Idézet: ottokar - Dátum: 2009. nov. 7., szombat - 10:03
Tudod hogy miért tűnt el sok járványt okozó betegség? Mert rájöttek hogy nem megvárni kell hanem megelőzni.
Ottokár, kapjál már a fejedhez, az influenza nem fog eltűnni a védőoltásoktól. Mert a sok már eltűnt betegség másképpen "működik". Ezt nem bírod felfogni? Egy oltás elég, hogy egész életedben ne kapjál pl. diftériát. Influenzából nem elég egyetlen darab oltás, minden egyes járványnál új oltás kell.
Hiába oltatja be magát a sok ember H1N1 ellen, meg még a szokásos 1-2 törzs ellen, ha most Ukrajnából egy másik vírustörzs támad. Mert "az ellen nem véd". Az influenza nem fog eltűnni, akárhány védőoltást adnak is, hacsak nem találnak ki valami forradalmian új módszert ellene. (Sőt, voltak olyan hírek is, hogy esetleg nem is influenza; bár ezt már cáfolták, ha jól tudom.)
Mert gondolkodó emberek voltak nem ész nélküliek. Szülök egyre többen megtagadják az évtizedek óta jól bevált védőoltások beadatását puszta ostobaságból. Képtelenek azt felfogni hogy minden egyes orvosi beavatkozásnak ezrelékben van ellenjavallata . De az föld ostoba ember aki nem veszi észre hogy egy személy hátrányt szenved míg többezer megmenekül a megbetegedéstől.
Igen, vannak ilyen emberek is.
Ez az ő bajuk. A gyerek később még beadathatja magának, ha nagyobb lesz és tud önállóan gondolkodni.
De szerencsére az arányuk nagyon kicsi, ezért nem fog kitörni ezekből a betegségekből járvány.
Meg senki nem akar a hátrányt szenvedett lenni, hogy a többezer más megmeneküljön a betegségtől. Ez is benne van a pakliban.
Hogy ún. orvosok is ágálnak ellene? Minden szakmában vannak csekély tudású vagy éppen alkalmatlan emberek. De azt egy szerződéses orvos nem teheti meg hogy egy a kamara által elfogadott terápiát nem alkalmaz mert akkor szándékos orvosi műhibát vét ami a diploma elvesztésével jár.
Azért vannak olyan esetek, amikor egyéni elbírálás szükséges, hogy hasznos-e egy oltás vagy nem.
Pl. tipikusan az egész-vírusos influenza védőoltás (amit hazánkban szoktak adni, és ha jól tudom, most is azt adják) nem javallott, ha már az ember elkapta a betegséget, mert akkor még rosszabb lesz tőle.
Én nem vagyok orvos, nem vagyok benne a témában. Csak ezt hallottam.
Másrészt orvosi körökben is megoszlanak a vélemények, hogy a H1N1 elleni és A/B törzs elleni oltást érdemes-e egyszerre beadni.
Van olyan orvos, aki simán beadja egyszerre, van aki azt mondja, legyen közte 2 hét, van aki inkább 1 hónapot javasol. És van aki azt mondja, hogy a gyereknek legyen 2 hét, de felnőttnek beadja egyszerre.
Az orvoslás nem egy mérnöki tudomány, hogy ott egy vonal a tervrajzon, és az fix, minden hozzáértőnek pontosan azt kell jelentenie. Hanem vannak benne árnyalatok, sosincs két teljesen egyforma lefolyású betegség, meg tejesen egyformán reagáló beteg, valamennyi eltérés mindig van. Még arra is van esély, hogy akár egy rutin vakbélműtétből, amit szinte a korház portása csinál, annyira egyszerű, a beteg nem fog felébredni. És nem azért mert elrontott az orvos valamit, hanem mert semmi nem 100%-os esélyű.
Nem tartani kell magunkat gondolkodónak hanem gondolkodni kell. Arra egy embernek sincs joga hogy mások egészségét veszélyeztesse. Márpedig aki a saját hibájából elkap egy betegséget és másokat is megfertőz az ezt teszi. Mit fog akkor mondani ha hazahurcolja a betegséget és a családjában következik be tragédia? A gondolkodás jellemzője hogy mindíg előretekint, csak ahhoz előre látni is kell. Elég idős vagyok ahhoz hogy lássam és tudjam hogy a gondolkodás tekintetében az elmúlt öt évtizedben nem fejlődés hanem éppen visszaesés történt.
Az hogy valaki idős, még nem jelenti feltétlenül, hogy jobban is gondolkodik, vagy okosabb bármiben. (Sőt, sokszor éppen nem, lásd a házukat figyelmetlenségből magukra gyújtó időseket.)
Van ismerős, aki mindig azzal érvelt, ha már mással nem tudott, hogy ő az idősebb, és több a tapasztalata. Ezek szerint neki mindig igaza lett volna egy fiatalabbal szemben. Ami persze nonszensz, hiszen bárki tévedhet, akár idős, akár fiatal, de ettől még neki tetszett ez az elmélet.
Emlékszem, hogy meglepődött, amikor szintén bemondta, hogy én vagyok az idősebb és a tapasztaltabb, erre a másik ember előszedte az igazolványát és egyeztettek, és kiderült, hogy mégis ő a fiatalabb 2-3 hónappal. Az idősebb bácsika rögtön le is csapta a labdát: "Akkor mostantól mindig nekem van igazam?"