Idézet: Valdy - Dátum: 2012. 03. 08. 08:49
Z77-es chipsetre gondolsz? És ha nem k-s procit veszek, akkor kb milyen tuningpotenciál szokott lenni a procikban?
IB-nél nem tudom hogy lesz, de SB-nél nem potenciálfüggő, mert amennyire le van korlátozva annyit minden proci bír alapfeszen.
A K-sok korlátlanul húzhatóak, a simákon pedig asszem 400MHz-et (+4 szorzó) lehetett húzni max.
Én is azon gondolkodtam mit vegyek. Még anno az SB kijövetelkor nézelődtem, de arra jutottam, hogy amire használom bőven felesleges a tuning. Havernak raktam össze 2500k @4.5GHz-es gépet, de nem volt sok kézzelfogható haszna pl. játékban a 3.6-os X4-hez képest. És árban sem volt olcsó megoldás. Aztán jött a minimál ötlet: mivel elég mindenre (nekem) egy 3GHz körüli is a sima 2400 + egy olcsó, tuningmentes (H67, később H61) lap.
De csak most döntöttem a cserénél, az elv maradt... kis előrelépés ill. visszalépés nélkül drasztikus fogyasztáscsökkentés. Most is sima 2400-2500-at kerestem tuning nélkül, de végül jó ár miatt valószínűleg 2300-am lesz. Itt felmerült a P67, hogy a kicsit karcsú 2.8-at fel lehessen tornászni 3.2-re legalább... de ezt is elvetettem, annyit nem ér az a 400MHz. Most marad ez, ha eddgi elég volt akkor később is elég lesz. Ha meg mégsem, akkor egy kicsit nagyobb proci és kész.
De persze ez attól függ mire kell a teljesítmény. Ha neked szükséged van a 4.5-5GHz-re akkor K-s proci és drágább lap is kell.