Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 06. 13:56
Mi az, hogy csak egy SSD-ért? Csak egy prociért, meg csak egy alaplapért ki lehet adni ennyit meg még sokkal többet is, de egy ssd-ért nem, mert kisebb a kapacitása mint a hdd-nek?
Ez olyan mintha l2 cache méret alapján választanál processzort.
Azért talán kicsit sarkos a példa, hisz egy procinál nem a cache a lényeg, egy adattároló eszköznél meg a méret nem utolsó szempont.
Idézet: fLeSs - Dátum: 2010. 04. 02. 22:10
nyilván mindenki más hardvert tesz előrébb, mások a prioritások.
ezt asszem írtam a múltkor is, hogy ha az embernek van egy kétmagos procija és négymagoson gondolkozik mert "lassú" a gépe akkor én inkább az SSD-t ajánlom (nyilván itt most nem egy olyan konfigról van szó amin sokmagos meló folyik). még azt is meggondolnám, hogy 1magosról 2magosra, vagy maradjon 1magos+SSD. egy 5 éves, egymagos konfigba beraktam egy jmicronos SSD-t ami a létező leggyengébb és "érzésre" sokkal gyorsabb volt, mint az i7-870 @ 4 GHz ami alatt vinyó van. ennyi a különbség. és most nem csak a bootra gondolok, hanem mindenre ami betöltést igényel.
sztem egy rendszer SSD hozzátartozik egy 21. századi számítógéphez, a vinyó sebessége egész egyszerűen nem méltó a többi mai hardverhez. és ezt a rendszer SSD szerepet az X25-V tökéletesen betölti.
Nem méltó, de ez egy adattárolásra szánt eszköz. Az SSD-nek meg a mérete (és a szekvenciális írása/olvasása sem annyira) nem méltó a mai igényekhez.
Jött Mumiától is a remek cache példa... azért ne keverjük össze a dolgot.
Ha közben TB-okkal dobálózunk akkor egy rendszer SSD mennyiben könnyíti meg az életünket általánosan? FF bejön 2mp alatt 10 helyett? Ja, de másik 20-30 perc meg elmegy a HD filmek másolására HDD-HDD között... Vagy bejön a videoszerkesztő 2mp alatt, de utána ugyanúgy gigákat kell mozgatni. Szvsz komolyabb munkára 80gb-tól kezdeném el nézegetni őket.
Szóval:
1. A sebesség azért nem minden.
2. Persze egy átlag felhasználónak, ill. felhasználás alatt "csipcsup" programokkal sokat dobhat a használati értéken egy kisebb is, de arra meg van 1000 más lehetőség is. Második vinyó, raid, stb... Persze, ezek nyilván még mindig szar próbálkozások az SSD random elérése mellett, de a használati eredmény mégsem olyan rossz és az említett csipcsup dolgoknál épp elég lehet.
3. Továbbra is azt mondom az SSD nem lehet rossz, de közel sem musthave egy asztali konfigba. Ha csipcsup dolgokra kell akkor azért, ha nagyobbakra akkor meg azért.
4. Notiba ölni tudnék érte a mostani HDD helyett.
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 03. 00:10
Mondom, próbáld ki, azután ítélkezz.
Nekem hdd-vel a firefox első indítása 10-15 mp is megvolt. SSD-vel 2-3 mp.
Boot után ha pl rákattintottam sajátgépre, akkor az is több mp volt mire beadta, most észrevehetetlen, rákattintok és már ott van. És ez a legolcsóbb, és tesztekben legszarabbul teljesítő ssd-k egyike, de 1.5x áron ennél 3x gyorsabbat kapni, ha a teszteknek hinni lehet. De hdd-hez képest így is ég és föld a különbség.
Nem tudom mi van az FF-ben nálatok, de nálam nem 10-15mp az indulása, pedig egy ideje fent van már a gépen.
Mondjuk egyszer volt már, hogy irtottam a historyt, mert tényleg k* lassan indult. Ha meg ettől van az lol. Én biztos nem vennék egy ilyen elb*szott dolog miatt SSD-t. Kitörlöm, átírom, olyat teszek fel, ami nem 15mp-ig tölti a history-t, stb... lásd 2. pont.
Múlt héten a vita (amiben kiderült, hogy kényelmetlenül lassú a HDD-s rendszer) annyira megindított, hogy gyártottam egy tesztet otthon milyen sebességgel indulnak a mostani rendszeremen a progik. Majd futtatok egyet "hideg" indítás után.
Idézet: WiZARD - Dátum: 2010. 04. 06. 21:26
na így pár nap ssd használat után azt kell mondanom hogy csalódás.
pedig elvileg elég jófajta, nem nagyon van gyorsabb.
első nap is csalódás volt, de gondoltam hogy csak én vártam sokat tőle. de így pár nap után sincs meg az az húde érzés.
persze lehet hogy a 2 db velociraptor raid0ban volt túl gyors, bár elvileg (főleg access time-ban) az is nagyon elmarad ssd-től.
Nahát...

Én a másik topicban mondtam - SSD-t még nem használva - hogy nem feltétlen látom minden gépen az irtózatos nagy sebességnövekedést és főleg használati érték növekedést (amiről itt már didyman is ír) SSD-nél. Egyébként én a Raptorokat nem biztos, hogy megtartanám SSD mellett. Raidben egy sima 7200-es pár is alig lassabb de árban messze van tőle...
Összességében én az ár/méret/használati "érzés" érték háromszögben nem látom az egyensúlyt az SSD-ben. Ha változik a méret/ár akkor talán helyreáll...
0. Minden sz*r értelmes sebességgel betöltődik a mostani gépemen. Ami nem az nem a HDD-re vár általában, hanem detektál, szarozik valamivel, stb...
Ami tárolással kapcsolatos és lassú, az:
1. Windows boot - viszonylag lassú, de kibírom.
2. Nagyméretű adatok töltése, mozgatása: erre nem jó az SSD.
3. Párhuzamos dolgok: tömörítés közben nem indul az FF. Ja, ez így van és bosszantó, de 1mp pause a tömörítésen és már böngészek is a tömörítés közben. Tömörítés közben nem megy másik tömörítés/másolás. Goto 2. pont, nem a párhuzamos eléréssel van a fő baj, hanem a sok adattal.
Szerkesztette: vipi 2010. 04. 07. 13:51 -kor