Re: Bemutató: nem okoz csalódást az olcsó Intel SSD
Elküldve: 2010. 04. 03. 09:50
Elküldve: 2010. 04. 03. 10:10
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 03. 00:10
Nekem hdd-vel a firefox első indítása 10-15 mp is megvolt. SSD-vel 2-3 mp.
Boot után ha pl rákattintottam sajátgépre, akkor az is több mp volt mire beadta, most észrevehetetlen, rákattintok és már ott van. És ez a legolcsóbb, és tesztekben legszarabbul teljesítő ssd-k egyike, de 1.5x áron ennél 3x gyorsabbat kapni, ha a teszteknek hinni lehet. De hdd-hez képest így is ég és föld a különbség.
Hát nem tudom ... nekem az Iceweasel (a ff kódjából készült, annak az utóda) alapban 3 mp talán, Debian Squeeze-en. Ráadásul nem egy brutál gép, anyám netezős gépe, csak egy 80-as MAXTOR STM380215A van benne, és ez is csak UDMA2 módban megy, mert 40 eres dróton van bekötve.
Így elég fura volna, ha a ff Windows-on 15 mp-ig indulna.
Most kíváncsiságból megnéztem, Openoffice Writer, 12 mp ... pedig ez egy kimondottan lassan induló program.
Amúgy jó dolog volna SSD-re cserélni, az nem kétséges, hiszen gyorsabb, tisztább, szárazabb érzés.
Csak ugye az ára ... míg egy 80-as HDD-t megkapsz 10e ft-ért újonnan (sőt, sokkal nagyobbat is picivel többért), addig egy ugyanekkora SSD ennek többszöröse.
A másik amibe bele tudnak kötni, az a mérete, hogy nincs TB-os darab (az átlagember számára).
Majd ha beindul a technika, akkor lesznek sokkal olcsóbban is sokkal nagyobb méretben, akkor mindenki cserélni fog rá.
Elküldve: 2010. 04. 03. 10:12
Idézet: fLeSs - Dátum: 2010. 04. 02. 19:48
1. 40 GB-osként van eladva
2. de csak 37 GB adat fér rá,
Idézet
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."
Elküldve: 2010. 04. 03. 10:16
Idézet: djculture - Dátum: 2010. 04. 03. 10:59
Az "initial" nem azt jeleti, hogy már gyárilag hibás volt?
A gyártási folyamat során nem 100%-os chipek készülnek, és a hibás részeket letiltják még a gyárban.
Elküldve: 2010. 04. 03. 10:23
Elküldve: 2010. 04. 03. 10:48
@midnight coder: nekem a netbeans az szányakat kapott, vs-t nem használok.
Elküldve: 2010. 04. 03. 12:00
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 03. 10:25
És ezek szerint akkor az SSD-knél beszámítják a tartalék területet is, és a méretét GiB-ban (1024-es szorzó) adják meg?
Meg azért volt számomra becsapós, mert 40 000 000 000 byte az ~37,25 GiB, erre még rájön egy filerendszer, máris egy 37GiB-hoz közeli érték lesz a felhasználható hely.
na, ez a gibibyte és gigabyte dolog az ami megkeveri az embereket. én anno a JEDEC szabványt tanultam, ami szerint 1 gigabyte 1 073 741 824 byte (2 a harmincadikon vagy 1024 a harmadikon) = 1024 MiB.
ez mára gibibyte lett (háttértárolóknál), és a gigabyte az 1000000000 byte (956,67 MiB)
de lehet, hogy összekeverem.
a 40 GB-os X25-V-n 37,249 GiB a felhasználható terület ami 39 996 878 848 byte, ezt most néztem meg a sajátgépben. de 5 db 8 gibibyte-os chip van rajta, ami összesen 42 949 672 960 byte.

az a maradék terület az elhasználódott cellák "kicserélésére" és a wear-leveling mozgásterének van fenntartva, az úgynevezett pót vagy tartalékterület, avagy spare area. ez az X25-V-n 2,75 GiB.
minél nagyobb a spare area, annál később következik be teljesítménycsökkenés az SSD-n. minél nagyobb az SSD, annál nagyobb a spare area.
ez a gibi meg giga illetve aki kitalálta a keverésüket totális idiotizmus. én ha azt írom, hogy GB ami alatt gigabyte-ot értek akkor az 1024 a harmadikon byte. viszont a vinyógyártók 1000 a harmadikont értenek alatta.
Szerkesztette: fLeSs 2010. 04. 03. 12:12 -kor
Elküldve: 2010. 04. 03. 12:46
10 Ft-os kerdes amugy: a 10Mbps vonal, az mennyi?

Elküldve: 2010. 04. 03. 13:07
Idézet: fLeSs - Dátum: 2010. 04. 03. 13:00

az a maradék terület az elhasználódott cellák "kicserélésére" és a wear-leveling mozgásterének van fenntartva, az úgynevezett pót vagy tartalékterület, avagy spare area. ez az X25-V-n 2,75 GiB.
minél nagyobb a spare area, annál később következik be teljesítménycsökkenés az SSD-n. minél nagyobb az SSD, annál nagyobb a spare area.
Értem.
Azonban a legtöbb felhasználót nem érdekli, hogy mekkora csipekből van összerakva, vagy egyáltalán mi van belül. Csak az érdekli, hogy mennyi az általa használható rész. (Mint egy HDD-nél sem érdekel senkit a méreténél, Téged sem, hogy hány pótszektor van benne: az érdekel, hogy Te mennyit bírsz ráírni amíg betelik.)
És a technikai megoldástól függetlenül, ha nekem egy eszközre amin tárolni tudok 39 996 878 848 byte-ot, rámondják, hogy 40 GB (amihez ráadásul még pár MB hiányzik is), akkor az GB-ban van megadva, nem GiB-ban.
Idézet: fLeSs - Dátum: 2010. 04. 03. 13:00
Igen. És ezek szerint az SSD gyártók is.
Ezt anno kellett volna nem elkezdeni, amikor először kezdték az 1024-es szorzókat használni.
Megint az történt, hogy egy technológiai ok miatt (a 2-es számrendszerben 1024 a kerek szorzó) változtattak meg valamit, mert egyszerűbbnek tűnt az mondani, meg azzal számolni, hogy 64 kB, minthogy ~65,5 kB.
Elküldve: 2010. 04. 03. 13:10
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 03. 14:07
az igazsághoz hozzátartozik, hogy 1 MB-tal el van tolva az első partíció és a valódi X25-V-n 37,27 GiB hely van, nekem egy X25-V belsejű Kingstonom van, ezen vmiért kicsit kevesebb a hely.
Elküldve: 2010. 04. 03. 13:12
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 03. 11:10
Így elég fura volna, ha a ff Windows-on 15 mp-ig indulna.
Most kíváncsiságból megnéztem, Openoffice Writer, 12 mp ... pedig ez egy kimondottan lassan induló program.
Előhozakodsz valami lecsupaszított, szénné optimalizált verzióval, mi értelme van? Persze, hgy az gyorsabban indul el mint a sima, hiszen gondolom ezért csinálták. Nem a szúz ff indul 15mp-ig természetesen, hanem az amiben sok hónapnyi history és form data meg jelszavak vannak eltárolva, és jónéhány extension is rá van téve. Nem véletlenül van firefoxban az előzmények megőrzése valami viccesen alacsony értékre állítva defaultból, mert ahogy növekszik a history exponenciálisan nő az első indulás ideje. Már azon gondolkoztam mielőtt megvettem az ssd-t, hogy áttérek tényleg más browserre, mert már untam, hogy ennyire lassú, még annak árán is, hogy a többi böngésző kevesebb szolgáltatást nyújt és sok funkció hiányzona. De most ez a gondom megszűnt létezni, mert így ismét úgy indul ff mintha frissen lenne telepítve.
Idézet
Csak ugye az ára ... míg egy 80-as HDD-t megkapsz 10e ft-ért újonnan (sőt, sokkal nagyobbat is picivel többért), addig egy ugyanekkora SSD ennek többszöröse.
A másik amibe bele tudnak kötni, az a mérete, hogy nincs TB-os darab (az átlagember számára).
Komolyan nem értelek titeket, hányszor kell leírni, hogy az SSD jelenleg nem a HDD kiváltására való, hanem kiegészítésre. Nem kell több tb-os legyen, ha csak maga a windows meg a böngésző és office programok azon vannak már óriási a különbség. Nem azon kell tárolni a fotókat videókat, meg játékokat.
Idézet
Nem cserélni kell rá, hanem venni egyet a rendszernek, vagy én vagyok a buta és nektek olyan gépetek van ami 1 merevlemeznél nem kezel többet?
Gondoljatok bele, ha most valaki nekiáll egy átlag gépet összerakni irodai munkára. Kijön 150-ből monitorostól egy egész használható gép. Sokkal jobban jár akkor, ha nem centizi ki a cpu-t meg memóriát hogy abból legyen minél jobb meg több, hanem inkább vegyen picivel gyengébb cpu-t pl Celeron Dual Core marha jó ár/érték aránnyal bír most 10k-ért olyan procit kapni amivel a legtöbb játék is elmegy. És ne vegyen 4 giga ramot hanem csak 2-t mondjuk és inkább vegyen akár csak 32 gigás ssd-t az így megspórolt pénzen, ég és föld lesz a különbség.
Elküldve: 2010. 04. 03. 13:21
Elküldve: 2010. 04. 03. 13:27
Idézet: bogdan - Dátum: 2010. 04. 03. 13:46
10 Ft-os kerdes amugy: a 10Mbps vonal, az mennyi?

A sávszélesség meghatározásánál általában nem 1024-es szorzót használnak.
Annak leginkább csak a memóriáéknál volt értelme, hiszen a decimális számrendszerben nem kerek méretük volt.
(Egyébként ez attól is függ, hogy melyik rétegnek a sávszélességét nézzük, hsizen az alsóbb rétegeknek a kommunikációja elvesz a felsőbb rétegek sávszélességéből. Ezért van, hogy a raw sávszélességnél általában kevesebbet tudunk mérni pl. file átmásolással.
Aztán van ennek a fordítottja is, amikor az adatokat az egyik réteg tömöríti is, ekkor szerencsés esetben a másoláskor nagyobb sávszélességet tudunk mérni, mint a csatorna sávszélessége. Ez viszont csak látszólag nagyobb sávszélesség, hiszen az adatfolyamban redundancia van, ezért tömöríthető: azaz valójában nem vittünk át több információt, csak az átvitt információ egyes részeit megismételtük)
Elküldve: 2010. 04. 03. 13:32
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 03. 09:12

Elküldve: 2010. 04. 03. 13:57
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 04. 03. 14:12
???
Ez egy teljes Debian rendszer GNOME-mal és annak minden "nyalánkságával" együtt, az ftp.hu.debian.org tükörről telepítve és rendszeresen frissítve. Semmi csupaszítás nincs benne.
Abban igazad van, hogy valóban szoktam üríteni a böngésző cache-sét rendszeresen, pár hetente, de nem szoktam észrevenni, hogy lassú volna amikor nem üres.
Fotókat, filmeket valóban nem, de a játékoknak azért jó volna.
Nem cserélni kell rá, hanem venni egyet a rendszernek, vagy én vagyok a buta és nektek olyan gépetek van ami 1 merevlemeznél nem kezel többet?
Gondoljatok bele, ha most valaki nekiáll egy átlag gépet összerakni irodai munkára. Kijön 150-ből monitorostól egy egész használható gép. Sokkal jobban jár akkor, ha nem centizi ki a cpu-t meg memóriát hogy abból legyen minél jobb meg több, hanem inkább vegyen picivel gyengébb cpu-t pl Celeron Dual Core marha jó ár/érték aránnyal bír most 10k-ért olyan procit kapni amivel a legtöbb játék is elmegy. És ne vegyen 4 giga ramot hanem csak 2-t mondjuk és inkább vegyen akár csak 32 gigás ssd-t az így megspórolt pénzen, ég és föld lesz a különbség.
Értem amit mondasz, és nekem akár 40 vagy 64 GB is elég volna, azaz külön HDD sem kellene mellé. (Bár 80 GB hely éppen most lesz kevés, de ha "meghúznám" magamat, akkor fele is bőven elegendő volna)
Csak szerintem egyelőre nem éri meg az ára. Nekem.
A tesztek szépek, meg 200 program kinyílik 15 mp alatt, látom, hogy gyors, meg jó.
De nem szoktam 200 programot kinyitni egyszerre, csak egyet vagy kettőt.
És sosincs az, hogy fél percet kéne malmozzak egy kattintás után, mire feljön a böngésző.
Aminél tényleg érzem, hogy jó volna, az a DOOM3, az mire annakidején elindult, meg betöltötte a pályát, ahol utoljára jártam, az beletelt 1-2 percbe.
Ott látszott, hogy a diszk volt lassú, mert utána ha másik mentést töltöttem be, az bejött kb. 5 mp alatt. Elsőre meg volt mondjuk 1 perc, közben a HDD LED-je folyamatosan világított.
Csak ezért, hogy ha hétvégén délután játszok egy kicsit, akkor az első elindulás 1 perccel rövidebb legyen, nem veszek SSD-t. Most még, de majd ha jóval olcsóbb lesz, akkor bizonyára én is beruházok egybe.
Elküldve: 2010. 04. 03. 14:08
Lehet, hogy ebbe a gépbe veszek egyet, mert igaz, hogy céges, de nekem marad több időm, ha napközben kevesebbet kell várnom minden egyes wordre vagy excelre, hogy megnyíljon.
Az otthoni gépeim már évek óta úgy vannak konfigurálva, hogy van egy 30-50GB-os rendszer partíció, és külön merevlemezen vannak az adatok.
Amelyik proginak sok hely kell (Encarta, Britannica, stb.), azok úgy vannak telepítve, hogy az adat partíción vannak (D:Program files mappában, stb.).
Windows XP-hez van már trimmelő segédprogi?
Elküldve: 2010. 04. 03. 14:14
Idézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 04. 03. 14:27
Annak leginkább csak a memóriáéknál volt értelme, hiszen a decimális számrendszerben nem kerek méretük volt.
talán az SSD-k esetében is ezért használják az 1024-es szorzót, mert az SSD is NAND memóriák köré épül.
szal a 40 GB-osnak eladott SSD ténylegesen 40 GiB méretű, de csak 40 GB a formázott méret.

Elküldve: 2010. 04. 03. 14:16
Idézet: olee - Dátum: 2010. 04. 03. 15:08
Windows XP-hez van már trimmelõ segédprogi?
az összes trimmelő progi fut XP alatt, elvégre épp ez a céljuk, mivel az XP (és a Vista) nem támogatja natívan a trimet.
Intel SSD Toolbox
Indilinx vezérlős SSD-ken a wiper.
Szerkesztette: fLeSs 2010. 04. 03. 14:21 -kor