Elküldve: 2010. 07. 11. 10:42
Huhh. Az Avatar egy nagyon szép film. Látványra. A prezentáció egyértelműen hibátlan, jó volt nézni, hallani a filmet, szép megoldások, kifogástalan animáció, stb. És itt el is mondtam minden jót a filmről. Mert amikor elkezdünk a látvány mögött megbújó történetre fókuszálni, és filmként nézünk az Avatarra, csak egy hatalmas sablontengert látunk. Az egész filmbe egy eredeti ötlet nincs, minden kis mozzanat valami más helyről lett összeollózva. Kezdjük a történettel. Az alap ugye a történelemből lett egy az egyben kiszedve (a spanyolok Dél-Amerikában, ezt gondolom mindenki ismeri). Ez nem is lenne igazán baj, de a tényleges történetet is elszarták. Konkrétan egy fordulat nincs benne. Komolyan, már az elejétől ki lehet találni minden egyes mozzanatot, még azt is simán rá lehet vágni hogy ki fog a film során meghalni. A karakterek dettó ugyan ilyen sablonosak. Egy újszerű, eredeti karakter nincs az egészben. Bár személyiségük többnyire van, az összes tipikus amerikai filmes karakter. A főhős, aki a "gonoszok" oldaláról indul, majd átáll a "jókhoz", a szívtelen főgonosz, aki először jófejnek tűnik, de nem az... Az összes szereplő ilyen más filmekbe már százszor felhasznált elemekből építkezik, ehez pedig még hozzájön hogy a poénnak szánt "beszólásaik" is szarok. Ennek ellenére még lehetne esély az Avatar számára. Én személy szerint mindig azt szeretem a sci-fikben legjobban, hogy milyen világot hoznak össze. Milyen lények, bolygók, gépek vannak benne, mennyire engedték el a készítők a fantáziájukat. Ez a része a filmnek félig még jól is sikerült. Ugyan is a világ jó meg szép, pár apró figyelmetlenségből áradó bakival (pl az űrutazás korában még mindig kézzel hajtós tolószéket használnak az emberek, ami már ma is fapadosnak számít), de ilyenek minden filmben vannak. A gond itt is az, hogy az elemek ismét csak más filmekből/játékokból vannak felhasználva. Nekem mondjuk alapból úgy leginkább a Star Wars és a Killzone ugrott be, de ennek ellenére ez élvezhető. Ahogy minden más is a filmben. Tehát végül is az Avatar nem egy rossz film, sőt első megnézésre még szórakoztató is tud lenni, mert a benne felhasznált elemek - amiket fent vázoltam - nem rosszak, csak az összeset láttuk már sok helyen, emiatt pedig unalmasak (ami 2 és fél órás hosszúság mellett kicsit gáz, nehezen köt le a film hogy végignézd). Nekem ez így a látvány miatt 5/10, Imax moziban pedig az élmény miatt 1-2 ponttal talán több is lehet.
"What is dead may never die, but rises again, harder and stronger."