Idézet
Elküldve: 2009. 12. 09. 05:50
Idézet
Elküldve: 2009. 12. 09. 07:06
Idézet
Elküldve: 2009. 12. 10. 15:01
Idézet
Idézet
Idézet
Elküldve: 2009. 12. 10. 15:06
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Elküldve: 2009. 12. 10. 15:15
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Elküldve: 2009. 12. 10. 17:22
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet

Elküldve: 2009. 12. 10. 18:22
Idézet
Elküldve: 2009. 12. 10. 18:50
Idézet
Nem igazán gondolom mire gondolsz, de figyu.... a 3D az ember esetében azt jelenti, hogy sztereoszkópikus látás. azaz, a két szemed közt lévő távolság miatt, - mivel a tárgyakat az egyik szemmel kicsit jobbról a másikkal kicsit balról látod - alakul ki 3D hatású térérzékelés. Ezt a hatást monokulár lencsével (azaz egy lencse) nem lehet visszaadni. A 3D hatású képekhez (mozgóképekhez) ezért mindenképp binokulár (két) lencsével kell rögzíteni a képet.
Ennek több lehetősége is van, mindegyik 3D hatást kelt, vagy így vagy úgy. A teljesség igénye nélkül:
Van pl hogy annyi a trükk, hogy két fényképezőgépet egymás mellett rögzítve, azokat egyszerre elsütve rögzítesz. így kapsz két képet, amiket egymás mellé rakva, megfelelő távolságból (köztük elválasztólap, hogy egyik szemed csak az egyiket, másik csak a másik képet lássa) az agy egy képet fog érzékelni 3D-ben.

Másik lehetőség, hogy ugyanilyesmi technológiával két képet rögzítünk, de az egyik színárnyalataiból kivesszük a pirosat, másikéból a kéket (vagy zöldet), s a megtekintéshez ekkor nem egy a fentihez hasonló keret kell, hanem "csak" egy piros-kék lencsés papírszemüveget. A hatás ebben az esetben is 3D-szerű, csak a színek az összképen "elvesznek". Nem az igazi.

Harmadik esetben szintén két kamerával rögzítik a képet (filmet) de azt vetítéskor úgy teszik 3D hatásúvá, hogy egy vászonra vetítik a két képet (hasonlóan a piros-kék szemcsis megoldásnál) de a két képanyagot eltérő polaritással. Ezesetben is egy szemüveget kell használni, csak a lencsék itt viztiszták, hisz a rájuk felvitt (lencsénként különböző) polár réteg átlátszó. Vetítéskor az egyik lencsébe az egyik képkocka, másikba a másik képkocka látszik, az agy teszi össze őket egy, immáron 3D hatású képpé. Előnye, hogy a színek tökéletesen megmaradnak. Ez az IMAX technolóhiája.

Ezenkívül a jövőben lesznek már holografikus képek a térben is (nemcsak matricákon, amit itt jegyzek meg hogy magyar ember talált fel). De a hamarosan (jövőre) a piacot elárasztó 3D képes LED TV-k is az IMAX szerű technológiát fogják alkamlazni.
Remélem segítettem. Gondolom a te általad említett "sima" 3D az a piros-kék lencsésre vonatkozott.....

Elküldve: 2009. 12. 10. 19:12
Idézet
Idézet
Nem igazán gondolom mire gondolsz, de figyu....
Elküldve: 2009. 12. 10. 19:19
Idézet
Idézet
Idézet
csezmeg mi az hogy SIMA 3D ? ? ? ![]()
Csakis az általam vázoltak közül lehet az egyik, gondolom a piros-kék lencsés a "SIMA" 3D. A karodat tenném rá. ![]()
Elküldve: 2009. 12. 10. 19:24
Idézet
Idézet
Idézet
Idézet
Csakis az általam vázoltak közül lehet az egyik, gondolom a piros-kék lencsés a "SIMA" 3D. A karodat tenném rá. ![]()
Elküldve: 2009. 12. 10. 19:33
Idézet
Idézet
Idézet
Így már vili...
Miért nem ezzel kezdted? Itt ugyanarról a technikáról van szó. Mint amit az IMAX-ban is használnak. A különbség nem abban van, hanem a vászon méretében. A "sima" 3d-smozi vásznához képest az IMAX vászon mérete, annak soxorosa. Ebben az a jó, hogy ha előre nézel, akkor a teljes látómeződet kitölti a kép, így 100% 3D hatású teret fogsz érzékelni, mintha benne ülnél, míg a "sima" 3D mozi vászna olyan, mintha egy ablakon át néznéd a képet. Ugyanúgy 3D , ugyanaz a technológia...mégis hatalmas a különbség az érzet miatt.
Bővebben itt:http://www.sfportal....asai-4702.scifi
idezet belőle:
Azonban egy lényeges apróság, amit a korábbi két 3D moziélményem alatt megállapítottam, itt is előjött. Nagy a különbség a sima 3D mozik és az IMAX teljes látóteret lefedő óriásvászna között. Mert a 3D láthatóan az IMAX-ben érvényesül igazán, míg ugyan az átlag 3D mozi is nagyon látványos, de ott megmarad az az érzés, hogy egy „ablakból” nézi az ember az eseményeket, a látótér peremén túl ott a mozifal és a valóság. Az IMAX mindez kiküszöböli, nem véletlenül lett úgy kifejlesztve a vászon s az ülőhelyek is, hogy mindenhonnan csak a vásznat látod. Mintha ott lennél te is.
Elküldve: 2009. 12. 10. 19:36
Idézet
Idézet
Így már vili...
Miért nem ezzel kezdted? Itt ugyanarról a technikáról van szó. Mint amit az IMAX-ban is használnak. A különbség nem abban van, hanem a vászon méretében. A "sima" 3d-smozi vásznához képest az IMAX vászon mérete, annak soxorosa. Ebben az a jó, hogy ha előre nézel, akkor a teljes látómeződet kitölti a kép, így 100% 3D hatású teret fogsz érzékelni, mintha benne ülnél, míg a "sima" 3D mozi vászna olyan, mintha egy ablakon át néznéd a képet. Ugyanúgy 3D , ugyanaz a technológia...mégis hatalmas a különbség az érzet miatt.
idezet belőle:
Azonban egy lényeges apróság, amit a korábbi két 3D moziélményem alatt megállapítottam, itt is előjött. Nagy a különbség a sima 3D mozik és az IMAX teljes látóteret lefedő óriásvászna között. Mert a 3D láthatóan az IMAX-ben érvényesül igazán, míg ugyan az átlag 3D mozi is nagyon látványos, de ott megmarad az az érzés, hogy egy „ablakból” nézi az ember az eseményeket, a látótér peremén túl ott a mozifal és a valóság. Az IMAX mindez kiküszöböli, nem véletlenül lett úgy kifejlesztve a vászon s az ülőhelyek is, hogy mindenhonnan csak a vásznat látod. Mintha ott lennél te is.
Elküldve: 2009. 12. 10. 19:42
Idézet
Idézet
Idézet
Így már vili...
idezet belőle:
Ezzel kezdted???? Mármint volt link? Ha igen akkor bocs.... de azt hogy "SIMA" 3D azt magában nem tudtam értelmezni....
Örülök azonban hogy tudtam segíteni...googli 1sec alatt választ dobott nekem is
S legalább már én is tudom mit ért a hozzánemértő zsurnaliszta azon hogy "sima" 3D.
Elküldve: 2009. 12. 10. 19:54
Idézet
Ezzel kezdted???? Mármint volt link? Ha igen akkor bocs.... de azt hogy "SIMA" 3D azt magában nem tudtam értelmezni....
S legalább már én is tudom mit ért a hozzánemértő zsurnaliszta azon hogy "sima" 3D.
Elküldve: 2009. 12. 10. 19:55
Idézet
Idézet
Elküldve: 2009. 12. 15. 03:39