HWSW Informatikai Kerekasztal: AMD Hammer -- harmadik rész - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

AMD Hammer -- harmadik rész Értékeld a témát: -----

#2561 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 09. 29. 20:11

Idézet: -=PAraNOia=- - Dátum: 2005. szept. 29., csütörtök - 21:01

:offtopic:
Az új 754-es Sempronok már támogatják az X86-64-et...  ;)

Igen tudom. :) De mivel már az is elég, ha egyetlen Sempron is létezik, amely nem támogatja, így ez irreleváns, ezért nem is mentem bele a részletekbe. :D
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2562 Felhasználó inaktív   dr.PAra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 29. 21:05

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. szept. 29., csütörtök - 21:11

Igen tudom. :) De mivel már az is elég, ha egyetlen Sempron is létezik, amely nem támogatja, így ez irreleváns, ezért nem is mentem bele a részletekbe. :D

Ok  ;)

:offtopic:

Amúgy tudom, hogy szemernyit sem számit, de nagyon ütős az új SUN Opteron szerverek kinézete...

#2563 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 09. 29. 21:37

Dehogynem számít! Ép testben ép lélek! :D :up:
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#2564 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 03. 21:32

A Morgan Stanley az AMD részvény további szárnyalását várja és a közeljövőben már a 30 dolláros részvényárat sem tartja elképzelhetetlennek. Ezzel párhuzamos módosította a 3. negyedéves előrejelzését is a 8 centes részvényenkénti nyereségről 12 centesre. Az éves eredményt tekintve is jobbat vár, mint az eddig jelzett.

#2565 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 03. 21:47

Idézet

Ez felveti azt a kérdést, hogy van-e esélye valamelyik konkurensnek olyan mértékben piacot nyerni/elterjednie, hogy az Itaniumnak még a HPC paicon se legyen hosszú távon a most elszenvedett késések miatt esélye. Nyilván két processzorcsaládnak van erre esélye: a Power-nek és az Opteronnak. Előbbi ellen szól, hogy az hatalmas elkötelezedttséget jelent (mivel tudtommal az egyetlen ISP az IBM), az Opteron ellen meg az, hogy nincs megfelelő infrastruktúra mögötte. Ez utóbbiban tudna a SUN nagy szerepet játszani, ő alá tudna tenni egy olyan architektúrát amivel a 8+ processzoros gépek is jól skálázódnának. Ha lemond a saját processzorairól, akkor meg tudja és meg is fogja lépni. Ha nem akar lemondani, akkor csak később lépi meg, de szerintem 100%, hogy előbb-utóbb így kell tennie. A kérdés, hogy ezt mikor látja be.

Ezt az Itanium topicban írtam, de most kiemeltem az ide tartozó lényeget. Szóval vajon van-e ebben valami? Az alábbi kérdések merültek fel bennem és ezekkel kapcsolatban vagyok kíváncsi a véleményetekre.

1. Tényleg szükségszerű-e, hogy a Sun-nak (nyilván saját processzora még jó ideig történő megtartása mellett) át kell térnie az Opteronra (vagy más X86 procira)? Ha igen, akkor mikorra tennétek a 16+ processzoros Opteronos SUN gépek megjelenését? És mikorra teszitek a 8 processzoros Opteronos SUN szerver megjelenését? Ezt a fejlesztő csóka (az a hosszú nevű fickó) megígérte, én valamikorra 2006 H1-re tenném, esetleg év közepére.

2. Mivel tudja az AMD könnyebbé tenni a sokprocesszoros Opteronos gépek fejlesztését? Segítene-e ezen  egy esetleges 4. HT port? Az AMD ígérte a HT szabvány további fejlesztését, vajon milyen irányban tud továbblépni a triviális sávszélességnövelésen (esetleges latency csökkenésen) kívül? Besegít-e a SUN az AMD-nek a processzor ilyen irányú fejlesztésébe (ezen akár a szabadalmai megosztását is értem)?

3. Van-e elég piaci súlya és hitele az AMD-nek (vagy lesz-e elég 2-3 év múlva), hogy betörjön a high-end szerver piacra? Mit kellene tennie, hogy ez a betörés sikeres legyen (a megfelelő hardver kifejlesztésén kívül)? Vagy már most is elsősorban a megfelelő architektúra kérdése?

#2566 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 10. 04. 07:18

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. okt. 3., hétfő - 20:47

3. Van-e elég piaci súlya és hitele az AMD-nek (vagy lesz-e elég 2-3 év múlva), hogy betörjön a high-end szerver piacra? Mit kellene tennie, hogy ez a betörés sikeres legyen (a megfelelő hardver kifejlesztésén kívül)? Vagy már most is elsősorban a megfelelő architektúra kérdése?

Az első két pontra leginkább Elric tudna válaszolni. Nekem az a megjegyzése jut eszembe ami az Opteron jelenlegi memória architektúrájának a problémáit említi 8+ CPU esetén.

Illetve én nem igazán hiszem, hogy meglépi a Sun az Opteron full felfuttatását, talán még akkor sem, ha ezzel a döntéssel partvonalra szorul. Persze tévedhetek.
Azaz a nagyobb Risc gépeket szépen leváltják az Itaniumok :) .

3. Továbbra is fenntartom, hogy az Opteronnak a célpiaca, ellenfele a 2-4 CPU és a Xeonok. A high-end szempontjait a 2.3. CPU dev. csapatnak kellene figyelembe vennie, ha léteznek, léteznének.

Ehhez kapcsolódik azért, hogy én mint technikai ember azért elvárnák már némi CPU architekt fejlesztést, ezt  -tekintve a K8, K9 vonalat és alapjait, IMC, több mag ... - az AMD-nek is muszáj lesz meglépnie. Ha nem, akkor nem lesz mit szembeállítani a majdani nem netburst Xeonokkal.

"Mit kellene tennie" - 0. pont = 30% részesedést szerezni a 2-4 CPU-s szerverek piacán.

#2567 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 10. 04. 09:05

1. Szerintem a Sun súlyos késésben van, ráadásul mint kiemelt stratégiai partnert a HP simán leveri az Opteron-szerverek piacán. A lépéseknek van bizonyos késleltetése, és tehetetlensége. Ha most kezdene el erőfeszítéseket tenni, hogy high-end gépekbe is kerüljön Opteron, azaz kidolgozni a 4-8 socket feletti SMP skálázódást, továbbá komoly RAS képességekkel felruházni az ilyen szervereketm, az piacilag kb. akkorra érne be, mire jön a Rock. Tehát sok értelme a holtidő miatt megkezdeni az átterelést nincs szerintem.

A kérdés az, hogy a RISC-ügyfélbázisát, amely kb. 100 milliárd dollárt ér ha hiszünk egy korábbi interjúnak, át tudná-e pakolni x86/Solarisra, hosszabb távon. Alkalmazások ezreit kellene portolni, nem beszélve a vállalatok proprietray cuccairól. Ezzel a Sun megnyitná az utat az IPF és a Power előtt, hogy elszedje a cserben hagyott vevőket.

Nem ismerek felmérést, hogy a beszerzés folyamata hogyan alakul, de a Sun egyik vezetője által korábban bevallott kannibalizációról arra következtetek, hogy a vásárlók sok esetben már kiválasztják a vendort, majd azt követően a pontos konfigot. Tehát ha a Sun saját lábába lőne, még ha nem is zero sum game-ről van szó. Elvenni az ügyfeleket a RISC-től pedig egyet jelent a versenyképesség, a túlélési esély súlyos rontásával, hiszen a növekvő R&D költségeket egyre kisebb bázison kellene kitermelni. A forgatókönyv ismert: Alpha, MIPS, PA-RISC stb.

És szerintem a Sun érzelmi/politikai okok miatt sem akarná ezt meglépni. Ne feledjük el azt sem, hogy saját processzor nélkül a vállalat arculatát is újra kellene tervezni. Egy identitásbeli sokk lenne.

Én úgy látom, hogy egyelőre nem tudjuk, az Opteron architektúrája vajon alkalmas-e valóban felső kategóriás gépekbe, mert egyelőre senki nem próbálta meg. A Sun még mindig csak ígérget, a HP, IBM stb. csak volume konfigokat nyomat. A Fujitsu SPARC-ot és IPF-et nyomat, a többiek meg IPF-re migrálnak a proprietary mpu-król.

Őszintén szólva nem is gondolom, hogy az AMD nagyobb erőfeszítéseket tenne ebben az irányban. Szerintem még mindig a Xeont akarják kinyírni. Nekik volumen kell, pláne a Fab36-tal.

A Sun szerintem nem fog ebben az évtizedben áttérni semmire. A termékkínálatot feltöltik alulról Opteronnal, de marad a US.

2. Az AMD azzal tudja könnyebbé tenni, hogy egyrészt bevonja azokat az OEM-eket a kérdésbe, akiktől ilyen gép várható. Namost szerintem ilyen nem igazán van, mert szerintem senkinek nem érdeke. A nagyok elkötelezettek más irányban, a volume szereplőket meg nem érdekli a kérdés. Én csak a Crayt látom, akinek nagy gépekre lenne igénye. Másrészt pedig ebben a világban a nagyoknak az sem lenne érdeke, hogy bárki könnyen nagy SMP gépeket építsen. Mindenki megoldja maga, csak legyen hozzá kedvező a processzor infrastruktúrája.

3. Szerintem nem beszélhetünk az AMD-betöréséről, mert itt az x86 betöréséről lenne szó. Ez pedig arról szólt eddig, hogy azonos felépítésű chipekkel fedjük le a server/ws/desktop/mobile piacokat is. Ebben rejlik ereje, mert hatalmas bázissal rendelkezik, költséghatékony a termelése, az R&D szétoszlik. Szóval komoly OEM-oldali támogatás, megfelelő alkalmazások, migráció megoldása, built-in chip-level RAS, jövőkép.

Most mondjam azt, hogy az AMD-nek még saját compilere sincs?

#2568 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 12:15

Idézet: Michell - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 8:18

Az első két pontra leginkább Elric tudna válaszolni. Nekem az a megjegyzése jut eszembe ami az Opteron jelenlegi memória architektúrájának a problémáit említi 8+ CPU esetén.

Igen, ez jutott nekem is eszembe,. Épp ezért kérdeztem, hogy a több HT csatorna segít-e vajon.

Idézet

Illetve én nem igazán hiszem, hogy meglépi a Sun az Opteron full felfuttatását, talán még akkor sem, ha ezzel a döntéssel partvonalra szorul. Persze tévedhetek.
Azaz a nagyobb Risc gépeket szépen leváltják az Itaniumok :) .

Nem hiszem, hogy a SUN az elkövetkező 4-5 évben átnyergelne az Itaniumra. Ez kizárt.

Idézet

3. Továbbra is fenntartom, hogy az Opteronnak a célpiaca, ellenfele a 2-4 CPU és a Xeonok. A high-end szempontjait a 2.3. CPU dev. csapatnak kellene figyelembe vennie, ha léteznek, léteznének.
...
"Mit kellene tennie" - 0. pont = 30% részesedést szerezni a 2-4 CPU-s szerverek piacán.

Ez nyilván igaz a közeljövőre, de már középtávon nem. Az Opteronok be fiognakl törni kb. egy éven belül a 8 processzoros szerverek piacára. Különösebb architektúrális okai nincsen, hogy miért ne történjen ez meg (lásd 8+ processzoros Xeonok). A 2-4

Idézet

Ehhez kapcsolódik azért, hogy én mint technikai ember azért elvárnák már némi CPU architekt fejlesztést, ezt  -tekintve a K8, K9 vonalat és alapjait, IMC, több mag ... - az AMD-nek is muszáj lesz meglépnie. Ha nem, akkor nem lesz mit szembeállítani a majdani nem netburst Xeonokkal.

Kérdéses, hogy kijön-e az AMD új maggal vagy sem. Elric szerint 45 nm-ig nem várható új mag, ez pedig 2009-et jelent. Hogy elég lesz-e a jelenlegi mag az persze erősen kérdéses. Ami lehet újdonság, az a DDR-2, javított HT és utasításkészlet bővítés (újabb utasítások az X86-64-hez). Meg azok amikről még nem tudunk (mert ezekről van infónk).

#2569 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 12:22

Hát 2009-ig biztos nem lesz elég a Hammer.
2007-ben be kéne vezetni valami újat , mert elég erősnek néz ki a Whitefield a magonként 4issue-val. ;)

Szerkesztette: Asker 2005. 10. 04. 12:25 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2570 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 12:28

Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 10:05

1. Szerintem a Sun súlyos késésben van, ráadásul mint kiemelt stratégiai partnert a HP simán leveri az Opteron-szerverek piacán. A lépéseknek van bizonyos késleltetése, és tehetetlensége. Ha most kezdene el erőfeszítéseket tenni, hogy high-end gépekbe is kerüljön Opteron, azaz kidolgozni a 4-8 socket feletti SMP skálázódást, továbbá komoly RAS képességekkel felruházni az ilyen szervereketm, az piacilag kb. akkorra érne be, mire jön a Rock. Tehát sok értelme a holtidő miatt megkezdeni az átterelést nincs szerintem.

Nem a holtidő kitöltésére gondoltam, hanem arra, hogy - hasonlóan a HP-hoz - hosszabb távon dobja a saját termékét és átálljon az Opteronra. Ehhez azt kell elfogadnia, hogy technológialiag nem tud és pénzügyileg nem éri meg fenntartani egy saját architektúrát. Nem tudom a HP és a SUN közti Opteronos különbségeket, de számomra nagyon úgy néz ki, hogy az AMD komolyabb partnernak tekinti a SUNt mint a HP-t. Az biztos, hogy elkötelezettebb.

Idézet

A kérdés az, hogy a RISC-ügyfélbázisát, amely kb. 100 milliárd dollárt ér ha hiszünk egy korábbi interjúnak, át tudná-e pakolni x86/Solarisra, hosszabb távon. Alkalmazások ezreit kellene portolni, nem beszélve a vállalatok proprietray cuccairól. Ezzel a Sun megnyitná az utat az IPF és a Power előtt, hogy elszedje a cserben hagyott vevőket.

Nem ismerek felmérést, hogy a beszerzés folyamata hogyan alakul, de a Sun egyik vezetője által korábban bevallott kannibalizációról arra következtetek, hogy a vásárlók sok esetben már kiválasztják a vendort, majd azt követően a pontos konfigot. Tehát ha a Sun saját lábába lőne, még ha nem is zero sum game-ről van szó. Elvenni az ügyfeleket a RISC-től pedig egyet jelent a versenyképesség, a túlélési esély súlyos rontásával, hiszen a növekvő R&D költségeket egyre kisebb bázison kellene kitermelni. A forgatókönyv ismert: Alpha, MIPS, PA-RISC stb.

És szerintem a Sun érzelmi/politikai okok miatt sem akarná ezt meglépni. Ne feledjük el azt sem, hogy saját processzor nélkül a vállalat arculatát is újra kellene tervezni. Egy identitásbeli sokk lenne.

A SUN viszont látja maga előtt a HP példáját és látja, hogy a HP-nak sikerült megtartania az ügyfeleit. Persze azt is látja, hogy így hozzá lesz kapcsolva egy külső céghez és ha az a cég rosszul teljesít és nem képes jó termékkel előrukkolni, akkor ő is szív. Szerintem a SUN vár még 1-2 évet és megnézi, hogy az AMD helyzete hosszabb távon hogyan alakul. Meg esetleg megpróbál a HP példájából tanulni, ha ugyanis az Itanium befuccsol, akkor ő sem hiszem, hogy át mer állni az Opteronra (nyilván ez más szitu, itt más lenne a gond, de a figyelmeztetés akkor is elrettentheti).

Idézet

Én úgy látom, hogy egyelőre nem tudjuk, az Opteron architektúrája vajon alkalmas-e valóban felső kategóriás gépekbe, mert egyelőre senki nem próbálta meg. A Sun még mindig csak ígérget, a HP, IBM stb. csak volume konfigokat nyomat. A Fujitsu SPARC-ot és IPF-et nyomat, a többiek meg IPF-re migrálnak a proprietary mpu-król.

Őszintén szólva nem is gondolom, hogy az AMD nagyobb erőfeszítéseket tenne ebben az irányban. Szerintem még mindig a Xeont akarják kinyírni. Nekik volumen kell, pláne a Fab36-tal.

A Sun szerintem nem fog ebben az évtizedben áttérni semmire. A termékkínálatot feltöltik alulról Opteronnal, de marad a US.

Nem hiszem, hogy elvi akadálya lenne az Opteron térhódításának. Az biztos, hogy a megoldás nem triviális, de mivel vannak sok processzoros Xeonos rendszerek is, így ez Opteron esetén is nyilván megoldható. Egyelőre nyilván a Xeon az ellenfél, de a 8 processzoros szerverekkel már az Itanium piaci szegmensét és pozícióját is erősen támadja az AMD (illetve a SUN).

Idézet

2. Az AMD azzal tudja könnyebbé tenni, hogy egyrészt bevonja azokat az OEM-eket a kérdésbe, akiktől ilyen gép várható. Namost szerintem ilyen nem igazán van, mert szerintem senkinek nem érdeke. A nagyok elkötelezettek más irányban, a volume szereplőket meg nem érdekli a kérdés. Én csak a Crayt látom, akinek nagy gépekre lenne igénye. Másrészt pedig ebben a világban a nagyoknak az sem lenne érdeke, hogy bárki könnyen nagy SMP gépeket építsen. Mindenki megoldja maga, csak legyen hozzá kedvező a processzor infrastruktúrája.

Igen, ez szerintem is így van. Még a SUN a legesélyesebb, és róla tudjuk is, hogy lesz 8 processzoros Opteronos szervere. A többiek egyelőre nem terveznek ilyet (vagy jól titkolják). :)

Idézet

3. Szerintem nem beszélhetünk az AMD-betöréséről, mert itt az x86 betöréséről lenne szó. Ez pedig arról szólt eddig, hogy azonos felépítésű chipekkel fedjük le a server/ws/desktop/mobile piacokat is. Ebben rejlik ereje, mert hatalmas bázissal rendelkezik, költséghatékony a termelése, az R&D szétoszlik. Szóval komoly OEM-oldali támogatás, megfelelő alkalmazások, migráció megoldása, built-in chip-level RAS, jövőkép.

Most mondjam azt, hogy az AMD-nek még saját compilere sincs?

Az X86-os szerverek már betörtek erre a piacra, bár persze a részesedésük nem túl magas (lásd 8-32 processzoros Xeonos gépek). A saját compiler meg nem léte valóban gond, szerintem az AMD fel fog vásárolni egy létező fordítót és a hozzá tartozó szakembergárdát. Ha ezt meglépi, akkor az biztosd jele lesz a felős kategóriában történő terjeszkedés kezdetének.

#2571 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 12:31

Idézet: Asker - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 13:22

Intel's new CPU's suck << >> Nor does (suck) any of their products.

:think: :D

Szerkesztette: alvaro 2005. 10. 04. 12:31 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#2572 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 12:31

Idézet: Asker - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 13:22

Hát 2009-ig biztos nem lesz elég a Hammer.
2007-ben be kéne vezetni valami újat , mert elég erősnek néz ki a Whitefield a magonként 4issue-val. ;)

Azért az órajelen sok fog múlni. Jövőre a DC Opteronok 2.6-2.8 GHz magasságában fognak járni, ha órajelben az Intel aspiráns csak 2.4 GHz-et fog tudni, akkor az Opteron versenyképes lesz. Az Intel mostanában botlott meg néhányszor, így ez most sem elképzelhetetlen. Persze erre a botlásra nem szabadna az AMD-nek alapznia, reméljük, hogy nem is teszi és tényleg van valami ütős megoldása 2007-re.

#2573 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 13:05

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. Oct. 4., Tuesday - 12:31

Azért az órajelen sok fog múlni. Jövőre a DC Opteronok 2.6-2.8 GHz magasságában fognak járni, ha órajelben az Intel aspiráns csak 2.4 GHz-et fog tudni, akkor az Opteron versenyképes lesz. Az Intel mostanában botlott meg néhányszor, így ez most sem elképzelhetetlen. Persze erre a botlásra nem szabadna az AMD-nek alapznia, reméljük, hogy nem is teszi és tényleg van valami ütős megoldása 2007-re.

Iparági pletykák szerint 2,93Ghzről indulna.
Nemhiszem hogy +40százalék pipeal tudnak akkora hatékonyságot hozni mint a Dothan, ezért növelt órajellel jelennek meg. Szvsz jobban fog skálázódni mint a Hammer, de nem is lesz neki olyan jó IMC-je, de nem is olyan szar mint a Prescottnak.
Persze nem minden a pipe, de rengeteget számít.

Szerkesztette: Asker 2005. 10. 04. 13:08 -kor

"I was a Marine in the invasion of Iraq. It was 2 years before I could watch any type of violent movie. War truly is hell. Killing, bleeding, dying and crying are terrible, and great. If you fight for glory and power you are evil and will die in vain. I and every other warrior fought for each other. For family, for friends, for the US, for Sparta."

#2574 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 13:24

Rengeteget számít, ha téves elágazásbecslésbe fut.

Elég keveset lehet tudni a következő IA-32 procik mikroarchitektúrájáról, hacsak nem azt, hogy szélesebbek lesznek, 4-issue. A kitűzött IPC tehát magasabb, és ebből én arra következtetek, hogy ha lesz, azokban is SMT lesz, nagyobb OOO ablakkal.

#2575 Felhasználó inaktív   Asker 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 13:26

Idézet: Asker - Dátum: 2005. Oct. 4., Tuesday - 12:22

Mintha nem is írtam volna.
Ügye a Whitefileld effektíve egy dualConroe.

Szerkesztette: Asker 2005. 10. 04. 13:27 -kor

#2576 Felhasználó inaktív   Michell 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 10. 04. 15:12

"Nem hiszem, hogy a SUN az elkövetkező 4-5 évben átnyergelne az Itaniumra."

Nem is erre gondoltam, hanem a Sun kiszorulására erről a piacról (8+ Cpu). Illetve, hogy ezt a helyet a konkurencia nagyobbrészt Itaniumos megoldásokkal veszi el. (HP, Fujitsu ... és nem Ibm Power)

"Szerintem a SUN vár még 1-2 évet " - szerintem pedig akkor már késő lesz, túl sok piacot veszit.

#2577 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 16:09

Idézet: Michell - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 16:12

Nem is erre gondoltam, hanem a Sun kiszorulására erről a piacról (8+ Cpu). Illetve, hogy ezt a helyet a konkurencia nagyobbrészt Itaniumos megoldásokkal veszi el. (HP, Fujitsu ... és nem Ibm Power)

"Szerintem a SUN vár még 1-2 évet " - szerintem pedig akkor már késő lesz, túl sok piacot veszit.

Nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy a SUN teljesen kiszoruljon erről a piacról. Hatalmas szoftverbázissal rendelkezik, nagy installált szoftverekkel, amíg a SUN képes alternatívát nyújtani (teljesítményben), addig ezek a vevők megmaradnak. NEm beszélve róla, hogy SFIJ (legalábbis azt hiszem ő volt) említette régebben a hadiipari és más fail-safe alkalmazási területeket, ahol a SUN nagyon erős.

#2578 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 16:27

Szerintem is. Hacsak a jelenlegi install base ráfrissít, az éves szinten több milliárd dollár.:) Itt még csak nem is kell feltétlenül versenyképesnek lennie sem abszolút, sem költség- stb. -paritás oldaláról, mivel a migráció, bár ezen hvuk te vitatkozol, kurvára kényelmetlen tud lenni a legtöbb esetben, és nem szeretem kategória, sok rejtett szopási lehetőséggel. Szóval ha a jelenlegi ügyfélbázisának lemorzsolódását megakadályozza, rábírja őket a frissítésre, valamint újakat szerez, vígan elél a cég  -- papíron. :)

Mert valójában ez csak egy alapot jelent neki, hogy a túlélésért küzdjön, mert valóban, az IBM eszetlen fejlesztései, az IPF kaparása és az x64 hosszabb távon sem tréfa dolgok.

A Montecito baja egyébként figyelmezetető szerintem mindenki számára, aki újszerű dolgokat akar. Minél forradalmibb lesz a Rock, ha az lesz, annál több aknát rejt. Az Intel ez ellen azt az elvet követte eddig az x86-os piacon, hogy az újdonságokat előbb beleteszi a chipekbe, majd jól kiteszteli, és aktiválja. A tanulság szerintem az, hogy egy chipdesignnak roboszutsnak kell lennie váratlan tervezési hibákra, és magában kellene foglalnia egy B-tervet legalább.

#2579 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 17:32

Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 13:24

Rengeteget számít, ha téves elágazásbecslésbe fut.

Elég keveset lehet tudni a következő IA-32 procik mikroarchitektúrájáról, hacsak nem azt, hogy szélesebbek lesznek, 4-issue. A kitűzött IPC tehát magasabb, és ebből én arra következtetek, hogy ha lesz, azokban is SMT lesz, nagyobb OOO ablakkal.

ezek zsakutcak, mar regota mondom. a madisonban nem veletlenul van 9mega L3$ a DDR2 egy bold move a rambus szeru architektura fele. Jelentos sorositas, rengeteg bank, iszonyat altency. En regebb ota agalok a RAM es a CPU integralasarol. A cell egy batortalan lepes eziranyba, vagyis, hogy megnyitjuk a cache-t a programozhatosag fele. Lesz egy 4-8Mega fastram ami cimezheto es ebbe hozol be/ki trancakciokkal anaygot a lengyegesen lasabb DRAM-okbol. A mostansag tulhajtott corsair csodak fesz emelessel, brutalis hutessel annyit ertek ell, hogy az elemi cella hozzaferesi idejet lenyomtak 60ns-rol 40 ns-ra. Amint tornazod felfele a CPU orajelet, a szakadek a ciklusido es a RAM access time kozott eszkalalodik. A RAMBUS segit a streaming tipusu hozzaferes esetere, de csak a latency oriasira novelese aran. Mivel a programjaidat meg tudod irni ugy, hogy a mukodesuk soran bealljon egy egyensulyi lapkeret, atalgos processzamot becsulve mondhato egy jo exhas, cimezheto L3$. Es itt viszont latszik hogy szerverszinten megjelenik majd a 32-64Megas L3$ mig a keves taszkot futtato WS szegmens beeri 2-8 megaval. Ne feledjuk, az x86 kod sorositasa feler egy tokonszurassal.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2580 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 10. 04. 21:43

Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 17:27

... mivel a migráció, bár ezen hvuk te vitatkozol, kurvára kényelmetlen tud lenni a legtöbb esetben, és nem szeretem kategória, sok rejtett szopási lehetőséggel.

Veszem ám az ilyen finom oldalvágásokat! :D Ez így ebben a formában nem igaz, azt mondom, hogy komoly  fejlesztő (és komoly alatt nem a néhány százas install base-el rendelkező cégeket értem, hanem a Microsoft-SAP-Oracle-Baan-PeopleSoft-... kategóriát) szoftvere esetén az átállás más architektúrára minimális kockázattal és költséggel jár. De amúgy a többiben egyetértek.

Téma megosztása:

• (148 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • 131
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.