Ha még autós topik van, nálam volt egy kicsit - Zafira 1.8 VVA (140 LE), 2010-es, idén kifutó típus, 14 ezer km. Ez még a H Astrára épül.
Ami tök érdekes: kissé hangosnak tűnt az autó, na persze nem zavaróan, de érezhetően nagyobb a hang benne mindenkor, mint pl. a Merivában vagy az Astra Sports Tourerben volt, azok csendesebbek.
Az 1.8-as hazai motor elég jó, szerintem optimális pont a Zafirába, nem gyenge, és nem is túl vad. Meglepő azért hogy pl. az 1.4 turbó Meriva 2500-ig semmiképpen se tűnik erősebbnek, ez 1500-nál meglepően nyomatékos, jobban megy mint az 1.4 turbó.
2200 km átlaga (országút, pálya) 7,8 liter/100 km. (gyári átlag 7,2). Utána lenulláztam (kétféle BC van, BC1, meg BC2, abban még a full-full 14 ezer km új korától is benne volt, 8,5), és egy országúti (90-120), és pár km város után 7,4 volt.
5 sebességes a váltó, kicsit akadósabbnak tűnt, mint a többi, de végülis jó. 3000-nél óra szerint nem egészen 110-et megy, 5000-nél ~180.
Elég pörgős is, de alul is nyomatékos (6300-nál van a max. power), de nem kell pörgetni 3000-től 5-ben lehet előzni simán.
Sajnos a Zafira elég nehéz (1,5 tonna vezetővel), de nem mutatja magát annak.
A fék elég érdekes, mintha kicsit lanyhulna sok fékezgetés után, ráadásul a hátsó fék ezen a példányon meglehetősen fura volt, nagy sebességnél búgott és mintha nem teljes felületen fogott volna (még nem kopott be? vagy nem tudom).
Negatívok:
- az index még a hülye Opel, ráadásul a végén-tetején van a tempomat gomb, néha azt nyomkodtam index közben, nincs "még-már" vízhőfok, a benzintank mérő meg ebben valahogy rosszul mér.

(full tank után se mutat fullt, hanem 3/4 felettit). Emiatt mintha a "Range" se lenne pontos. Lehet ez valami szoftveres bug.
- a fedélzeti számítógép és a menürendszer kezelhetetlen a vezetőnek, vagy fának mész

(jobbra-balra, nyíl, settings, OK, tekerő, benyom, return gomb, ááá) Az új generáció jobb.
Szerkesztette: Kory 2011. 04. 16. 17:30 -kor