Perzecutor barátom kérésének eleget téve kezdtem el írni .
The Pompous Marsh-hen : Ahogy én látom@esetleg néztem postát .
Kedvetlenül ébredtem és szuszókásan .Rémlett valami megfoghatatlan furcsa álom ami nem egyezik sehogy és nem illeszkedik bele az emberi értelembe .Zavaró tud lenni ilyenkor a saját magunk szabta korlátok felismerése . Kávé épphogy csak bele de sok vízzel . Amikor lefõtt megfogtam a forró porcelánt és leemeltem a tûzrõl .Beledobtam 4db édeskét majd hagytam kihûlni . Észrevettem az utóbbi idõben , hogy óvatosabb és komótosabb lettem .Már nem döntöm magamba a száz fokos kávét .Leteszem magam mellé és megvárom amíg kiadja magából a gõzt . Hajnali öt , asszony , gyerek még durmol .Yóó az alvókájuk .Én mindíg is hajnali bogár voltam .Sosem értettem azokat akik délig aludtak .Amint a nap felkel nekem is kipattan a csipám . Maximálisan élvezem a nagyváros hajnali csöndjét .Ennél már csak a vidéki hajnalok a szebbek .Vízparton sárorban ébredni .Se kávé , se luxus , se wc .Lesétálsz a vízpartra egyik helyen belepisálsz miközben az eget bámulod ,aztán végigsétálsz a parton . Madarak , halak , bogarak , fák és kocsikeréknyom .Minden passzol .Itt a nagyvárosban az a yóó benne , hogy elindulsz a kerékpárral és füleden a dübörgõ zene azonnal meghazuttolja a csendet .Rögtön felfokozott érzelmi állapotban találod magad .Bevágsz a kamion elé a pirosnál , sõt nem is lassítassz ha vált a lámpa . A keresztezõdésekben úgy suhansz át mint a rakéta . Mindenki álmos és nyûgös a muszájtól és nem értik te miért vagy olyan felszabadult . Mit keres a mosoly az arcodon amikor annyi a gond .Miért csak legyintessz ha valaki panaszáradattal lep meg .Miért nem omlassz már össze a hírek hallatán .Egyáltalán mit röpködsz itt hajnalok hajnalán ? Ilyenkor nyúzottan illik tekerni azt a kerékpárt mint aki megadta magát a sorsnak . Jobbra-balra kilengve teljes testsúlyoddal rásegítve szinte a homlokoddal a kormányt érintve .Így lenne helyes és megszokott .Ám nem .Ezért aztán gyanakvóak és furcsán néznek rád .Reggel ha beérsz akkor kiscsoportos beszélgetéseken nem azt hajtod , hogy a szemét asszony megerre megarra , nem áskálódsz a másik hátamegett , nem örülsz ha másik rossz helyzetbe került , nem hízik a májad , hogy szóba hozd már végre a legújabb pletykát és mit szóltok képzeljétek hallottátok már ? Nem ? Hát tõlem tényleg nem . Lassan-lassan kiközösítenek , rosszalják ha nem tartok velük elcsenni apránkint a cég vagyonát .Mi az az apróság ? Kisember ezt sem teheti meg ? Mások meg a milliárdokat és mégsem történik semmi .Hol itt az igazság .Igen ilyenek vagyunk .Az igazságot keresve nem vesszük észre , hogy magunk vagyunk a mérce . Ki szab határt ? Anyám, apám ? Az erkölcs ? Az egyház ? A törvény ? Isten ? Vagy egy hasmenés ami térdrekényszerít ? Csak nyomom a pedált .Dübörög a zene és elönt a forróság . Elmegyek a földön alvó mellett , elsuhanok .Mit sem sejt róla , hogy róla elmélkedem .Örül , hogy végre aludni tud .Vagy elnyomta a bor , ami hite szerint hozzá tartozik , anélkül nem megy . Elhúzok mellette mert nekem a mindenemen felül még van olyanom is az õ semmilyével szemben amivel el tudok húzni .Talán nekem yóó , gondolhatná õ .De yóó neki .Szeretne az én helyemben lenni és biztos eszébe jutna ha egyáltalán gondolkodna rólam , hogy én meg nem szeretnék az õ helyében lenni . Nem így van . Nem szeretet vagy nemszeretet kérdése . Õ sem ezt választotta magának . Õ is mint minden ember a lehetõségek közül mindíg a leges - legjobbat választva került ebbe a helyzetbe . Mindegy gördülünk tovább mint minden .Ellenõrök csokorban egy padon .Várnak a buszra és az áldozatra .Kiszúrom õket mindenhol .A jellemet nem lehet civil ruhába öltöztetni .Ott ülnek négyen és ott a vadász a szemükben .Hiányzik minden alázat és csak az a felsõbbrendû primitív uralkodási vágy , hogy az mindegy te ki vagy .Lényeg az , hogy arra a kis idõre engedelmes légy és lesütött szemmel teljesen megsemmisülve mutasd be a bérleted .Az meg sem fordul a fejében , hogy te tartod el . Mindegy a hasmenés õket is térdrekényszeríti . Azon nem segít a karszalag . Hajnal a kocsma elõtt ,elsuhansz de még látod mire mutat az éppen soron következõ .A legolcsóbb sört választotta magának mint számára legjobb lehetõséget a választhatóak közül .Választhatta volna a drágábbat is de akkor csak egyet bár minõségit ihat .Viszont így egy sörivásnyi lehetõséggel több .Tovább lehet ácsorogni és megvitatni a szemét politikát .A meccs is húzós téma .Horgászat , komászat , pletyka , mindenrõl van vélemény .A legkisebb kihágást elkövetõn is azonnal ítéletet hirdetnek így hajnaltájt .Mindenkit azonnal elbírálnak és megvéleményezik .Azt is tudják , hogy az õ helyében miként kellett volna .Na de a ki ilyen hülye az megérdemli .Aztán mennek a dolgukra .Ki az árkot ássa ,másik gépet kezel nyolc órában ,emez meg takarítja , õ pedig a kukát túrja , ama meg délután meg fog halni csak még nem tudja , hogy belehal .Senki sem úgy ébred , na ma tudom meghalok .Tudná mit tenne ? Ugyanoda menne ? Kikérné , meginná , hangoskodna , okoskodna , beletúrna mélyen a zsebébe még apróért mint akinek már minden mindegy ? Estére már úgy sem a pénz a fontos .Megyek kicsit meghalok .Utána mi a fizetõeszköz ? Mindenért fizetnem kell vagy valaki rendezte már a számlát ? Gördüljünk tovább , figyelni kell mert még én is ott hagyom a fogam .Ilyen sebesség mellett minden apró rezdülésre reagálni kell . Égõ cigarettavéget dobnak ki egy kék zsiguliból .Átmegyek rajta és egy pillanatra még szikrát hány. Olyan mint az a kutya amelyiknek ketté törte a derekát a villamos .Ártani nem tud de ha közel mész akkor megharap , azthiszi te okoztad és te tartod sakkban .Ismeretlen a helyzet neki és érthetetlen .Egy ilyen nagy testû hozzá van szokva , hogy bizonyos dolgokat a markában tart .Na de ilyet , hogy õt tartsa a markában minden gyenge dolog .A legfélelmetesebb az volt számára amikor jött a következõ villamos .Õ mozdulni már nem tudott a villamos pedig már nem érte el .Az elõzõ kellõen arrébb dobta . Muszáj volt szegényt lelõni .Nem haragudtam rá amiért kis híján megharapott . Magamra haragudtam .Az õ helyében én is bárkit megharaptam volna .Harapós helyzet volt .Késõbb is láttam ilyet de az nehezebb volt , szegény kutya az úttest közepén feküdt kettétört gerinccel . Az egész Üllõi útra kihatással volt . Mint amikor a folyó szigetet alkot olyan kis szigetet vont köré a két oldali kocsioszlop . Kitértek errõl is arról is .A kutya csak a fejét tudta megemelni de azt is fájdalmasan . Én már tapasztaltabb voltam amatõr embertársamnál aki kicsit idegesen vergõdött át a kutyához . Majd megállt felette , benne volt a szemében , hogy jobban meg van ilyedve mint a kutya .Az legalább a testében is érzi . Aztán lehajolt és persze a kutya támadásnak vette . Mindegy gördüljünk tovább , legközelebb már õ is tapasztaltabb lesz és nem dõl be a saját érzékenységének . A rendõrök lõtték le ott az út közepén . Mondhatnám , hogy humánusan . Annak is örülhetünk , hogy nem ették meg ott a helyszinen .Ha kínai rendõr lett volna akkor a vasárnapi ebédet szolgáltatta volna . Ki tudja mi helyes , mi az igazság , hol a határ és minek az ? Isten , rendõr , törvény , a példakép , fõnök , szomszéd vagy a hasmenés ami térdrekényszerít . Gördüljünk tovább . Húgyszag , ez a híd alja .Itt vezet el a kerékpár út . Ide vezet mindenki útja üríteni . Kár , hogy az emberek képzetében a híd allja olyan hely amit bátran és büntetlenül meg lehet becsteleníteni . Meggyalázott terület és aki gyalázta az most valahol éppen pózol .Próbálja magáról a legelõnyösebb képet festeni .Lehet éppen állásajánlatra jelentkezett . Most megy a meghallgatás .Hát kéremszépen én olyan ember vagyok elsõsorban aki szégyenkezés nélkül a híd alá szarik és hugyozik . Majd ezek után felsorolja a képesítéseit . Persze elhallgatja , hogy abban a híd alatti dologban õ a ludas .Ha elmondaná tuti nem vennék fel .Így felveszik de attól még odaszart . Ki mondja meg hol a határ ? Gördüljünk tovább emberi tudomány . Rendõrök igazoltatnak , vérükben a megsérthetetlenség és felsõbbrendûség .Eszükbe sem jut , hogy én tartom el õket .Mondhatni ingyenélõk .Lenne is nagy felhorkanás . A méhek yóól áthidalják ezt a problémát .Egyszerûen elüldözik és megölik a heréket . A természet yóó mederben halad . A rendõr meg szót se szól csak gyûri zsebre a pénzt . Te is örülsz , hogy ennyivel megúsztad .Ez is egy határ , tudni kell hová esik a mezsgye . Gördüljünk tovább . Õ si meghal és a föld nem válogat . Õ is térdrekényszerül egy egyszerû hasmenés alatt . Jobbulást hadnagyuram , persze ura az anyjának de hát így követelik meg maguknak .Ha szíveddel nem is vallod akkor marad a szád . Az kijár egy ilyen zsebregyûrõs posztért . Na ezt a szakaszt nagyon szeretem .Pékség és a hentes elõtt . Ilyenkor hajnaltájt jobban kiélesednek az illatok .Ami bennem megmozdul az más tájékon fõbenjáró bûn . Kolbász ? Tisztátalan . Sült hús ? Az is . Ha ezt egy másik országban tenné a hentes rágyújtanák az üzletet . Itt meg békésen elmajszolgatják hozzá a savanyát . Magukban örülnek , hogy az a bizonyos határ most arrébb van . Papírtálca , kenyérhéj , mustártöccsmedvény , kihûlt hurka és kolbászzsír , szalvéta . A pékeknél sem nagyobb a tisztaság . Lassan mindenki beér . Kezdõdjön a mókuskerék , jöjjön a muszáj és legyünk vele közönyösek . Szarjunk a híd alá és kérjünk még egy utolsó punnyadt sört . Délután egy kicsit újra meghalunk és jön a határ .Átlépjük az biztos .Ma vagy holnap oly mindegy . Akkor és ott olyanok leszünk mint a derekát tört kutyák .Harapós helyzet lesz és mi már most is csak harapni tudunk . Aki meg esetleg segíteni akar az csak az elsõ harapásunk után lesz annyival tapasztaltabb , hogy ha segíteni akar akkor a legjobban teszi ha fejbe lõ .
Folyt köv ?
--------------------
» kdo je to osmák degu ? Kép «» norinka » terinka » ¹mudlík » mláïátka » pi¹kùtek
[ 2002. szeptember 27.: guga , a legjobb állapot szerkesztette a hozzászólást ]