Mafia: The City of Lost Heaven (2002)
Eredetileg a Mafia II előtt újra akartam játszani már, de aztán elszórakoztam az időt így már nem fért bele. De a II rövidsége és elrontottsága miatt nagy űr maradt bennem, és mi mással lehetett volna befoltozni mint ezzel?
Bár már jópár éve nem játszottam vele még mindig szinte betéve tudtam a küldetéseket, ez sajnos kicsit levont a játék élvezhetőségéből mert mindig tudtam mi következik. De egyben a játék dícsérete is, hogy így megmaradt az emlékezetemben, mert legtöbb játékból amit végigjátszottam mondjuk 5-6 éve utoljára nem igazán maradt meg semmi. Persze az is közre játszhat benne, hogy nem 1x vittem végig a storyt hanem legalább 4x-5x régebben már nem tudom.
Mindenki ismeri a Mafia-t, aki meg nem az úgyse emiatt fog belekezdeni úgyhogy nem húzom hosszúra a leírást. Grafika mai szemmel nézve már nagyon gyenge, kevés tereptárgy, leginkább szinte semmi, karakterek nagyon alacsony polygonszámúak, de maga a város is. A textúrák még alacsonyabb felbontásúak. De már megjelenésekor se a grafikájával aratott, viszont becsületére legyen mondva, hogy gond nélkül kezeli a szélesvásznú képernyőt, és a 64 bites windows 7-től se dob hátast. Sajnos a 16:9 vagy 16:10 egetverő problémájának megoldása még a nem is olyan távoli múltban is gondot okozott jónéhány fejlesztőnek.
Ami felróható a játéknak hibaként az néhány ai bug vagy hiányosság, például a rendőrök csak téged üldöznek és csak veled foglalkoznak. Más lövöldözhet, hadonászhat fegyverrel, csinálhat bármit, még halomra is ölheti őket akkor se csinálnak semmit még vissza se lőnek. Ha társakkal vagy így nagyon egyszerű lerázni a rendőröket, mert autós üldözésben nagyon nehéz, agresszívak és csalnak, mindig gyorsabb az autójuk. De ha megállsz és kiszállsz, akkor a rendőrök is kiszállnak meg a társaid is, akik autómatikusan legyilkolják a rendőröket, ellenállás nélkül.
Hogy kontrasztba állítsam a 2. résszel, itt a történet kerek és egész, nincs hiányérzeted, és kellően hosszú is. Bár az autókázás néha ebben is túlzás amikor a város egyik meg másik vége között kell ide oda menni többször egy küldetés során. Fedezékrendszer hiányában az akció része néha elég nehéz. De leginkább azért mert nagyon ritkán vannak health csomagok, pályánként max 1-2, és azok is csak 50 életet adnak max, ami nem egy életbiztosítás, mert pl egy shotgunos ellen néha még 100-as életről is elintéz egy lövéssel. Fedezékből meg semmiképpen nem lehet lőni, mert akkor mindig az előtted álló autót vagy falat találod el.
+
- Hangulat
- Történet
- Zene
- Összhatás
- Vezetés és autók irányítása.
- Kompatibilitási problémák nélkül fut még ma is.
-
- Grafika
- Rendőrség és társak ai-ja
- Lehetett volna hosszabb, bár így is legalább a duplája a II-nek a játékidő, freeride extreme-et nem számolva.
- Több küldetés kellett volna a countryside-on, igazából csak 1x mész ki autóval a játék legelején utána a legtávolabb ahova eljutsz az a repülőtér.
- Könnyebbnek tűnt mint régen, de ez annak is köszönhető, hogy az összes pályát ismertem mint a tenyeremet.
10/10-et elvből nem adok semmire, mert akkor nem lenne lehetőség már javulásra márpedig eddig még nem láttam tökéletes játékot, és szerintem soha nem is lesz. Ez egy erős 9 fölé.
Így hogy ismertem a pályákat és a történetet pont a legerősebb részei értékelődnek le a játéknak, így nekem most csak 7/10-et tudott.