Sziasztok!
Írok én is, bár nem vagyok nagy játékos. Eszembe jutott még egy játék, amit végigjátszottam. A neve Transport Tycoon Deluxe. Még a DOS-os időkben nyomtam nagyon sokat. Ha valaki nem ismerné (akkor először is tartson bűnbocsánatot, majd szaggassa meg a ruháit és szórjon hamut a saját fejére), akkor rövid ismertető következzék.
Ez egy közlekedést szimuláló és menedzselő kis játékos applikáció, amit még a Microprose adott ki. Chris Sawyer felelt érte, tehát a játékélmény garantált.
Wikipedia link
Én a Deluxe verziót játszottam végig kábé 5x, ez a feltupírozott változat volt már. A korához képest hatalmas volt a grafika, izometrikus nézetben lehetett látni a tájat. Mint egy kis terepasztal. A felület irányítása pofonegyszerű és gyors, minden megy az egérrel. Az ikonos kezelői felület nagyon intuitív.
A játék több színtéren is játszható, mindegyik más természeti erőforrást helyez előtérbe és a domborzat is más. 1950-2050 között lehet játszani, meg kell oldani a közlekedést a városok között és azokon belül is. Ki kell alakítani a pályákat, állomásokat, ipari és polgári létesítmények között.
Ami tetszett:
- hangulat, ezt akár végig nagy betűkkel is lehetne írni. Lebilincselő
- a zene, megfelelő hangkártyával (Gravis Ultrasound) igazi jazz szól, nem csak plümm-plümm
- a részletesség. Jelzőlámpák, váltók, vonat depók, új mozdonyok, új járművek, minden benne van
- a kornak megfelelő járműpark, érezhető teljesítményugrás
- nagyon jó kihívás, ha erősebb szinten játszod
- a menedzselés pont az élvezetes szinten marad
- növényzet, ami szintén változik
- lehet fűszerezni random természeti katasztrófákkal
- él és mozog az egész terepasztal
- csak nézni a művet is élvezetes, de mindig van mit csinálni
Ami nem tetszett (ezekre mind van gyógyír):
- a DOS grafika miatt asszem 72 Hz-en ment a képernyő, kifolyt a szemem. De van erre is megoldás, működik elvileg egy Win95-re fejlesztett verzió is. Vagy DosBox talán
- idővel már nagyon nehéz volt a pályaudvarokat a nagy kapacitásnak megfeleltetni. Erre is van megoldás, az új patch-ek gigászi pályaudvarokat és váltórendszereket tesznek lehetővé, itt már érdemes kicsit elmélyedni a tudományban is
Open TTD kép Wikipedia-ról.
Ha értékelni kellene, akkor nálam 10/10. Semmi más játékkal nem játszottam ennyit és szimulátorokon kívül semmi mást nem vittem végig. Ezt többször is.
Üdv!
.
.
.