Elküldve: 2015. 12. 09. 20:42
Na. Lesikamikáztam a Nyílászárók Hetet a gépről, nem is Starter volt rajta, hanem Ultimate. Mindegy, úgy le lett szedve, hogy nyekkeni nem volt ideje. Ment fel rá az Arch Linux, ablakkezelőnek meg első alkalommal próbáltam be tiling wm-et, egyelőre az i3wm-et. Az Arch is nagyon fapad (ennél már csak a Gentoo, Slackware és a Linux from Scratch nagyobb fapad), nem laktam még be, de az i3wm annyira durván mimimalista fapad, hogy még Chuck Norris vagy Torvalds sem meri használni, ettőleg csak FrankenWM és a konzolozás nagyobb fapad.
Ha nagyon kilesz a 'csám a fapadozásból, akkor teszek rá Openboxot vagy IceWM-et, de egyelőre kap esélyt a tiling wm, tovább akarok lépni a Debil Mancika színes ikonokra kattintgat az ECDL-es oktatóteremben szintről. A súlyos arcok, hardcore coderök és linuxerök ilyen tilingos szarral nyomják, másrészt jót tesz a gyenge gépnek, hogy csak pár mega a memóriahasználata. Az QtXE, LXDE, Xfce, Gnome, KDE kilőve, futnának, de gyenge gép, meg az 1 giga memó sem túl combos, sokat lassítanának.
Ha ezt belaktam, akkor már csak az marad hátra, hogy befejezzem vim-re átállást, előtte Linuxon Kate editort, Windowson NotePad++-t használtam. Elvileg a vim is nagy előrelépés, elég szokatlan koncepció, de még így is könnyebb megtanulni, mint az Emacset. Igaz a vimnek csak akkor van értelme, ha valaki tud gépírni, de aki tud, annak is melós megtanulni a vimes hotkeyket és megszokni a koncepcióját ennek az üzemmódváltos szövegszerkesztőnek.
Gondoltam rá, hogy átmegyek igazán kemény arcba, és feldobok egy PC-BSD-t, de egyrészt egy csomó program és driver nincs rá, ami Linuxra van, másrészt a titkosítást és a fájlrendszereket sem kezeli mind normálisan, gigaméretűt szopni most nem volt kedvem és időm.
Mondjuk ha ezt az Arch+i3wm-et az angolok látnák, harakirit követnének el a sokk következtében, itt Albionban még az ipari vonalkódleolvasón, készletet nyomonkövető konzolon és a vécépapírgurigán is Windows fut, de komolyan. vers meg moonman is a gatyájába élvezne, ha látná, hogy itt mennyire durván windows only világ van. Szeritem a szuperszámítógépen is csak addig fut itt Linux, amig be nem röffentenek rajta egy virtuális gépet, és fel nem tesznek arra egy Windows Servert. Lehet nem vevők arra sem, hogy a CV-mben ilyen linuxos dolgok vannak, szerintem azt gondolják, hogy Torvalds húzzon a farkára, kelet-európai hülyegyerek.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”