Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2018. 04. 27. 07:00
Írtad, hogy van Macbookod vagy iPaded vagy mid, abban többnek kéne lennie. Amigában is.
Már Goodspeednél is csodálkoztam, mikor írta PH-n, hogy i5-6600K + 32 GB RAM-os gépe belassult az egyik vírusirtótól, ezért leszedte. Meg egy másik fórumozó panaszkodott, hogy a 128 giga memória nem elég neki, rendszeresen kiszalad belőle, pedig milyen drága volt. Igaz ő írta, hogy valami feneseemlékszikrámilyen renderelést csinál, de arról is nehezen hiszem, hogy valami ennyit meg bír enni, hacsak nem valami szuperszámítógépen futó szimuláció, meg ez ilyen embereknek munkához kell, nem magánfelhasználásra. Esetleg FullHD, 4K-s videóvágás nagy tételben, de az sem magánfelhasználás, ha rendszeres.
Nálam jelenleg fut Chromium, Firefox Dev, Gnome Terminal, Double Commander Gtk2 és a gnome-system-monitor szerint 2,5 GiB foglalt a 15,6 GiB-ból, swap az nincs. Igazából nem ennyi, mert a kernel megeszik 1,2 gigát cache-nek, meg van egy 2 GiB-os kezdőméretű, dinamikus növekvő tmpfs ramdrive is, de még így is majdnem 10 giga kihasználatlanul áll, de még a legdurvább helyzetben sem használtam ki 12-13 gigánál többet. Jó, az enyém lájtos felhasználás, meg Linux alatt, ami takarékosabban bánik az erőforrásokkal. A böngészőimben sem fut még túl sok fül, nemrég húztam újra a rendszert (szintén Arch Linux, de már Openbox3 helyett Gnome Shell 3.29-cel) és még nincs minden belakva. Windows alatt mindig egy kicsit több (bár annak az alapfogyasztása 1,1 GiB-ről indul, a Gnome-é 1,0-ról), mivel Defender vagy valami más virusirtó is fut, meg a MS szolgáltatás tekeri a Windows Update-et, stb., de még ott is nehéz ennyi memóriát is telíteni, átlag felhasználónak videóvágáskor meg legújabb AAA-s játékcímek esetén van esélye kihasználni.

Súgó
A téma zárva.