Mass Effect 2 (2010)
Az év egyik legjobban várt játéka volt ez számomra, Mafia 2-n kívül.
Mivel folytatásról van szó, természetes, hogy az első részhez kell hasonlítani. Az első dolog amit észrevenni, hogy a grafika sokkal szebb lett, pedig ugyanúgy UE3-at használ mint az első rész. A gépigénnyel sincs gond, 1920x1080-ban minden maximális beállításon is akadásmentes.
Aztán a második ami szembeötlik, az a játékmenetbeni változások, az irányításban és kezelőfelületben nincs jelentős változás, de ami változott az szerintem előnyére, egyértelműbb lett a kezelés. Egyetlen zavaró dologot tapasztaltam, az pedig a taktikai menün történő fegyverváltás, ha véletlenül rossz fegyverre nyomsz, akkor már nem lehet megmásítani, ki kell menni a taktikai menüből, akkor átvált a nem kívánt fegyverre, és csak utána visszamenve lehet kiválasztani a jót, emiatt többször kerültem nehéz helyzetben harcokban. Ezzel el is értem a következő pontra, az akció sokkal könnyebb mint az első részben, normál nehézségi szinten a teljes játékra nézve talán 2 hely volt, ahol azt mondom megizzadtam.
A másik a játék felépítése, sokkal nagyobb hangsúly van a társak toborzásán és a bizalmuk elnyerésén, mint magán a főszálon, ha jól emlékszem a fő szál talán 5 küldetésből ha áll. Ami 3-4 óra játékidő lehet összesen. De ez nem baj, mert szerencsére eléggé kidolgozottak a mellékküldetések ahhoz, hogy élvezetesek legyenek, sokkal inkább mint az első részben.
Ami még változás játékmenet szempontjából, hogy sokkal több az akció, és sokkal kevesebb a nyomozás, és kevesebbet kell mászkálni.
Sokak biztos fellélegeznek, de nekem szívfájdalom, hogy kivették a játékból a járművet, amivel fel kellett kutatni a bolygókat, helyette kapunk egy scannelős minigame-et, amivel csak az idő tellik, de kihívás nincs benne semmi, kulimunka.
Ugyanez a helyzet a hackeléssel, és zártöréssel is, mindkettő olyannyira egyszerű, hogy csak akarva lehet elrontani. Bár reálisabbnak hat az első részben alkalmazott frog játéknál. De az etalon ilyen szempontból nekem a cyberia nem tudom ki emlékszik rá abban hogyan oldották meg a törést. Ott tényleg figyelni kellett a nyákon a vezetékekre, hogy hova vezetnek és úgy lehetett megoldani, itt viszont bár nyákot látunk, de a feladat mahjongg szerű párkeresés, max 6 különböző elemmel, szóval túl nagy kihívás nincs benne. A hackelés valamivel jobb, ott meghatározott kódrészleteket kell keresni, ebben legalább oda kell figyelni, mert néha elég hasonlóak csak 1-1 sor eltérés van, de egész játék során talán 1x volt, hogy nem sikerült feltörnöm, mert nem figyeltem oda eléggé.
Az inventory rendszert finomították, szerencsére már nincsen scimitar 1-2-3-4-5-6 és nem kell 5 percenként cserélgetni a fegyvereket, mert találtál egy erősebb változatot. Sőt nem is lehet fegyverkiosztást váltani, csak ún. weapon locker-eknél.
A játékidő minden lehetőséget kivesézve nekem 25 óra volt, ami rpg-nek édeskevés, akciójátéknak viszont korrekt, mert legtöbb nem nyújt 10 óránál többet. És mivel jóval közelebb áll ez akciójátékhoz mint rpg-hez így erre nem panaszkodom.
Sajnos viszont nem bugmentes a játék, a legviccesebb bug amikor úgymarad a főszereplő nyaka

Pl beszéltél valakivel és utána elindulsz elfele, akkor próbál még mindig ránézni és teljesen kicsavart nyakpozíciókat produkál mint valami hikomat.
A másik a társak ai-ja, amikor nincs akció, csak mászkálsz, akkor mint a sózott galambok rohangálnak össze vissza mögötted, nagyon szánalmas. Sőt eközben néha még tereptárgyakba is beleakadnak. Néha lemaradnak rólad, és ilyenkor egy idő után gondol egyet a játék és respawnolja őket veled szemben. Pl ottmaradnak mondjuk a bárban amikor te kijössz, és amikor visszafordulsz, hogy hol a fenében vannak, akkor szemből rohannak feléd. Biztos valami beépített teleporttal rendelkeznek. Sajnos az elmaradozás nem csak üresjárat során fordul elő hanem rendes akcióban is, többször előfordult, hogy egyszercsak eltűntek mellőlem és egyedül kellett végighentelnem fél pályát. Majd egy idő után újra megjelentek. De különösen vicces az amikor közbe becsúszik valami trigger, amikor mondanak valamit, és hallod a hangját, de nem látod sehol.
A másik a párbeszédek, tucatszor fordul elő, hogy egy karakterrel nem beszélek 2-3 küldetésen át, és 1-1 monológját nincs lehetősége elmondania, ilyenkor ha utána beszélek vele simán előhozhatóak olyan beszélgetések, amik teljesen jelentőségüket vesztették, mert már rég megoldódott az a probléma, vagy elvégeztem azt a küldetést ami előtt esedékes lenne. Sőt néha ha beszélek vele is előfordul, hogy valamit jóval később mond el, a legextrémebb eset az volt amikor kb 22 óra játékidő után kezdett az egyik karakter beszélni egy olyan küldetésről amit a játék legelején csináltam max 4 óra környékén. Vagy ennek az ellentétje is előfordul, amikor túl korán jelenik meg 1-1 párbeszéd. Pl vállalok valakitől egy küldetést és amikor beszámolok neki, ki se megyek tőle elkezdi mondani, hogy fú mekkora segítség volt ez neki, és ennek a segítségével ezt meg azt csinálta. ÍÍÍgen? Mikor, az előző két mondat között?
Szóval áttekintve négyféle feladat van a játékban, első a fő történetszál, második a társak toborzása, minden beszervezés maga egy-egy küldetétés, és beszerezés után mindenki ad egy küldetést, amivel el lehet nyerni a bizalmukat, persze nem mindenki kompatibilis egymással, úgy értem lehet amiatt, hogy valakinek segítesz egy másik berág rád, amit csak akkor lehet orvosolni, ha elég magas a paragon vagy renegade szinted.
A harmadik a bolygók scannelése, amivel rá lehet találni még mellékküldetésekre, pl lezuhant hajók, vagy gyanús rádiójelek. A negyedik pedig különféle npc-ktől vállalt küldetések akikkel találkozol.
A fő szál lehetne hosszabb is, de ettől eltekintve jól el van találva az arány a küldetések hossza és összetettsége is elfogadható.
+- Hangulat
- Játékmenet
- Grafika
- Gépigény
- Történet
-- Rövid főszál
- Ai hülye viselkedése
- Beragadó, ill túk korán triggerelt párbeszédek
- Az összes toborzós küldetés egy kaptafa:
Először beszélni kell valakivel aki megmondja, hogy hol van az illető, de persze mindig rögtön az első jöttment is megmondja pontosan, hogy kit kell keresni, semmi nyomozást nem igényel.
Másodiknak, végig kell harcolni magad egy csomó ellenen, hogy eljuss a keresett személyhez.
Harmadikként kiderül, hogy ahhoz, hogy beálljon a csapatba még valamit meg kell tenned neki, ami megint azzal jár, hogy 600 ellenen átkűzdöd magad.
- NPC-k által adott mellékküldetések rém egyszerűek, általában 1-1 jegyzet leszállításából állnak, vagy abból, hogy beszélni kell valakivel aki 5 lépésre van attól aki a küldetést adta.
- A végső nagy küldetés, amit egész játék során csak "suicide mission" -ként emlegetnek, semmivel sem nehezebb vagy összetettebb mint bármelyik korábbi küldetés, sőt az az 1-2 nezebb pillanat ami van a játékban sem ebben van. Az utolsó bossfight se jelent különösebb kihívást.
Szívem szerint 9/10-et adnék a játékra, de visszaolvasva mennyi kifogásolni valót fedeztem fel benne az eszem 8/10-nél többet nem tart reálisnak. Úgyhogy legyen 8.5/10
Szerkesztette: Mumia 2010. 01. 29. 10:47 -kor