HWSW Informatikai Kerekasztal: eMule és eDonkey - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (18 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

eMule és eDonkey

#41 Felhasználó inaktív   hko 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 10. 25. 23:18

Idézet: Hülyesamu - Dátum: 2004. okt. 14., csütörtök - 13:01

Furcsa dolgokat vélek felfedezni az eMule/eDonkey vonalon: programok, legalábbis az eMule, nem csak sorba állítják a letöltési kérelmeket (Queue Rating), hanem a sorban előre halads függ egy bizonyos kredittől, ami két gép közötti viszonytól függ, és azt mutatja, hogy te milyen jó csávó vagy a másik gépnél. (1 és 10 közötti szám).

és a kettő közűl az a nyerő, amelyik az alacsonyabb.

Namost, az eDonkey hálózatban az a legjobb, hogy nem kell teljesen letöltened a cuccokat a megosztáshoz, hanem az unfinished dolgokat is meg tudod osztani. Mivel viszont ezeket mindenképpen, vagy legalábbis defaultból megosztod, és mindenki, legalábbis a nagy többség így tesz, ezért szinte minden fájlnak az usereknél csak töredékei vannak meg, azaz, ha te valakitől elkezdesz letölteni, akkor ő is tud tőled letölteni, mert eltérő szeletek vannak meg a fájlból. Így egymásnál extra krediteket kaptok, gyorsabban mentek végig a letöltési sorokon.

A lényeg: ahoz, hogy te minnél gyorsabban végigmenjél a partnered letöltési során, az kell, hogy minnél többet töltsél föl -de csak neki. Ez pedig azt jelenti, hogy csak azoknak a partnereknek érdemes föltölteni, akiktől te is letöltesz, magyarul:

eMulén csak azokat a fájlokat célszerű megosztani, amiket még le sem töltöttél, minden más megosztása fölös, és rontja a letöltéseidet!!! Akkor jársz jól, ha semmit nem osztasz meg...

Hol a hiba? Tényleg így van?

Ennek az az előnye hogy nem érdemes (bár attól még lehet) leechelni. Mert ha nem töltesz fel, nem kapsz kreditet.

Azért ezt még meg lehet bolondítani az upload priority-vel.
Ha a Shared Files alatt (ott már látszanak esetleges letöltés alatt lévő file-ok) a priority-t Release-re állítod, akkor az upload queue-dban előbb sorra kerülnek akik ezt a file-t akarják letölteni. Magyarul olyan fileokhoz/felhasználokhoz termelődik kreditet amit release-re állítasz. Tehát célszerű mondjuk azt release-re állítani amit gyorsabban szeretnél beszerezni.

Aki egyébként innét emule-t használ, miylet átlagsebességeket ér el mondjuk 512-es ADSL-el?

#42 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 26. 09:14

Idézet: hko - Dátum: 2004. okt. 26., kedd - 0:18

Aki egyébként innét emule-t használ, miylet átlagsebességeket ér el mondjuk 512-es ADSL-el?

Háát... 5-6k/sec-nél már imát mormolok, hogy milyen gyors :Đ Nagyon ritkán sikerül kifogni 30-50+ k-s embereket, de ez ritka mint a fehér holló. A háromszázezer kilométeres queue-ról nem is beszélve, nomeg amikor pl. a nyolcadik helyről visszakerülsz a kétezerötszázadikra :mad: :reklamacio:

#43 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 26. 09:21

Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2004. okt. 26., kedd - 10:14

Háát... 5-6k/sec-nél már imát mormolok, hogy milyen gyors :Đ Nagyon ritkán sikerül kifogni 30-50+ k-s embereket, de ez ritka mint a fehér holló. A háromszázezer kilométeres queue-ról nem is beszélve, nomeg amikor pl. a nyolcadik helyről visszakerülsz a kétezerötszázadikra :mad: :reklamacio:

CFOS-t tedd fel (ha eddig még nem használod), és várj, most (másfél hónap használat után) soxor 20-28 kB-al jön le a cuccos (persze az összes éppen aktuális letöltést összeadva), ami, tekintettel a beállított  28/7 kB upload/download korlátra (256/64 kbites-es netnél) igen böcsületesnek mondható. Persze, van hogy visszaesik 5-8 kilobyte-os letöltésre, de az átlagom is 10-18 kB/s szokott lenni.

Türelem.

Ja, és a neten olvasgattam, hogy az újabb eDonkey (1.0) irtó lassú egyeseknek, ezért visszatértek a 0.53-hoz (nekem 0.53 van fent :lefety: )

Szerkesztette: worxland 2004. 10. 26. 09:23 -kor

aláírás
Spoiler

#44 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 10. 26. 11:30

Idézet: worxland - Dátum: 2004. okt. 26., kedd - 10:21

CFOS-t tedd fel (ha eddig még nem használod)

NetLimiter is jó erre a célra, már úgy megszoktam :D Meg lehet, hogy a router-nek kicsit nehezen tudnám "beadni" :)

Idézet

Türelem.

Abban nem szenvedek hiányt, de amikor egy 550 megás live koncertfelvétel másfél hónap alatt érkezett meg, kicsit kiakadtam :eek: :tooth:

Idézet

Ja, és a neten olvasgattam, hogy az újabb eDonkey (1.0) irtó lassú egyeseknek, ezért visszatértek a 0.53-hoz (nekem 0.53 van fent :lefety: )

Nálam meg e-Mule Sivka mod van :p Eddig még nem lassult be, bár nem tudom mihez képest "kellene" lassúnak lennie :)

#45 Felhasználó inaktív   hko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 26. 11:35

Ezt a szamarat terhelni kell hogy húzzon.  :pokeas2:

#46 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 26. 13:22

Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2004. okt. 26., kedd - 12:30

Abban nem szenvedek hiányt, de amikor egy 550 megás live koncertfelvétel másfél hónap alatt érkezett meg, kicsit kiakadtam :eek: :tooth:

Nem tudom, mit akarsz, nekem vannak olyan letöltéseim, amik hónapok óta állnak, némelyik 95%-on. Fincsi...

#47 Felhasználó inaktív   Hülyesamu 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 28. 22:18

Én is ritkán töltök, mondjuk 10k-nál gyorsabban, de ez annak a függvénye, hogy a gép mióta van bekapcsoltva. Ha 10-15 órát megy, a végén általános a 20-30, de ehhez tudni kell, hogy én nagyon ritka művészfilmekre vadászom :)

#48 Felhasználó inaktív   Decayer-9 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 06. 16:06

En ugy fel eve hasznalom az eMule klienst .. abbol is a pHoeniX mod-ot. Mostanra mar 30k koruli atlag DL-t tudok elerni es a file-ok toltese sem tart irdatlan sokaig.. (384/64 kbit/s) ...hacsak tenyleg nem 1-2 source-os ritkasagrol van szo (de akkor is meg lehet kerni a "kollegat", hogy release-elje az adott file-t, 50%, hogy megteszi).... persze igy is eltart egy darabig, de ido van...  :D A letoltesek attol is fuggnek, hogy Te mit toltesz fel (leven kreditrendszer, van hatasa nem is kicsi). Sosem szabad 1-2 filet tolteni.. mindig tobbet kell elinditani es azoknak beallitani a prioritasat (de ertelmesen, mert ha minden high, akkor uaz, mintha minden low lenne). Ugyan ilyen fontos lehet a feltoltesi prioritasok beallitana is. Tovabbi source szam erheto el, ha KAD-ra is felcsatlakozik az ember (csak eMule!). A maximalis src-vel is lehet jatszani (minek keressen a kliens tobb src-t, ha napok ota max 30-at talal?). Hasznalni kell az IP filtert, akkor elvetve lesz csak korrupt szelet. Rengeted mod van, erdemes megnezni oket, de leecher mod-ot nem nem etikus hasznalni, raadasul bann jarhat erte ill. a kliensek is fel vannak "fegyverezve" antileech tulajdonsagokkal. Nagy elony meg, hogy vannak ed2k link-ek, es van rengeteg oldal, ahol az aktualis release-ek linkjeit publikaljak, ezek valoszinuleg hamarabb "lejonnek".
Mindezekhez meg csak annyi, hogy pl. eMule 0.44b es ehhez kepest sztem a legjobb ed2k kliens. ;)
Regeltem egy szobat trefort.net-en: #eMule ... :think:

meg valami.. a halozat "hatranya", hogy alig van fennt magyar stuff .. ezen kene valltoztatni, de ahhoz elobb tobb embernek kene hasznalnia. ;)

#49 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 05. 12:14

Sziasztok!

Sajna semmi jó magyar nyelvű dolgot nem találtam gúglival az edonkey müködéséről ezért
felhozom egy kicsit a topicot mert volna egy-két :lama: kérdésem. Viszonylag ritkán használom az emule-t, igy néhány dolog a működésével kapcsolatban nem világos. Szal vannak a kiszolgálók, amiket gondolom a DC HUBjaihoz lehet hasonlitani. Amiben különbözik a DC-től - és inkább a torrenthez hasonlít - az, hogy tőlem is töltik én is töltöm másoktól ugyan azt a fájlt. DE ez úgy tudom nem pontosan ugy müxik, mint a torrentnél. :think:

Ami nem világos:
1. Mik azok a KAD-ok?
2. Mikor elinditok egy letöltést és duplán kattintok ugye mutaja a a usereket "sorban áll, sor megtelt, átvitel" stb állapotokkal. Ez mire vonatkozik? Mihez áll sorba ? A fájlhoz? hozzám? a kiszolgálóhoz? Magamat miért nem látom a sorban?
3. A keresés eredményénél van ilyen oszlop: források befejezése x%. Ha ez nem 100% akkor nem érdmes elkezdeni a letöltést, mert még nincs fent a teljes fájl?

Idézet

eMulén csak azokat a fájlokat célszerű megosztani, amiket még le sem töltöttél, minden más megosztása fölös, és rontja a letöltéseidet!!! Akkor jársz jól, ha semmit nem osztasz meg...

Ezt sem egészen értem. Mi akkor az értelme, ha nem osztok meg semmit? Tegyük fel megvan sok embernek az "ABBA - Dancing Queen" száma. Ha mindenki igy gondolkozik, én ezt nem osztom meg ne lassitsa letöltést, akkor ha valaki beirja a kersőbe ezt a zenét, nem lesz egy találat sem. :confused:
Akkor hogy is van ez? Persze sok Abba találat van én ezt csak példaként írtam. ;)

A válaszokat előre is köszönöm. Ha van jó magyar nyelvű link az is jöhet. :up:

Szerkesztette: Brett Shaw 2005. 01. 05. 12:43 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#50 Felhasználó inaktív   ERROR 404 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 00:05

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. jan. 5., szerda - 12:14

Viszonylag ritkán használom az emule-t, igy néhány dolog a működésével kapcsolatban nem világos...

Ahoj!

Igy van, amit Te is töltesz, azt mások is elérhetik, azaz szintén töltik maguknak.
A Kad (=Kademlia) pontos definicióját (egyfajta keresö algoritmus?) az alant belinkelt oldalon megtalálod, nagyjából és röviden annyi, hogy ezt elinditod, utána nem kell vele foglalkozni, felhasználói szemszögböl nem szabályozható.
A Kademlia segitségével szépen átpásztázzák a meglévö fájl-töredékeket (Chunkokat), ill. a megosztásodban lévö fájljaidat, hogy kereséskor ezek találatként szerepelhessenek más felhasználóknál.

A duplakattintást a fájlra ki tudod váltani egy szimpla "kurzor ->" -billentyüvel is.
Igy van, itt látod, hogy az általad letöltendö fájl kiknek van meg részben vagy egészben, azaz kik töltik veled együtt.
Ha letöltendö fájl csikja homogén kék, azaz lenyitva az összes fájl-darabka megvan valakinek, akkor ideális eset van, szépen töltögeted a többi Userrel együtt, ahogy letötltöd a darabkákat, úgy tünik el a fájlnév csikjából ls lesz fekete.
Ha valamely darabka hiányzik az adott fájlból, azaz avval nem rendelkezik senki az épp jelenlévö felhasználók közül, akkor az a szegmens pirosan virit.
Ez jelzés értékü, de csak pillanatnyi állapotot tükrözi.
Akkor nem érdemes elkezdeni a letöltést, ha a "Legutoljára a teljes láttam"-oszlopban a fájl mellett "Ismeretlen"-t, vagy nagyon régi dátumot látsz.

A "mit osszak meg?"-kérdésre tényleg az az ideális válasz, hogy elég azt, amit épp töltesz, viszont tényleg igaz a másik dolog is, hogy szükség van önzetlen megosztókra is, különben mindenki csak mástól várna tölteni való anyagot.
Ha letöltés után otthagyod adig, mig a "neked feltöltö" társak (barátok) is befejezik a maguk töltését, mondhatki korrekten jársz el.
Minél ritkább dolgot töltenél, annál inkább a cseretársakra leszel utalva, igy célszerü lesz velük "jóba lenni", ez kölcsönös lesz irányodba is, ha nem igy tennél, az is visszaüt ugyanigy.
Nem ritka anyagoknál ez annyira nem érvényesül, ott mindig lesz kitöl töltened.
Ha a veled együtt töltögetöket a "barátaidhoz sorolod" (jobb katt. a nevére, plusz ott kiválasztani), azt érde el, hogy az ö letöltéseiket segited a nálad meglévö darabkákból, hasonlóképp ha Téged jelölnek, neked is jobb lesz).
Ugyanigy adhatsz (és kérhetsz) barátnak/baráttól plusz letöltést (protekciós), ez akkor jön nagyon jól, ha a barátnak más darabkák vannak meg ill. hiányoznak, mint neked, igy egymást kölcsönösen elönyhöz juttatva tudtok többet letölteni.

Itt találsz bövebben információt, fórumot az Edonkey/Emule-ról:
Mp3 Portal - Mp3Pintyo

A házigazdája néha megfordul errefelé is, de talán célszerübb ott az mp3portal-on a saját fórumán kérdezni töle emule-kérdésekben.

#51 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 00:26

ERROR 404!

Köszönöm a kimerítő választ!  :respect:
Sok mindenre rávilágítottál.
NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#52 Felhasználó inaktív   ERROR 404 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 06. 01:10

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2005. jan. 6., csütörtök - 0:26

Köszönöm a kimerítő választ!  :respect:
Sok mindenre rávilágítottál.

Szivesen!  ;)

Privi ment!

#53 Felhasználó inaktív   kukucs 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 12. 21:40

Üdv az egybegyülteknek

A mai nap kb. 5 órát töltöttem emule fórumok olvasásával, sajna hiába.

A gond: Low ID (lehet röhögni), lassú vagy semmilyen letöltés.
A config: Fix IP kábelnet, internet megosztás belső hálón (ZoneAlarm kifelé internet, befelé trusted),  a másik gépen emule v0.44d (ZoneAlarm  trusted).
Idézet Mp3Portaltól:

A 4.0-ásban a következőt kell állítani:
1. Program Control fül a bal oldalon.
2. Programs fülecske a jobb oldalon
3. eMule-t válaszd ki a listából
4. Options gopmb jobb alsó sarokban
5. Expert rules
6. Add
7. Protocol rész-> Modify -> Add Protocol -> Add Protocol
8. Protocol: TCP & UDP
Description: elso
Destination port: Other
Source Port: Other
Az Any helyére pedig állítsd be a 4661-et.
9. Ismételd meg az egészet csak mostmár 4662-őt állíts be.

Ezeket végig csináltam, de semmi változás. A 4661 4662 jó? (talán 4662 4672 ???) bár igy sem megy.

Valakinek valami jobb ötlet?

#54 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 12. 22:03

Az e-mule kliensben is ezek a portok vannak megadva, hogy azokat használja? Ez: "internet megosztás belső hálón" hogy is van?
Port forwarding be van állítva?

#55 Felhasználó inaktív   kukucs 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 13. 07:54

Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2005. jan. 12., szerda - 23:03

Az e-mule kliensben is ezek a portok vannak megadva, hogy azokat használja? Ez: "internet megosztás belső hálón" hogy is van?
Port forwarding be van állítva?

A kapcsolat menüben TCP: 4662, UDP:4672.
Ha nyomok "Test port", azt üzeni, hogy "TCP failed".

Kábel-kábelmodem-hálókártya1-hálókártya2(ezen internetmegosztás)-hub-hálókártya(másik gépben, ezen emule).
Első gépen ZoneAlarm(beállítva első kártyán: Internet,  második kártyán: Trusted).
Második gépen ZoneAlarm( beállítva: Trusted).

Mi az a "Port forwarding" ???

Ha nem világos, az az én hozzáértésem hiánya miatt lehet.

#56 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 13. 08:07

Idézet: kukucs - Dátum: 2005. jan. 13., csütörtök - 7:54

Mi az a "Port forwarding" ???

Röviden annyi a lényeg, hogy a netmegosztó gépen valahogy át kell irányítanod az e-mule által használt portokat. Elvileg ez hiányzik, azért nem megy pl. a Test port. Nekem sajnos csak router-rel van némi tapasztalatom... Gondolom, valahol a helyi hálózatnál lehet beállítani (XP saját tűzfala?) :think:

#57 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 14. 16:55

Ööööizé...

Kép

Ennek ilyenkor mi baja (sorrendben: filenév, fileméret (MB), letöltött (MB), befejezett (MB))? :think:

#58 Felhasználó inaktív   ERROR 404 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 22:54

Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 16:55

Kép

Ennek ilyenkor mi baja? :think:

Úgyanilyen gebasz volt nálam is nemrégiben.
Elöször a fájlt megosztóra gyanakodtam, bár korábban nem volt adatforgalmam felé/töle, igy nem igazán találtam magyarázatot a dolog emberi oldalára, valószinübb, hogy ez egy bug a rendszerben.
Annyiban is hasonlit az én esetemhez, hogy nálam is egy rövid, 1 chunkból álló fájlnál jelentkezett, tehát nem hashing-probléma.
Mindenesetre amit most megtehetsz:
-  ha megvan ugyanez másnak, akkor rászólsz erre a másik tagra, hogy legyen már olyan rendes, és adjon már 1 slotot, hogy leszippanthatsd töle, persze ezzel a jelzéssel várni kell addig, mig a hibásan feltöltö alábbhagy ill. kisszáll, ez pár óra, vagy következö nap lehet talán. Addig megállitod ezt a letöltést.
-  Megkérsz valaki mást, hogy próbálja letölteni.
-  Jelzed a hibásan feltöltönek, hogy mi az ábra. Ez jelen esetben egy kicsi fájl, és ha csak neki van meg, akkor megkéred, hogy szedje már ki a megosztásából, tömöritse be, és ossza meg újra (ez max. 3-5 perc), hogy letölthetsd.
Ennyi toleranciát persze csak remélni lehet, aztán vagy van az illetöben annyi, hogy rááll a dologra, vagy csak kiveszi a megosztásából és tojik az egészre,  vagy nem reagál sehogy. Ez a legvalószinübb, sajnos.

Ha szándékosan megy ez a "móka", az persze más kérdés, akkor nincs mit tenni, keresni kell másik fájlt, vagy máshol...

Azért, ha valami régebbi kliensprogit használsz, akkor frissitsd, hátha azzal már nem jelentkezik ez.

#59 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 23:58

Háát, inkább megoldottam WinMX-szel :Đ Ez csak töltötte, töltötte, a végén már kétszáz megánál járt, a "befejezett" % pedig véletlenszerűen lenullázódott és indult elölről :eek:

#60 Felhasználó inaktív   ERROR 404 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 15. 00:06

Ugyanez volt nálam is, végtelen ciklus.
Ettöl függetlenül szerintem ez egy bug, nem hinném, hogy itt kezdödne a védekezés.

Téma megosztása:

• (18 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.