OFF:
Idézet: petyus_ - Dátum: 2012. 07. 10. 00:35
Mi a baj ezekkel a lapokkal? Nekem A7N8X-E Deluxe lapom volt, apám egészen tavaly októberig azt használta, csak már lassú lett neki a gép, egy havernál még most is teljesen jól működik.
Fentebb említettem, hogy nekem egy ASUS A7V8X-X típusú alaplapom van; ezt szeretném lecserélni egy NForce2-es alaplapra.
Az egy dolog, hogy az IDE port teljesen meghibásodott rajta, már azt megelőzően is nagyon sok problémám volt vele. (Nem csak nekem, mert amikor még új volt, ill. amikor különféle "anomáliák" jelentkeztek a számítógépem működésében, utánaolvastam a témának.) Nem lopta be magát a szívembe a cég.
Az első alaplapom (azt váltotta le ez az ASUS lap) egy EPoX 8K7A alaplap volt. Funkcionalitás, és működés szempontjából is etalon volt a maga idejében, ha szabad ilyet mondani. (Ritka is volt, mert Socket A lap létére nem VIA, hanem AMD 761 "Northbridge" volt rajta.)
A mai napig hibátlanul működik annál, akinek eladtam.
Ilyen az ember... A személyes tapasztalatai rengeteget számítanak a vásárlási döntései során. Számomra ha alaplapról van szó, akkor EPoX a "király", az ASUS-t pedig kerülöm nagy ívben.
(Ettől függetlenül minden, nálam tapasztaltabb ember tanácsát, tapasztalatát figyelmbe veszem, és szívesen meghallgatom.)
Idézet: petyus_ - Dátum: 2012. 07. 10. 00:35
NF7em nem volt, de emlékszem, egy időben mindenki arra vágyott

Ez így van. Az NForce2 chipset-es lapok között a legolcsóbb volt, ráadásul az Abit elsők között jött ki olyan BIOS-al, amely a lehető legnagyobb "mélységben" támogatta a tuningolást.
Márpedig a '90-es évek vége, 2000-es évek eleje nem szólt másról, mint hogy mindenki a lehető legtöbbet szerette volna kihozni az olcsón vásárolt, "szénné tuningolható", válogatott processzorából. Szerintem az a korszak volt a "tuningolás virágkora".
Idézet: djculture - Dátum: 2012. 07. 10. 07:56
EPoX 8RDA+ nehéz lesz működőt találni, évek alatt vagy 20db pusztult el az ismerősöknél. Nálam is egyik nap kikapcsoltam a gépet másnap be és kereste a bios tartalmát. Hiába lett flashelve úgy se kezelte. Így döglött meg az összes.
Köszönöm a beszámolót!

Nem túlzol azzal a 20 darabbal? Egyébként érdekes ezt hallani. Talán az a sorozat úgy, ahogyan volt, már egy rosszabb minőségellenőrzési rendszerben készült. Ami sajnálatos (a cég megszűnésével egyetemben), mert egy időben az EPoX szó tényleg egyet jelentett a feltétel nélküli minőséggel.
(Egy-egy alaplapjuk mégsem került olyan sokba, mint egy velük azonos képességű Tyan, vagy Shuttle modell.)
Fentiek alapján úgy tűnik, talán mégsem 8RDA+ alaplapot kellene keresnem.

(Egyébként valóban... nem sok hirdetésben lehet ilyet találni.)
Így viszont kérdés, hogy ha nem azt, akkor mit!?
Idézet: djculture - Dátum: 2012. 07. 10. 07:56
abit nf7-s 2.0 meg ilyesmik tizezerszer jobba birják, mai napig mennek.
Na, azért itt álljunk meg egy szóra! Tisztán emlékszem még itt a HWSW-s topic(ok)ra is, amelyek arról szóltak, hogy akkoriban a legtöbb meghibásodott NForce2-es alaplap az Abit NForce2 volt. Lehet, hogy a BIOS-a zseniális volt, de... Olcsó volt, emiatt annak megfelelő minőségű is volt.
A lapra szerelt kondik minősége a bányászbéka feneke alatt volt. Sokaknak 1-2 év után púpos, szétfolyt kondikkal kellett "megküzdeniük"...
Én pedig nem szeretnék olyan használt alaplapot venni, ami már X alkalommal forrasztgatva, "berhelve" volt, vagy jó eséllyel akkor halálozik el, amikor én használom.
/OFF