), akkor a baleset NEM következik be.
Meg kell vizsgálni, hogy mit kellett volna ahhoz tenniük tehát, hogy NE következzen be, s bizony itt a jobb oldali a bűnös, ezért őt kell kihozni hibásnak, ha ő szabályosan halad, a bal oldali sorolhat nyugisan, stb.

De nem biztos, hogy a bírói ítélet ugyanez. Apró dolgok lendíthetik a kereket bármerre.

Idézet

Nem tudom a megoldást,
Na ez a csalódás számomra.

Szerkesztette: Warrior 2012. 07. 18. 17:40 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#20451 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:42

Üzenet megtekintéseIdézet: rupic - Dátum: 2012. 07. 18. 17:54

... Ilyenkor esetleg érvényes lehet a gyorsítósávból átsorolás szabálya? ...

Az mi?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#20452 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:44

Üzenet megtekintéseIdézet: rupic - Dátum: 2012. 07. 18. 17:54

... ha a deffenzív szempontból nézem akkor a jobbra soroló a hibás, vagy legalábbis...

Épp az, hogy defenzív szempontból mindkettő hibás, hisz ütköztek, ráadásul kis sebességgel, elkerülhető lett volna, figyelmetlenek voltak mindketten. Az, hogy ki, milyen szabályt sértett még, az fűszer.

ps.: tehát a baleset bekövetkeztében mindketten részesek, hibásak, de az más kérdés, hogy a szabálykönyvet hol szegték meg, a figyelmetlenségen kívül: ebben a jobb oldali a hibásabb, ő egyértelműen szegett.

Szerkesztette: Warrior 2012. 07. 18. 17:45 -kor

#20453 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:51

Ezért szokták megvizsgálni, hogy mi lett volna ha az egyik szabályosan megy, illetve mi lett volna, ha a másik szabályosan megy. A baleset közvetlen bekövetkezése szempontjából meg megintcsak a hirtelen kialakult veszélyhelyzetet kell vizsgálni, itt kéne tudni, hogy ki mikor mit észlelt s hogyan reagált. Mert ha csak annyi volt, hogy balra fordult mint a gép, bringás meg épp odaért mellé, akkor bármi lehet.
Kérdés, hogy indexelt-e (valszeg nem, azaz a bringás jobb helyzetben van, merthogy balra kanyarodás előtt is tükör), sebességek, stb. Egy rakás paraméter. Eljárástól függően, bárkit kihozhatnak bűnösnek. Az alapján megítéli a helyzetet meglehetősen butaság.
De azért tény, hogy az autós vizsgázott forgalomból, azaz ő más minőségben szegett szabályt itt. Meg figyelmetlen is volt. A bringásról még nem tudni, figyelmetlen volt-e, mindenesetre ha szabálytalanul bicajozott a járdán, akkor igen. Nem emlékszem, hol szabad a járdán bicajozni, de van, amikor igen, ha jól tudom. Autósként odafigyelek a 2 kerekűek épségére, az másodlagos, hogy épp mit szegnek; ha egy kis mozdulattal megelőzök valamit, már megéri, aztán vagy megérti, vagy nem. :smoker:

#20454 Felhasználó inaktív   rupic 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:54

Igen, ha...
Nem vágom a taxis miért is van járdán. (nem értem, hogy mit akartál mondani)

Szerkesztette: rupic 2012. 07. 18. 17:55 -kor

#20455 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 17:58

Üzenet megtekintéseIdézet: rupic - Dátum: 2012. 07. 18. 18:54

Igen, ha...

Közben megnéztem, logikus: akkor szabad a járdán bicajozni, ha az úttest erre alkalmatlan valamiért.
A járdára (ahol kimondottan tábla engedi) fel lehet úgy állni, hogy asszem 1.5m-t kell hagyni stb. Tehát lehet, hogy a taxis igenis szabályosan állt a járdán - amíg állt.

Szerkesztette: Warrior 2012. 07. 18. 18:02 -kor

#20456 Felhasználó inaktív   rupic 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 18:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 07. 18. 18:42

Az mi?

Rosszul fogalmaztam, de arra gondoltam, hogy pl. amikor felhajtasz egy autópályára jó esetben van egy sáv, gyórsitósáv, viszonylag hosszú, pont azért, hogy ne 30-al sorolj be a forgalomba. De ha be van áll va a pálya akkor sem mehetsz át ebből a sávból, mert vége lett.
Amire gondoltam az volt, hogy az auto 2 valamiért ott volt. Mindegy miért. Ha megoldódott a gondja, akkor ha ésszerűen gondolkodik, akkor besorol a számára engedélyezett forgalmi sávokba. De ezt nem teheti meg mindenáron. Hiába van záróvonal. Olyan sávot zár ami nem is létezik a számára. ha továbbhalad akkor is szabálytalan, ha marad akkor is.

#20457 Felhasználó inaktív   rupic 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 18:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 07. 18. 18:58

Közben megnéztem, logikus: akkor szabad a járdán bicajozni, ha az úttest erre alkalmatlan valamiért.
A járdára (ahol kimondottan tábla engedi) fel lehet úgy állni, hogy asszem 1.5m-t kell hagyni stb. Tehát lehet, hogy a taxis igenis szabályosan állt a járdán - amíg állt.

Ha. És itt a ha. Felállhat rá, de ne nem haladhat nem közlekedhet a járdán. Mikor onnan továbbindul akkor azok a szabályok vonatkoznak rá mint bárhonnan elinduláskor.

#20458 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 19:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2012. 07. 18. 18:44

Épp az, hogy defenzív szempontból mindkettő hibás, hisz ütköztek, ráadásul kis sebességgel, elkerülhető lett volna, figyelmetlenek voltak mindketten. Az, hogy ki, milyen szabályt sértett még, az fűszer.

ps.: tehát a baleset bekövetkeztében mindketten részesek, hibásak, de az más kérdés, hogy a szabálykönyvet hol szegték meg, a figyelmetlenségen kívül: ebben a jobb oldali a hibásabb, ő egyértelműen szegett.

Mondjuk az 50/70 nem feltélen "kis sebesség", de ja. Defenzív, ha sosem balesetezik. :-)

#20459 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 19:54

Üzenet megtekintéseIdézet: rupic - Dátum: 2012. 07. 18. 18:54

Igen, ha...

Azt, hogy a biciklis is lehet ott jogtalanul (pl. ha 10kmh fölött megy, akkor szabálytalan), innen kezdve szerintem mindegy, hogy járda-e, mindkettőnek csak a baja van belőle. :-)

#20460 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 07. 18. 20:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Carmaged - Dátum: 2012. 07. 18. 20:53

Mondjuk az 50/70 nem feltélen "kis sebesség", de ja. Defenzív, ha sosem balesetezik. :-)

Annyira nem, hogy hasonlóval törték közvetlen hozzátartozómat össze, csak ott a kamion rásorolt és beforgatta. Ez 50-nél történt:

Kép

Kép

A sofőr nem emlékezett aznapról semmire, egyébként nem lett baja. Vaxerencse, hogy nem 100 méterrel később történt, mert ott már nincs korlát, csak a villanykarók, a füves elválasztó és a szembeforgalom. Esetleg két félárva maradt volna.

Téma megosztása:

• (1051 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 1021
  • 1022
  • 1023
  • 1024
  • 1025
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.