Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2007. okt. 26., péntek - 19:03
Hewlett-Packard:D
Mondjuk ezeket a gepeket allitolag valami lobaszo nagy szerver melle adtak soros terminal helyett.
Van hozze XPe es linux image, XPe-ben RDP meg Citrix kliensek, eleg jo terminal emulator ware, a (vaze)linuxosban pedig az X-szel remote lehet csatlakozni a szerverhez, amiben tipikusan se framebuffer, se semmi, csak soros konzol.
Erre mondjuk jo a gephez adott sw, de amugy nagyon karcsu.
Az XPe hegesztesrol meselhetnel kicsit, mi kell hozza, mennyire lehet publikusan hozzajutni (XPe licence key van, ha kell a letolteshez, vagy mittomen), ill. mennyire fajdalmas.
A Windows Fundamentals for Legacy PC nevu stuffrol sem talaltam sok infot egyelore (itt is foleg hozzaferhetoseg, licence, stb a kerdeses). Amugy leszarom, hogy angol nyelvu, sot. Ruhellem a magyar operencias rendszereket, meg ugy a magyarra forditott sw-ket.
PC2700-as DDR SO-DIMM megyik bele, irtam is banyek:>
Kiskerben neztem RAM-ot (nem nagyon keresgeltem, megneztem azt a ket boltot, ahol ilyen szarokat szoktam venni), ott Kingston/Kingmax/PQI volt, 512-es 6k kisker brutto, 1024-es 16k. Mondjuk szerintem eleg lesz 512 is, en arra szamitottam, hogy joval gyorsabb lesz.
Amugy XP alatt miert ilyen fos? Sima taskmanager is 5-7% prociidoket eszik...
Gyenge a transmeta proci mint a harmat, az a baja, hiába 512 cache on-die, akkor sincs pariba egy ugyanakkora órajelű P3al.
Xpe heggesztés, kell hozzá egy developer kit, 1000 dodó a kit maga, ez csak XPhez jó, az XPe licenc maga meg kb annyi mint egy home. Tökölős, neked kell összerakni, mint egy debian installt, hogy mit akarsz bele, de nem annyira bonyolult. A gond az, hogy az eszközökhöz külön XPe driver kell, különben nem tudod beleforgatni, és akkor úgy kell feldriverezni, hogy már áll a rendszer, akkor már megeszi a sima XP drivereket. XPe driverellátás meg elég ratyi sok cucchoz.
XP Fundamentals nem túl elterjedt, nem tudom miért, nem TinyXP vagy ilyen homebarkács fos, rendes gyári microsoft cucc, régi gépekre kitalálva. Hátrány, hogy nem tud csak CDről települni, vinyóról nem, illetve, hogy nekem még eddig nem sikerült modemet alátelepiteni, port nyitási gonndal elszáll mint a zászló. De amugy az is Embedded magos, SP2vel, meg a satöbbi, egyszóval, nem egy rossz már úgy microsoft viszonyokban. Hozzáférhetőség, hááááát....én még nem láttam sehol árlistán, de persze csámpás van.
A DDR ár konkrétan ramirises, de szerintem máshol se drágább, kutyának se kell ugyanis.1 gigás abból a szempontból lehet necces, hogy lehet maga a chipset/proci nem boldogul el vele, régebbi transmetás sonyk alá pl csak 256 v 512 ramot lehetett rakni, igaz microdimmből nagyobb nem is nagyon akad.