Re: Egyre kevesebb érv lehet az iPhone ellen
Elküldve: 2010. 04. 09. 20:09
ipadről azt írta vki, hogy 8-25éves korosztálynak szól. járjuk ezt körbe:
apple karonfogja a twittert és a fészbukot (twittert a tinik kiröhögik, fészbuk csetet pedig legtöbben tiltják, mindkettő zéró funkcionalitású lássuk be), mert ezek mennek az iphone/ipad-en szépen a browserben => buzdít a blogolásra.
ezek mellett van több 10millió tini Amerikában és Európában, akik többszáz kontakttal rendelkeznek MSN, AIM, googletalk, skype rendszereken. ők vagy használják ezeknek a zéró funkcionalitású ocsmányul kinéző sz*rul konfolható webes kliensét egy safari tabban, vagy csak le vannak tojva szimplán.
apple híres volt arról, hogy kiszed minden "felesleges" sallangot az eszközeiből fizikailag is és szoftveresen is, de a kedvéért nem fogok visszamenni 10 évet az időben emailezni 900$ fizetve az ipadért, hanem inkább webkamerázok és fájlt küldök egy 300$-os netbookon msn-en. *sóhaj*
Elküldve: 2010. 04. 09. 20:31
Szived joga. De ettol me"g az iPad bombasiker mar most is, es az is marad. Az iPhone-ban sem hittek sokan, pedig az sokkal igeretesebbnek es kulonlegesebbnek tunt az elejen is mar, mint most az iPad. Majd az iPad 4G talan meggyoz Teged is. Engem mar az elso eresztese is meggyozott arrol, hogy kell egy ilyen nekem. Furcsamod en pl. notebookot nem hasznalok, csak mobilt (de azon se sokat netezek) meg desktopot. A notebook nekem tul nehez, tul nagy, es tul sokaig tart, mire elindul. Nekem egy nagyra nott iPod Touch tokeletes lesz.
Elküldve: 2010. 04. 09. 20:42
Idézet: Ytse - Dátum: 2010. 04. 09. 18:14
Pénzes alkalmazásban is? AppStore-ban ki lesz írva, hogy ez az alkalmazás reklámokat fog megjeleníteni? Mit lehet csinálni a pszeudomultitaszkos telefonnal, miközben az éppen reklámot mutogat?
"Egyre kevesebb érv lehet az iPhone ellen"
Möhö.

Ezt meg igazán megfixálhatnátok már.
(szerk, offtopik: árvíztűrő tükörfúrógép a fórumból)
Szerkesztette: szeder 2010. 04. 09. 20:49 -kor
Elküldve: 2010. 04. 10. 17:02

lehet hogy kicsit földhözragadt vagyok, de nem tud meggyőzni egy olyan eszköz ami reklámokat integrál az alkalmazásokba, és nem tudok rajta msnezni böngészés közben + kényelmetlen rajta gépelni.
vannak akik finnyásak egy billentyűzet nyomáspontjára is, most pedig menjünk el az üveglapon tapicskolás irányába... érted.. ez nekem nem jön be 4g-n sem...
létezik rá alternatíva harmad-féláron jobbnak tűnő konfiggal (nagyobb kijelző, nagyobb diszk, használható gombok, usb kapuk), ami megadja a szabadságot is válaszható programok és oprendszer tekintetében... a hardver erősségét pedig hagyjuk. senki sem fog renderelni továbbra sem netbookon, vagy ipaden, a filmeket pedig lejátsza mind!
a maga nemében jó az apple hardver és a szoftver is elismerem, használtam iphonet, el tudom képzelni milyen lehet az ipad. csak én egyenlőre egy filmnéző, netet böngésző táblát látok benne, amíg a netbookban egy gyenge számítógépet..
Elküldve: 2010. 04. 10. 17:28
Idézet: szeder - Dátum: 2010. 04. 09. 21:42
Nincs szifonom, de egyre több ingyenes Symbian alkalmazásban vannak reklámok. Ott úgy működik, hogy a szoftver indításakor, kilépéskor meg mondjuk játékoknál a következő pálya betöltése előtt kapsz egy reklámot, amiben vagy megnyitod a linket, vagy skippeled. Itt se lehet másként, gondolom, ugyanúgy az alkalmazás mutogatja őket, csak nem egy féloldalas kódot kell írnia a fejlesztőnek, ami megjeleníti a reklámot és jelent a reklámszervernek, hanem egyszerűen meghívja az iAd API-ból a showAd() függvényt.

Elküldve: 2010. 04. 10. 17:41
Idézet: Fiery - Dátum: 2010. 04. 09. 14:19
Ki lehet nevetni az Apple-t, de most mar joval nagyobb iparagi befolyasa van, mint az Adobe-nak. Az iPad, iPod Touch es iPhone harmas egyuttveve (az eladasi szamok alapjan) mar olyan mennyisegu mobil webes klienst jelent majd hamarosan, amit egyetlen webdizajner sem fog tudni kikerulni vagy atlepni. A kerdes nem az lesz, hogy melyik bongeszoben hogyan jelenik meg az adott weblap, hanem hogy az iPad/Touch/iPhone-on rendesen jelenik-e meg. Desktopon megmaradhat a Flash termeszetesen (mint ahogy tobb weblap is ezt az utat valasztotta), es megmaradnak a Flash jatekok is nyilvan, de minden weblapnak lesz teljes erteku verzioja Flash mentesen is, HTML5 alapokon.
A jovo nem a Flash, ahhoz egy jobb Flashre lenne szukseg, meg hogy az Apple ne fejlodjon tovabb. De hamarosan az M$-Google-Apple harmas fogja uralni a webet.
Ezzel mindösze behoztak plusz egy platformot - ahogy azt te is írtad - amin meg kell jelenjen egy webódal. Öröm.
A flasht ezzel nem szorongatja meg, max mobil platformon hoz egy alternatív vonalat. Asztali vonalon meg a brutális kb 5% körüli részesedésével nem sok vizet zavar a webes trendek terén. Főleg hogy ugye az OSX nem egy olyan zárt platform mint az iPhone/iPad, szóval azalól még ha fejreálnának sem tudnák kivágni a flasht, amíg a userek feldobják.
Lassan őrőlnek a w3c malmai, végleges html5 még rohadtul sehol nincs, nem hogy jelentősen terjedne. Nagyjából a beágyazott video az egyetlen elem belőle, ami használható(és még ennél is ott vergődnek a kurva codec formátumon). Pedig egy végleges html5 specifikácótól, amire a böngészők instant implementálnak is kb a seggemet csapkodnám a földhöz örömömben.(Én amúgy rohadt nagy ellensége vagyok a flashnek.)
Az iPad meg - pontosabban a kategória amit képvisel - az új netbook. Tipikusan semmire nem jó, annyi előnye van a netbook-al szemben, hogy legalább kezelhetően teszi mindezt. Szépen minden gyártó elkezdi majd futószallagon fosni a tabletet, ahogy az a netbooknál is volt(még meg is jegyezték páran, hogy alapvetően nem sok értelme van a cuccnak, dehát az emberek veszik, akkor nem lehet kimaradni az üzletből) és kell majd egy kis idő mire a jónépek rájönnek, hogy vettek egy darab szépen megdizájnolt szobadíszt. Azt meg hogy mekkora siker nem tudom. A hírekben én azt olvastam hogy nagyjából feleannyi ment el belőle nyitáskor, mint azt előre tervezték, bőven maradtak készletek, ettől persze még lehet a maradékot seperc alatt elkapkodják.
Szerkesztette: Yv@n 2010. 04. 10. 17:45 -kor
Elküldve: 2010. 04. 10. 18:04
Elküldve: 2010. 04. 10. 18:29
Idézet: Fiery - Dátum: 2010. 04. 10. 19:04
A html 5 draft az előrejelzések szerint 2012-ben kerül RC státuszba. 2020körül pedig véglegesbe... Jelenleg ott tartunk, hogy a webkit engines böngészők támogatnak rendesen html5 elemeket, ami win alatt a chrome-ot és safari-t jelenti. Ez nagyjából a böngésző piacból 5%. Szerintem ez egyelőre kevés lesz a html5 üdvösségéhez, bármennyire is szeretné az apple tökönverni az adobe-ot. Ugyebár ff-ie viszik a böngészőpiacot továbbra is kb fele fele arányban, a maradék igen kevés részen osztozik 1-2 réteg termék. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy továbbra is kell valami html5től eltérő módon támogatni ezen klienseket, ami vagy flash, vagy silverlight lehet, szóval szerintem itt inkább a silverlightnak van bármiféle esélye a flash meleltt labdába rúgni. Az már megint más kérdés, hogy apple-silverlight támogatottságról egyelőre erős kuss van iPhone/iPad terén. Gondolom jellemzően az sem egy resource friendly cucc, így ha ténylegesen az alapján szűrnek(megmaradjon a felhasználói élmény), akkor a silverlight sem zavar apple termékeken sok vizet...
Arra pedig lehet várni, hogy majd a nagy böngészők is rohannak html5 támogatók közé, a jelenlegi szituáció azonban az, hogy a Firefox alá nem kerülhet be html5-ön keresztüli h264 lejátszás pusztán licensz ügyi problémák miatt(valami olyasmi volt a sztori, hogy a h264 lejátszó codecek free akármi engedélye is hamarosan lejár...nem egészen tiszta már...lényeg az, hogy open source alatt aktuálisan kizárható a dolog), egyedül az ogg theora jöhet szóba. Ez azért remek, mert a google viszont ott figyel a h264 licenszekkel, így chrome alatt html5 videoként h264 cuccokat nyomatják, ballisztikus ívből szarva az ogg theorára. (Ment is múltkor a szájkaraté mozilla oldalról google felé, hogy az lenne a helyes, ha gugli bedobná a közösbe a saját codec megoldását). Hogy ms mennyire fog rohanni mondjuk az ie9 vagy ie10 esetében h26codecet támogatni html5 videoban, arról van pár selytésem, főleg ha figyelembe vesszük, hogy számára ott a silverlight, mint igen fontos platform.
Namost, ez a html5 fogja kiszorítani az amúgy egységes flasht? Talán ha véges időn belül képesek kialakítani bármiféle közös nevezőt

szerk:
Mellesleg az apple egy csapásra meglökhetné elég komoly erővel a html5 szekerét...quicktime miatt ugye eléggé van rendes minőségi codec a tulajdonukban, mindössze be kéne dobniuk a közösbe. Vagy marad a gugli, ahogy mozilláék is utaltak rá.
Szerkesztette: Yv@n 2010. 04. 10. 18:49 -kor
Elküldve: 2010. 04. 10. 19:46
van nekik miből, hiszen az erőltetett "almától szép a világ" marketing miatt hatalmas példányszámban adják el konkurrenciához képest 2-3x áron a dolgaikat..
amíg mindenki azt hiszi hogy az apple találja fel a spanyolviaszt, addig ők jót nevetnek azon, hogy az userek sok pénzéből először megölik a spanyolviaszt, majd beadagolnak pár év csúszással egy új "spanyolviaszt"..
erre írtam, hogy amíg más eszközökön vígan msneznek, skypeolnak, youtubeolnak, flashjátékoznak az emberek, addig ipaddel a kezemben repüljek vissza 10 évet az időben emailezni, mert a felsorolt 4 nem működik rajta..
a mai világ olyan, hogy minden legyecske arra repül, ahol a felhajtás van, pedig valójában egy htc-n, xperia-n, samsung-on is hasonló élmény böngészgetni és tapicskolni mint egy iphone-on, próbáltam mindegyiket ......
háború ez kéhem!

Elküldve: 2010. 04. 10. 21:02
Elküldve: 2010. 04. 10. 21:29
Elküldve: 2010. 04. 10. 21:31
A 10 evvel meg nem kellene ily" konnyen dobalozni. Emlekszel Te arra, mit csinaltunk a PC-n 10 eve? Pl. Win98, esetleg Windows 2000, akinek vitte a gepe? Milyen notebookok voltak 10 eve, es milyen brutalis penzert? Milyen mobilok voltak 10 eve? Emlekszel a Nokia 7110-re? WAP bongeszo, semmi web, semmi szines kijelzo, semmi touchscreen, es megis az volt a csucs 10 eve. Epp hogy volt 10 eve MSN Messenger, de me"g a kutya sem hasznalta. A Skype me"g nem is letezett 10 eve, mindenki ICQ-zott.
Elküldve: 2010. 04. 10. 21:34
Elküldve: 2010. 04. 10. 21:36
Elküldve: 2010. 04. 10. 22:57
-- Idén a legoptimistább előrejelzések szerint elmegy 7 millió iPad, de mondjuk hogy váratlanul nagyon bejön a cucc és elmegy 10 millió. Ezzel szemben megvesznek olyan 350 millió PC-t, ami egytől egyig Flash-képes. Ja, és használatban van a világon valamivel több mint 1 milliárd PC, 98+ százaléka szintén Flash-sel.
-- A HTML5 még nem végleges, ráadásul a piacot uraló két böngésző (IE, Firefox) nem támogatja egyelőre. A Chrome és a Safari összesen nincs 10 százalék a böngészőpiacon, ami egyelőre erőteljesen korlátozza a megcélozható közönséget.. Idővel ez persze változhat ahogy fejlődik fel az IE meg a Firefox, de ez se megy egyik napról a másikra, nézzétek csak meg hányan használnak a mai napig régi verziókat a böngészőkből... (pl. IE7 vagy akár IE6!!).
-- A Flash nem fér össze az érintőképernyővel? Bocs Fiery de ez kábé a legnagyobb baromság amit az utóbbi időben hallottam, olyan mint azt mondani hogy a C vagy a .NET alkalmazások nem mennek touch screenen. A Flash egy fejlesztési platform, semmi köze ahhoz hogy a rá írt vagy benne futó _alkalmazás_ milyen hardveren használható jól. Az _alkalmazást_ és annak a felhasználói felületét kell úgy megírni hogy érintőképernyővel is jól használható legyen, de ez már nem az Adobe dolga, hanem azoké, akik Flash-sel dolgoznak. A PC-ket jelenleg szinte kivétel nélkül egérrel irányítják, kézenfekvő tehát az egérkurzorhoz és az egér használatához igazítani a Flash alkalmazásokat. Az érintőképernyők terjedésével valószínűleg ez meg fog változni és egyre több olyan Flash tartalom jelenik meg a neten ami ezekkel is jól működik. A "Flash erőforrászabáló" megint csak vicces, mivel egy fejlesztési keretrendszerről van szó. Lehet Flashben erőforrás-takarékos, optimalizált alkalmazást vagy bannert vagy játékot csinálni és lehet olyat ami zabálja a memóriát és a CPU-t. Ez megint kb. olyan mint azt mondani hogy "a C-ben írt programok lassúak".
-- Az Apple nem azért tiltja a Flasht, Javát, Silverlightot vagy bármit mert sok erőforrást használ vagy bugos vagy bármi, a felhasználói élménnyel jó takarózni, de az igazság odaát van. Azért teszi, mert _teljes kontrollt_ akar a felhasználó felett, hogy mit csinálsz és hogy csinálod. Csak az App Store-ból vegyél programot, az iTunes-ból zenét meg videót, az se véletlen hogy nincs DivX/XviD támogatás az iPhone-ban, pedig simán lehetne, a hardver röhögve képes lenne rá, szerintem van is DivX-lejátszó a Cydiában ...
Nézzétek meg egyébként az iPhone-t és az alkalmazásait, egy csomó _tartalom_ is alkalmazásként kerül fel a telefonra, a legtöbb híroldalnak meg tartalomszolgáltatónak saját olvasó alkalmazása van. Egy alkalmazás sokkal jobban tudja korlátozni a hozzáférést mint egy sima weboldal, gondoljatok csak arra hogy egy weboldalon olvasás közben a szemetek simán át tudja ugrani a reklámot, egy alkalmazásban viszont nem, mert egyszerűen odatolják elétek és nem tudjátok kikerülni, ha el akartok olvasni egy cikket, előbb meg kell nézni a reklámot.
De ez nem csak a reklámról szól, hanem bármiről, ami azzal kapcsolatos, hogy mit csinálhatsz a tartalommal, ki tudod-e másolni, tovább tudod-e küldeni, meg tudod-e osztani, hogy csak pár példát említsek. Egy weboldalból könnyű kimásolni a szöveget, bedobni egy mailbe vagy küldeni a linket Twitterre vagy akár kommentet írni hozzá. Letilthatod a reklámokat (sokan meg is teszik), egy cikkben az első oldalról egyenesen az utolsóra lapozhatsz ha ahhoz van kedved. Egy tartalomolvasó alkalmazásban ezt nem biztos hogy megteheted mert ha az alkalmazás úgy van megírva, akkor lehet hogy az első oldalról csak a másodikra lehet lapozni és köztük még egy reklám is lesz amit muszáj végignézni, mint a műsoros DVD-k elején... Meg sem kapod a "tovább" gombot amíg le nem ment a reklám....
Ne legyen igazam, de az Apple (a médiavállalatokkal karöltve) keretek közé akarja szorítani és lineárissá akarja tenni a tartalomfogyasztást, olyanná mint amilyen az az internet és a web előtti időkben volt. Azt nézhetitek amit ők akarnak, akkor amikor ők akarják, annyi reklámmal körítve amennyit ők akarnak, satöbbi. A teljes kontrollról szól az egész.
-- A fentiek miatt nem is biztos hogy a Flash és a HTML5 ütközőpályán mozognak, mint ahogy programozási nyelvből is van több elterjedt, mindnek megvannak az előnyei és hátrányai, van mire ez a jobb, van amire az, mérnöki-tudományos alkalmazást valószínűleg senki sem akarna PHP-ben megcsinálni, de weboldalt se FORTRAN-ban. Lehet hogy a PC-k és asztali böngészők számára megmarad a Flash, de az Apple-világ ugyanazokat a tartalmakat és programokat natív alkalmazásban kapja meg, mint ahogy ma is működik például a YouTube.
Elküldve: 2010. 04. 10. 23:34
Idézet: Ytse - Dátum: 2010. 04. 10. 23:57
A "Flash erőforrászabáló" megint csak vicces, mivel egy fejlesztési keretrendszerről van szó. Lehet Flashben erőforrás-takarékos, optimalizált alkalmazást vagy bannert vagy játékot csinálni és lehet olyat ami zabálja a memóriát és a CPU-t.
Az rendben, de ha a legtöbb flash működésképtelen az érintőkijelzőn, akkor úgyis az i-birodalom fogja kapni az ívet, mert szar. Lásd itt a fórumon, mikor Pistike gányol, aztán kocsog az ISP, szar a windows, lófasz még a billentyűzet is. Pistike az nem hibás picit sem.
Ugyanígy a flash cuccokkal. Amit eddig láttunk, szinte kivétel nélkül zabálják az erőforrásokat, legyen az banner, vagy akármi.
Manapság amivel folyamatosan találkozom az pld. a Fácsebúkos farm cuccok. Iszonyat pazarlő az erőforrás. Amint a mobil device támogatná a flasht, júzert rohadtul nem érdekelné mitől lassú, vagy miért nem, tuti a device gyártója kapná az ívet, "mert ez egy lassú szar és nemmegy".
Ennek függvényében elég nehéz lenne rendet tenni a dolgok állásában, annak meg nem sok értelme van, hogy 2 júl megírt és optimalizát flash reklámra izguljunk, mert azt milyen marha jó és flash. Amíg a saját laptopomon is érzem, hogy megdöccen, vagy Indavideós cuccoknál belever a prochasználat az egekbe, addig nincs miről vitatkozni, amíg az alkalmazás ilyen erőforráspazarló, addig minket a "lehetne írni" nem érdekel. Ilyen a felhozatal, ez van, szar a flash.
Elküldve: 2010. 04. 10. 23:43
"A Flash nem fér össze az érintőképernyővel? Bocs Fiery de ez kábé a legnagyobb baromság amit az utóbbi időben hallottam, olyan mint azt mondani hogy a C vagy a .NET alkalmazások nem mennek touch screenen."
Nem konkretan ezt irtam, hanem hogy nem feltetlenul lehet erintokijelzon jatszani a _jelenleg_ Flash jatekokkal. A "jelenlegi" szot kifelejtettem, ez az en hibam.
"A PC-ket jelenleg szinte kivétel nélkül egérrel irányítják, kézenfekvő tehát az egérkurzorhoz és az egér használatához igazítani a Flash alkalmazásokat."
Igen, es kezenfekvo, hogy mindent ujra kell irni (vagy erosen bele kell nyulni), ha erintokijelzos eszkozon is jatszani akarnak vele. Kivancsi leszek, vajon mennyi Flash jatekot fognak ujrairni ill. modositani, es hanyat fognak inkabb kapasbol portolni iPhone/iPadre, tekintettel arra, hogy onnan penz is johet, nem ugy mint a legtobb ingyenes Flash jatekbol.
"A "Flash erőforrászabáló" megint csak vicces, mivel egy fejlesztési keretrendszerről van szó. Lehet Flashben erőforrás-takarékos, optimalizált alkalmazást vagy bannert vagy játékot csinálni és lehet olyat ami zabálja a memóriát és a CPU-t."
Engem baromira nem erdekel, hogy mit _lehetne_ csinalni Flash-ben, ha egyszer a b**i Flash reklamok miatt lassul be a bongeszom, vagy fagy le az egesz a francba. Akkor mar inkabb ne legyen Flash, es gyorsabban, gordulekenyebben tudjak bongeszni. Ha nem lenne szukseg Flash-re nehany weblap menujeben (vagy az egesz weblaphoz), ha nem kellene Java a nyomorek online bankoknak, akkor az osszes ilyen idiota plugint mar reg letiltottam volna a bongeszomben.
Az AppStore-nak, meg az egesz zart oprencer felfogasnak vitathatatlan elonye, hogy minoseget kapsz a penzedert. Amig egy symbianos mobilt siman be tud donteni egy applikacio (bar anelkul is gazdagon fagynak es lassulnak be a Nokia butatelefonok), amig egy windowsos netbookot meg tud fogni vallalhatatlanul egy Flash kacatokkal telerakott weblap, addig az Apple tulajok nevetve elvezik a szorfolest.
(egy kis hatterinformacio: en pl. a symbian (S60) rendszeres fagyasa, lassulasa es a szamtalan kisebb-nagyobb bug miatt leptem inkabb egy szintet visszafele, es S40 alapu Nokiara szavaztam. Nem tud annyi mindent ez a telefon, de amit tud, azt legalabb normalisan tudja, nem fagy, nem lassul be, nem hulyul meg. A 2 megelozo Nokiamat egyuttveve sem hasznaltam olyan sokaig, mint amennyi ideje gyurom a mostani S40-es telefonomat)
A kevesebb neha tobb, ebben pedig az Apple a legjobb.
Elküldve: 2010. 04. 10. 23:54
Az nem szamit, hogy azt a 20 dolgot _ jol _ tudja-e a hardver, vagy csak benne van, hogy a "features checklist" a helyen legyen, es el lehessen mondani a geprol, hogy "mindent tud". Az sem lenyeges, hogy a 20 dologra _valoban_ szukseg van-e, vagy csak tudni fogja a kacat, es lehet vele villogni a kocsmaban ("**ze az en verdamban van formaegyes valto a kormanyon, en vagyok a summakker!").
Meg kellene mar tanulni, hogy nem kilora kellene merni az elektronikai cuccokat. Nem a mindentudo butatelefonokra kene izgulni, amik 3-4 firmware update utan talan el is kezdenek elfogadhatoan mukodni. Nem is a porgo-forgo 3D menu kellene hogy a "kiraly" legyen -- mikozben a szoftver meg homokorazik, akarmit inditasz el. Azt meg kulonosen meg kellene tanulni, hogy egyetlen 12 colosnal kisebb meretu mobil eszkoz sem tudja a desktop szamitogepeket, de me"g a notebookokat sem kivaltani. El kellene fogadni, hogy bizonyos dolgokat a PC-n vagy Macen kell muvelni, a telefont pedig arra kellene hasznalni, amire az igazan jo es alkalmas...