Nem kell félni. NINCS benne spoiler.
Dragon Age Inquisition (PC-n)
Pro:
* jó grafika/szép látvány
* néha meglehetősen hangulatos
* rengeteg tartalom
* nagyon-nagyon gazdag lore, mindennek megvan a háttere, tudod hogy mi miért történik, szinte otthon érzed magad a játék világában és nem csak egy tipikus fantasy klisé világban lebegsz
* döntések, választások, következmények
* sok "szürke" karakter és helyzet
* kapcsolatok az embereiddel
* saját főhadiszállás
* a főbb karaktereknek elég jó szinkronjuk van
* jó/kielégítő csapattársak és csatlósok, néha egész jó dialógusok
* kellemes zene és remek hangok
* a fősztori idáig elég erős és élvezetes
* a DA Keepben bármilyen háttérsztorit összeüthetünk, és ezzel kezdhetjük a DAI-t (több karaktert is próbáltam, úgyhogy azért érezhető más háttérrel kezdeni, de az új játékosok számára szerintem nincs túl nagy szerepe, a régiek néha örülhetnek bizonyos rácsodálkozásoknak)
* vannak azért epikus részek, jelenetek és harcok is (pl "sárkány-vadászat")
* régebbi részek karaktereinek újra-feltűnése
* néhány egész jó 5let és csavar
* a főküldetés tényleg fenntartja az ember érdeklődését
* helyenként azért látszik hogy volt benne munka
* a hadi-asztalon kiválasztott küldetések mindig egy bizonyos időt igényelnek, de ez az idő akkor is telik ha kilépsz (játékból, originből egyaránt), így néha mikor folytatod a játékot egy kis szünet után, van hogy már vár a report a küldetésről, és vár a jutalom, plusz a 3-ra limitált harcmodor, illetve az ezek által kiválasztott és megvalósított küldetésekhez 3 karakter társul, akiket így, miután elkészültek, újabb operációkra küldhetünk (nem vagyok biztos benne hogy ez teljesen a pro szekcióba való, de mostmár itt marad.
* A játék mentéseit és beállításait kilépéskor az Origin rögtön menti is felhőbe, úgyhogy nem gáz ha lokálisan elveszítjük esetleg a mentésünket
Con:
* unalmas és jelentéktelen mellékküldetések
* a mellékküldetések szereplőinek hangjai teljesen jellegtelenek, mind egykaptafa
* túl sokat kell visszamennünk a bázisra, és ez megtöri a kalandot
* rengeteg, random és hasznavehetetlen loot (pl ugyanazt a ládát kinyitva (egy quickload után) mást találunk, és ennek a véletlenszerűségnek az a következménye, hogy akár 5 ládából is egy sorozatban kiugrik mondjuk 5 íj, sokszor ugyanaz, és az ember nem tud vele mit kezdeni. Kevés a unique és tényleg értékes loot, és így, hogy a legtöbb helyen random módra esik, teljesen kiegyenlítetlen felszerelésünk lesz még magas szinteken is.
* a crafting-gal túl sokat kell pöcsölni és megfojtja a unique/egyedi/lila cuccokat, mert hiába néznek ki jól ez egyedi itemek, sokszor lazán jobbat craftolhatunk és a craftolt tárgyak kevés varianciát mutatnak kinézetre (statban főleg az alapanyagaktól függ az egész, úgyhogy sokszor csak más a kész item színe)
* túl sok "küldetés" a "terepasztalon", legtöbbször lószar jutalmakkal
* a helyszínek nagyobbak és nyitottabbak de nem többek és nem elég tartalmasak
* kiegyenlítetlen teljesítmény: volt hogy 140 fps-em volt és volt olyan hely ahol 40.
* néha bizony bugzik
* a taktikai kamera kényelmetlen
* nem rossz harcrendszer, de mégsem eléggé kielégítő
* a HP nem töltődik vissza harc után sem, és a limitált (alapból 8, max 12) lötty miatt sokszor kell visszamenni a táborokhoz
* tudom hogy már írtam, de a melléküldetések legtöbbször annyira nullák, hogy a kamera nem is mutat igazán face-to-face dialógust azzal akivel beszélsz, csak valamit hadovál neked (mondjuk kell 10 husi, megszerzed, megköszöni és ennyi.)
* Orlais (se emberekre, se divatra, se sehogy)
* azontúl hogy máshogy viszonyulnak hozzád az emberek még nem láttam igazán szerepét annak hogy más fajjal vagy mint emberrel (pl ott volt a DAO törpös meg elfes része, ahol máshogy fogadtak és más volt az egész ha az adott faj képviselőjével mentél oda)
* sok gyűjtögetős küldetés és alapanyag szedegetés
* néha igényes dialógusok vannak, de van hogy sok az üres szövegelés
* a hátasok teljesen feleslegesek
* borzasztó keresési rendszer (egy kör ami más hangot ad ha van körülötted valami, na most nekem ezzel a tényleg fontos dolgokat kéne hogy megjelenítse, de ugyanúgy beindul egy virágra, létrára, ajtóra, lootra és sokszor csak nézel, hogy most tényleg van-e körülötted valami jó, vagy csak egy leszedhető gaz, vagy épp az az ajtó ami ott van a pofád előtt)
* szinte kötelező a csapatba egy mágus, harcos és egy rogue is, mivel vannak olyan dolgok amikkel csak egy bizonyos osztály léphet interakcióba, így néha haszon alapon állítod össze a csapatod és nem pedig az alapján, hogy ki szimpatikus
* kicsi inventory (kezdetben 60-as, max 90 férőhelyesre húzható), nem elég
* rengeteg random ellenség, akik legyőzése bizonyos szint után már nem kihívás, xp se nagyon jár mellélyük, egyszerűen csak vannak és sokszor akkor is a pofád elé spawnolnak ha betöltöd a mentésed mert folytatni szeretnéd a játékot. Persze: menjek más területre, ha itt már nincs kihívás, de nem tudok, vagyis inkább nem akarok, mert még van aza adott zónűban küldetés.
* a maximálisan meg akar mindent csinálni, az lehet hogy egy idő után belefásul
* a multiplayer egy nulla (de szerintem ebben a műfajban ez nem akkora bűn)
* alapből 30-as frame-rate sapka van az átvezetőkön, a parancsikont kell megbuzerálni a 60-asért
* minél több időd van egy adott karakterben, illetve minél előbbre tartasz vele, ha nem is teljesen egyenes arányosan, de észrevehetően növeli a betöltési időket és az Origin felhő szarakodását
Ami még említésre méltó (szürke-zóna):
- a magas beállításokhoz bizony kell ám vas
- nem igazán szép szakállak/arcszőrzetek
- románc opciók, minden elképzelhető variációban
- részletes karaktergeneráló (mármint pofaépítő), de ez is kicsit felemás. Pl rengeteg minden állítható, de frizurákból kevés van és mégkevesebb ami egyáltalán tetszett.
- állítható főhős-hang (talán nemenként 2 opció)
- ha tippelnem kéne honnan loptak ötleteket tartalomra vagy megvalósításra akkor ezekre tippelnék: Witcher 2, Game of Thrones, és talán Dark Souls (a nehézséget leszámítva)
Ha most kéne értékelnem a játékot:
7/10
- ha a végére érek akkor írok valami normálisat róla, de úgy éreztem, hogy eddig is sok benyomásom gyűlt össze, úgyhogy leírtam, remélem nem gond, illetve talán nem ez a topik volt a legmegfelelőbb hely, de ezt még néha olvassák emberek.
Szerkesztette: Drat 2014. 11. 30. 10:54 -kor

Súgó
A téma zárva.