HWSW Informatikai Kerekasztal: Az ember növényevő? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (62 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Az ember növényevő? Mi az egészséges a számunkra? Értékeld a témát: -----

Szavazás: Az ember növényevő? Ez az egészséges a számára? (160 felhasználó adott le szavazatot)

Az ember növényevő? Ez az egészséges a számára?

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#621 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 07. 26. 20:57

Idézet: fram - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:45

dájdí, Valdy, ti sem mostok autót, csak évetne 1x? :idea:  :think:

Tegnapelőtt mosattam először :D . Amúgy ezt leszámítva csak nagynyomású vízzel mostam eddig, részben vegyszerezettség okán. Nincs itt már ilyen értelemben semmi bio, hiszen az aláhulló eső sem tiszta már. Sajnos.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#622 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:05

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:51

Abban igaza volt avmannak, hogy otthon egy kis földterülten megoldhatod, hogy több munkával meg több ráfordítással biogazdálkodsz (lásd. pl a fentebb írt szomszédomat). De nagyban nem tudnád olyan jól megoldani. Főképp, ha az számít, hogy minél több legyen a termés, amiből aztán több a bevétel.

Egyébként én is permetezek méreggel is, aztán némelyik évben így is annyi levéltetű van, hogy feketék a fák. Ha még biokertészkednék, akkor mi volna. Idén pl. minden fa OK, kivéve a körte, amit valami körtebolha (?) fog nagyon, elmulasztani nem is sikerült eddig 100%-ig, bármivel fújtam be.

Ezt írtam a szajembejnek válaszban. De ennek nyilván egyik összetevője csak az élelmiszerrel való ellátás, másik az üzlet, ahogy írod. Na ezen a részén volna jó csiszolni, de nyilván ha az én érdekterületem volna, hát máshogy beszélnék erről. Az viszont kizárt, hogy ne lenne fejlődés ebből az állapotból. Jó volna azelőtt megtalálni ezt az utat,mielőtt a kényszer szüli kicsit drasztikusabb formáját.

Ahol a tetű megjelenik és elszaporodik, ott meg fog jelenni idővel az ellensége is és az is elszaporodik. A természetben nagyon ritka az olyan folyamat, mely tartósan kibillenti egyensúlyából az adott terület "mikroökológiáját". Sajnos az ember a permetezéssel arrról is tesz, hogy ez a folyamat nem tud olyan simán végbemenni, ahogy korábban tudott. A permetezés egyrészt elpusztítja a tetű ellenségét is vagy direkt módon, vagy a tetű eltűnésével az ellensége sem marad meg, illetve a nem megfelelően kivitelezett (olcsójánosos) permetezés nagyon könnyen rezisztenciát alakít ki a tetűben. Ezért nagyon sokélű fegyver a permetezés.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#623 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:06

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 20:31

És az a hosszabb élet vajon jobb úgy, hogy mindenféle krónikus, civilizációs betegségtől szenvedsz, és 60 évesen már egy lépcsőzés is gondot okoz? Nagyapám, dédapám elélt 80-90 évet, de ők ilyentájt kijártak kapálni, ganézni, elgyalogoltak két faluval odébb és este békésen borozgatva, vagy szalonnát kanyarítva gyújtottak rá a pipára. Ha baj volt, belehaltak, mert nem volt korszerű orvostudomány. Ma egy ilyenkorú emberre nem jellemző az ilyen erőnlét. És egyre több, sokkal fiatalabb ember kényszerül ellátásra, állandó orvosi kezelésre, és csökken jelentősen életminősége. Tényleg jobb így élni? Én nem szeretnék.

Na de ez nem csak a vegyszerek miatt van így!
Teljesen megváltozott azóta az élet, a vegyszerek használata csak egyetlen tényező.
A nagypapád fiatalon is átjárt két faluval odébb gyalog (sőt biztos tovább is, ha kellett), ma meg ha 20 métert kell menni, akkor nyígnak a fiatalok, hogy odáig miért nem autóval mennek.
Aztán kapáltak, ganéztak ahogy Te is írod, meg a többi munka (pl. aratás), volt rengeteg mozgás. (Aki mozog, az ehet annyi koleszterint, zsírt, szénhidrátot, fehérjét, amennyit kíván, le fogja dolgozni; sőt kell is neki enni, ha nem akar elfogyni)
Nagyfater szokta is mondani, hogy most panaszkodnak, hogy rosszul élnek? Neki volt egy cipője, aztán csak addig hordta, amíg hideg volt meg hó volt, hogy ne kopjon többet a kelleténél. Régen az uraság nem élt ilyen jól, mint manapság az átlagemberek: fűtött szoba, melegvíz, ilyen mennyiségű és minőségű kaják, gépkocsi, elektromosság, stb ...
Minden teljesen más lett, sokkal nagyobb a kényelem. az sem egészséges, ha az ember nagyon elkényelmesedik.

#624 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:15

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:56

A levéltetvek meg a gombabetegségek a te kiskertedet elkerülik? Honnan tudják hogy oda ne menjenek? Évekkel ezelött az én meg a szomszéd cseresznyefáját megtámadták a levéltetvek. Én megpermeteztem és lett cseresznyém, a szomszéd nem neki kiszívták a tetvek a fát egy szem cseresznyéje nem lett.

Ezt nem nekem akartad írni? :D Van tetü, van kolorádóbogár és van seregély is :D . Megfelelő vegyítéssel egyik sem szaporodik el kritkus mértékben, egyedül a gyapjaslepkével van baj néha, a többire rendszerint megjelenik természetes ellensége (tetűvel nagyon régóta semmi gondunk pl, egy ideje krumplibogarat sem gyűjtjük, mert a büdöskét, vagy a kaprot nem igazán bírják), a borsó volt kukacos idén, de amúgy is silányul termett, rosszkor nem kapott esőt. Ilyenek vannak minden évben, olykor egy-egy növény, vagy terület jobban érintett, de a többi még attól terem. Barackot évek óta elverte a jég, vagy tavasszal a fagy, most meg dugig van lekvárosüveggel a szomszéd polca, ahogy régebben majd minden évben. Cseresznyéből sok volt, de nem jó, ellenben a meggyből minden készült idén :D , a szilva meg roskadozik, szőlő szintén (azzal még sokminden történhet). Így megy ez.

#625 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Jah. Tetű ellen bérelj katicabogarat  ;)
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#626 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:05

... Ahol a tetű megjelenik és elszaporodik, ott meg fog jelenni idővel az ellensége is és az is elszaporodik. ...

Meg is jelent: méhek meg darazsak zabálják a fáról a tetveket. (Vagy legalábbis azt hiszem, hogy azokat)
Volt olyan év, hogy a körtefát úgy meglepték, hogy az ürülékük (vagy valami levük?) csöpögött a fáról és látszott a földön, hogy valami nedvesség van ott.

Most már azért sikerült visszaszorítani, de még mindig nem 100%-osan. De ha nem permeteznék, szerintem már egy levele se lenne a fának.
Meg van, amikor valami elkapja, és behálózza meg elszárítja a leveleket az ágak végén. Azt is rögtön permetezni kell, mielőtt elterjed. Ez idén sikerült jól. De permetezés nélkül nem tudom mi maradna a fákból.

Bár valami biztos lenne, fentebb írtam a néniről, aki jó 15 éve meghalt, és a szilvafája azért termett valamicskét. Sok évben fekete volt a sok tetűtől, meg alapban is nagyon kis csenevész, kevéske, nem sokat érő kis termés van rajta. De ha fáim úgy néznének ki, mint az övé, én ki is vágnám őket.

#627 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:17

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 22:06

Na de ez nem csak a vegyszerek miatt van így!

Sehol nem írtam, hogy a vegyszerek lennének az egyedüli okai. Ez egy általános dolog, ahogy avman is az átlagos életkort említette.

#628 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:19

Idézet: fram - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:45

dájdí, Valdy, ti sem mostok autót, csak évetne 1x? :idea:  :think:

Nincs jogsim  :Đ  de van itt a családnak egy otó, az max 2x van mosva évente.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#629 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:27

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:17

Sehol nem írtam, hogy a vegyszerek lennének az egyedüli okai. Ez egy általános dolog, ahogy avman is az átlagos életkort említette.

Bocs, akkor én értettem úgy ...

Aki figyel magára, mozog eleget, az nagy valószínűséggel öreg korában is fittebb lesz.
Ismerős 50 körüli nő szokott gyakran gyalogtúrákra járni, meg régen hegyet mászott, és ő szokta mondani, hogy a gyalogtúrákon még 80 éves ember is van néha, és hogy micsoda fittek ezek a túrázós öregek.
Csak a legtöbb ember elhagyja magát, ül a tévé előtt, max. elcsoszog a boltba, aztán persze, hogy nem fitt.

#630 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:32

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 22:15

Meg is jelent: méhek meg darazsak zabálják a fáról a tetveket. (Vagy legalábbis azt hiszem, hogy azokat)
Volt olyan év, hogy a körtefát úgy meglepték, hogy az ürülékük (vagy valami levük?) csöpögött a fáról és látszott a földön, hogy valami nedvesség van ott.

Most már azért sikerült visszaszorítani, de még mindig nem 100%-osan. De ha nem permeteznék, szerintem már egy levele se lenne a fának.
Meg van, amikor valami elkapja, és behálózza meg elszárítja a leveleket az ágak végén. Azt is rögtön permetezni kell, mielőtt elterjed. Ez idén sikerült jól. De permetezés nélkül nem tudom mi maradna a fákból.

Bár valami biztos lenne, fentebb írtam a néniről, aki jó 15 éve meghalt, és a szilvafája azért termett valamicskét. Sok évben fekete volt a sok tetűtől, meg alapban is nagyon kis csenevész, kevéske, nem sokat érő kis termés van rajta. De ha fáim úgy néznének ki, mint az övé, én ki is vágnám őket.

Mézharmat. Szeretik a darazsak is, nem feltétlen a tetüre járnak rá, bár kora tavasszal és ősszel elképzelhető, hogy fehérjedúsabb az étrend. A mézharmat színtelen, de hamarosan korompenész telepszik rá, az meg fekete. Nagyobbik baj az, ha hangyák jelennek meg, mert azok lelkesen védelmezik is a mézharmatbányát. Sajnos egy termetes fa esetében ez kb. kivitelezhetetlen, de a lemosás nagyon hatékony dolog tetükolóniák ellen. Mifelénk ilyen mértékben sose szaporodik el. A rózsákat meglepik olykor, de pár hét alatt le is csillapodik a fertőzés. Itt sok a vadregényes természet, van honnét jöjjön az ellenség.

A hálós valami takácsatka. Rettenetes lény, rövid idő alatt teljesen leszázalékolja a növényt. Legjobb ellenszere a vízpermet! Száraz levegőn, száraz időjárásban rohamosan elszaporodik sajnos. Természetes ellensége van neki (ragadozó atka, legalábbolyan hamar eltünteti a takácsatkakolóniát, mint ahogy azok elterjednek :) ), de nem őshonos nálunk, azon kívül vélhetően eszi más is, mert nem tud tömegessé válni szabadban, csak szobanövényeinken.

#631 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:35

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 22:15

Meg is jelent: méhek meg darazsak zabálják a fáról a tetveket.

Tavirózsáról meg hasonlókról csak nem akarják lezabálni, oda szerintem csak inni járnak. Rózsabokron meg jó a fahamu, csak kicsit nyűgös.
Make love not Wor.

#632 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:35

Idézet: ottokar - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:56

A levéltetvek meg a gombabetegségek a te kiskertedet elkerülik? Honnan tudják hogy oda ne menjenek? Évekkel ezelött az én meg a szomszéd cseresznyefáját megtámadták a levéltetvek. Én megpermeteztem és lett cseresznyém, a szomszéd nem neki kiszívták a tetvek a fát egy szem cseresznyéje nem lett.

Igen, általában el. Permetezni apám szokott, de asszem idén csak 1x volt permetezve nem tudom mi ellen (talán levélfodrosodás ellen), de az is lehet, h csak a szőlőt permetezte lisztharmat ellen. Gyümölcsfák, paradicsom, kukorica, borsó mindenféle permetezés nélkül termett/terem szépen (kivéve kajszi, de azokon tavaly volt rogyásig, hát nekik is kell pihenő :) ).
Bár nálunk is szarul teljesített a borsó mert pont tavasszal nem volt semmi eső.

Mondjuk hozzá kell tenni mi nem ijedünk meg ha van 1-2 kukac a termésben. Márpedig szokott lenni.
Asus M4A785TD-V Evo, AMD Phenom™ II X4 960T @ X6, 8GB Geil Leggera DDR3, MSI R6870 Hawk, OCZ Vertex 4 128 GB, WD Caviar Black 1TB, WD Caviar Green 1TB , Pioneer BDR-206D, Asus PA246Q, Corsair VX550, Antec Three Hundred

#633 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:40

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:35

Tavirózsáról meg hasonlókról csak nem akarják lezabálni, oda szerintem csak inni járnak. Rózsabokron meg jó a fahamu, csak kicsit nyűgös.

Le nem zabálták, mert jobb nem lett a helyzet tőlük.
Csak én gondoltam, hogy a tetveket eszik, mert a többi fára nem mentek.

Viszont némelyik évben meg tök jó, permetezés nélkül is jó volna minden fa.

#634 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:47

Idézet: Valdy - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:35

Bár nálunk is szarul teljesített a borsó mert pont tavasszal nem volt semmi eső.

Akkor szimulálni kell az esőt :)
Locsolóval: esténként 1/4 óra, 1/2 óra vízpermet, és kész az eső.

Idézet: Valdy - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 21:35

Mondjuk hozzá kell tenni mi nem ijedünk meg ha van 1-2 kukac a termésben. Márpedig szokott lenni.

Az mindig van, permetezhetsz bármivel.
Régebben a hagymát rágták meg pár éven át, de az összeset, és nem tudtuk mi az ellenszere. Mostanában nincs már, szerencsére.

#635 Felhasználó inaktív   Valdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 21:53

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 22:47

A nagyobb kertünk olyan helyen van ahol nincs lehetőség öntözésre :) Ugyan rendszeresen viszünk ki vizet 15 literes kannákban, de ezek nagy része idén elment az új fák, a paradicsom és az eper öntözésére. Utólag mi is rájöttünk hogy 1x-2x meg kellett volna öntözni a borsót, sokat számított volna.
Hülye ez az időjárás nagyon :(

#636 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 22:04

Pedig öntözni kellene, anélkül ne várj sokat.
Történelemből is tanították, hogy annak idején nagy ugrás volt, amikor feltalálták az öntözéses földművelést.

#637 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 22:07

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 22:47

Az mindig van, permetezhetsz bármivel.
Régebben a hagymát rágták meg pár éven át, de az összeset, és nem tudtuk mi az ellenszere. Mostanában nincs már, szerencsére.

Ááááááh... Meg sem tudjuk közelíteni az esőt. A rendes eső után órákon, napon keresztül masszívan párás a levegő, nem viszi el az első szellő azt a légkört, és a fene tudja, mi más még. Itt garantáltan nem tudunk annyit locsolni, amennyit egy eső ad. Ég és föld. Hiába van este kiszivattyúzva a kút tökig, és nedves minden, áztatva van a föld és nem csak nedvesítve, egyszerűen nem nőnek a növények rendesen addig, amíg rendes eső nem áztatja el a kertet. Attól viszont szárnyat kapnak.

#638 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 22:19

Idézet: didyman - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 22:07

Ááááááh... Meg sem tudjuk közelíteni az esőt. A rendes eső után órákon, napon keresztül masszívan párás a levegő, nem viszi el az első szellő azt a légkört, és a fene tudja, mi más még. Itt garantáltan nem tudunk annyit locsolni, amennyit egy eső ad. Ég és föld. Hiába van este kiszivattyúzva a kút tökig, és nedves minden, áztatva van a föld és nem csak nedvesítve, egyszerűen nem nőnek a növények rendesen addig, amíg rendes eső nem áztatja el a kertet. Attól viszont szárnyat kapnak.

Azért az öntözés is rengeteget számít.
Nem mindegy pl. a borsónak, hogy porzik alatta a föld, vagy minden este kap fél órányi áztatást (amitől sokszor még másnap este is nedves a gyökere).

#639 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 26. 22:27

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 23:19

Azért az öntözés is rengeteget számít.
Nem mindegy pl. a borsónak, hogy porzik alatta a föld, vagy minden este kap fél órányi áztatást (amitől sokszor még másnap este is nedves a gyökere).

Persze, hiszen öntözés nélkül el sem jutott volna a termésig idén, de akármennyire is locsoltuk, az eső rögtön sokkal többet ért. A virágoskertben is és a konyhakertben is. Az öntözés mindig jó dolog, ha csak az esőt kell kiegészítenie, de ha pótolnia, akkor itt nem jött be.

#640 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 27. 05:36

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2009. júl. 26., vasárnap - 22:27

Csak a legtöbb ember elhagyja magát, ül a tévé előtt, max. elcsoszog a boltba, aztán persze, hogy nem fitt.

Ez attól is függ, hol lakik. Lakásban elpunnyad, míg kertes házban nem, mert van mit csinálni.
Az nevet utoljára, aki először üt.

Téma megosztása:

• (62 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.