Idézet: Kory - Dátum: 2012. 03. 23. 16:16
Nekünk az a bajunk konkrétan, hogy nem tudunk aludni. Nincs semmi baja, de felkel, 2-3 óránként maximum, de van hogy óránként. És akkor sír, nagy ritkán magától elalszik, de 90%-ban bemenni, ringatni, altatni, vagy anyatej, de persze csak szerintem már megszokás. Van amikor én is jó vagyok, van amikor nem.
Mondjuk nem újdonság, mert az első fiam is 9 hónaposan aludta át először az éjszakát (három napig, aztán utána megint nem, aztán kb. 1,5 éves korától ismét), de már a 7. hónapot töltjük be és egyre rosszabbnak tűnik (?).
Ötlet?
Szívfacsaró, de bejött:
Esti rutin (fontos, hogy rutin legyen, mindig ugyanaz, kb. mindig ugyanakkor!), majd utána gyereket letenni, ahogy szoktátok (van aki szerint ne szopizzon közvetlenül alvás előtt, van aki szerint szopizhat, a lényeg, hogy NEM ALHAT BELE a szopiba!), majd miután letetted és bömböl, akkor 1 perc múlva bemész, megállsz az ágytól minimum 1 méterre (hogy ne higgye azt, hogy fel akarod venni) és 10-15 mp alatt elmondod neki, hogy "meg kell tanulnod egyedül elaludni, hidd el menni, fog, ügyes vagy, nagyon szeretünk, blablabla". Ez után kijössz! Majd folytatódik a bömbölés, 3 perc múlva ugyanez. Majd 5 perc múlva. Aztán 5 percenként, míg el nem alszik. Könyv szerint akár 1,5-2 óra is lehet első éjjel, hogy elaludjon, az idő alatt apa és anya is ki fog készülni! Én mikor bejárta, hozzá, mondtam neki, hogy nekünk is nehéz, de hosszú távon neki is jó lesz!
Másnap az 1-3-5 perc helyett 3-5-7 majd 5-7-9 perc, aztán 7-9-11, 9-11-13, 11-13-15, 13-15-15, végül 15 percenként van csak bemenetel. Mi csaltunk, mert mi maradtunk annyiban, hogy az első bemenetel nem ment 5-7 perc fölé.
Ja, és ha éjjel felkel, akkor ugyanígy altatni! A lényeg: NEM KAPHAT ENNI, CSAK VIZET! Arra rá fog jönni, hogy nem ízlik és nem éri meg felkelni miatta! Nekünk első éjjel 20 perc után elaludt. Az nagy erőt adott, mert utána jött két, 90+ perces este is! Olyan 2-3 hét után nem kelt fel éjjel és kb. 3 hét után (a könyv jó esetben egy hetet ígér, de az mindig "más" gyerekénél van;)) este minimális (2-3 perc) sírás után elalszik. De az már nem is olyan bömbölős sírás, hanem csak nyöszörög...
Fontos: attól, hogy kicsi, nem hülye! Kb. 2-3 hónapos kora óta tud manipulálni, szóval az elején mindent el fog követni, hogy elérje a célját! Nektek kell "győzni", nem szabad felvenni! Üvölteni fog, feláll, vörös fejjel bömböl, még lehet, hogy hányni is fog, de ne törjetek meg!
Megvan pdf-ben a könyv, de sajnos a tönkrement notebook SSD-jén, ami micro sata csatolós, mert 1,8"-os, szóval nem tudom leszedni róla, de asszem az a címe, hogy Szép álmokat gyermekem. Vagy valami hasonló. A fő gondolat az, hogy a gyereket meg kell tanítani elaludni egyedül. Ez nehéz és nem szabad a könnyebb végét megfogni (altatás, ringatás, szopi), mert mikor éjjel felriad, akkor keresi azokat a körülményeket, ami elalváskor volt és ha nincs, akkor visít...
Hajrá, kitartást, menni fog!