Idézet: Asker - Dátum: 2005. jún. 7., kedd - 18:15
Nemtom Ti ,hogy vagytok vele, de sztem megfog jelenni a közeljövőben egy oan proci/prociféleség ami úgyanúgy odab@sz majd az Intelnek, AMDnek, IBMnek, x86-nak, PPC-nek, Cellnek, Xenonnak stb, mint az Iomega a szaros Blue-Raynek meg HD-DVD-nek...
Persze nanotechet használna ha lenne ilyen, ugyanúgy mint az Iomega terméke...
És ezt egy Intelhez, IBMhez , Sonyhoz képest garázskft tenné....
Nemlepődnék meg ,ha magyar fejlesztés is lenne benne...
1. A nanoelektronika még az alapkutatások szintjén tart. Majd úgy 20 év múlva kb.
2. Egy modern, általános célú processzor kifejlesztése tízmillió, de inkáb százmillió dolláros nagyságrend. Ez azért nem garázscég már, mégha törpének is számít. Feltételezzük, hogy kifelé ISA-kompatibilis, vagy olyan brutálisan erős, hogy képes szoftveres emulációval, a Transmetától ismert code morphing jellegű rendszerrel magának szuprematív teljesítménnyel futtatni az "idegen" kódot. Ennek a szuprematív teljesítménynek szerintem nem két-háromszorosnak, hanem egy nagyságrenddel kell nagyobbnak lennie, mégpedig az alább taglalt akadályok miatt.
3. Egy ekkora projekthez megszerezni a megfelelő arcokat feltűnés nélkül nem könnyű feladat szerintem, a kompetens munkaerőpiac nem olyan nagy, hogy csak úgy el lehessen szívni agyakat. Itt a jobb embereket név szerint ismeri a szakma.
4. Egy modern processzorhoz state-of-the-art gyártástechnológia kell. Kis cégként a saját fab kizárt, tehát foundrykhoz kell fordulni. Ma egyetlen foundrynak sincs akkora szabad kapacitása, hogy a processzorpiaci kereslethez mérhető volument tudjon produkálni. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy egy-egy chipet adott processre kell implementálni, azaz a design gyártástechnológia-függő is. Ez több hónapos, éves kooperáció.
5. Az új processzor a szabadalmakkal körülbástyázott platformok miatt új infrastruktúrát is követelne. Ehhez meg kell győzni a hardvergyártókat. Nem kis munka.
6. Tartósan behozhatatlan előny. Nem utánozható, nem másolható, levédhető. A Dell nem azért nem forgalmaz AMD-t, mert hülye, hanem mert a bazi nagy kedvezményeken túl az Intel beígért nekik mindent a jövőre nézve.
7. Értékesítési csatornák hiánya.
8. Ismertség hiánya
Ezek miatt, mégha meg is történhet, egy ilyen eget rengető forradalom nem látható előre. Te tudsz valamit. Beszéj hát!