Fogd vissza magad, viselkedjél illedelmesen, egyél

egyél még, nem azért álltam a konyhában egész nap, hogy csak pár kanállal egyél! Nézd meg, bontsd ki, tetszik?? Ha nem jó akkor vissza lehet vinni. Maradj ülve, amíg mindenki befejezi az evést! Bejglit még nem is ettél!
Szedjek még tőtöttkáposztát? A sültpontnynak szoríccsá helyet! Apósod már megint berúgott, ne figyelj rá oda, csak kötekszik, ne adj neki több pálinkát.
Zolikám jó rád? Na és a munka?
Gyerekek teccik a karácsonyfa? Szép nagy ugye, szaloncukrot nem lelopni róla, apósod egész délelőtt szopott vele.
Visztek haza tőtöttkáposztát ugye és akkor majd 5 literesbe szeggyük.
Pálinkát elteszem, mert szerintem már eleget ittatok.
Ferikém, a gyerekeknek hozzál bejglit.
Csomagolópapírt vigyázzátok, kell jövőre is!
Van valaki a vécén?
Egyetek még gyerekek!
S akkor a ótannenbau megszólal a régi lemezjátszón, mindenki feszülten ül, mert kibaszott hangos, és még ki kell várni a pápa beszédjét
Szeggyémég!
Halkítsd le!
Kimegyünkcigizni!
Denemenjetek, mert még mindenki ül az asztalnál és a halászlé kihűlt, hiába csináltam.
Szilveszterkormicsináltok, néztek tévét, vettetek tűzijátékot, mekkora a fenyőfátok?
Holapálinkamégis?
Na végre.
Anyamérnézel mérgesen?
Nebeszéjjé csúnyán! Viselkedjél, karácsony van
Na köszönöm szépen, 20 éves házasságom alatt átéltem innen is, onnan is. Berúgások, veszekedések, családiu botrányok. Csak gratulálni tudok annak, akinek sikeres átvészelni.
Hoztam egy döntést. Ajtón belül mi megvagyunk nyugiban, ha valaki szeretne eljönni hozzánk, megteheti, nem kell ajándék, megvan mindenem.
De, ha nem tud viselkedni, legyen az bárki, kirakom a picsába innen, elegem van ezekből az átbalhézott karácsonyokból. Van családom, 48 éves vagyok, végre megtehetem. S arra is rájöttem, hogy nem arról szól mit vettem, mit kaptam. Valójában semmiről. A társadalom szempontjából az evés ünnepe, mindenki arról pofázik, hogy mit evett. Vagy mit vásárolt, mit vásároltak neki. Ez lenne a szeretet ünnepe? Ha igen, akkor megpróbálom a saját utamat megvalósítani. Bocs, kimaradunk belőle.
Mi hiszünk Jézusban, ami nem a bevásárlásról, karácsonyfáról, minél díszesebbb kurvaanyjáról és a családi balhékról szól.
Mi ilyenkor valójában gondolunk Istenre.
Kihagyjuk a társadalmi félresiklott szokásokat.
Nincs telezaba, nincs kurva nagy ajándékozás. Egyszerűség van.
Persze januárban mindenki az emeletről bassza ki a karácsonyfát szaloncukrostúl