Tank Universal
A játék egy Tron-jellegű virtuális világban játszódik, ahol néha gyalog, de sokkal inkább tankban kell végigvinni a történeten alapuló pályákat, amolyan egyszemélyes FPS jelleggel. Sokszor kell "aréna" csapatharcot vívni, ekkor különféle artillery-k és nehéztankok is bekapcsolódnak, valamint gyakran csak némi csellel sikerül egyáltalán a nyerés lehetőségét elérhetővé tenni. (Amíg a többiek gyepik egymást, nekünk egy-két mellékküldetést kell teljesítenünk.) Ezek a harcok leginkább amolyan UT3-féle Warfare-hez hasonló stílusban mennek, ötvözve némi capture-the-flag szabállyal, de akad még többek közt konvojvédelem, vagy szimpla deatchmatch-alapú csata is. Az érdekesség, hogy az aréna harcok legtöbbször más-más szabállyal mennek, így nem lesz sablonos a játék. Tankunkat fel is tudjuk tápolni a játék folyamán, ami nemcsak könnyíti a játékot, hanem egy-egy powerup nélkülözhetetlen a továbbjutáshoz. A játéknak várható folytatása, mivel ez elvileg egy első epizód lenne.
Szubjektív vélemény:
Történet: Elég klisé, de elfogatható. Oké, mondjuk a Tronnak sem volt sokkal komolyabb története, de azért csinálhattak volna egy brainstormingot erről. (Remélem tényleg nem tettek.) Az aréna csatákat nagyon jól beleszőtték a mászkálós játékmenetbe, sokszor a pálya befejezése után nincs "level end", hanem úgy kell továbbállni. Poénnak találtam továbbá, hogy a virtuális világban élő AI-k sosem értik, hogy hogy a rákba jön vissza folyton főhősünk a biztos halálból. Persze azt nem tudják, hogy főhősünk nem AI, hanem egy VR sisakkal nyomuló ember, akinek nem okoz problémát bármikor újracsatlakoznia.
5/10
Játékhossz: A játék nem éppen hosszú. Mivel a Steamen játszottam vele, és az méri az adott játékkal töltött időt, így tudom, hogy pontosan 8,7 óra alatt játszottam végig. Persze ez egy epizódikus játéktól elfogadható. (Meg kétségbe is vonom a mérés hitelességét, mivel szerintem simán megvolt az 12 is. De ez már más kérdés.)
8/10
Grafika: A grafika nem fogja hazavágni a régebbi videókártyákat sem, egyszóval eléggé "egyszerű". Persze egy Tron hangulatot utánzó játéknál kell is, csak aki nem ismeri a Tront, az inkább fogja taszítónak találni, mintsem "nosztalgikusnak". Én kifejezetten jónak találtam, a hangulatot a pályatervek nagyon eltalálták. Lett volna mit meríteniük innen a "Tron 2.0" c. játék alkotóinak is, akik viszont elég expliciten a filmet vették alapul, és nem "csak egy hasonlót" gyártottak. Hát ja, néha az utángyártott a jobb.

A HDR effektek nagyon találóak lettek. A filmzaj-effektet viszont zavarónak találtam, szerencsére ez a menüből kilőhető. Sajnos a karakterek és animálásuk irtó gagyira sikerültek, amit nem nagyon tudok a "retro feeling" számlájára írni. Ezeket illett volna jobban kimodellezni.
7/10
Hang: A hanghatások teljesen a helyén vannak, a zene is (ahol van) egészen passzol a játékhoz. Némi nyugis háttérzene (ambient) azért nem ártott volna, sokszor van pályabemászkálós rész, amikor csak a tank mormogását, vagy virtuális bakancsunk trappolását lehet hallgatni. Beszédhangok totálisan nincsenek benne, valószínűleg nem sikerült szinkronszínészeket beszerezni. Ez elég súlyos annak fényében, hogy igen sok párbeszéd van a játékban, és így most mind felirat.
5/10
Játszhatóság: Az irányítás elég jól testreszabható, de az alapértelmezés is megfelelő. Gyalogosan WASD + egér, tankkal szintúgy, csak akkor ahogyan más játékban is irányítani kell a tankokat. Azaz egér a lövegtorony (meg a kamera), WASD a lánctalpakat irányítja. Átállítható, hogy a fordulás is egérrel menjen. Viszont nem tudom kihagyni, hogy kb. 3 óra huzamos játék után mindig rámtört a hányinger, annyira merev a kameramozgás, különösen a gyalogos részeknél. Persze sok fizika nincs a játékban, leszámítva a ballisztikát. Quake 3 guruknak nem lesz probléma. Nehézségi szintek viszonylag jól vannak belőve, bár jó lett volna a normál és könnyű fokozat közé is rakni valamit, a kettő között elég nagy az ugrás.
7/10
Hangulat: A Tron-feeling nagyon ott van. A mászkálós/felderítős részeken viszonylag keveset kell bóklászni, és addig is van kósza ellen, amit lehet aprítani. Így nem válik unalmassá a játék. A harcok egészen jóra sikerültek, egész jól bele tudja élni magát az ember a virtuális világban zajlódó járműharcba. Sajnos végig csak egyfajta, közepes tankot irányíthatunk, pedig látni a játékban jó pár járművet.
8/10
Multiplayer: Nincs. Úgy értem, NINCS. Nem van. Nem tudom hova tenni a dolgot. Általában ha spórolnak egy játékon, akkor az AI kódot hagyják le és kiadják multiplayer onlynak. Itt meg fordítva van. Egyetlen Skirmish menüpont van, ahol egy időzített deatchmatch / last man standing szerűséget lehet nyomni -- botok ellen, és az is ritka gáz. Még a meglehetősen eltalált Warfare-jellegű harcokat sem lehet skirmishelni.
0/10
Végső gondolat: Végeredményben tetszett. Nem ragadtattam el magam tőle, de tetszett. A játékon bőven lett volna még mit csiszolni, azonban figyelemre méltó, hogy gyakorlatilag egy ember csinálta a játékot. Meg persze 7 ember tesztelte, meg egy a zenét írta, egy valaki a GUI-ban segédkezett, stb., de az oroszlánrésze a programozással, pályatervezéssel, modelezéssel (és sajnos valószínűleg a történettel is) egy ember műve. Ettől függetlenül a jó kis Tron hangulat, a lekötő arénaharcok és a jól sikerült tápok miatt mindenképpen pozitív az összvéleményem róla. A multiplayer súlyosan hiányzik belőle, ez a játék üvölt egy normális multiplayer lehetőségért. Remélhetőleg a következő epizód ezt pótolja. Fontos még azt is tudni, hogy a játék -- így megjelenés után -- kemény 12 dollárba kerül, azaz kb. 2000 Ft-ba (még szinte warezolni is drágább.

), ez sokat szépít a megítélésen, nem szálltak el az árazással. Átlag:
6/10
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!