Idézet: special - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 22:01
tudtam, hogy ezzel jössz, fogadás kötöttem volna. már ne haragudj, de a személyes tapasztalat inferior a tudományos kutatásokhoz képest. különben ha két-három hónapot nem is voltam, néhány hetet igen.
a hollywoodi filmek egyébként pont, hogy megfelelő forrásai az amerikai kultúra megismerésének, ugyanis elsősorban amerikaiktól amerikaiaknak készítik. érdekes megfigyelni a történetek helyszíneit, a filmek világának a világról alkotott képét, az erőszakos, háborús cselekmények arányát, a főszereplők személyiségét stb-stb. tudományos disszertációhoz is megfelelő. persze, hogy nem azonos, mivel más nagyságrendről beszélünk: makrokultúra vs. a mindennapi életben tapasztalt mikrokultúrák, emberek. attól, hogy 10-ből van 5 barnahajú barátod, attól még az arányuk nem lesz 50 százalék.
special nem tudok mással jönni, mint élettapasztalalattal. Az olvasmányélmény szép meg jó, csak légüres térben lebeg, ha nem tudod hová tenni. Az olvasmányélményeidet tapasztalok híján aszerint értékeled, amilyen élettapasztalataid vannak, ha híján vagy az amerikai identitéstudat megélésének, akkor az európai identitástudatodon keresztül értelmezed az olvasottakat. Egy társadalom szociális viszonyai objektíve kívülről nehezen értelmezhetőek és ítélhetőek meg. Akár tetszik akár nem, részt kell benne venned, hogy beleszagolhass. Nagyonsok vidékről budapestre kerülő ember vallomásából hallik ki, valami ehhez hasonló. Mivel mindegyikük kb haonló módon vélekedik mint Eszményi Viktória az elhíresült dalában, bezony el kell fogadni, hogy nehezen értelmezhető egy szociális környezet a személyes tapasztalat nélül.
Sajnos az merikai kultúra és társadalom megismerésére nem a legjobbak az amerikai filmek. A kérdéses filmek sajnos minden látszat ellenére, nem amerikaiakról szólnak az hogy amerikaiaknak készítik ez viszont igaz. persze található néhány hitelesenek mondható, amik 'róluk' szólnak:
American Beauty
Lost (magyarországon pokoli éden címme fut)
despereate housewifes
bármilyen furcsa, pont ezek azok, a filmek amiket az amerikaiak nem annyira szívesen néznek

ahogy amúgy magyarországon sem a magyar társadalmi szatírák a legnépszeűbbek
special érzek benned némi amerika ellenességet, pontosabban azt, hogy kicsit jobban harapsz arra, ami amerikát negatív(abb) színben tünteti fel mint ami. Ezekben a dolgokban van igazság, de az éremnek csak egy oldalát jelentik.
érdekes megfigyelni a történetek helyszíneit, a filmek világának a világról alkotott képét, az erőszakos, háborús cselekmények arányát, a főszereplők személyiségét stb-stb. Nos ezek a dologok az én tapasztalatom szerint emberi szorongások manifesztációi, kivetülései. Az amerikai sokkal inkább birkatürelmű - helyenként idegesítően - és nyájas, mintsem militáns és agresszív. Persze szorong is emiatt - rendesen. Pont annyira nem igaz, mint a magyarok 'vendégszerető' volta. Sőt a magunkról alkotott 'regionálisan kimagasló intellektus' is egy nagy-nagy lufi.
Szerkesztette: SFIJ 2005. 07. 01. 23:48 -kor