HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer -- harmadik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer -- harmadik rész Értékeld a témát: -----

#2261 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 22. 08:31

Idézet: GI - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 23:20

Kiváncis leszek hányan ugranak majd le az intel székház tetejéről, ha ezeket a teszteket megnézik.

A marketingesek csak dörzsölik a kezüket, mert még nagyobb szükség lesz rájuk. :p
while (!sleep) sheep++;

#2262 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 10:16

Idézet: GI - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 23:20

Kiváncis leszek hányan ugranak majd le az intel székház tetejéről, ha ezeket a teszteket megnézik.

Tehát akkor egy 4 utas DC Opteronhoz képest egy 4 utas DC Xeon SEHOL nincs.
Nemde?

A DC Xeon sehol sem lesz. Legalábbis SAP alatt (meg máshol se szvsz - lásd Anand tesztjét).

Jól látszik, hogy ha megjelenik 2 hónap múlva az X2 4800+, akkor az lesz általánosságban a leggyorsabb X86 desktop CPU. Gyakorlatilag minden tesztben gyorsabb lesz, mint bármelyik Intel CPU, egyedül játékok alatt lesz minimálisan lassabb, mint némelyik AMD single-core CPU. Magyarán megint lesz ultimate legjobb processzor. :respect:

Az már más kérdés, hogy milyen áron. Az optimális választás triviálisan a 4400+ lesz, ez már most is látszik. Még az is nagyon le fogja verni az összes Pentium D-t, de még a DC EE-t is le fogja hagyni majdnem minden tesztben.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2263 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 10:26

Idézet: Asker - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 1:22

Az XDR nagyon nem valószínű szerintem. Gyakorlatilag kizárt, legalábbis a jelenlegi infók alapján.

A DDR3-ra váltás lehetséges, én már mondogatom egy ideje, hogy az AMD kihagyja a DDR2-őt. Viszont az AMD pénzügyi telefonos konferencia hívásában Hector Ruiz az alábbiakat mondta:

Idézet

...direct connect architecture means we don't need ddr2, we have a planned transition to ddr2 in 2006.  working with customers for that when finally that provides superior performance.  we will continue to lead in performance with ddr1.

E szerint tehát 2006-ban állnak át a DDR2-re. Szvsz ennek sok értelme nincsen, mivel addigra már elérhetőek lesznek a DDR3-as memóriák is, mivel a Samsungnál 2005 második felében indul a sorozatgyártás. Persze lehet, hogy túl drága lesz még egy jó ideig, meg hasonló késleltetési bajai lesznek, mint a DDR2-nek voltak kezdetben, ezért nem akarnak indulásnál átállni rá, hanem csak később (hasonlóan a DDR2-höz). Az biztosnak tűnik, hogy a Socket M2 tokozásnál (ami 1207 lábú lesz) jelenik meg az új memória szabvány (DDR2 vagy DDR3). Én azt hittem kezdetben, hogy ennyi lábból már 2x128 bites memóriavezérlő lesz, de ez mostanra már látszik, hogy kizárt. A sok lábra valószínűleg a nagyobb disszipáció miatt lesz szükség, felkészülhetünk a 100+ TDP-jű dual(quad)-core AMD procikra. Bár persze tudjuk, hogy ez a 100+ nem ugyanaz, mint az Intel 100+-ja. :D

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy az Intelnél a 775-ös processzorok részesedése még jelenleg is csak 25%, a maradékot más régebbi foglalatú processzorok viszik el. Ez azt jelenti, hogy a DDR2 elfogadottsága messze elmarad a várakozásoknak. Emiatt lehet, hogy az AMD mégis kihagyja a DDR2-őt. Még ugyanis nyugodtan meggondolhatják magukat.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2264 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 12:14

Idézet: AzErdos[TM] - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 1:18

eroteljesen ketlem ezt a reszt... ket okbol is:
1. Nem erzem ugy hogy ha az Intel belebukott egyszer a rambus-al 'egyuttmukodesbe' akkor az AMD jobban johetne ki belole.
2. Emlekezetem szerint az XDR az point-2-point jellegu memoriatechnologia, arrol nem is beszelve hogy nem eppen 'modulra' van optimalizalva, hanem arra hogy, szorosan a proci melle forrasszak a chipeket. Hogy raknak igy a PCbe? FB-DIMM?

Persze mondjuk a multi-core irany mellet az XDR kesleltetese elviselhetove valik  :p

DDR3? Van rola barmi erdemes tudnivalo? pl hogy mikor kezdik el a gyartasat egyeltalan?
Mindenesetre vicces lesz, ha megint az AMD szabja meg a 'memoria trendet'  ;)

Mind a DDR3-nak mind az XDR-nek a sajatja a packet alapu transaction, cacheline be, cacheline ki. az XDR jopofa de max 256MByte jelenleg, nemis lesz lenyegesen tobb, mert embedded cuccokhoz szantak, tehat 1-2 RAMChip.
Memeoriaugyben a fo gond az, hogy aDRAm cellak mar nagyon regota 50-60 nanosak es nem akarnak gyorsulni erdemben. Sebesseget novelni az egyidoben nyitva levo bankok szamaval lehet, de ez sem segit a latency/precharge idok alakulasan, magyaran azon az idon ami akozott telik el, hogy az access parancsot kiadod es az elso adatok megerkeznek vagy kiirasra kerulnek. mar jelenleg is ez az ido a dominans DDR1-nel nem a burst length. ma mar 7-2-2-2-2.5T-vel megyunk, altalaban es 7 > 3x2
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2265 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 13:18

Az oroszok is azt mondják....

Szerkesztette: Asker 2005. 04. 22. 13:19 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2266 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 13:24

Idézet: Asker - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 14:18

Tök ugyanaz a forrásuk. Így aztán semmi jelentősége, hogy ketten mondják. :omg:

Viszont ez szerintem jó poén. Hector Ruiz nyomott egy jam session-t egy rockbandával az DC Opteron bejelentése után. :drummer:

Kép

#2267 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 13:34

Nembaj. :)

Nem is tudtam ,hogy tud gitározni?
"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2268 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 14:10

Idézet: Asker - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 14:34

Nembaj. :)

Nem is tudtam ,hogy tud gitározni?

Ezt miért tőlem kérded? :D

#2269 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 15:46

Idézet: special - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 7:48

Hát izé, DC Xeon nem van még.

Szvsz ha a Dual DC Opteronok lenyomják a Quad Xeonokat, akkor szerintem a Dual DC Xeonokat is lefogják...
Teljesítményben tuti, kérdés, hogy árban hogy alakul... :think:

:offtopic:

Nekem szakdogát kéne írni, Ti meg linkeltek itt mindent! :reklamacio:

#2270 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 04. 22. 15:53

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 16:46

Szvsz ha a Dual DC Opteronok lenyomják a Quad Xeonokat, akkor szerintem a Dual DC Xeonokat is lefogják...
Teljesítményben tuti, kérdés, hogy árban hogy alakul... :think:

:offtopic:

Nekem szakdogát kéne írni, Ti meg linkeltek itt mindent! :reklamacio:

Szerintem a fullos DC Xeonok új infrastruktúrát követelnek majd, gyorsabb basszal, meg ilyenek.

#2271 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 16:05

Idézet: special - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 15:53

Szerintem a fullos DC Xeonok új infrastruktúrát követelnek majd, gyorsabb basszal, meg ilyenek.

hmmm, nahat, szexista xeonok Kép

#2272 Felhasználó inaktív   Bujdy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 16:29

Idézet: special - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 15:53

De hogy lehet gyorsabb egy dual core Xeon, mint egy dual procc xeon? :think:

#2273 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 16:38

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 16:29

pottyet jobb lesz a HT-nel, annyit.

#2274 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 17:17

Idézet: Bujdy - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 17:29

Nézd, ebben a kategóriában baromi sok potenciál lakozik a chipseterk, busz, memóriavezérlés terén.

Példa:

Idézet

Az X3 elsősorban a memória késleltetése terén hoz jelentős előrelépést, az IBM szerint részben ennek köszönhetően akár 38 százalékkal nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, mint a korábbi generációs Xeon-alapú szerverek.

Szóval részben az Intelen, részben a zsírosabb OEM-eken múlik, hogy mit hoznak ki a DC Xeonból. Nyilván egy Dell, vagy a sarki Komputer-Teknika Szaküzlet nem fog proprietary chipsetet és alaplapokat tervez(tet)ni és gyártatni. Az Opteron esetében sokkal kisebb a megkülönbözetetési lehetőség a Direct Connet Architect miatt, ott inkább a 8+ szerverek rejtenek potenciált (pl. Horus).

Ezenkívül már miért ne lehetne gyorsabb egy DC Xeon, mit két ugyanolyan órajelű. a cache-konzisztencia pl. az arbiterrel tehetmentesítheti az adatbuszt. Mondjuk a hírek ugye arról szólnak, hogy a Intel DC processzorai nem DC chipek lesznek, hanem dual-chip-in-a-package, az arbiter pedig az interconnect pedig a busz órajelével fog futni, talán ugyanazt a sávszélt zabálva egy-egy proci felé.

#2275 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 19:18

Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 17:38

pottyet jobb lesz a HT-nel, annyit.

Bujdy egyprocesszoros dual-core Xeont és kétprocesszoros nem DC Xeonos rendszert hasonlított össze. Tehát nem két kétprocesszorost.

Ettől még símán lehetne így, de ez az Intel DC processzorai esetén kevésbé valószínű. AMD-nél igaz, ott a dual-core processzoros gép gyorsabb mint a két processzoros azonos órajelű rendszer.

#2276 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 19:19

Idézet: special - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 18:17

Nézd, ebben a kategóriában baromi sok potenciál lakozik a chipseterk, busz, memóriavezérlés terén.

Ez így van, de én nem hiszem, hogy az Intel új buszrendszert hoz ki kezdetben a dual-core Xeonokhoz. Azt csak 2007-re lehet várni, amikor megkapják az IMC-t az Itaniummal közösen.

#2277 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 22. 22:31

Idézet

tiszta sor. az itanic/xeon legnagyobb baja az imc ihanya. mara ez evidens mint a nap. hiaba szereti az intel a 'komonens model-t' mara jol lathato hogy a RAm-okat kozelebb kell hozni a processzorhoz a teljesitmeny novelese celjabol. a 9MByte L3$ nagyon draga es nem mindenhato megoldas.

Igen, ezzel tisztában vagyok. De azért én ekkora difire nem számítottam.
Jó lett ez a DC proci....
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#2278 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 10:03

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 20:19

Ez így van, de én nem hiszem, hogy az Intel új buszrendszert hoz ki kezdetben a dual-core Xeonokhoz. Azt csak 2007-re lehet várni, amikor megkapják az IMC-t az Itaniummal közösen.

Jó, de ha már megemelt FSB-t kapnak, esetleg nem négyesével lesznek szervezve, hanem kettesével, már attól is új alaplapok, chipsetek kellenek. Azért azt a szempontot se felejtsük el, hogy a jelenlegi helyzet a Xeonok terén a nagyobb OEM-eknek, HP, IBM, Fuji, NEC, Bull, Unisys stb. érdeke. Akinek nem érdeke, az a Dell, a white-boxosok, meg mindenki, aki nem készít saját megoldást. Ugyanezért állt le a következő generációs IPF-chipset fejlesztése. Ha már a Fuji 3 év alatt összedob egy mainframe-class IPF megoldást proprietary chipsetekkel, alaplapokkal, akkor nehogymár az Intel által kifejlesztett chipsetek hozzák versenyhelyzetbe a tömegeket.

Valszeg ilyen okok miatt a CSI sem lesz large-scale, most 16 socketről szólnak a pletykák.

#2279 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 23. 13:18

Idézet: special - Dátum: 2005. ápr. 23., szombat - 11:03

Jó, de ha már megemelt FSB-t kapnak, esetleg nem négyesével lesznek szervezve, hanem kettesével, már attól is új alaplapok, chipsetek kellenek. Azért azt a szempontot se felejtsük el, hogy a jelenlegi helyzet a Xeonok terén a nagyobb OEM-eknek, HP, IBM, Fuji, NEC, Bull, Unisys stb. érdeke. Akinek nem érdeke, az a Dell, a white-boxosok, meg mindenki, aki nem készít saját megoldást. Ugyanezért állt le a következő generációs IPF-chipset fejlesztése. Ha már a Fuji 3 év alatt összedob egy mainframe-class IPF megoldást proprietary chipsetekkel, alaplapokkal, akkor nehogymár az Intel által kifejlesztett chipsetek hozzák versenyhelyzetbe a tömegeket.

Valszeg ilyen okok miatt a CSI sem lesz large-scale, most 16 socketről szólnak a pletykák.

Ezzel tudod mi a gond? Az, hogy az Intel kötve hiszem, hogy a Fujitsu miatt lemondana az itanium széles elterjedtségéről. Mert az Intel érdeke azt diktálná, hogy legyen hozzá egy bárki által megvehető chipset, amivel jól skálázódik a rendszer. Ha ez nincs, akkor inkább Opteronos rendszereket fognak venni (alsó és közepes szervereknél), hiszen már 4 processzornál is nagyobb teljesítményt nyújt, mint az Itanium2. És itt single-core-ról beszélek, dual-core-nál még durvább a helyzet. Fent pedig a Power5 szorongatja keményen. Az Intel szerintem erőforráshiány miatt állt le vele. Az Intelnek ugyanis minden más piac fontosabb az Itaniumnál, ott pedig nagy gondok vannak (kivéve a mobil piacot). Oda kell átcsoportosítani minden embert, ezért az Itaniumot meg hanyagolják. Majd megkapja a Xeonnal közös buszrendszert, mert arra a Xeonnak is szüksége van, aztán örüljön.

#2280 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 24. 20:19

Idézet: GI - Dátum: 2005. ápr. 22., péntek - 22:31

Igen, ezzel tisztában vagyok. De azért én ekkora difire nem számítottam.
Jó lett ez a DC proci....

pedig tiszta sor, hogy membusz probléma. a legbrutálabb géped lehet, akkor sem fogsz tudni egy 56k-s modemkapcsolaton szaggatás nélkül HD bontású (1920x1080)-as videót szaggatás nélkül megnézni :)
A mai memóriák eleve döglassúak, és éntelék ezen mégcsak tovább rontottak azzal, hogy a parancs kiadása után csak 200ns múlva jön meg az adat. AMD ezt letornázta 80-100ns-re. Ne feledjük hogy a 64 byte-os cacheline burst hossza 20ns. így AMD RAM ciklus hossza 100-120ns, intel ciklus hossza 200-220ns. Na és mitmond ez? Hát azt, hogy burstben (amikor több egyáms utáni cache line-t írsz és olvasol) az effektív sávszél AMD proci esetén majd 2x-es!

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • 116
  • Utolsó »