HWSW Informatikai Kerekasztal: Téli nyári időszámítás, legyen óra átállítás? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Téli nyári időszámítás, legyen óra átállítás? óraátállítás, időzóna, évszak, sötétedés Értékeld a témát: -----

Szavazás: Ki mit óhajt? (71 felhasználó adott le szavazatot)

Ki mit óhajt?

Vendégek nem láthatják a szavazást.
Voks

#21 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 24. 08:59

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 17:04

Ma már hülyeség ez az állítgatás. Csak kavar van belőle. Több kára van, mint haszna. Hagynám, ahogy volt előtte. Az idő haladjon szép egyenletesen előre. Ne legyen -/+1 óra ugrabugra. Bohóckodás.

Csak hát ez nem rajtunk múlik. Sőt, még csak nem is egyetlen országon.

Az biztos, hogy sok haszna nincs.
De hogy kára volna???

OFF:
Anno dolgoztam műszakban, és volt, hogy az átállítás napján éjszakás voltam. Egy órával kevesebbet kellett dolgozni a reggeli váltásig, de ugyanúgy 12 vagy 24 órának számolták. Nem fix havi, vagy napidíj volt, hanem óradíjban fizettek, azért számított. (Mondjuk a köv. váltáskor úgyis bejön, de ha éppen nem én vagyok aznap, akkor másnak kell +1 órát dolgoznia; mondjuk nem mintha nagyon számított volna, mert mire jött az állítás ideje, már rendszerint rég aludtunk :) )

#22 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 24. 09:32

Cím kérésre módosítva.

#23 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 12:17

Én azt utálom, hogy téli időszámításról beszélnek, bár tudom, hogy ez nagyon meghonosodott, így hát nem nagyon van mit tenni. Magyarázat: Nincs olyan, hogy téli időszámítás, csak olyan, hogy nyári időszámítás ill. normális / alap időszámítás.

Valamikor gazdasági értelme volt. Amikor még számított, hogy hány izzó van a csillárban, amikor még fontos volt a világítást minél kevesebb ideig bekapcsolva tartani. Azóta átalakult az ember fogyasztási szokása (a világ nagyfogyasztású részéről van szó, amit szoktak még fejlettebb résznek is nevezni).
Ma már sokkal több az irodaház, mint gyár, gigantikus bevásárlóközpontok vannak szabad ég alatti piacok helyett, és ezekben szinte mindenhol ég a lámpa még nappal is. Az én munkahelyemen is pl., ahol hatalmas ablakok vannak, az egyik fal majdnem teljesen ablak. El van sötétítve. Belesüt a Nap a monitorba, még ha háttal is van, mert visszaveri a fehér fal. Valamikor, a kockás papírnál, naplófőkönyveknél, tervezőasztaloknál, tábláknál ez nem okozott gondot. Ma számítógépek, monitorok vannak mindenhol. Kell nekik a "sötét" . Ezért elsötétítik reluxákkal, függönyökkel az ablakokat, és bekapcsolják a világítást, mert nem látnak. A fentről jövő fény nem okoz problémát a monitorok láthatóságának.

Amikor gyermek voltam, izgalmas volt számomra az akvárium pl. Nem sok helyen volt, de ahol volt, oda szívesen jártam. Ezek olyan 20-40 literes kis akváriumok voltak... Ma már sok helyen 200-500 litereseket látok. Elektromosan fűtik, világítják őket. Éjjel / nappal. Valamikor érdekes volt az "éjszakai áram". Ezzel vizet melegítettek bojlerekben, az éjszakai azt jelentette, hogy a kevésbé terhelt időszak, amikor az ipari egységek csökkentett terheléssel működtek. Ma már a normál áram és éjszakai között olyan kicsi az eltérés, hogy az az árában is meglátszik. Nálunk már nincs is erre kötve a bojler. Az, amennyit spórolnánk ezzel, nem kompenzálja azt, hogy esetleg egy napot kell várni, mire megint lesz meleg víz.

Még nem jellemző, hogy felénk nappal is égetnék a fényreklámokat, de nem úgy a világ "fejlettebb" részén, mint pl. LA vagy NYC Broadway. Ott olyan kakaóval nyomatják, ami nappal is világít. És nem annyit, mint nálunk, hanem hatalmas sugárutakat határoló magas épületek teljes felületét ellepő fotonszorókról van szó.
Tehát ma már kevésbé értelmes dolog az időátállás. Értelmét vesztette azáltal, hogy az egekbe szökött az energiafogyasztás. Nekünk, a világ "fejletteb" részén. Van, ahol még számít, nagyon is.

#24 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 13:40

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 24., vasárnap - 8:51

Nem tudom, hol laksz, hogy 5-kor már világos van :)
Én 6-kor kelek, és akkor még nemhogy a lakásban, de kint is sötét van télen.

Nem azt mondtam, hogy világos van, hanem hogy lehet látni. Ugyanúgy, ahogy ejfélkor is látok, ha kimegyek wc-re vagy akárhova. Magyarán nem vak sötétség van, hanem van némi fény.

Persze ez attől is függ, mennyi fény tud kintről beszivárogni egy lakásba.
Mindegy, én látok, és nem is szoktam vilgítani feleslegesen.  :)

Szerkesztette: des 2010. 01. 24. 13:42 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#25 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 13:45

Városban laksz?
Ha van holdfény, kint még csak látni. De bent?

#26 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 24. 13:53

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 24., vasárnap - 13:45

Városban laksz?
Ha van holdfény, kint még csak látni. De bent?

Igen. A kinti világítás beszűrődik minden ablaknál, szóval simán lehet látni. Amikor viszont áramszünet van az egész utcában, akkor vaksötétség van és csak botorkálok valami lámpa, gyufa felé.  :D

Szóval városban van sok fény este is, és az beszivárog az ablakokon.

(Anyámékat pl zavarja ez a kintről bejövő fény és besötétítenek este is. ehh.)

Szerkesztette: des 2010. 01. 24. 14:04 -kor

A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#27 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 26. 13:14

Én este mindig besötétítek, ne lesse az egész utca, hogy mit csinálunk lámpafénynél. Ha meg már be van húzva, akkor nem fogom széthúzni lámpaoltás utánra :)

#28 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 26. 14:24

Idézet: debaj - Dátum: 2010. jan. 26., kedd - 13:14

Én este mindig besötétítek, ne lesse az egész utca, hogy mit csinálunk lámpafénynél. Ha meg már be van húzva, akkor nem fogom széthúzni lámpaoltás utánra :)

Engem nem zavar, ha belátnak. Mondjuk nem utcára néz az ablak :)
(Bár a fürdőszoba az igen, de ott se szoktam a redőnnyel bíbelődni, sose zavart, ha néznek)

#29 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 26. 20:13

Én nem csak a téli-nyári időszámítást, hanem az időzónákat is megszüntetném. ;)
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#30 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 26. 22:52

Idézet: potyo - Dátum: 2010. jan. 26., kedd - 20:13

Én nem csak a téli-nyári időszámítást, hanem az időzónákat is megszüntetném. ;)

És az miért volna jó?
Ha távolra utazol, akkor ugyanúgy zavarna, hogy nem délben (vagy a saját időzónádban megszokott időben) van ebéd (mert az mondjuk éjszakára esik), hanem mondjuk 22 órakor. Mert ott éppen akkor delel a Nap.
Így meg akármekkora eltolódás van, azért 1-2 nap alatt megszokod, és nincs olyan, hogy este 10-kor "van dél".

Ahol meg fontos az egységes időszámítás, ott nem helyi idő szerint számolnak, hanem UTC (vagy GMT vagy más egységesnek megállapodott idő) szerint, és kész.

#31 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 26. 23:09

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 26., kedd - 23:52

És az miért volna jó?
Ha távolra utazol, akkor ugyanúgy zavarna, hogy nem délben (vagy a saját időzónádban megszokott időben) van ebéd (mert az mondjuk éjszakára esik), hanem mondjuk 22 órakor. Mert ott éppen akkor delel a Nap.
Így meg akármekkora eltolódás van, azért 1-2 nap alatt megszokod, és nincs olyan, hogy este 10-kor "van dél".

Ahol meg fontos az egységes időszámítás, ott nem helyi idő szerint számolnak, hanem UTC (vagy GMT vagy más egységesnek megállapodott idő) szerint, és kész.

Igen, pontosan ugyanúgy zavarna, akkor miért bonyolítjuk még azzal is a helyzetet, hogy az órát át kell állítani ha átmegyek a szomszéd országba? Ígyis-úgyis vacak, hogy hozzászokunk egyik időzónához és ha átmegyünk másikba, akkor hozzá kell szokni a másikhoz. Legalább az órát ne kelljen hozzá állítani. Pl. megbeszélésre mész Romániába, és azt mondják, hogy délre legyél ott. Erre te elindulsz úgy, hogy délre odaérj, és amikor odaértél, kiderül, hogy ott már egy óra van, és elkéstél :)

Amúgy Portugália miért van egy órával később mint Spanyolország? :think:

Szerkesztette: potyo 2010. 01. 26. 23:11 -kor

#32 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 27. 09:02

Idézet: potyo - Dátum: 2010. jan. 26., kedd - 23:09

... Erre te elindulsz úgy, hogy délre odaérj, és amikor odaértél, kiderül, hogy ott már egy óra van, és elkéstél :)
...

:)
Az élet bonyolult ...

#33 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 27. 09:49

Igen, pontosan ugyanúgy zavarna, akkor miért bonyolítjuk még azzal is a helyzetet, hogy az órát át kell állítani ha átmegyek a szomszéd országba?

Ah ja! Tényleg! Szívjon a másik ország, hogy neked jó jó legyen, ha esetleg odamész ;)

#34 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 27. 10:38

Amúgy Portugália miért van egy órával később mint Spanyolország? :think:

Az időzónák nem egyenletesen vannak beosztva. Többször politikai tényezők szerint alakulnak a zónák, nagy kiterjedésű országok sokszor indokolatlanul csak egy időzónát használnak, míg néha kisebb országok a szomszédos időzónába nyúlnak bele, mert máshová tartoznak. Vannak időzónák 30 és 15 perces eltérésekkel is.

Az időzónákat semmiképpen nem lenne helyes megszüntetni, de megreformálni nem ártana, hogy tényleg rendesen kialakított 24 időzóna legyen. Az ott élő embereknek fontos. Egy odautazó egyszer kibírja az átállást. Azért elég gáz lenne, hogy egyes helyeken 22 órakor lenne az ebéd, a család nekiülne korom sötétben a vályúnak. Mire este álomra hajtanák a fejüket, már világos lenne. Meg elég nagy vita lenne, hogy időzónák nélkül honnan induljon az az egyetlen "időzóna". Mindenki harcolna a neki kényelmesebb helyzetért.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#35 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 01:04

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2010. jan. 27., szerda - 11:38

Azért elég gáz lenne, hogy egyes helyeken 22 órakor lenne az ebéd, a család nekiülne korom sötétben a vályúnak. Mire este álomra hajtanák a fejüket, már világos lenne.

Meg elég nagy vita lenne, hogy időzónák nélkül honnan induljon az az egyetlen "időzóna". Mindenki harcolna a neki kényelmesebb helyzetért.

Ezt szerintem nem gondoltad végig teljesen ;) Ha 22 órakor lenne az ebéd, az azért lenne 22 órakor, mert akkor van a nap a legmagasabban az adott országban. Keletebbre az ebéd 21 órakor, még keletebbre 20 órakor, stb. lenne az ebéd.

Ahogy elfogadta (szinte) mindenki a GMT-t mint alapidőt, úgy elfogadnák az egész Földön GMT-t szerintem. Azt nem kell megváltoztatni, hogy napfelkeltekor kelünk, napnyugtakor lefekszünk (aludni :D ), ezeket a szokásokat nem kell feladnia senkinek. Csak napfelkeltekor nem öt órát mutatna az óra, hanem nyolc órát, de hét helyett tízre mennénk dolgozni, tehát a szokásait nem kell megváltoztatnia senkinek, mivel alapvetően a természethez igazodik minden, nem pedig az órához.

#36 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 07:40

Okés. Benéztem. De akkor is vitatott lenne, hol legyen az egyetlen időzóna kiindulópontja. Kína nem mondhatná joggal, hogy népesség, terület, nagyhatalmi státusz miatt náluk lesz délben 12 óra? Az embereket zavarná, hogy mondjuk 9 órakor kelnek és 21 órakor ebédelnek. Míg saját időzónánál tudja az ember, hogy 12 óránál lement a nap fele, azért áll a nap a legmagasabban. Pont azért, mert manapság az emberek többsége nem a természethez igazodik, hanem a rohanásban inkább az órát nézik. Ezen kívül a legtöbb országnak semmi előnye sem származna belőle. Nekik az a fontos, ami nekik jó, nem az, ami a világnak, vagy az utazóknak. Ha egységes időben akarnak gondolkodni, akkor UTC vagy GMT alapján most is átszámolnak.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#37 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 12:42

Érdekes témát boncolgattok. Ok, én lemondok a déli 12ről Kína előnyére! Ennyire nem ragaszkodok hozzá. Deviszont. Akkor valahol napközben pl ebédidőben lenne 0 óra, előtte hétfő, utána kedd, illetve a bolygón haladva jobbra-balra 1-1 órával, napközben lenne 0 óra, ezzel együtt naptári napváltás is. Vagy zónánként át kéne definiálni a napváltás időpontját, ami mindenhol a természetes éjfélre essen, ezzel együtt más időpontra. Így viszont a hétfő pl 11-től 10:59-ig tartana (ami természetes éjjel éjfélkor van), közte valahol egy 0 órással, dél körül. Szerinted mennyi ideig tartana a felbolydulás a világon, mire mindenki kellőképpen megszokja? Épp ezért kivitelezhetetlen, és nem túl frappáns. Az időzónáknak is valamilyen államhatárhoz kell igazodni, különben követhetetlen. Észak-Amerikában ezért valamennyire kockásak az államok, a többi helyen meg kacskaringós girbegurba. Oroszoknál nem tudom mi a szitu, de girbegurba és pár esetben 2 órásával lépked.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#38 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 28. 15:20

Idézet: Samuraj - Dátum: 2010. jan. 28., csütörtök - 12:42

... Akkor valahol napközben pl ebédidőben lenne 0 óra, előtte hétfő, utána kedd, illetve a bolygón haladva jobbra-balra 1-1 órával, napközben lenne 0 óra, ezzel együtt naptári napváltás is. Vagy zónánként át kéne definiálni a napváltás időpontját, ami mindenhol a természetes éjfélre essen, ezzel együtt más időpontra. Így viszont a hétfő pl 11-től 10:59-ig tartana (ami természetes éjjel éjfélkor van), közte valahol egy 0 órással, dél körül. ...

Az mindegy, hogy mikor van napváltás, hogy éppen világosban, vagy evés közben.
Aki éjszakás műszakban dolgozik, annak lehet, hogy éppen kajázás közben van éjfél, mégsem zavarja.

Pl. a nap nem 6-kor kelne fel, hanem mondjuk 11-kor, és a munkaidő nem 8-16-ig, hanem 13-21-ig volna.
Máshol meg 22-től 06-ig volna a munkaidő, mert akkor van világos.

Inkább azért nem érdemes bevezetni, mert:
1. a már megszokott rendet felborítaná, egy darabig óriási fejetlenség és káosz lenne.
2. aki akar, az most is számolhat egységesített idővel, mert van, akár több fajta is.

#39 Felhasználó inaktív   Kékcinege 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 03. 02. 19:39

Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 14:02

a téli időszámítás a "valódi", nem a nyári.

Igen, én is így tudom.

#40 Felhasználó inaktív   Kékcinege 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 03. 02. 19:41

Idézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2010. jan. 23., szombat - 16:06

Kötelezzük a világ kormányait, hogy töröljék el a nyári időszámítást?

Yesss!!!! :)

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó