Idézet: 2-More - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 10:08
... Ha már scifizünk, mátrix helyett nézzük a terminátort. ...
Igen, erre gondoltam én is. Nekem az volt a meglepő, hogy erre a világképre nem ugrottak annyian (pedig cirka 20 évvel korábbi már, mint a mátrix), mint a mátrixra. Márpedig ugyanolyan fantázia van benne.
Szóval nem értem, hogy ezen "nagy gondolkodók" fejében miért épp a mátrix kapcsán jött elő ez a hipotézis-halmaz, s miért mátrixos példákkal próbálják mindenáron igazolni (nem Hollywood-nak dolgoznak esetleg?), amikor a techno-társadalom alapjai már 20 évvel korábbi (sőt, regényekben már Nemere-től), s még régebbi forrásokban jelen vannak... De épp a mátrix kellett hozzá.
Szóval nem értem, de úgy tűnik, a fiatal társadalom általános műveltsége valóban nem üt túl magasra, ha ilyen film kell ahhoz, hogy egyesek megtérjenek. Az ötlet alapjai ugyanis évtizedekkel megelőzték a filmet...
Lehet, hogy amiatt, hogy a mátrix megfoghatatlanabb, az olyan, mintha mindenütt körülvenne minket, a terminátor meg fizikai valóságban létező objektum.
Az én bajom ezekkel a mátrix-gondolkodókkal az, hogy épp fordítva mozognak az értelmezési folyamat során: nem a fizikailag látott, átélt modell a kiindulási alap, majd abból vizionálva egy távolibb, absztraktabb, akármilyenebb másik világra akár, hanem épp fordítva, a másik világ jelenségei alapján akarják megmagyarázni a fizikai világunkat, legalábbis azt, amit mi fizikai valóságnak hívunk. Csak arra nem jönnek rá, hogy ez a gondolat is csak fiction. Minden sebből vérzik. De filmnek kiváló.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."