Először szeretném világossá tenni a mondanivalóm egy olyan részét, ami úgy látszik, nem volt eléggé érthető.
Nem az a kérdés, hogy van-e igény és kereslet PC-kre - a kérdés az, van-e igény és kereslet a jelenleginél
jóval erősebb PC-kre (mint amileny a 4-8 mag és így tovább)
Kezdjük Bogdán kérdésével: "mindenesetre hianyzik egy picit nekem az a pont, hogy a PC az elmult 2-3 evben (sacc/kb) lett szorakoztato otthoni eszkozze. TV, Internet, film, szorakozas, filecsereles, digitalis fenykepezogep/video utomunka(!!!!), cd/dvd iras.. en ugy latom, hogy ezek, a nem is olyan reg elsodlegesse valo szempontok mozgatjak az elmult evekben a PC piacot. vajon ez is megtort mar?"
Egyrészt nem maradt ki, hiszen ez az a bizonyos otthoni multimédia központ, amit a Viiv is megcéloz. Csakhogy állításom szerint ezt a _jelenlegi_ PC-k is ki tudják elégíteni (de szívesen fogadok ezt az állításomat cáfoló érveket)
Aztán vegyük special állítását: "a világ nagy részének nincs pécéje, pláne internete. (jelenleg olyan ~20 és ~15 százalékos globális penetrációról beszélhetünk talán). nyilván az árprés hatalmas, ezek a gépek rendkívül nyomott ASP-vel mennek majd, így a processzornak is olcsónak kell lenni. viszont az R&D költségeket így is szépen amortizálják. "
A világ azon nagy része, ahol nincs PC, _nem_képes_ újdonsággeneráló lenni, egyszerűen azon oknál fogva, hogy nekik tökéletesen megfelelőek a jelenleg kapható PC-k (sőt....)
Ha őket akarod ellátni (mert fizetőképes keresletet jelentenek), egyszerűen gyártod tovább a jelenlegi processzoraidat és adod el nekik. _Ehhez_ semmiféle fejlesztésre nincs szükséged.
A kérdés tehát a következő: hogyan győzöd meg azon otthoni felhasználókat és céges döntéshozókat, akik vagy saját maguk, vagy a cégük alkalmazotti állománya a számítógépeket az office/zene/film/net/email dolgokra használják, hogy komoly pénzeket költsenek _új_fejlesztésű_ számítógépekre? Mire nem elég _nekik_ a jelenleg/közeljövőben kapható processzorgeneráció?
Mesterséges intelligencia. Nem kívánom a témát beszűkíteni, viszont szándékosan nem szenteltem több teret neki. Az MI-ben valóban óriási lehetőség van - csakhogy ez már 40 éve így van....

Egyszerűen nem hiszem, hogy attól, mert 1-2 mag helyett 8 lesz a PC-ben, attól érezhetően "intelligensebb" lesz majd (az intelligenciát most nagyon tágan értve, legyen az akár egy diktafon vagy egy hangosan olvasó szoftver) De itt is szívesen fogadok alátámasztott ellenvélemyént, azaz pl. tesztet arról, hogy pl. egy DC A64 nem tud megbirkózni egy levélgépeléssel, de egy 4 socketes rendszer (összesen 8 mag, és ez azért ma még jóóó drága lenne) igen)
Az energiahatékonyság szerepét nem kívántam lebecsülni, de látni kell, hogy ez más irányt vesz (nem az a cél, hogy a jelenlegi legerősebbnél erősebbet tudjunk, hanem hogy ezt sokkal-de-sokkal hatékonyabban.
A professzionális piacon viszont a mindig sokkal-de-sokkal _erősebbre_ van szükség, persze az külön jó, ha e mellett még energiahatékony is, de ez akkor is más irány.
Én egyáltalán nem vagyok tehát arról meggyőződve, hogy "az intelnek és amd-nek egyáltalán nem fog gondot okozni az R&D szétterítése, már ami a high-end chipeket illeti, hiszen nemcsak lefölöző árpolitika folyik, hanem az egyszer csúcsnak számító chipek elképesztő sebességgel járják meg a mainstream és a value kategóriát is, sőt, a legtöbb esetben nem beszélhetünk extra R&D overheadről."
Ez _jelenleg_ van így, amikor lényegében nincs különbség a consumer és professzionális termék között.
Én azonban azt várom, hogy a consumer piac teljesítményigénye nem fog lényegesen nőni, ellenben a professzionális piacé természetesen igen. Márpedig akkor a K+F költségeket is ennek a jóval kisebb piacnak kell fedeznie => megint létre fog jönni az az árszakadék a consumer és professzionális termékek között, ami jó 10 éve volt jellemző.
- - - - - -
És persze köszönöm Yorg-nak a számokat, special-nek pedig az infót, hogy miért az IBM lett mindhárom nextgen konzol processzorfejlesztője.