Idézet: Eleanor - Dátum: 2011. 01. 30. 08:17
Szerintem jólfejlett előítéleteden kívül mást nemigen ismersz, de jól hangzik…
![:]](https://forum.hwsw.hu/public/style_emoticons/default/gonosz.gif)
(Az általad "istenített" termékek is Kínában készültek, akkor hogy is van ez?

)
Nem "istenítek" semmilyen terméket, s nem örülök annak, hogy szinte minden Kínában készül.
Előítéleteim pedig nincsenek; nem véletlenül tartottam a konfiguráció összeállításánál felesleges kiadásnak a külön CPU hűtőt. Úgy gondoltam, hogy az Intel hűtő is stabilan, megbízhatóan fogja tenni a dolgát.
Nem rajtam múlott, hogy nem így alakult. Az pedig végképp nem, hogy rajtam kívül másoknak is hasonló tapasztalatai vannak.
Idézet: Eleanor - Dátum: 2011. 01. 30. 08:17
Szerintem amekkora a házba belefér…

(A gyári méret mintha a 9 cm lenne, de nálad van minden eszköz.)
Jól mondod, 9 cm-es ventillátort lehet erre a bordára szerelni.
A probléma az, hogy rosszul emlékeztem a terhelés alatti hőmérsékletre. Tegnap éjjel, s ma reggel leteszteltem, hűvös, 20°C és 19°C fokos szobában.
Maximális terhelésen azonnal 75°C-ig szaladt fel a hőmérséklet. Annál feljebb azért nem, mert felpörgött maximumfordulatra a ventillátor, amely így már (a csapágyzajon túl) zavaróan hangos lett.
Pár perc elteltével tudta 71°C fok körüli hőmérsékletre (kicsit "billegett" a hőfok... időnként 72-re is felugrott; a reggeli, 1 fokkal hűvösebb szobában, viszont sűrűbben mutatott 70°C-ot) hűteni a processzort.
Én ebbből arra a következtetésre jutottam, hogy nem elegendő pusztán a ventillátort cserélni. Ha találnék is olyan 9 cm-es ventit, ami jól hűt, annak olyan hatékonynak, s olyan nagy fordulatúnak kellene lennie, hogy egészen biztosan hangos lenne. S nagy valószínűséggel még úgy sem érne el jelentős javulást a hőmérsékleti értékekben.
Tekintettel arra, hogy a processzorom biztonságos üzemi hőfokának maximuma az Intel szerint 72,7°C fok, egyértelmű, hogy ez a gép nyáron ezzel a hűtővel csak 2D-ben lenne használható. Bármilyen, processzort igényebe vevő alkalmazás károsítaná a CPU-t, mert olyan forró hőmérsékleten üzemelne a processzor a 28-30°C-os szobában.
(Arégi gépem, a tökéletes "kereszthuzattal" rendelkező házban, a nyári 54-58°C körüli hőmérsékletű CPU-val, a ház belsejéből kiáramló jóval 40°C feletti levegővel alig 1-2 óra használat során még jobban felfűtötte a szobát nyáron. El tudom képzelni, hogy mi lenne 70°C feletti CPU hőmérséklet mellett.)
Vigyázó szememet tehát valamelyik nagyobb, hőcsöves hűtőre vetem, amit fentebb ajánlottatok.