HWSW Informatikai Kerekasztal: Környezettudatosság a hétköznapi életben - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (15 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Környezettudatosság a hétköznapi életben Sokszor csak nem tudjuk mit kéne tenni Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 03. 11:58

Én meg nem járok az irodaház első emeletére lifttel, sok kollégámmal lelentétben, akik még lefelé is lifftel mennek. Természetesen gyalog gyorsabb is.
Műanyagpalackokat külön gyűjtöm, tescozacsit ugyan elfogadom, de fel is használom kukazacsinak.
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#22 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 12:10

Idézet: Harlequin - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 11:58

Én meg nem járok az irodaház első emeletére lifttel, sok kollégámmal lelentétben, akik még lefelé is lifftel mennek. Természetesen gyalog gyorsabb is.

Jááááj... Ezt ne is mondd  :omg:  Nálunk 6 szinten sokszor 10 percet várnak a liftre, és az utasok fele csak 1 emeletet megy... Ha nem érkezik meg azonnal a lift nyomkodja azt a nyomorult gombot, mintha gyorsítana valamit is, de egyet lépcsőzni az degradáló és persze megerőltető mint állat...  :o  :Đ
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#23 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 12:14

Idézet: Zsul - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 13:10

Jááááj... Ezt ne is mondd  :omg:  Nálunk 6 szinten sokszor 10 percet várnak a liftre, és az utasok fele csak 1 emeletet megy... Ha nem érkezik meg azonnal a lift nyomkodja azt a nyomorult gombot, mintha gyorsítana valamit is, de egyet lépcsőzni az degradáló és persze megerőltető mint állat...  :o  :Đ

De az igazi durvaság, hogy a hülyéje le- felhívja mind a két liftet, hogy egyedül le- vagy felmenjen.  :eek:  :Đ
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#24 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 12:38

Idézet: -NoVa- - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 12:49

Áramtalanítás az nagyon vegyes. Újabb mobiltöltők, és egyéb tápok is csak akkor vesznek fel áramot, ha rájuk van dugva az eszköz, erről meg is lehet győződni egy párezer ft-os mérőeszközzel, avagy még egyszerűbb, ha hőt termel akkor is, ha nem használod, akkor érdemes kihúzni. Tévé, számítógép és egyéb komplexebb táppal rendelkező eszközök ugyan standby állapotban is esznek pár wattot, de a napi rendszerességű áramtalanítás elég hamar kinyírja a tápjukat, és a javításhoz szükséges alkatrész és egyéb költségek megkeresésével, elektronikai hulladékkal jóval több környezeti kárt okozol, mint az a néhány watt elcsorgó áram. Eleve a modem, router és egyéb egyszer bedugott és ottfelejtett eszközök is visznek 5-10 wattot darabonként, ez az ára annak a kényelemnek, hogy az ember indít egy browsert, és jön a net, nem kell kapcsolót billentenie.
Cserébe természetes fényviszonyokat preferálok, este legyen sötét, nappal süt a nap, ha kell fény, néhány tizetwattos fogyasztású led megteszi általában. Az energiatakarékos szutykokat hanyagoljuk, elvégre ha rövid időket megy, hamar kiég, sokba kerül, ismét környezetszennyezőbb, mint sima 40-60w-os izzót használni, és persze a szemnek is rosszabb, mint az izzószál, vagy a led.

Elektronikai eszközöknél meg nem ész nélkül cserélgetni a még zöldebb/még energiatakarékosabbra, csak ha tényleg kell. Orbitális pénzkidobás és elektronikai szemét lesz csak belőle, bármit is tol a marketing.

És végül hogy lássuk, ember ésszel egymagában környezettudatos, de ha ezt csoportosan teszik, máris elmebetegmód pénzéhes üzleti izé lesz belőlük. Házi feladat: Task manager, vagy egyéb prociterheltségfigyelő mellett greenpeace.hu... van egy őserdőégetésre felhívó flash jobbra lent, ha az látszik, egy procimagot 100% leterhel... Aki sokat véd környezet, leterhel egy erőművet simán :)

Picit hadd vitatkozzak. Egyrészt nem teljesen világos, miért nyírna ki bármit a rendszeres áramtalanítás, szerintem pont a folyamatos standby az, ami rövidíti az élettartamot, ha folyamatosan 5-10W-al fűtöd a tápegységekben előforduló kondenzátorokat, azok garantáltan előbb száardnak ki, mint ami nem kapja a meleget.

És gyakran egyáltalán nem elhanyagolható a fogyasztásuk. Én otthon két "rendszert" áramtalanítok, az egyik a számítógép és kapcsolódó dolgai (monitor, nyomtató, scanner, router, kábelmodem), ezek idle fogyasztása rendre 3W, 2W, 2W, 10W, 15W, a gép kb. 7W. Ez együtt közel 40W, ami menne a levesbe napi 24 órában, miközben általában 2-3 órát használom, vagy még annyit se. Kivéve persze ha töltök, de az más téma. *

A másik a házimozi, ebben van (zárójelben a standby fogyasztás): projektor (23W), motoros vászon (15W), erősítő (4W), DVD playa (3W). Együtt újabb 45W. Szintén napi pár óra aktív használattal 24 órában nyelné az áramot. Egyszerű számítással ez napi ~2,4 kWh, havonta 72 kWh = 3240 Ft. Vagyis a környezetvédelmen kívül minden évben ingyen van egy közép-felső középkategóriás VGA-m például. Nekem ez nagyon megéri azt a napi 1-2 kapcsoló billentést. Egyébként a PC-nél a szünetmentest szoktam kinyomni, minden az mögött van, a házimozinál a készülékállványba eleve beleterveztem egy rejtett kapcsolót, ami mindentől elveszi a naftát.

* és most úgy néz ki, ezt is sikerül optimalizálni. Megszabadulok a UPC-től, ahol folyamatosan 90 W-ot fogyasztva néztem néha hetekig, ahogy csorog lefelé 10 kB/s-el a cucc, most lesz 25 Mb-s, nemkorlátozós, többet tölteni nem fogok, csak tizedannyi ideig fog tartani, na ezt is ki lehetne számolni áramfelhasználás szempontjából.

Bocsi, hogy hosszú lett... :)
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#25 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 13:52

Idézet

6.: Az áramkör érzéketlen legyen a bekapcsoláskor vagy a terhelés hirtelen változásakor fellépő tranziensekre.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#26 Felhasználó inaktív   -NoVa- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 03. 14:32

Amíg a pár éves Sony tv tápja made in china kevéssé fejlett ámde olcsó területein, és egy Enermax képes néhány áramtalanítás után hallható tartományon belül sípolni kezdő tápokat gyártani, addig az technikai ilyenfokú igényesség megmarad a hobbielektronika szintjén :)
...
"Lelkem sötét odvában megdöglött a bagoly."
"Bringa által vész mind, ki bringát ragad."

#27 Felhasználó inaktív   egymozdulat 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 06. 17:19

na látjátok, ezért indítottam ezt a fórumot. az ember - hacsak nem ért mindenhez - nem tudhatja mindig, hogy mikor csinál jót vagy mikor rosszat. tök jó, hogy vitáztok, csak kisül belőle valami használható:) én nagyon élveztem olvasni, bár túlzás volna azt állítani, hogy mindent értettem.

épp tegnap cseréltem ki a fürdőszobában az égőt energiatakarékosra. szerintem jobb a fénye, mint a sima villanykörtének volt, nem vakít annyira, mégis világosabb van tőle. azt meg majd csak megtanulom, hogy ésszel kapcsolgassam.

arra van valakinek valami ötlete, hogy ha megvetemedett a hűtőajtó, és emiatt csak igen erőteljes odahatással lehet becsukni (és emiatt bosszantóan sokszor nem csukódik be rendesen, amit villanyoltás után a kiszűrődő fényből látok), szóval, hogy ezzel lehet valamit csinálni?

#28 Felhasználó inaktív   marklar2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 07. 01:27

Idézet: Zsul - Dátum: 2009. júl. 3., péntek - 12:26

Mindenki kapott 3 sárga szemeteszsákot logoval, felirattal amibe csak műanyagot, papírt és alu-s cuccot (tehát kólásdoboz, zárófedél, tetrapak is mehet bele) lehet tenni.

Tetrapackot nem a papír gyűjtőbe kell rakni???

Csak azért kérdem, mert a pesti szelektív kukákon meg úgy van rajzolva... :rolleyes:

(Pont ma szórtam be egy hegy tejes/gyümileves tetrapackot az instant pizzásdobozok mellé. :omg: )

Szerkesztette: marklar2 2009. 07. 07. 01:30 -kor

#29 Felhasználó inaktív   marklar2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 07. 01:44

Idézet: egymozdulat - Dátum: 2009. júl. 6., hétfő - 18:19

épp tegnap cseréltem ki a fürdőszobában az égőt energiatakarékosra. szerintem jobb a fénye, mint a sima villanykörtének volt, nem vakít annyira, mégis világosabb van tőle. azt meg majd csak megtanulom, hogy ésszel kapcsolgassam.

Ritkán használt helyre hülyeség az energiatakarékos, mivel jóval kisebb az élettartama, ha csak pár percre kapcsolgatják fel, mint a hagyományos körtéé.

Csak akkor éri meg, ha egyhuzamban pár órát van használva.

(Nem ártana visszaraknom a régi 40W-os izzót a WCbe a 21W energiatakarékos helyett. Utálom, hogy mire elfogadható fényerőt produkálna, addigra meg már kapcsolom is le...)

#30 Felhasználó inaktív   marklar2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 07. 01:57

arra van valakinek valami ötlete, hogy ha megvetemedett a hűtőajtó, és emiatt csak igen erőteljes odahatással lehet becsukni (és emiatt bosszantóan sokszor nem csukódik be rendesen, amit villanyoltás után a kiszűrődő fényből látok), szóval, hogy ezzel lehet valamit csinálni?

El van görbülve az ajtó? :eek:

Ha egyenes, de ferdén áll, akkor csavarhúzóval állíts az alsó/felső zsanérokon.
Ha repedt/szakadt/öreg a tömítés, és ezért nem zár jól, akkor párezerért kapsz hozzá gumit, amit kb. fél-egy óra alatt ki lehet cserélni.
Ha tényleg görbe a hűtőajtó, illetve fagyasztónál szakadt a tömítés, akkor csere. (fagyasztóajtóba préselve van a gumi, nem cserélhető!)

#31 Felhasználó inaktív   sydoka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 07. 07:37

Szelektíven gyűjtöm az üvegeket (amúgy miért nem lehet már visszaváltható ásványvizet kapni?! tiszta vicc.. ), újságokat (minimális újságot veszek, inkább online olvasás).

A számítógéphez kapcsolódó cuccokat automatikusan áramtalanítom. Csináltam egy elosztót amibe tettem egy 12v-os relét, ezt a gépből jövő 12v-os ág vezérli. Tehát ha beindul a gép, csak akkor kap áramot az erősítő, monitorok, beltéri, nyomtató.
Emellett ha csak lehet, inkább a laptopot használom (~10W fogyasztás :) )

Fúrt kútról öntözünk, a szivattyút mikrokontrolleres áramkörrel vezérlem, csak megadott időnközönként szippant :)

A lakásban majdnem mindenhol energiatakarékos izzók vannak. Van két 11W-os fénycsöves asztali lámpám, ezeket nagyon szeretem, vannak vagy 10+ évesek és még mindig mennek a gyári csővel.

Szerkesztette: sydoka 2009. 07. 07. 07:42 -kor

#32 Felhasználó inaktív   Misi_D 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 07. 12:16

Idézet: sydoka - Dátum: 2009. júl. 7., kedd - 7:37

(amúgy miért nem lehet már visszaváltható ásványvizet kapni?! tiszta vicc.. )

Coca-Colánál tudtommal egy visszaváltható üveget 25-ször használnak fel (már ha felhasználható, nem repedt stb). Ezt azt jelenti, hogy 25x kimossák valami trutyival, ami szépen megy a Dunába/talajba, aztán végül ezt az üveget is megsemmisítik, ami sokszoros károsanyagot bocsát ki, mint egy sima üveg, csak a vastagságát tekintve. Szóval, nem biztos az, hogy a visszaváltható környezetkímélőbb.
Az most egy másik kérdés, hogy a PET-el mit kezdenek az emberek, halomra állnak pl. Hawaii és USA (többi része) között, kb. akkora területen, mint Mo...
A katonai behívó azt jelenti, hogy a fehér ember elküldi a feketét a sárga ellen harcolni azért a földért, amit a vörösbőrűtől lopott el.

A halott Jedi a jó Jedi!  (Sith közmondás)

#33 Felhasználó inaktív   sydoka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 07. 13:00

Idézet: Misi_D - Dátum: 2009. júl. 7., kedd - 12:16

Coca-Colánál tudtommal egy visszaváltható üveget 25-ször használnak fel (már ha felhasználható, nem repedt stb). Ezt azt jelenti, hogy 25x kimossák valami trutyival, ami szépen megy a Dunába/talajba, aztán végül ezt az üveget is megsemmisítik, ami sokszoros károsanyagot bocsát ki, mint egy sima üveg, csak a vastagságát tekintve. Szóval, nem biztos az, hogy a visszaváltható környezetkímélőbb.

Na ja, de azért nincs benne 25x annyi műanyag. Olyan 3-4x annyi lehet.
Nem vagyok szagértő, de szerintem a sima eldobható palacknál a gyártás és a keletkező hulladék is többszörös környezetterhelést jelent.
Persze ha mindenki szelektíven gyűjtené, és valóban újrahasznosulna amit bedobál az ember akkor nem lenne ekkora gond.

Amúgy már régebben eszembe jutott, hogy jó lenne nagyobb kiszerelésben venni a vizet. Várókban meg irodákban szokott lenni 10-15 literes palackos víz, na ilyet hol lehet venni? Gondolom visszaváltható a nagy palack is. Asszem a tecskóban is láttam 10 literes vizet, talán megkéne próbálni.

#34 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 07. 07. 13:09

na látjátok, ezért indítottam ezt a fórumot. az ember - hacsak nem ért mindenhez -

Meg másért is, de az majd kiderül.
Make love not Wor.

#35 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 07. 07. 13:10

Idézet: sydoka - Dátum: 2009. júl. 7., kedd - 14:00

Asszem a tecskóban is láttam 10 literes vizet, talán megkéne próbálni.

Van 10 és 5 literes is. Kényelmetlen inni belőle, asztali vízhűtőt néztem, az drága, de nálam fél éve apalckos víz van, 15k-ért vettem használt hűtőt, de ez meg villanyt zabál pluszban :-)
Make love not Wor.

#36 Felhasználó inaktív   egymozdulat 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 07. 13. 14:20

én úgy olvastam, hogy a kimosott és laposra taposott tetrpack dobozokat a papírgyűjtőbe kell dobni.

Itt a nyaralószezon kellős közepén, azon gondolkodtam el, hogy pl. Észak-Görögországba busszal/kocsival vagy repülővel kevésbé környezetszennyező nyaralni menni? (a költségbeli különbségről nem beszélve)

amúgy nagyon büszke vagyok magamra, a régi vasalómat visszavittem a Hülyeazértnemvagyok áruházba és leadtam a vevőszolgálaton, mint hulladékot:) a pasas, szinte könnyes szemmel nézett rám, annyira meg volt hatva  :up:

#37 Felhasználó inaktív   egymozdulat 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 07. 13. 14:26

víz téma: én a sarki bioboltban  pí-vizet szoktam venni, visszaváltható, 5literes  kannában. nem mintha annyira bio-fun lennék, de olcsóbb, mint az ásványvíz, finom és újrahasznosítják a kannáját.

#38 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 13. 19:45

Émmeg szódát veszek, meg málnaszőrt. És a szódával megcsapatom, mert akkor nem kell kavargatni, nem vok én Piszkos Fred  :Đ
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#39 Felhasználó inaktív   negyvenketto 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 14. 12:45

Tömegközlekedek
Nem fázok télen, tehát alig fűtök
feleslegesen nem megy semmi elektromos kütyü
CBA zacsi a szemeteskukám
Szelektív szemetelés nincs nálunk

Idézet

bio-fun
:omg:
Az élet a világmindenség meg minden...

Hivatásos topicsüllyesztő...

#40 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 14. 13:24

Idézet: sydoka - Dátum: 2009. júl. 7., kedd - 8:37

A számítógéphez kapcsolódó cuccokat automatikusan áramtalanítom. Csináltam egy elosztót amibe tettem egy 12v-os relét, ezt a gépből jövő 12v-os ág vezérli. Tehát ha beindul a gép, csak akkor kap áramot az erősítő, monitorok, beltéri, nyomtató.

Az én gépem majd' 20W-ot fogyaszt kikapcsolt állapotban.  :eek: Mióta ezt tudom, a gépet és minden hozzá tartozó kiegészítót áramtalanítok kikpacsoláskor egy elősztóval. Egyetlen USB HUB marad áram alatt, arról tölt a telefonom.

Szelektív hulladék-gyűjtés, komposztálás, locsolás kútból, erősen szigetelt ház, energiatakarékos és LED-es lámpák, stb. természetesen ott vannak nálunk.

Sajnos a környezetbarát fűtés csak akkor jön, ha megfizethető és kifizetődő lesz. :(

Téma megosztása:

• (15 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó