Idézet: special - Dátum: 2005. okt. 4., kedd - 10:05
1. Szerintem a Sun súlyos késésben van, ráadásul mint kiemelt stratégiai partnert a HP simán leveri az Opteron-szerverek piacán. A lépéseknek van bizonyos késleltetése, és tehetetlensége. Ha most kezdene el erőfeszítéseket tenni, hogy high-end gépekbe is kerüljön Opteron, azaz kidolgozni a 4-8 socket feletti SMP skálázódást, továbbá komoly RAS képességekkel felruházni az ilyen szervereketm, az piacilag kb. akkorra érne be, mire jön a Rock. Tehát sok értelme a holtidő miatt megkezdeni az átterelést nincs szerintem.
Nem a holtidő kitöltésére gondoltam, hanem arra, hogy - hasonlóan a HP-hoz - hosszabb távon dobja a saját termékét és átálljon az Opteronra. Ehhez azt kell elfogadnia, hogy technológialiag nem tud és pénzügyileg nem éri meg fenntartani egy saját architektúrát. Nem tudom a HP és a SUN közti Opteronos különbségeket, de számomra nagyon úgy néz ki, hogy az AMD komolyabb partnernak tekinti a SUNt mint a HP-t. Az biztos, hogy elkötelezettebb.
Idézet
A kérdés az, hogy a RISC-ügyfélbázisát, amely kb. 100 milliárd dollárt ér ha hiszünk egy korábbi interjúnak, át tudná-e pakolni x86/Solarisra, hosszabb távon. Alkalmazások ezreit kellene portolni, nem beszélve a vállalatok proprietray cuccairól. Ezzel a Sun megnyitná az utat az IPF és a Power előtt, hogy elszedje a cserben hagyott vevőket.
Nem ismerek felmérést, hogy a beszerzés folyamata hogyan alakul, de a Sun egyik vezetője által korábban bevallott kannibalizációról arra következtetek, hogy a vásárlók sok esetben már kiválasztják a vendort, majd azt követően a pontos konfigot. Tehát ha a Sun saját lábába lőne, még ha nem is zero sum game-ről van szó. Elvenni az ügyfeleket a RISC-től pedig egyet jelent a versenyképesség, a túlélési esély súlyos rontásával, hiszen a növekvő R&D költségeket egyre kisebb bázison kellene kitermelni. A forgatókönyv ismert: Alpha, MIPS, PA-RISC stb.
És szerintem a Sun érzelmi/politikai okok miatt sem akarná ezt meglépni. Ne feledjük el azt sem, hogy saját processzor nélkül a vállalat arculatát is újra kellene tervezni. Egy identitásbeli sokk lenne.
A SUN viszont látja maga előtt a HP példáját és látja, hogy a HP-nak sikerült megtartania az ügyfeleit. Persze azt is látja, hogy így hozzá lesz kapcsolva egy külső céghez és ha az a cég rosszul teljesít és nem képes jó termékkel előrukkolni, akkor ő is szív. Szerintem a SUN vár még 1-2 évet és megnézi, hogy az AMD helyzete hosszabb távon hogyan alakul. Meg esetleg megpróbál a HP példájából tanulni, ha ugyanis az Itanium befuccsol, akkor ő sem hiszem, hogy át mer állni az Opteronra (nyilván ez más szitu, itt más lenne a gond, de a figyelmeztetés akkor is elrettentheti).
Idézet
Én úgy látom, hogy egyelőre nem tudjuk, az Opteron architektúrája vajon alkalmas-e valóban felső kategóriás gépekbe, mert egyelőre senki nem próbálta meg. A Sun még mindig csak ígérget, a HP, IBM stb. csak volume konfigokat nyomat. A Fujitsu SPARC-ot és IPF-et nyomat, a többiek meg IPF-re migrálnak a proprietary mpu-król.
Őszintén szólva nem is gondolom, hogy az AMD nagyobb erőfeszítéseket tenne ebben az irányban. Szerintem még mindig a Xeont akarják kinyírni. Nekik volumen kell, pláne a Fab36-tal.
A Sun szerintem nem fog ebben az évtizedben áttérni semmire. A termékkínálatot feltöltik alulról Opteronnal, de marad a US.
Nem hiszem, hogy elvi akadálya lenne az Opteron térhódításának. Az biztos, hogy a megoldás nem triviális, de mivel vannak sok processzoros Xeonos rendszerek is, így ez Opteron esetén is nyilván megoldható. Egyelőre nyilván a Xeon az ellenfél, de a 8 processzoros szerverekkel már az Itanium piaci szegmensét és pozícióját is erősen támadja az AMD (illetve a SUN).
Idézet
2. Az AMD azzal tudja könnyebbé tenni, hogy egyrészt bevonja azokat az OEM-eket a kérdésbe, akiktől ilyen gép várható. Namost szerintem ilyen nem igazán van, mert szerintem senkinek nem érdeke. A nagyok elkötelezettek más irányban, a volume szereplőket meg nem érdekli a kérdés. Én csak a Crayt látom, akinek nagy gépekre lenne igénye. Másrészt pedig ebben a világban a nagyoknak az sem lenne érdeke, hogy bárki könnyen nagy SMP gépeket építsen. Mindenki megoldja maga, csak legyen hozzá kedvező a processzor infrastruktúrája.
Igen, ez szerintem is így van. Még a SUN a legesélyesebb, és róla tudjuk is, hogy lesz 8 processzoros Opteronos szervere. A többiek egyelőre nem terveznek ilyet (vagy jól titkolják).
Idézet
3. Szerintem nem beszélhetünk az AMD-betöréséről, mert itt az x86 betöréséről lenne szó. Ez pedig arról szólt eddig, hogy azonos felépítésű chipekkel fedjük le a server/ws/desktop/mobile piacokat is. Ebben rejlik ereje, mert hatalmas bázissal rendelkezik, költséghatékony a termelése, az R&D szétoszlik. Szóval komoly OEM-oldali támogatás, megfelelő alkalmazások, migráció megoldása, built-in chip-level RAS, jövőkép.
Most mondjam azt, hogy az AMD-nek még saját compilere sincs?
Az X86-os szerverek már betörtek erre a piacra, bár persze a részesedésük nem túl magas (lásd 8-32 processzoros Xeonos gépek). A saját compiler meg nem léte valóban gond, szerintem az AMD fel fog vásárolni egy létező fordítót és a hozzá tartozó szakembergárdát. Ha ezt meglépi, akkor az biztosd jele lesz a felős kategóriában történő terjeszkedés kezdetének.
Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor