Usenet tapasztalatok és használati szokások
Elküldve: 2010. 05. 26. 18:38
Három kérdést tennék fel a fórumozóknak Usenet témában:
1. Milyen gyakran használjátok az usenet-et, vagy az ismerősök között mennyire ismert a net ezen része?
2. Miért nincsenek magyar release-ek az usenet-en?
3. Milyen konstrukcióban vásároltok usenet hozzáférést és milyen árat tartotok elfogadhatónak?
Mindez azért érdekel, mert nemrég ismerkedtem csak meg az usenet használatával. A filecserélő lehetőségek között szerintem az usenet-et kevésbé ismerik itthon, míg tőlünk nyugatabra egy általánosan elfogadott és használt szolgáltatás.
Amit igen furcsának találtam az az, hogy magyar nyelvű release-ek nincsenek az usenet-en, míg bármely egyéb nyelven szinte minden megtalálható. Ennek mi lehet az oka?
Én egy 30 napos korlátlan adatforgalmat tartalmazó hozzáférést vettem az Astraweb-nél. Szerintem nem lehet kihasználni normál esetben a korlátlan letöltést, de meg is lehet cáfolni ezen kijelentésem. A sebességgel nem voltak gondok, de kellet legalább 20 kapcsolat, és bizonyos napszakokban az európai szerverekhez való csatlakozáskor sem jött ki a teljes, 5 Mbit-es letöltési sebesség. Tehát maga a szolgáltatás nem volt rossz minőségű, de jobb is lehetett volna.
Várom a válaszokat a kérdésekre, és egyéb véleményeket is az usenetről.
Üdvözlettel,
Stanlee
Elküldve: 2010. 05. 26. 22:48
Idézet: Stanlee - Dátum: 2010. 05. 26. 19:38
1. Milyen gyakran használjátok az usenet-et, vagy az ismerősök között mennyire ismert a net ezen része?
...
Amit igen furcsának találtam az az, hogy magyar nyelvű release-ek nincsenek az usenet-en, míg bármely egyéb nyelven szinte minden megtalálható. Ennek mi lehet az oka?
...
Ismeretségi körömben szerintem senki mégcsak nem is hallott erről.
Arról nem is beszélve, hogy news/usenet szerver hozzáférésért én nem/sem fizetnék egy árva petákot sem.
Elküldve: 2010. 05. 27. 19:32
Idézet: Stanlee - Dátum: 2010. 05. 26. 19:38
Most olvasd úgy is, hogy először a második és a harmadik, aztán az első mondatot olvasod.

Elküldve: 2010. 05. 28. 06:47

Elküldve: 2010. 05. 28. 09:26

Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451
Elküldve: 2010. 05. 28. 11:16

Na, nekifutok megegyszer, talan meg emlekszem ra hogy pontosan mit irtam:
Giganewsal kezdtem mert ez a legismertebb es legnagyobb usenet szerver. Meg jo draga, ugyhogy en is attertem az Astrawebre ahol a 180 gigas csomag 25 dollarert nekem eleg par honapig. Bar a havi dijas is kecsegteto de nem toltok annyit. Atallaskor kicsit aggodtam a sebesseg miatt de ez is ugyanolyan gyors. Nem tudom mennyit bir maximum de a 24Mbites netem meg sem kottyan neki (2 megaval szoktam letolteni). Az europai SSL szervert hasznalom, ha minden igaz akkor az 563-as porttal.
Newsleechert a kliensem mert a Giganews miatt ingyen kaptam hozza licenszt, egyebkent 20 dollarba kerulne. Az ingyenes GrabIt sem volt rossz csak nincs benne scheduling es nekem ez anno rohadtul fontos lett volna (normal szelessavu netre mindenhol korulbelul havi 30 giga limit van nappali letoltesekre). Ehhez meg kell egy QuickPar is (szinten ingyenes) hogy ne kelljen 200 rar fajllal szorakozni mint torrentezeskor

Elküldve: 2010. 05. 28. 11:51

Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451
Elküldve: 2010. 05. 28. 12:04

Elküldve: 2010. 05. 28. 14:03
Elküldve: 2010. 05. 28. 21:27
Idézet: mcsjunior - Dátum: 2010. 05. 28. 15:03
Mondjuk lehet h magyar tracker != normális tracker.
Mert az eredeti relase-ek általában tömörítettek. De ma amikor amúgy is mindenben eleve agyontömörítve vannak az adatok, legtöbbször totálisan fölösleges betömöríteni, mert nem nyerni 1%-ot sem, helyben. Még programoknál sem, mert a telepítője eleve tömörítve tartalmazza a programfájlokat.
Elküldve: 2010. 05. 29. 07:33
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 05. 28. 22:27
csak épp a scene nem a tömörítés miatt rarol és darabol, hanem az ftp miatt. a torrentnél a hash már automatikus, de ftp-n a le és a feltöltött adatot ellenőrizni kell valahogy, ha pedig hibás egyszerűbb a kisebb file-okat cserélni. és mielőtt valaki jönne a vastagsávval, ez még jóval azelőtti dolog...
mellesleg részemről inkább seedbox és onnan ftp.
a rapid meg usenet nem sokban különbözik az sms webtől. majdnem ugyanaz a szar féle fizetős warez.
Szerkesztette: avman 2010. 05. 29. 07:37 -kor
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.
Elküldve: 2010. 05. 30. 10:05
Idézet: avman - Dátum: 2010. 05. 29. 08:33
mellesleg részemről inkább seedbox és onnan ftp.
a rapid meg usenet nem sokban különbözik az sms webtől. majdnem ugyanaz a szar féle fizetős warez.
Nyilvánvaló, hogy hibajavítás miatt tömörítik eredetileg, de a torrenthez már semmi köze a scene-nek, oda már simán felölthetné a feltöltő kitömörítve is. Lehet, hoyg félreérthető voltam, nem arra gondoltam, hoyg a scene minek tömöríti a releaseket, hanem arra, hogy a torrentoldalak feltöltői miért tömörítve rakják fe.
Elküldve: 2010. 05. 30. 14:49
Idézet: Ilsyde - Dátum: 2010. 05. 28. 13:16
Newsleechert a kliensem mert a Giganews miatt ingyen kaptam hozza licenszt, egyebkent 20 dollarba kerulne. Az ingyenes GrabIt sem volt rossz csak nincs benne scheduling es nekem ez anno rohadtul fontos lett volna (normal szelessavu netre mindenhol korulbelul havi 30 giga limit van nappali letoltesekre). Ehhez meg kell egy QuickPar is (szinten ingyenes) hogy ne kelljen 200 rar fajllal szorakozni mint torrentezeskor

Köszönöm a választ. Megnéztem a sebességgel kapcsolatos feljegyzéseim, csak néha volt úgy, hogy nem tudta a dsl kapcsolat adta lehetőségeket kihasználni, többnyire az esti órákban. Egyébként ment rendesen, de akkor is kellett 20 szál a max. sebességhez, ahogy csökkent az aktív szálak száma, úgy csökkent a sebesség is. Az astraweb oldalán azt írják, hogy az adatmennyiséget vásárlók 50 szálat használhatnak egyszerre. Feltételezem, hogy az egész rendszerükben valamilyen prioritást élveznek ezek a felhasználók, habár ezt nem írják le, de a havi korlátlan előfizetés esetén csak 20 szálat adnak. Egyébként ha csak nehanapján töltöget valaki, az adatmennyiségre történő előfizetés gazdaságosabb.
A newsleechert csak kipróbálni volt lehetőségem, jobban tetszett, mint a GrabIt, és több mindent lehetett rajta állítani is. A GrabIt-ben be lehetett állítani, hogy automatikusan kitömörítse a letöltött dolgokat, de nem működött mindíg, a hibaellenőrzése sem volt 100%-os. Volt olyan, hogy ugyanazt a dolgot többször le kellett tölteni, hogy ki lehessen csomagolni. a par file-ok sem segítettek mindíg.
Az usenetet nem említeném egy szinten az smsweb-bel (igaz azt sosem használtam), mert az usenet sokkal bőségesebb választékot ad, mint bármilyen magyar szolgáltatás. A keresés igen egyszerű, és nem kell attól tartani, hogy visszakereshető lesz az előfizető.
Várom a további tapasztalatokat usenettel kapcsolatban.
Üdv,
Stanlee
Elküldve: 2010. 05. 30. 14:56
Idézet: Csokis - Dátum: 2010. 05. 28. 13:51

Amikor kipróbáltam az usenetet, nem friss dolgok kellettek, hanem régi dolgok német nyelven. Német nyelvű torrent sitera bekerülni szinte lehetetlen. Rapdshare-en sokat kell keresni a neten, hogy megtaláljak mident. Useneten meg csak beírtam a keresendő dolgot, vagy a komplett nzb-filet töltöttem le, vagy a rész file-okat tartalmazó egy db nzb-t és már jött is az anyag. Igaz nem 10 MByte-tal, mert ahhoz már combos net kell, ami nem sok mindenkinek adatik meg, de ca. 5 Mbit-tel minden gond nélkül.
Üdv,
Stanlee
Elküldve: 2010. 05. 30. 15:09
Ha problémád van a hibás .rar fájlokkal akkor kapd le a QuickPart. Pont emiatt írtam, a GrabIt mellé muszáj ezt is beloni. Kényelmes program, megnyitod az egyik .par fájlt és javít+kicsomagol. A Newsleecher szerencsére profi, figyel minden egyes fájlt, kitomorít és automatikusan javít ha szukséges. Persze mindezt nem ingyen.
Avman meg szerintem nem igazán tudja hogy mirol beszél de rá kell hagyni

Elküldve: 2010. 05. 30. 19:25
Idézet: Mumia - Dátum: 2010. 05. 30. 11:05
valszeg mert a legtöbb nagy oldalra a scene cuccok ftpr-ől jönnek a feltöltőknek. van ahol elég komoly háttér van erre, auto updaterekkel, van ahol meg ragaszkodnak ahhoz, h a release eredeti formája kerüljön ki.
a berarolva hagyásnak és a kitömörítésnek egyaránt megvan a maga előnye és hátránya. bár nem hiszem, h olyan kurva nagy ügy lenne kitömöríteni manapság már bármit is. szóval nálam a fene nagy hátrány ennyiben ki is merül-
Szerkesztette: avman 2010. 05. 30. 19:26 -kor
Elküldve: 2010. 05. 30. 19:34
Idézet: Ilsyde - Dátum: 2010. 05. 30. 16:09
Avman meg szerintem nem igazán tudja hogy mirol beszél de rá kell hagyni

aham. ja. erre céloztam, de nem tudom miről beszélek. írhattam volna a fizetős ftp-t is, ugyanaz vonatkozik rá, mint az smswebre. fizetsz a tartalomszolgáltatásért valakinek? ja. akkor meg? fejts már ki, miben tévedtem, ne tévelyegjek már a sötétben, bazmeg.
ellentétben a seedbox. nem a tartalomért fizetek, hanem, h a tartalmat megoszthassam egy szolgáltatással. a végeredmény ugyanaz. az elv egy picit más. nekem.
Szerkesztette: avman 2010. 05. 30. 19:39 -kor
Elküldve: 2010. 05. 30. 21:36
Idézet: avman - Dátum: 2010. 05. 30. 20:25
Én lassan hányok, hogy a scene meg a release most már egyet jelent a warezzal és a letöltögetéssel.
Elküldve: 2010. 05. 30. 21:54
Idézet: Stanlee - Dátum: 2010. 05. 30. 15:49
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."