Fallout - New Vegas
Meg kell mondjam már régóta nem volt olyan játék ami ennyire le tudott kötni mint ez, és biztos vagyok benne, hogy nem csak azért mert nem voltak különösebb elvárásaim vele szemben fallout 3 alapján.
Nem húzom az időt, kimondom: nekem eddig ez az év játéka eddig, és jó eséllyel az is marad. Nem számítottam rá, hogy ennyire tetszeni fog, nem gondoltam, hogy többet fog nyújtani mint a fallout 3 úgyhogy kellemesen csalódtam. Ami nagyon fontos egy rpg-ben, hogy ne fulladjon unalomba márpedig a sima fallout 3 nagyon hamar unalomba fulladt, egyedül azért játszottam végig mert a fő szál igen rövid volt benne, nem is értem el 10-12 szintnél tovább.
New Vegas viszont teljesen más, már első perctől fogva sokkal jobb a hangulata, és valahogy a terep is jobb/érdekesebb, nincsenek egymás után ismétlődő azonos szobák/helyszínek, ami a halálom volt az alap fallout 3-ban, a level designerek nem copy&paste-ot használtak pályakészítés során. Bár eleinte azt hittem úgy lesz, mert rögtön a játék elején belefutottam néhány olyan helyszínbe amikben szinte 1:1-ben voltak átvéve pályarészletek az elsőből, meg is ilyedtem, de gyorsan eloszlatta a kételyeim a játék.
Ami szerintem a legfontosabb erénye a játéknak a nagyon erős mellékküldetések, igazából a mellékes questek mozdítják előre a fő szálat is, nem pedig triviális gyűjtögető vagy futár feladatok (ami irónikus hiszen ebben futár a karaktered eredetileg), szinte akárhányszor kaptam egy questet volt motivációm megcsinálni elég érdekes volt hozzá, és nem úgy álltam, hozzá hogy nyáh már megint egy idiótaság. Ha engem kérdeznek, ezt a modellt kéne alaklmazni az összes open-world rpg-ben. Vagyishogy ne úgy csinálják, hogy megírják a fő szálat, és annak a küldetéseit és utána aki büntetésben van írjon hozzá triviális mellék questeket, hanem kezdjenek el összetett és érdekes de 1-2 óra gameplaynél nem hosszabb questeket csinálni és ha ebből elég van akkor illesszék rá erre a fő szálat. Így sokkal kevésbé tűnik úgy, hogy minden érted van a játéktérben.
Még jó dolog, hogy valóban van jelentősége a cselekedeteidnek, azt is befolyásolja a játék közbeni hozzáállásod, hogy milyen befejezés lesz elérhető, én általában próbáltam úgy ügyeskedni, hogy senkivel se vesszek össze nagyon, de ez lehetetlen, nem úgy működik mint a deusex2-ben, ahol szintén lehet bárkivel együtt dolgozni az egész játék során de a legvégén mégis mindegyik felajánlja újra, hogy az "ő befelyezésüket" csináld meg. Na itt ilyen nincs, ha valamelyik törzsnek nagyon keresztbe tettél, akkor nincsen visszaút. Bár valószínű van ezzel kapcsolatban egy bug a játékban ugyanis, az egyik oldal valamiért összeveszett velem pedig nem tettem tudtommal semmit ellenük, és utána hiába tettem meg mindent nekik, sehogy se ment a minősítésem "sneering punk" fölé már, de szerencsére emiatt még nem lettek ellenségesek, végig tudtam csinálni a játékot az ő oldalukon.
Ráadásul biztos újrajátszós lesz, mert rengeteg lehetőség maradt benne a játékban, ha más fakció(kkal) dolgozol össze, vagy más skilleket fejlesztesz de azok közül a mellékküldetések közül se csináltam meg mindet, amik függetlenek attól, hogy kivel vagy jóban.
Mindössze egy dolog van, amit továbbra is nagyon hiányolok a játékból: Járművek. Milyen post-apokaliptikus játék az, ahol nincs semmi jármű? Leírhatatlanul hiányzik belőle valami a gyaloglásnál gyorsabb közlekedési eszköz, bár kisebb a játéktér mint alap fallout 3-ban így is elég sokat kell gyalogolni sajnos. Főleg ott ahova nem lehet ugrani. Meg az ugrás pl nem használható ha olyan helyre mész ahol "nem szeretnek" mert akkor berak az ellenésgek karjaiba. Azt nem értem, hogy ha nem tudsz ellenségek közül quick travel-el elmenni ami logikus és jó dolog, akkor miért engedi, hogy ellenségek közé beugorj vele nem értem.
Azért meg kell emlékezni arról is, hogy meglehetősen bugos a játék, kilépkedések, lefagyások, de ami ennél is zavaróbb néhány quest-et nem lehet befejezni mert eltűnnek npc-k, vagy meg se jelennek. De még mindig inkább legyen kicsit bugos a játék mint kidolgozatlan de hibátlan, amíg nem katasztrófálisak a hibák és nem kell miattuk újrakezdeni az egész játékot.
+
- Változatos helyszínek
- Érdekes és szórakoztató sidequestek
- Ahhoz képest, hogy csak addon (igaz stand-alone) hosszabb mint a legtöbb játék, nekem 23 óra tiszta játékidő volt, úgy hogy bőven nem csináltam meg minden mellékküldetést és a helyek 2/3-át ha felfedeztem.
- Sok item, és legtöbb használható, nem haszontalan vackok.
- Nem nagyon érezni azt, hogy körülötted forog a világ
- Rengeteg választási lehetőség, szinte minden helyzet többféleképpen oldható meg, attól függően melyik skilleket fejleszted, de előfordulhat az is, hogy valamit egyáltalán nem tudsz megcsinálni megfelelő képesség vagy felszerelés nélkül.
- Homokvihar (kár, hogy csak egy helyen fordul elő az egész térképen)
- Hardcore mód - Végre nem robot vagy, hanem gondoskodni kell ivásról, evésről meg alvásról is. Ez kellemes ráadás, sokkal élethűbbé teszi a játékot annak ellenére, hogy elég sokáig bírod evés ivás nélkül is, és amikor már nem bírod is eleinte csak minimális hátránya van. Mindig dilemma, hogy megedd az enyhén radioaktív kaját amit találsz a wastelanden, vagy inkább éhezel de visszamész oda ahol lehet kapni rendeset pénzért.
- A játék végén szinte mindenkiről elmondja hogy mi lett velük, hogyan befolyásoltad az életüket.
- Ha van társad nem lesz gondod arra, hoyg nem tudsz eleget cipelni, elég átadni neki a cuccok felét, igaz azok így nem használhatóak, amíg vissza nem veszed tőlük, én azt szoktam átadni nekik amit el akarok adni úgyis.
-
- Grafika már nem az igazi, különösképpen a karakterek kidolgozatlansága zavaró számomra, pl még mindig az összes npc-nek veled 100%-ig azonos teste van. Mindenki 180 centi magas átlagos testalkatú, de npc-k között még fejformára is sok az ismétlődés.
- Nincs mód gyorsabb helyváltoztatásra, ha valahova el kell menni gyalogolni kell, főleg a játék elején, mert ha már elég sok helyet felfedeztél megteheted, hogy a legközelebbi helyre ugrasz ahol már jártál.
- Balance problémák, a játék eleje könnyű a közepe felé nehezedik és a végére megint elpuhulnak az ellenfelek. A játék közepén mentem át egy völgyön ami tele volt cazadorokkal, hiába volt társam nagyon megszenvedtem, csak a deathclaw durvább ellenfél ezeknél az állatok közül.
- A társak nagyon hamar elhullanak ha kemények az ellenfelek, és sokszor nem tudom mi okból kézi fegyverrel mennek neki az ellenfélnek. Ráadásul az alap fegyverükhöz elvileg nem is kell lőszert adni nekik meg azt elvenni se lehet tőlük, mégis néha nem használják, ha meg más fegyvert adsz nekik az isten lőszerét is ellövik 3mp alatt.
- Elvileg lehet kotyvasztani mindenféle szereket meg kajákat, de ezekhez rengetek különféle alapanyag kell, nekem nem volt türelmem azzal foglakozni, hogy megjegyezzem mi kell hozzá és összegyűjtsem, ha korlátlan lenne a tároló kapacitás akkor lenne értelme, mert akkor mindent felszednék amivel összefutok hátha lehet belőle valamit "főzni".
- Géppisztolyok nagyon sok lőszert használnak és alig találni hozzájuk, még a kereskedőknél se lehet nagyobb mennyiséget venni.
- Komolyabb fegyverek ritkák, és ha valamiből 1db van akkor javítani se tudod, így pedig hiába komoly fegyver kicsit sebez és hamar el is romlik, pénzért javítást meg el lehet felejteni, egy-egy jobb fegyver javítása 10 ezer kupakba is kerülhet.
9.5/10
Szerkesztette: Mumia 2010. 10. 29. 23:41 -kor