Idézet: hkpk - Dátum: 2009. szept. 17., csütörtök - 14:11
...
Az álladóan növekedőt úgy értem, hogy saját tapasztalatom szerint 10-15 éve még 12-15e volt havi bérem, most meg 200e, ez alapján állítom, 10 év múlva lesz akár 2 milka(Ft). (az árak ugyanílyen ill. nagyobb ütemben fognak növekedni, ez tuti).
...
Azért ez sántít, mert mondjuk 10 éve egy 15 km-es buszbérlet került 8e ft-ba, ma meg egy 10 km-es kerül 8e ft-ba.
Szóval az árak nem nőttek akkorát, hogy minden 13-16-szorosába kerülne (200e / 15e, 200e / 12e). Pl. a benzin mikor volt 100 ft, valamikor a 90-es évek első felében, közepe táján talán, és most nem 1300-1600 ft.
Ebből csak az látszik, hogy most se fizetik meg a munkádat, de 10 éve még kevésbé fizették meg.
Ellenpéldaként az én bérem meg nem nőtt 13-16-szorosára 10 év alatt.
Azt tudom, hogy 10 éve, 1999-ben 150e körül kerestem egy automata garázsban, aztán az év közepe táján, május végén, átmentem egy szoftvercéghez, akkor kevesebb pénzért, 120-130e körüliért, amit aztán az első évben megdupláztak (először a 2-3 hónap próbaidő után emeltek valamennyit, már akkor több lett, mint a garázsban volt, aztán még pár hónap múlva volt a cégnél egy általános béremelés, amikor mindenkinek emeltek (nekem is), hogy a konkurencia ne szívja át magához a melósokat; év végére nekem kb. a felvételkori pénz dupláját adták ugyanarra az állásra, így már bőven megérte átjönni. Pedig ott csak egy utolsó kis programozó voltam. Ez rögtön duplája 1 éven belül, utána azért már messze nem emeltek ilyen dinamikusan, de azért általában évente-kétévente volt egy-egy növelés, hogy kövessék a bérek a piac változásait)