Firmware-Update a Seagate HDD-k halála ellen
Elküldve: 2009. 01. 20. 16:22
Firmware-Update a Seagate HDD-k halála ellen
Üdvözöljük a Seagate vinya felhasználókat!
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/self...7931&NewLang=en
Seagate DriveDetect Letöltése:
http://support.seaga...drivedetect.exe
Nem tudom lehet-e idézni a cikket azért ide szúrom:
A különböző fórumoldalakon a Seagate merevlemezek "tömeges elhalálozásáról" beszélnek, a vállalat most egy átfogó frissítéssel igyekszik orvosolni a problémát.
Hetek óta arról lehet olvasni az interneten, hogy a Barracuda 7200.11-es sorozathoz tartozó termékek teljesen váratlanul meghibásodnak, és egyszer csak a rendszer nem ismeri fel többé azokat. A gyártó által kiadott közlemény szerint azonban a DiamondMax 22, SV35 és ES.2-es szériához tartozó modellek is meghibásodhatnak. Eleinte sokan szoftverproblémára gyanakodtak, ám miután a Windows-felhasználókon kívül számos Mac és Linux-user is jelezte, hogy nem látják BIOS alól a HDD-t, bizonyossá vált, hogy egy Firmware-hiba okozza a kieséseket. A számítógéptulajdonosok egy egyszerű Windows-ra írt szoftverrel leellenőrizhetik, hogy a PC-jükben lévő merevlemez a veszélyeztetettek közé tartozik-e, más operációs rendszereknél bizonyos parancsokkal lehet kiolvasni a modell- illetve Firmware-adatokat, és az érintett típusok tulajdonosai ezen a weboldalon kérhetnek segítséget, s ugyanitt lehet kérvényezni a hibajavító frissítést is. Természetesen a Seagate térítésmentesen kicseréli a még garanciában lévő, meghibásodott termékeket, és az adatmentésben is segítséget nyújt a gyártó. Az adatmentéssel kapcsolatos kijelentések azonban még elég homályosak.
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát, melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek, A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovallusk el mniednigyk bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen ltjáuk.
Elküldve: 2009. 01. 20. 16:30
Először is. Nem DetectTool -t kellene feltenni hanem rögtön az ápdétet - ez úgy bosszant, hogy a pipától nem látok!
Ezzel együtt, hogy vizonylag nagy lakmuszpapírja vagyok az esetnek eddig mindössze 2 500- as adta be a kulcsot és azok sem ezekkel a körülményekkel mivel az eggyiken eggyetlen szektor hiba volt, az adatok termszetesen lejöttek a másik színtén szektor hibás és adatmenthető tehát nem ez a baja. Viszont ismerek valakit akinek a 2 500 -s volt raid 0 -ban és most semmi nem ismeri fel mindkét lemezét tehát jó 90%, hogy ezt szopta be.
Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát, melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek, A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovallusk el mniednigyk bteűt mgaát, hneam a szót eszgébéen ltjáuk.
Elküldve: 2009. 01. 20. 18:29
Én 1 hete vettem Seagate ST3500320AS-es HDD-t és felpörgetési gondok vannak vele, ami miatt a S.M.A.R.T szerint 94%-os a kondíciója. Ez a probléma lehet e miatt a szériahiba miatt? Megjavul ha frissítem a Firmware-t?
Honnan lehet letölteni a winyómhoz frimware-t? Az oldalon nem találom. Írni kell nekik e-mailt?
Elküldve: 2009. 01. 20. 19:33
Idézet: csovike10 - Dátum: 2009. jan. 20., kedd - 18:29
Én 1 hete vettem Seagate ST3500320AS-es HDD-t és felpörgetési gondok vannak vele, ami miatt a S.M.A.R.T szerint 94%-os a kondíciója. Ez a probléma lehet e miatt a szériahiba miatt? Megjavul ha frissítem a Firmware-t?
Honnan lehet letölteni a winyómhoz frimware-t? Az oldalon nem találom. Írni kell nekik e-mailt?
Idézet
Elküldve: 2009. 01. 20. 20:21
"In Validation" minden érintett winyó ajánlott firmware update státusza. pl.:
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/self...sp?DocId=207951
Mit validálnak több mint egy napig egy frissítésen? Vagy talán még kész sincs....?
Elküldtem a disksupport@seagate.com -ra a winyóim típusát/szériaszámát/firmware jelenlegi típusát, hogy írják meg kell-e update. Természetesen 24óra alatt semmi válasz nem jött.
Ennyit erről.
Típus, firmware szerint beleesem a problémás hdd-k körébe. Dátumilag már nem. 2008 október elején vettem mindkettőt, szerintük a decemberiek csak a hibásak, de azért igazán írhatnának valami sorozatszám tól ig, vagy valami konkrétabbat, hogy akkor mely winyók mehetnek tönkre. Nem gondolom, hogy 2008 dec. 1 -én 00:00 perckor kezdték el a hulladékot gyártani, és szilveszterkor a pezsgőbontással egyidőben nyomott egy entert Csi-Chung kínai élmunkás és firmware mágus a gyártósoron, amitől megjavult minden...
Elküldve: 2009. 01. 21. 00:03
Elküldve: 2009. 01. 21. 00:06
Idézet: hekkerbarbi - Dátum: 2009. jan. 21., szerda - 0:03
Firmwaret ilyen helyről? Meg vagy buggyanva?
Elküldve: 2009. 01. 21. 03:09
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. jan. 21., szerda - 1:06
Belinkeltem? Mindenki döntse el, letölti-e onnan eredetileg fenn volt itt de aztán a nagy érdekődésre való tekintettel törölték.
Most lehet ímélt írva könyörögni a meghalgatásért. F@sza, csak nem válaszolnak. Meg marhára kedvem sincs végig járni 15 külömböző helyet 2x, hogy először csak számokat gyüjtsek aztán meg levelezzek az a baj, hogy ez marhára nem support. Igencsak sz@rul kezelik a dolgokat. Ki kellene adni egy univerzális fw ápféter amin egy szál bazinagy gombbal lehet ápdételni. A technikai részletekkel ne fárassz, azzal a fejlesztéskor kelett volna törődni. Ha most belegondolok, hogy az es széria szerverekben is van igencsak meginog a bizalmam a márkában pedig én eddig csakis ilyen winyákat vettem.
Jelen pillanatban az aggaszt, hogy semmi kedvem tökéletesen működő winyákat frissítgetni és ez előtt adatot menteni. Mert azért egy ilyen frissítés előtt szerintem nagyon nem ártalmas menteni mert nem szívesen adnék számot róla, hogy azután tünt el minden miután babrálás volt. Szóval nagy dilemma és főleg kellemetlenség amit jó lenne ha legalább a gyártó rangjához méltóan kezelne.
Jahno! Azért megjegyzem kifejthetnéd néhány sorba, hogy is vélekdsz erről a dologról mert ne hidd, hogy senkit sem érdekel. Látom, hogy sokéve jársz erre te is és sejtem, hogy van némi tapasztalatod. Ami engem illet én eleinte azt hittem mikor olvastam 1 hete, hogy a terrabájtosakkal gond van, hogy ez amilyan bulvár hír ami ami a 1,5TB -os problémáira épűl amit korábban elismertek erre kiderűl, hogy nem.
Szerkesztette: hekkerbarbi 2009. 01. 21. 03:46 -kor
Elküldve: 2009. 01. 21. 04:48
Elküldve: 2009. 01. 21. 08:24
Idézet: hekkerbarbi - Dátum: 2009. jan. 20., kedd - 16:22
Quantum, majd Maxtor, majd....
Nem mindegy, hogy ki vette meg azt a technológiát, ami a kezdetekben sem volt jó?
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2009. 01. 21. 15:01
Szerkesztette: Csokis 2009. 01. 21. 15:01 -kor
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451
Elküldve: 2009. 01. 22. 09:16
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/self...sp?DocId=207951
Ha valaki frissítette a meghajtóját vagy egyéb tapasztalata van ezekkel kérem ossza meg.
Elküldve: 2009. 01. 22. 13:41
Olyan jól le lehet írni magyarul.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 01. 23. 02:55
Idézet: hekkerbarbi - Dátum: 2009. jan. 21., szerda - 3:09
Én csak annyit ugattam bele, hogy guglis/rapidos FW-t senki ne merjen feltenni, ha jót szeretne.
Alapvető dolog.
Elküldve: 2009. 01. 23. 04:37
Elküldve: 2009. 01. 23. 07:24
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 01. 23. 09:22
Idézet: didyman - Dátum: 2009. jan. 22., csütörtök - 13:41
Olyan jól le lehet írni magyarul.
Inkább ellenőrzött lesz az.
Elküldve: 2009. 01. 26. 21:38
Végre fent van a seagate oldalán egy sorozatszám ellenőrző link, innen elérhető:
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/self...sp?DocId=207931
Igaz, hogy nem decemberi, hanem október elején vettem a merevlemezt, de mégis a linken a sorozatszáma szerint problémás.
Frissítés után nekem leállította a gépet. Ne ijedjen meg senki, ha nem kapcsol ki a gépe, hanem helyette pittyeg a speaker, egy haveromnál ez volt. Ő kézzel kapcsolta ki.
Mindkettőnknél problémamentes volt a frissítés, minden adat megmaradt. Azért én nyomtam előtte egy teljes backupot, 6 évnyi fényképem díszeleg rajta, pótolhatatlanok.
Sok szerencsét minden pórul jártnak!
Elküldve: 2009. 02. 08. 17:32
Sok sok fórum olvasás közben az alábbiakat szűrtem le:
- a firmware frissítést meg kell csinálni mindegyik olyan vinyón, amely érintett a problémában, mert előbb-utóbb mind meghal, ha a tulajdonos nem teszi fel a firmware frissítést
- ha már meghalt, nem lehet feltenni a firmware frissítést
- garoztatni lehet, de akkor ugranak az adatok
- elektronika csere másik vinyóval nem segít
- kürt drága
Aztán találtam az alábbi oldalt, ahol leírják, hogyan lehet helyrehozni házilag:
http://www.msfn.org/...howtopic=128807
http://www.msfn.org/...c=128807&st=100
Ezen a ponton délután 2 körül félbehagytam, és megebédeltem.
Irány az OBI, TX6-os csavarhúzót venni, hogy ki lehessen csavarni az elektronikát rögzítő csavarokat.
Ekkor már csak egy soros-> 3.3 voltos adaptert kellett szüljek az otthon lévő alkatrészekből. Ez is meglett néhány óra alatt.
A dolog működött, a vinyó és az adatok újra elérhetők lettek, ekkor már este 10 volt. Nagyon örültem, hogy sikerült.
A tanulság: Akinek érintett vinyója van, ne halogassa a firmware frissítést, mert nagyon kellemetlen elveszteni az adatokat.
A helyreállítás sokkal bonyolultabb, és időigényesebb, mint elvégezni a firmware frissítést, amíg még lehet.
Akinek nincs elektronikai, szerviz, stb. tapasztalata, az nem fogja tudni megjavítani az elromlott vinyóját magának.

Súgó
A téma zárva.