Idézet: upszilon - Dátum: 2009. szept. 10., csütörtök - 10:25
... Azt lehet annak nevezni, ha az általad emlegetett tankönyvek kérdéseé lapját szkennelnéd be ide. Azt a lapot, ahol alternatívaként vannak más elméletek is, vagy a vallásos ideológiák tanai is egyszinten, azonos súllyal megemlítve. Ahol valóban úgy kezdik, hogy "nem tudjuk, de". ...
Most már megkérlek, kezdj el olvasni és értelmezni is:
Ismétlésképpen (kár, hogy munkahelyen nem tudom szkennelni, tegnap direkte kimásoltam, de holnapra megoldom):
"Mióta tágul az általunk belátható világegyetem?
Talán 10, talán 15 milliárd éve, ahogy a legtávolabbi galaxisok ma megfigyelt sebessége ezt sejtetni engedi.
Mi volt azelőtt?
Ezt kérdezik a csillagászok is. Vajon mi lehetett? Biztosat senki sem mondhat erről. A kérdés inkább az, hogy mi az a magyarázat, amely mellett a legtöbb érv szól, s ellene a legkevesebb.
A legtöbben úgy gondolják, hogy valamikor és valahol kezdete kellett hogy legyen a ma ismert világnak. De hogy előtte mi lehetett? Valami volt, az bizonyos. Hanem ezzel nagyjából meg is áll a tudomány. ...
Mi volt a kezdet?
Ismert világunk kezdete sokak szerint egy óriási robbanás lehetett, amely szétlökte a jövendő galaxisok milliárdjainak anyagát.
Honnan lökte szét? Miből? Talán egyetlen "őstojásból", amelyben minden anyag együtt volt valamikor. ...
... Ennek az "őstojásnak" az anyaga számunkra szinte elképzelhetetlen sűrű kellett hogy legyen. Az összetömörödésnek olyan - atomok és atommagok előtti - állapotában, amelyhez hasonlót mi nem ismerünk, nem ismerhetünk. ...
Mi szól az ősrobbanás mellett?
1. Maga a táruló világ. ...
2. A távoli csillagok, csillagvárosok fénye az ott izzó anyagról is sokat elárul. ...
3. Vagy talán nemcsak ősrobbanás, hanem további robbanások is...
4. Van olyan sugárzás is világegyetemünkben, amely nem innen vagy onnan jön, hanem mindenünnen. Az ún. kozmikus háttérsugárzásnak a csillagászok nem lelik más magyarázatát, mint hogy a hajdani ősrobbanás áraszt még ma is 2.7 fokos "meleget" az abszolút nulla fok ... felett. ..."
Emlékezzünk vissza, pl. épp az általad említett ősrobbanással kapcsolatban:
Írtam:
Idézet
Az iskolában senki nem mondta nekünk pl., hogy ezek kizárólagosak, s csakis ezek. Azt tanították, hogy "valószínű", ill. "a tudomány mai álláspontja szerint".
Erre te:
Idézet
Ne haragudj, de ez nem igaz. Nem tudsz te egy egyetlen ilyen tankönyvlapot sem mutatni.
Erre én mutattam egy általános ismeretterjesztő, nagyon is tudományos szöveget, ami ugyan nem szkennelve, csak kimásolva lett tegnap a fent idézett könyvből (Ég és Föld). Erre te azt írod, hogy nem elég. Hisz az általad támasztott követelményeknek pontosan eleget tesz. ... No comment.
Rájöttem: téged az bánt, hogy ezen elméletekben nem nagyon esik szó a vallásról, sőt nem az a kiindulási alap.
Kedves upszilon kolléga: mutasd meg nekem, hogy hol említetted meg azt a szót, hogy "vallás", amikor ezen infókat kérted? Mert biza én hiába kerestem, nyomát sem találtam... De ez csak az egyik észrevételem a te gondolatmenetedről. Csavarni egyet a dolgokon még mindig könnyebb, mint beismerni, hogy hibáztunk... A tudomány legalább beismeri. Nyilván a te egód árnyékában erre esély sincs, ezt már jól tudjuk.
Másik észrevételem az, hogy felesleges másféle alternatíva ahhoz, hogy igazoljam, hogy állításod téves, épp fentiek miatt, hisz amit mondtál, hogy nem létezik, kiderült, hogy mégis. Persze erre te azt mondod, hogy nem pont úgy gondoltad. Mondhatom én is, hogy én sem... De ez gyermeteg.
Szóval a tény, hogy tudományos lapokban a vallási kiindulási alap, mint alternatíva nem szerepel, egyszerűen azért van, mert a vallás alapja a hit. Márpedig a tudomány, mint olyan, igazol dolgokat. A hit pedig - épp te mondtad(!) - akkor szükséges, ha valamit nem tudunk igazolni. Ebből hogy fogsz kijönni?
Vagy talán le kellene cserélni azt a fránya tudományt a hitünkre? Vagy legyen a tudományok alapja a hit, ahogyan a vallás esetében is? Gondold csak el, mi lenne...
Vagdalkozó tudatlanságod misztikumában azt hiszem, az összes tudomány csődöt mond. Mert hisz abszolúte rendszertelen vagy. Szerintem te magad sem tudod, mi is a helyzet tulajdonképp. Meg a helyzet, hogy mondhatunk mi akármit neked, nem vagy eléggé érett annak megértéséhez, amit mondunk - attól függetlenül, hogy igaz, vagy sem...

Azért ne mard saját magad, mert még a végén mi leszünk ott is a hibásak. Vagy a tudomány.

Megmondom én őszintén: elég szar lenne, ha - hozzád hasonlóan - a saját gondolataim csapdájában vergődnék s kapnék mindenki után, a kétségbeesés és a társadalmi frusztráció miatti dühömet mindenre kifókuszálnám, ami/aki utamba esik. Legalább a tévedés jogát fenntartanám magamnak.
Engem nem kötnek ilyen "kötelékek". Tudom, hogy simán tévedhetek, s tévedek is gyakran. De logikámban a konzisztenciára törekszem.
Szerkesztette: Warrior 2009. 09. 10. 11:47 -kor
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."