HWSW Informatikai Kerekasztal: Mátrix - társadalmi háttér - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mátrix - társadalmi háttér Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 22. 13:55

Idézet: mikike - Dátum: 2009. jún. 14., vasárnap - 23:34

...
Sok embernek tetszett a Matrix című filmtrilógia, a legfilozofikusabb, legelgondolkodtatóbb sikerfilm, amit elkészítettek a történelem folyamán. ...

Ez sajnos teljesen szubjektív, nem mindenki gondolja így, de még csak nem is nagy tömegben (mármint hogy a leg-leg-leg).

De hogy off is legyek: sejtettem én, hogy a mátrix lesz a háttérben.

:offtopic: Te, Mikike, régebben nem voltál ilyen. Mi történt, s hol, hogyan?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#62 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 22. 13:58

A Matrix egy cseppet sem filozofikus, ecceruen beleirtak a Bibliat, a Zsidok tortenelmet, Nacikat, stb. Egy sima tortenelmi film csak sci-fi kontosben. Neo meg maga Jezus. Wow. Micsoda ujitas, vilagmegvalto, elgondolkodtato.

#63 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 22. 13:59

Idézet: mikike - Dátum: 2009. júl. 20., hétfő - 10:39

egy gyógyító, akit bepereltek, mert segíteni merészelt embereken, ...

Sarlatánokról hallhattál már te is. Lényegesen több volt belőlük, mint igazi gyógyítókból, ha szabad ilyet mondani. Namost az egyszerű ember mi alapján döntse el, melyikkel áll szemben? :confused: Megfordítva a kérdést: mi alapján ítélsz el másokat, amikor egyáltalán nem biztos, hogy ők döntenek rosszul...

Bizonyíts.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#64 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 22. 14:01

Idézet: Cellular - Dátum: 2009. júl. 22., szerda - 14:58

A Matrix egy cseppet sem filozofikus, ecceruen beleirtak a Bibliat, a Zsidok tortenelmet, Nacikat, stb. Egy sima tortenelmi film csak sci-fi kontosben. Neo meg maga Jezus. Wow. Micsoda ujitas, vilagmegvalto, elgondolkodtato.

Tudod, nem azon csodálkozom, hogy néhány embernek meglódult tőle a fantáziája. Nem Mikike az első. Hanem azon, hogy ehhez neki a mátrixra volt szükségük, ráadásul ebben a modern korban, amikor már évtizedek óta minden adott lett volna, csak jajj, pont nem gondoltak erre. Csak azt ne mondják, hogy felnyílt a szemük, s épp a mátrix nyitotta fel. :)

#65 Felhasználó inaktív   Cellular 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 22. 14:04

Valoszinu azert mert a Matrix volt az elso es egyetlen hasonszoru "dokumentumfilm" az eleteben.

#66 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 09:08

Idézet: mikike - Dátum: 2009. jún. 14., vasárnap - 22:34

möff

Érdekes dolog a "valóság". Meg hogy hogyan definiálod. Valóság az az ember számára, amit az 5 érzékszervével felfog. Hogy a dolgoknak van szine, alakja, szaga, ize, stb. Annak akinek van -1 vagy több érzékszerve, annak más a valóság, és ha igy született, fel se tudja fogni mi a látás vagy a hallás, hasonlóan, ahogy mi sem tudjuk felfogni azoknak az állatoknak milyen a valóság, amelyiknek van ugyanenyni érzékszervük pluszban.

MI: jópofa, hogy pont ezt ragadod ki, hogy na ezt aztán biztos hogy az ember nem fogja "leprogramozni". Ki mondja, hogy le kell?  Ha már scifizünk, mátrix helyett nézzük a terminátort. Ott is ugye az MI az alapja mindennek, és azt se leprogramozták, hanem egy idő utána a számitási kapacitás és a rendelkezésre álló információmennyiség elérte azt a szintet, hogy az élettelen szoftverből élő, gondolkozó szervezet vált, még akkor is, ha erre azt mondjuk hogy mesterséges, vagy szervetlen, vagy akármi, jóllehet az egy bizonyitott tény, hogy az élet nem csak szénalapú lehet, vagy éppen az amit mi szervesnek tartunk. Valahogy úgy tudom elképzelni, ahogy anno az őslevesben létrejöttek az első primitiv egysejtűek. Ott sem hiszem, hogy tényleg jött a jóságos kaporszakállú, és gyúrt belőle ádámot meg évát.

#67 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 09:59

Idézet: 2-More - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 10:08

... Ha már scifizünk, mátrix helyett nézzük a terminátort. ...

Igen, erre gondoltam én is. Nekem az volt a meglepő, hogy erre a világképre nem ugrottak annyian (pedig cirka 20 évvel korábbi már, mint a mátrix), mint a mátrixra. Márpedig ugyanolyan fantázia van benne.

Szóval nem értem, hogy ezen "nagy gondolkodók" fejében miért épp a mátrix kapcsán jött elő ez a hipotézis-halmaz, s miért mátrixos példákkal próbálják mindenáron igazolni (nem Hollywood-nak dolgoznak esetleg?), amikor a techno-társadalom alapjai már 20 évvel korábbi (sőt, regényekben már Nemere-től), s még régebbi forrásokban jelen vannak... De épp a mátrix kellett hozzá.  :omg:

Szóval nem értem, de úgy tűnik, a fiatal társadalom általános műveltsége valóban nem üt túl magasra, ha ilyen film kell ahhoz, hogy egyesek megtérjenek. Az ötlet alapjai ugyanis évtizedekkel megelőzték a filmet...

Lehet, hogy amiatt, hogy a mátrix megfoghatatlanabb, az olyan, mintha mindenütt körülvenne minket, a terminátor meg fizikai valóságban létező objektum.

Az én bajom ezekkel a mátrix-gondolkodókkal az, hogy épp fordítva mozognak az értelmezési folyamat során: nem a fizikailag látott, átélt modell a kiindulási alap, majd abból vizionálva egy távolibb, absztraktabb, akármilyenebb másik világra akár, hanem épp fordítva, a másik világ jelenségei alapján akarják megmagyarázni a fizikai világunkat, legalábbis azt, amit mi fizikai valóságnak hívunk. Csak arra nem jönnek rá, hogy ez a gondolat is csak fiction. Minden sebből vérzik. De filmnek kiváló. :)

#68 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 10:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 10:59

... amikor a techno-társadalom alapjai már 20 évvel korábbi (sőt, regényekben már Nemere-től), s még régebbi forrásokban jelen vannak...

Ne haragudj, de azért Nemerét ne tekintsük a műfaj és a hasonló gondolatok úttörőjének.

A "virtuális valóság" fogalmát már Platón kimerítette a híres barlang-árnyék kifejtésében, a motívum különböző formákban pedig rengetegszer felhasználásra került a szépirodalomban, gondoljunk csak például az Ember Tragédiája "álom az álomban" színjére, vagy a 20.század elején Eliade műveire.

Ha már feltétlenül kell említeni egy modern techno-alkotót, aki alapjaiban megváltoztatta, sőt újrateremtette a sci-fi műfajt és akit szerintem a mai napig nem lehet felülmúlni vagy kikerülni, és aki egyenlő mértékben volt hatással úgy Nemerére vagy a Mátrix alkotóira, az legyen Philip K. Dick, akinek az összes művében az emberi lét, valóság filozófiai mibenlétét feszegeti.

Olvassátok el pl. a  Palmer Eldritch három stigmája mesterművet,  garantálom, hogy az első 50 oldal után lerepül a fejetek,és a Mátrix "revelációját" szánalmas provokációnak tekintitek :D

(bár ajánlott inkább angolul olvasni, remek stílusa van)

Szerkesztette: Rocketjump 2009. 07. 23. 10:47 -kor

#69 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 10:57

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 11:47

Ne haragudj, de azért Nemerét ne tekintsük a műfaj és a hasonló gondolatok úttörőjének.
...

Bocsánat, én voltam félreérthető: csak arra gondoltam, hogy amikor ezek a skacok fiatalok voltak, már Nemere írományai simán olvashatóak lettek volna, ráadásul ifjúságiak (mármint a sci-fi vonal), úgyhogy már akkor felvetődhetett volna bennük az a kérdés, nem kellett volna ehhez a mátrix. De érdekes módon, a film megjelenése után, rengeteg ismerősben felmerült a kérdés, s az utcán, komolyan elmélkedni próbáltak: vajon mi a mátrix? <---- na, mi ettől másztunk a falra, valami hatalmas ellentmondást véltünk felfedezni.

De köszönöm az utalásokat, engem is érdekelnek a scfi-fi írók. Mondjuk én Asimov-ot olvastam anno (az Alapítványt), Nemerétől elég keveset sajnos (vele találkoztam személyesen tavaly).

Szerkesztette: Warrior 2009. 07. 23. 10:59 -kor

#70 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 11:09

Oké, ezen nem fogunk összeveszni :)

Ha érdekel a műfaj, a klasszikus nagyoktól érdemes elolvasni csomó mindent, sok "megvilágosító" gondolatot ültetnek el az ember fejében.

A nehézsúlyúak között említhető Stanislav Lem, Asimov, Aldous Huxley, Arthur C. Clarke (bár őt nem tartom kiemelkedő írónak, de mégis megkerülhetetlen), Bradbury, William Gibson, Bruce Sterling, valamint az általam istenként tisztelt Philip K. Dick (aki főleg az emberi agy mélységeibe száll le, UFO-kkal nem foglalkozik :D).

ONtopic:

A Mátrix előtti hasonló szerkezetű és témájú, szerintem korrekt film, Arnold  :Đ szereplésével a "Total Recall" (természetesen P.K. Dick regénye alapján), ugyanígy "enyhén" összemossa a valóságot, jóval nagyobb csavarokkal, mint a Mátrix, ahol ugye eléggé egyszerű a határ a Mátrix és Valóság között.
Érdemes újranézni, egy-két ciki jelenetet és a Arnold bumfordiságát leszámítva a sztori nagyon korrekt.

szerk: egy hasznos link, magyar cyberpunk és scifi dolgokkal

Szerkesztette: Rocketjump 2009. 07. 23. 11:15 -kor

#71 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 11:25

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 11:47

...
Olvassátok el pl. a  Palmer Eldritch három stigmája mesterművet,  garantálom, hogy az első 50 oldal után lerepül a fejetek,és a Mátrix "revelációját" szánalmas provokációnak tekintitek :D
...

:offtopic: Már olvasom is. Anno olvastam apróbb sci-fi novellákat, 2 könyvem volt, tele ilyen novellákkal, mindenféle íróktól: Téren és időn túl, s a Homályos Zóna. (még az alkonyzóna előtt ha jól emlékszem). S lehettem vagy 10-11 éves, amikor Az Orbitron-terv-et már forgattam kezemben, fogalmam sem volt akkor, hogy mi a fene az a deutériumgyorsító, de megmaradt bennem, noha "sima" sci-fi, nem nagyon emlékszem... :)

Szerkesztette: Warrior 2009. 07. 23. 11:27 -kor

#72 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 11:32

Ha jól tudsz angolul, inkább úgy ajánlom, magyarul nem jön át Dick nagyon feszes, kevés jelzőt használó, kicsit száraz és ironikus stílusa.

(nekem megvan a legtöbb PKD angolul ha érdekel)

#73 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 11:32

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 11:09

A Mátrix előtti hasonló szerkezetű és témájú, szerintem korrekt film, Arnold  :Đ szereplésével a "Total Recall" (természetesen P.K. Dick regénye alapján), ugyanígy "enyhén" összemossa a valóságot, jóval nagyobb csavarokkal, mint a Mátrix, ahol ugye eléggé egyszerű a határ a Mátrix és Valóság között.
Érdemes újranézni, egy-két ciki jelenetet és a Arnold bumfordiságát leszámítva a sztori nagyon korrekt.

Csak a gyengébbek kedvéért a Total Recall c. film magyar címe: Az emlékmás.
És egyébként tényleg jó a sztori, fordulatos. Tényleg elmosódottabb a határ, hogy ami történik az egy beprogramozott emlék vagy maga a valóság. Mondjuk elég régen láttam már, de szerintem is simán jobb a sztorija mint a mátrixnak.

Bár így jobban belegondolva.. úgy emlékszem, hogy az egyértelműen kiderül, hogy nem sikerült emlékeket kapnia a szolgáltatótól (pénzért emlékeket adtak), hanem korábban kitörölték a multját és tudatalatt ezeket a kitörölt emlékeit kérte, majd ekkor az emlékírásnál jött a baj, beugrott neki minden.
Ha jól emlékszem, nem pedig beégették a kért emlékeket és ezt dolgozta fel a film.
Mondjátok, hogy igazam van és jól emlékszem. :)

Szerkesztette: Daedalus 2009. 07. 23. 11:38 -kor

Daedalus is the Internet

#74 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 11:45

Idézet: Daedalus - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 12:32

... majd ekkor az emlékírásnál jött a baj, beugrott neki minden. ...

Én is ilyetén emlékszek. "Utazzon a Memóriával!"

#75 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 11:54

Sajnos nem emlékszem én sem rendesen, a novellát is olvastam és annak sztorija enyhén eltér :D

De ha jól tudom az sem egészen nyilvánvaló, hogy az "emlékírásos error" folyamata nem-e a beültetett emlék része? Mindenesetre meg nézem ismét a filmet a napokban.

#76 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 13:56

Idézet: Rocketjump - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 11:54

De ha jól tudom az sem egészen nyilvánvaló, hogy az "emlékírásos error" folyamata nem-e a beültetett emlék része? Mindenesetre meg nézem ismét a filmet a napokban.

Én úgy emlékszem, hogy a filmből egyértelműen kiderül a dolog. De végülis tényleg megkellene nézni :)

Novella miről szól? :)
Daedalus is the Internet

#77 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 13:58

Nem, a film legvégén swarci rádöbben hogy továbbra sem biztos benne, hogy akkor a valóságot éli, vagy a beígért beültetett kémtörténetet.
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#78 Felhasználó inaktív   Rocketjump 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 14:09

Idézet: Daedalus - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 14:56

Novella miről szól? :)

Nagyjából ugyanarról, csak nagyobb hangsúlyt helyez a valóságok valótlanságára meg a főkarakter gyötrődésére, a konkrét cselekmény másodlagos és inkább csak a helyzet jobb megértését szolgálja :D

Szerkesztette: Rocketjump 2009. 07. 23. 14:10 -kor

#79 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 14:15

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2009. júl. 23., csütörtök - 13:58

Nem, a film legvégén swarci rádöbben hogy továbbra sem biztos benne, hogy akkor a valóságot éli, vagy a beígért beültetett kémtörténetet.

Szóval akkor gyakorlatilag magában az emlékben fejeződik be a sztori? Mert valahogy úgy fejeződik be, hogy a memóriánál megálmodott csajt ölelgeti a film végén, amikor a marson lélegezhető atmoszféra keletkezik az idegen eredetű cuccnak köszönhetően. Szóval akkor az hogy a felesége meghalt nem igaz.
Ma este megkell néznem. :)
Daedalus is the Internet

#80 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 23. 14:19

Wikipedia: Total Recall

Ebből szerintem már kiderül, hogy úgy van a sztori, ahogy leírtam.
Szóval a memóriaírás nem sikerül, a régi emlékek törnek elő. Mindenesetre megnézem.
Daedalus is the Internet

Téma megosztása:

• (7 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.