Hát mit is mondjak...? Sokak szerint förtelmes lett ez a rész és "semmi köze nincs" a Dragon Age-hez. Na akkor essünk neki az elejétől.
Maga a játék designja, értem itt a menüt, az art-designt és a user interfacet, nekem nagyon is tetszett. Sokkal letisztultabbnak tűnt az interface, bár az igazat megvallva egy kicsit túlságosan is. A töltőképernyőn szereplő képek és az Act-ok közötti átvezető videók art workje nagyon elvarázsolt. Szerintem ezen a téren nagyon is kitettek magukért a fejlesztők.
No, de ne ragadjunk le itt, essünk neki magának a játéknak.
Nekem speciel először meglepő volt, hogy Varric voltaképpen meséli az egészet, de később megtetszett az egész és ezzel a játék eleji "hantázásával" összekombinált tutorial ötlete is nagyon ötletesnek bizonyult számomra. Ahogy olvastam itt a fórumon, a történet egyeseknek lapos és unalmas és az igazat megvallva párszor engem is elkapott ez az érzés. Én ezt arra fognám hogy egy állandó környezetben kell fel s alá rohangálni, az összes barlang és dungeon 90%-ban ugyanúgy van megtervezve és hát... igen ez engem is elkeserített egy kicsit. A változékony környezet rendesen megtudja dobni egy játék élményeit. Ebben a játékban sajnos előjött az az érzésem ami a DA:O alatt nem... hogy egy "csőtörténetben" járkálok. A másik dolog amire még rá lehetne kenni ezt a dolgot, hogy állandóan banditákkal és vérmágusokkal (vagy blood magekkel, kinek hogy tetszik) csatározunk, akármi is történjen. Ja meg a Qunarik... őket se felejtsük el. Mondjuk ezt talán csak azért mondom, mert másoknak is ez a véleménye és igazat is adok nekik, bár -szerintem- egy ilyen városban és történetben nagyon másokkal nem lehetne találkozni/"hadakozni".
Pár szóban magát a játékmenetet jellemzvén: Az első pillanattól szerelmes lettem az új harcrendszerbe. A rendkívül dinamikus játékmenet abszolút lekötött és tulajdonképpen nem untam hogy minden egyes utcasarkon találkoztam egy csapat banditával/mágussal, mert egyszerűen elvarázsolt a -véleményem szerint- tökéletesen kivitelezett harcrendszer. Nem észlelhettük azt a "hibát", amit a DA:O-ban, hogy ha pl. kimozdultunk egy ellenfél elől/hatótávolságából, akkor még megkaptuk a sebzést. Tehát volt rá esély, hogy eltévessze a karakterünket egy ütés ha arrébb mozdultunk és ennek nagyon örültem, mivel én Rogue-al játszottam végig és annál azért elég fontos volt a mozgás. Ami nálam viszont meglehetősen letörte a bili fülét, hogy eltűntek a "kivégzések", amit a DA:O-ban nagyon kedveltem. Ez nálam egy nagyon-nagy minusz, de félreértés ne essék, ezek nélkül is élveztem a játékot, csak... meglehetősen hiányoltam, mivel szerintem egy ilyen látványosan kivitelezett harcrendszerbe belefért volna 1-2 finom és látványos kivégző mozdulat. És igen... erről jut eszembe. Nem értem miért kell egy embernek/vagy akárminek szétrobbannia ha egy ütésből meghal. Lásd: Backstab kritikus ütés... ez nagyon nem tetszett. Ráadásul ez is egy úgymond, "olcsón" kivitelezett fogás volt, mivel minden modell, legyen az törpe/ember/akármi ugyan azzal az animációval robbant szét és ha jól megnéztük, egyetlen egy modellt használtak fel ehhez: egy emberét.
A karakterekre való tekintettel... hát sokaknak vegyes érzelmeik vannak, ahogy olvastam, de én személy szerint örültem Anders visszatérésének, bár ez a "mélydepresszív" állapot kicsit zavart nála. A DA:Awakening-ben nagyon megkedveltem az állandó poénkodásait és ezt most kicsit hiányoltam, de szerintem ezért most nem lehet hibáztatni senkit, hiszen a történetben ő is keresztülment egy-két dolgon. Az apró történetbeli utalások és megjelenések más DA:O karakterekre is nagyon tetszettek és kellemes emlékeket ébresztettek fel bennem és nálam egy apró pozitívumként könyvelhető el ez a dolog. Tetszett az is hogy a fő karakter végre "beszédképes" bár szerencsétlen elég... egyszerűre sikerült, ami az előző okkal szemben nekem negatívum.
Nos hát, dióhéjban az én véleményem ennyi lenne a játékról. Valószínű, hogy pár dolgot kifelejtettem, de számomra ezek voltak a legszembetűnőbb dolgok... és ezek voltak azok amikre most perpillanat emlékeztem.

Csak hogy pontozás is legyen: 7.2/10
szerk.: És hogy a poén se maradjon le a végéről:

Szerkesztette: Ragnarřk 2011. 03. 28. 11:51 -kor